Zomerbanden in de winter?

23 Februari 2022
Zomerbanden in de winter?

Kunt u in de winter rijden met zomerbanden? Of hebben wij in Nederland ook echt winterbanden nodig? Dit is iets wat veel mensen zich afvragen. In deze blog leggen wij uit wat het verschil tussen deze twee autobanden is en of het hebben van winterbanden in de winter ook echt essentieel is. Daarnaast gaan we verder in op het commerciële belang van de bandenwissel en de regels die gelden voor autobanden in het buitenland.

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Wat is het verschil tussen winterbanden en zomerbanden?

Op de markt bestaan drie soorten banden; de  zomerbanden, de winterbanden en de all-season banden. Het type band heeft veel invloed op de rijstijl en het verbruik van uw auto. De meeste Nederlanders maken in de zomer gebruik van zomerbanden en in de winter van winterbanden. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze twee soorten banden? Het verschil in winterbanden en zomerbanden zit voornamelijk in de rubber samenstelling en het bandenprofiel. Later in deze blog zoomen we verder in op het bandenprofiel van de zomerband en de winterband.

Om een goede slijtvaste band te creëren die geschikt is bij warme temperaturen is het rubber van zomerbanden harder. Bij hogere temperaturen, zoals in de zomer, wordt rubber namelijk flexibeler en zachter. Dit werkt echter nadelig in de winter, omdat door de lagere temperaturen het rubber nog harder wordt. Hierdoor is er minder contactoppervlak met de weg en daardoor minder grip.

Een winterband is gemaakt van een zachter rubber, wat flexibeler blijft bij lage temperaturen. In de zomer is het rubber van een winterband juist té zacht, waardoor een langere remweg ontstaat en een hoger brandstofverbruik. 

Bandenfabrikanten vermelden vaak dat zomerbanden onder de 7 graden minder effectief zijn. Dit is echter een beetje achterhaald. Recente bandentesten laten zien dat A-merk zomerbanden vaak tot 0 graden nog beter presteren door bijvoorbeeld een kortere remweg. In zowel nat als droog weer presteren ze beter dan een vergelijkbare winterband. Zelfs op een nat wegdek. Het type band is dan ook vaak afhankelijk van meerdere factoren.

Dat zomerbanden voor een steeds breder temperatuurbereik geschikt zijn, komt doordat de techniek van de bandenproductie de afgelopen jaren sterk is verbeterd. Tot 0 graden zullen zomerbanden dus nog prima presteren op het wegdek. Komt de temperatuur onder de 0 graden, dan zal een kwaliteit winterband een kortere remweg en betere grip bieden dan een zomerband.

Wanneer zomerbanden wisselen?

Veel mensen vragen zich af wanneer ze hun zomerbanden moeten wisselen voor winterbanden. En is het ook echt nodig om ieder seizoen van banden te wisselen? Op het internet worden hier uiteenlopende antwoorden op gegeven. Of winterbanden nodig zijn in de winter, hangt namelijk van een aantal zaken af. De weersomstandigheden en de temperatuur zijn hier van invloed op. Gaat u op reis met de auto, dan kan dit ook een reden zijn om de autobanden verplicht te moeten wisselen. Daarnaast kan ook het merk en het soort band van invloed zijn op de prestaties gedurende wintermaanden. 

Weersomstandigheden & profiel

De weersomstandigheden zijn dus van invloed op de bandenwissel van zomer- naar winterbanden. Waar een winterband echt goed tot zijn recht komt is in de sneeuw. Eigenlijk is een winterband dan ook een sneeuwband.

Een zomerband kan de sneeuw niet goed kwijt door het ontwerp van het profiel, wat gemaakt is voor waterafvoer en slijtvastheid. Sneeuw blijft er dan in vastzitten. Hierdoor wordt de band eigenlijk glad en verslechtert de grip. De sneeuw wordt in de groeven gedrukt, waardoor de groeven hun werk niet meer kunnen doen. Gelukkig vallen de Nederlandse winters vaak mee, maar wanneer de winter te streng wordt is het toch handig voor de winterbanden te gaan. 

U krijgt verschillende voordelen van winterbanden. Winterbanden hebben speciale groeven in het profiel die de sneeuw als het ware uit de band kunnen drukken. Dit zijn hele fijne Z-vormige groefjes. De band kan hiermee zelf de sneeuw uit de band masseren. Ook wordt het contactoppervlak met de weg vergroot. Deze banden zijn daarom het beste voor een besneeuwd wegdek. 

Na elke rotatie is de band dus weer leeg. Hierdoor heeft de auto veel meer grip in de sneeuw. Woont u dus in een gebied waar vaker sneeuw valt, dan biedt een winterband enorme voordelen. In de sneeuw is een zomerband simpelweg erg gevaarlijk. U kunt zien of een band geschikt is voor sneeuw door een logo op de zijkant van de band. Hierop staat een berg met een sneeuwvlokje.

Temperatuur
Ook de temperatuur is van invloed op de autobanden. Eerder legden we al uit dat zomerbanden het best presteren bij temperaturen boven de 0 graden en winterbanden onder de 0 graden. Is het gedurende een lange periode onder de 0 graden, dan komen winterbanden van zeker van pas. Denk daarom goed na of u de juiste banden heeft als u vertrekt en of er regelmatig een nat of glad wegdek is.

Soort band
Banden worden door veel fabrikanten gemaakt, in verschillende soorten en ontwerpen. Hierdoor zit er veel verschil in de prestaties van banden. Zo kan een A-merk winterband in de zomer beter presteren (bijv. op een nat wegdek) dan een B-merk zomerband. Ga er dus niet zomaar vanuit dat een B-merk winterband in de wintermaanden altijd beter presteert dan bijvoorbeeld een Michelin zomerband. Hier zit echt veel verschil in. 

Duitse testen van ADAC laten zien dat vooral goedkope winterbanden heel slecht presteren in droog en nat weer. Doe dus altijd onderzoek naar de verschillende banden die u op het oog heeft. Zeker wanneer de temperatuur lager gaat uitvallen in het seizoen. Een goede onafhankelijke site met gebruikerservaringen is bijvoorbeeld: https://www.tyrereviews.com/

Regels in het buitenland
Gaat u regelmatig op reis naar het buitenland, dan kan het zelfs verplicht zijn om winterbanden onder de auto te hebben. DuitslandOostenrijkZwitserland, Finland, Zweden, Noorwegen en Luxemburg kennen deze plicht gedurende de wintermaanden. Rijdt u in deze landen gedurende deze periode nog op zomerbanden, dan kan de politie hiervoor flinke boetes uitdelen. 

Veroorzaakt u schade of krijgt u een ongeluk in bijvoorbeeld Duitsland tijdens winterse omstandigheden én had dit voorkomen kunnen worden door het gebruik van andere en betere autobanden? Dan is de kans groot dat u volledig aansprakelijk wordt gesteld. Dit geldt ook als u rijdt op winterbanden met onvoldoende bandenprofiel. 

In andere landen zijn winterbanden alleen verplicht na aanduiding door verkeersborden. In bergachtige gebieden is het vaak ook verplicht om  sneeuwkettingen bij u te hebben. Komt u dus in de winter in deze gebieden, zorg dan voor goede winterbanden onder de auto en voor een setje sneeuwkettingen. 

Kan ik met winterbanden rijden in de zomer?

Tot nu toe hebben we het in deze blog voornamelijk gehad over het gebruik van zomerbanden in de winter. Maar hoe zit het eigenlijk met het gebruik van winterbanden in de zomer. Is het mogelijk om op winterbanden door te rijden in de zomer? Het antwoord daarop is; ja, dat kan.


U moet er alleen wel rekening mee houden dat het zachte rubber van de winterband in de zomer erg snel slijt, sneller dan in de winter. Ook is de rolweerstand van een winterband veel hoger in de zomer. Dat is onder andere slecht voor het milieu en het brandstofverbruik van de auto. Daarnaast zal de grip van de band aanzienlijk slechter zijn onder hogere temperaturen. U zult dus sneller nieuwe banden nodig hebben. 

Wilt u blijven rijden met winterbanden in de zomer, houd dan rekening met een langere remweg en minder grip in bochten. Pas uw snelheid en rijgedrag aan op de band die onder uw auto zit, zeker onder natte weersomstandigheden. Dit geldt ook voor zomerbanden in koud, maar droog en zonnig weer. Voor beide banden geldt ook dat u altijd de juiste bandenspanning moet hebben om optimaal gebruik te kunnen maken van het type.

Kan ik met zomerbanden rijden in de winter?

We hebben in de blog heel wat besproken over zomerbanden in de winter en andersom. Maar wat is nu het uiteindelijke advies? Kan ik met zomerbanden rijden in de winter?


In Nederland valt er de laatste jaren vrijwel geen sneeuw meer in de gebieden op zeeniveau. Ook is de temperatuur zelden onder nul overdag. Hierdoor kunt u zichzelf de vraag stellen of u voor de overige 99% van de winter op een band wil rijden die een langere remweg kent, slechter water afvoert, maar bovenal meer benzine verbruikt. Het laatste is wellicht wat minder relevant wanneer de baas de brandstof betaalt, maar houd er dan rekening mee dat het ook aanzienlijk slechter is voor het milieu. Het type band heeft hier veel invloed op. 

Wij adviseren daarom om de auto op die sporadische Nederlandse sneeuwdagen thuis te laten staan en bijvoorbeeld thuis te gaan werken. Dat is goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Wilt u op wintersport of toch de zekerheid van winterbanden in het geval van winterse neerslag? Dan vindt u bij Winparts een groot assortiment winterbanden. 

Bij ons bestelt u kwaliteit winterbanden voor een zachte prijs. U kunt op de website eenvoudig de bandenmaat invullen en de geschikte banden worden vervolgens getoond. Nog vragen over autobanden? Dan helpen wij u uiteraard graag.

Commercieel belang bandenwissel

Het is goed om te weten dat er ook een commerciële gedachte zit achter de Nederlandse bandenwissel. Het regelmatig wisselen van de autobanden levert bedrijven en fabrikanten enorm veel geld op. De opslag van oude autobanden, het uurloon voor het monteren en de verkoop van banden is erg lucratief. Daarnaast is het voor garagisten erg aantrekkelijk om klanten over de vloer te hebben voor relatief eenvoudige opdrachten zoals het wisselen van autobanden. Houd dit dus in het achterhoofd wanneer een garagist vertelt dat u absoluut winterbanden nodig hebt. Laat u altijd voorlichten over het juiste type band voor uw wensen.

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 085 070 5200

Anderen bekeken ook:

Op de hoogte gesteld worden als er een nieuwe blog online staat? Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.


Veelgestelde vragen


Kun je met zomerbanden in de winter rijden?

Nee, het wordt over het algemeen niet aangeraden om met zomerbanden in de winter te rijden omdat ze minder grip bieden op besneeuwde of ijzige wegen en de veiligheid in gevaar kunnen brengen. Winterbanden zijn speciaal ontworpen voor koude weersomstandigheden en bieden betere tractie en controle in winterse omstandigheden. Het is veiliger om winterbanden te gebruiken als de temperatuur onder de 7 graden Celsius daalt. 

Wat is beter: zomerbanden of all season? 

Het hangt af van uw specifieke behoeften en de weersomstandigheden in uw regio: 

  • Zomerbanden: Ze presteren het best bij warme temperaturen en bieden goede grip op droge en natte wegen. Ze zijn ideaal voor zomerse omstandigheden. Als u in een regio woont waar het merendeel van het jaar warm is, zijn zomerbanden geschikt.
  • All-season banden: Deze bieden een compromis tussen zomer- en winterbanden en kunnen het hele jaar door worden gebruikt. Ze presteren redelijk in zowel warme als milde winterse omstandigheden. Als u in een gebied woont met milde winters en niet vaak sneeuw en ijs ervaart, kunnen all-season banden handig zijn vanwege hun gemak.

Hebben winter- en zomerbanden dezelfde bandenspanning?

Nee, winter- en zomerbanden hebben over het algemeen niet dezelfde aanbevolen bandenspanning. De juiste bandenspanning kan variëren afhankelijk van het type band en de omstandigheden. In de meeste gevallen hebben winterbanden een iets hogere aanbevolen bandenspanning dan zomerbanden. 

Kan je zonder winterbanden op wintersport? 

Het is mogelijk om zonder winterbanden op wintersport te gaan, maar het wordt over het algemeen sterk aanbevolen om winterbanden te gebruiken, vooral als u naar een gebied gaat waar winterse omstandigheden zoals sneeuw en ijs te verwachten zijn. In sommige landen en regio's zijn winterbanden of sneeuwkettingen zelfs wettelijk verplicht tijdens bepaalde periodes of op bepaalde wegen. 

Wat is de beste 4 Seizoenenband?

Er zijn verschillende goede 4-seizoenenbanden op de markt, en de keuze voor de beste band kan afhangen van uw specifieke behoeften, rijomstandigheden en budget.