Zo kunt u aluminium velgen repareren

09 December 2022
Zo kunt u aluminium velgen repareren

Zijn uw velgen beschadigd? Aluminium velgen repareren is geen lastige klus, u kunt dit thuis doen! Aluminium velgen geven een prachtige uitstraling aan uw auto. Daarnaast is het een groot voordeel van dit materiaal, dat de velgen niet roesten. Helaas kan er wel schade ontstaan door bijvoorbeeld opspattend vuil vanaf de weg. De velg zit dichtbij het wegdek, hierdoor kan viezigheid zoals zand, modder en kleine steentjes flink wat krassen aanbrengen op de velg. Dit doet de luxe look van de aluminium velgen uiteraard niet ten goede. In deze blog leest u wat u kunt doen om de velgen weer spik en span te krijgen, en te houden.  


Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Aluminium velgen repareren

Krassen op uw lichtmetalen velgen kunnen op veel verschillende manieren ontstaan. Bijvoorbeeld door het raken van een stoeprandje of door opspattend vuil van de weg. Het is natuurlijk erg vervelend dat de velgen beschadigd raken. Gelukkig kunt u gemakkelijk de aluminium velgen repareren door deze te polijsten. 

Het polijsten van de aluminium velgen maakt het oppervlak glad, hierdoor is de kras minder goed zichtbaar. U gebruikt hiervoor een  polijstmiddel, dit is een fijn schuurmiddel waarmee de scherpe randjes van de kras afgeschuurd worden. Het polijsten van de velgen kunt u op twee manieren doen: met de hand of met een polijstmachine.  Afhankelijk van hoe groot de kras is, bepaalt u de manier waarop u de kras wegschuurt. Een klein krasje kunt u met de hand wegpoetsen. Zit de hele velg onder de krassen? Dan kunt u een polijstmachine gebruiken voor het verwijderen van de beschadigingen. Hieronder leggen we uit hoe u zelf gemakkelijk de velgen kunt polijsten.

Aluminium velgen polijsten

Zorg ervoor dat de velg schoon is voordat u hem gaat polijsten. Doet u dit niet, dan kan vuil zoals zand, nog meer krassen veroorzaken. De kleine krassen kunt u zonder polijstmachine met de hand verwijderen. Met de  Meguiars NXT Metal Polysh en een microvezeldoek polijst u de kras gemakkelijk weg. Hiervoor heeft u wel spierballen en wat geduld nodig, de kras is namelijk niet na één keer vegen weg.

Zitten er meer (diepere) krassen op de velg? Gebruik dan een  polijstmachine om de aluminium velg te repareren. Met de polijstmachine kunt u sneller een groter oppervlak behandelen. Het werkt ongeveer hetzelfde als met de hand polijsten, maar het polijsten met de polijstmachine gaat vaak wel een stuk sneller! Gaat u aan de slag met een polijstmachine? Dan kunt u de volgende stappen in acht nemen.

Aluminium velgen polijsten werkt als volgt:

 1. De eerste stap is om de velgen te schuren met verschillende soorten schuurpapier. Gebruik eerst het schuurpapier met korrel 180, vervolgens met korrel 240, korrel 320, korrel 400 en tot slot korrel 600. Hierna kunt u verder met de volgende stap: het polijsten.
 2. Doe een beetje polijstmiddel op de foamschijf van de polijstmachine. Een paar druppels zijn voldoende, dit gaat lang mee. 
 3. Zet vervolgens de machine aan en beweeg over de velg. Zorg dat u de polijstmachine in beweging houdt. Doet u dit niet, dan kunnen er brandplekken ontstaan. Het wordt aangeraden om een  veiligheidsbril te dragen bij deze stap van het polijsten. De roterende deeltjes vliegen in het rond en kunnen zomaar in uw ogen terecht komen. Bescherm uw ogen goed, deze zijn kostbaar.
 4. Nadat u klaar bent met de polijstmachine veegt u met een schone doek over de gepolijste velg. Het polijstmiddel laat een witte waas achter, deze poetst u weg met de droge  doek.

Als de krassen niet weggaan na het volgen van bovenstaande stappen, dan kunt u de stappen nog 2 keer herhalen. Ga niet te vaak met de polijstmachine over de velgen heen, anders beschadigt u de velg meer dan dat u hem repareert. Het kan natuurlijk ook zijn dat de kras op de velg te diep is om te polijsten. Blijft uw nagel achter de kras hangen, dan is deze te diep om te polijsten. Vervang in dit geval de complete velg of kijk eens bij onze  velgen reparatiesets.

Zien de aluminium velgen er grauw uit en wilt u ze weer een frisse look geven? Dan kunt u deze ook schoonmaken.

Aluminium velgen reinigen

Door de aluminium velgen te reinigen, krijgen de wielen weer een frisse en verzorgde uitstraling. Lichtmetalen velgen geven een prachtige look aan de auto, mits deze schoon zijn. De velgen raken snel vervuild. Ze zitten dichtbij het wegdek waar allerlei rommel ligt denk aan: modder, rubber en olie.  Maar ook remstof kan de velgen vies maken. Remstof ontstaat doordat de  remschijven en de remblokken tegen elkaar aandrukken en deze een beetje slijten, hierbij komt stof vrij. Deze remstof komt vaak op de velgen terecht. Omdat de remstof extreem heet is, branden de deeltjes in de velgen en wordt het schoonmaken een uitdaging. Met alleen water en wat schoonmaakmiddel lukt het niet om dit vuil van de velgen te krijgen. Gelukkig is er velgenreiniger ontworpen speciaal om dit soort hardnekkige vlekken te verwijderen. De velgenreiniger weekt het hardnekkige vuil, zoals remstof los. In combinatie met een velgenborstel kunt u eenvoudig het vuil verwijderen. Met de velgenborstel kunt u bij de lastige plekken van de velg komen. Daarnaast laat de borstel geen krassen achter. Zo hoeft u na het schoonmaken niet automatisch de aluminium velgen te repareren.

Stappenplan aluminium velgen reinigen

Voor het reinigen van de velgen heeft u een aantal artikelen nodig:

 • 2 emmers: één met autoshampoo en de andere met schoon water.
 • Autoshampoo
 • Velgenreiniger
 • Velgenborstel
 • Washandschoen
 • Droogdoek

De aluminium velgen reinigen werkt alsvolgt:

 1. Zet de auto uit het zonlicht, zo voorkomt u dat de velgenreiniger te snel opdroogt en vlekken achterlaat op de schone velg.
 2. Haal het grove vuil van de banden door ze schoon te spuiten met een hogedrukspuit of met de tuinslang. Laat vervolgens de banden goed opdrogen, voordat u verder gaat met de velgenreiniger. De reiniger werkt namelijk het beste op droge velgen.
 3. Spuit de velgenreiniger gelijkmatig over de velg en laat dit een paar minuten inwerken. In deze minuten kan de reiniger het hardnekkige vuil losweken. Een overzicht van  onze favoriete velgenreinigers vindt u in onze blog!
 4. Vervolgens kunt u met de velgenborstel de velgen schoon poetsen. Doop de velgenborstel in de emmer met schoon water en borstel de velg schoon met de harde haren. 
 5. Vervolgens doopt u de velgenborstel in de emmer met  autoshampoo en poetst u de velgen met de zachte haren van de borstel. 
 6. Spoel daarna de velg af met de hogedrukspuit of de tuinslang.
 7. Tot slot poetst u de velgen droog met een  zachte droogdoek.

Nu zijn de velgen mooi schoon en kunt u ze nabehandelen met wax. De wax beschermt de velg en zorgt ervoor dat het vuil en de remstof zich minder snel hechten aan het wiel. De velgen blijven hierdoor langer mooi.

Aluminium velgen beschermen

Nadat u zelf de aluminium velgen heeft gerepareerd door ze te polijsten, wilt u ze uiteraard ook goed beschermen. Door de velg regelmatig schoon te maken komt u al een heel eind. Het vuil kan zich namelijk niet ophopen en de velg beschadigen. Om de velgen extra te beschermen kunt u een  wax gebruiken. De wax zorgt voor een prachtige afwerking, maar voorkomt ook dat opspattend vuil vanaf de weg of remstof zich hechten aan de velg. 

Zeker voor het winterseizoen is het aanbevolen om de velgen een beschermlaag te geven. Er ligt namelijk meer afval op de weg. Denk hierbij aan herfstbladeren, maar ook sneeuw en strooizout. Deze viezigheid hoopt zich op en kan het wiel flink aantasten. De wax biedt een beschermlaag tegen dit vuil. De wax zorgt ervoor dat het vuil zich minder snel aan de velg hecht. Tevens voorkomt het ook krassen.

Gaat u zelf aan de slag met het repareren van uw aluminium velgen? Kijk dan snel op Winparts.nl en vindt de geschikte onderdelen om de velgen te polijsten, schoon te maken en te beschermen.

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 085 070 5200

Anderen bekeken ook: 

Op de hoogte gesteld worden als er een nieuwe blog online staat? Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf u dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op uw eerste bestelling.

Ecommerce Europe Trustmark

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Aanmelden