Zelf uw auto interieur reinigen, het complete stappenplan

07 Maart 2024
Zelf uw auto interieur reinigen, het complete stappenplan

Een schoon interieur verhoogt het plezier dat u van uw auto heeft. Het is niet fijn wanneer de auto vol ligt met kruimels, zand, haren en god weet wat. 

Als u uw auto wilt detailen als een pro, of liever de basisstappen voor het schoonmaken bijhoudt, dan is deze blog voor u! We zetten de stappen op een rij, zodat u kan kiezen hoeveel aandacht en tijd u hierin wilt steken. Kies een mooie zonnige dag uit, dan duiken we erin! 

Benodigdheden 

Extra stappen voor een professioneel resultaat: 

Stappenplan 

Afstoffen 

Voordat u begint met poetsen, is het fijn om eerst het grote vuil weg te halen. Haal eerst een lichtvochtige microvezeldoek over het dashboard en andere kunststof delen van uw auto. Zo haalt u stof weg dat later niet meer kan neerdalen op het interieur.  

Als u accessoires aan uw autospiegel heeft hangen, kunnen die ook flink wat stof vergaren. Dit is een mooi moment om ze weg te halen en even uit te kloppen. 

Auto leeghalen 

Nadat u alles heeft afgestoft, is het tijd om de auto zoveel mogelijk leeg te halen. De automatten kunt u buiten uitkloppen of met een sopje schoonboenen en daarna afspoelen. Dit scheelt al veel stof en zand. Verwijder eventuele stoelhoezen en stuurhoezen. 

Ook kleine rommeltjes zoals snoeppapiertjes, muntjes, bonnetjes etc. kunt u nu mooi weggooien. Haal ook het handschoenenvak en andere opbergplaatsen voor nu leeg, en vergeet niet om de kofferbak leeg te maken. 

Stofzuigen 

Nu begint het grote werk. Zet de autostoelen zo ver mogelijk naar achteren of verwijder ze. Pak de stofzuiger erbij en begin met van boven naar beneden stofzuigen. Denk er ook aan om de hoofdsteunen te stofzuigen. Als uw stofzuiger een smal mondstuk heeft kunt u hiermee tussen de kussens van de achterbank komen. Vergeet wederom de kofferbak niet. Ook in de opbergvakjes in de deuren en in het midden console hoopt stof zich vaak op.  

Denk er bij het stofzuigen van de vloerbedekking aan om ook alle randjes mee te nemen. Vooral in de voetenruimte zijn veel hoekjes waar stof zich ophoopt. Als u haren op uw bekleding heeft helpt het vaak om een mondstuk met een borstel te gebruiken. 

Bekleding schoonmaken 

Nu u alles heeft gestofzuigd, is de bekleding aan de beurt. Kies afhankelijk van uw bekleding een geschikte reiniger. Op lederen bekleding kan vet van de handen zich ophopen, dit gebeurt ook bij het stuurwiel. Een lederreiniger lost dit op zonder uw bekleding aan te tasten. Breng wat reiniger aan op uw doek of borstel en maak uw lederen bekleding stukje voor stukje schoon in kleine cirkeltjes. 

Bij stoffen bekleding kan vuil zich diep in de stof nestelen. Zonder een stevige waterzuiger is hier niet veel aan te doen. Bij sommige tankstations kan u deze gebruiken. Als u geen waterzuiger tot uw beschikking heeft, kunt u alsnog met een bekleding reiniger het oppervlak van de bekleding schoonmaken. Let er wel op dat u een reiniger gebruikt die geschikt is voor stoffen bekleding. 

Spuit eerst uw reiniger naar keuze op de bekleding, en laat deze even inwerken. Poets hardnekkige vlekken met een zachte borstel of doek. Laat de reiniger drogen en neem de bekleding af met een vochtige doek of met de stofzuiger. Let op: niet alle bekleding reinigers dient u op deze manier te gebruiken, lees voor gebruik altijd de handleiding. 

Kunststof oppervlakken reinigen 

Nadat de bekleding schoon is, kunt u de kunststof oppervlakken afnemen. Deze onderdelen, zoals deurhendels, handgrepen en het dashboard, komen vaak met vette vingers in aanraking.  

U kunt gewoon allesreiniger en water gebruiken om de kunststof delen af te nemen, maar met een speciale interieur- of dashboard reiniger laat u het dashboard weer glanzen. Zo ziet het eruit als nieuw en is het bovendien beschermd tegen vet. 

Vergeet wederom niet om ook verstopte plekken schoon te maken, zoals de opbergvakken in de deuren, de binnenkant van het handschoenenvak, bekerhouders, de hendels aan het stuurkolom, versnellingspook, het paneel tussen de voorstoelen en de achterkant van de voorstoelen. Om dit echt goed schoon te maken kan u de tijd nemen om alle oppervlakten en in de kiertjes schoon te maken met een kleine borstel. Dit maakt het verschil tussen een schoonmaakbeurt en detailen! 

Ramen wassen 

Nu kunt u de ramen aan de binnenkant wassen. Met een goede glasreiniger met een hoog alcoholgehalte rekent u snel af met vetvlekken. Bovendien voorkomen veel ruitenreinigers dat de ramen beslaan. Neem ook gelijk de binnenspiegel en het glas van uw dashboard mee! 

Als u al deze stappen heeft doorlopen, bent u in principe klaar. Berg al uw spullen netjes op in het handschoenenvak, hang de dobbelstenen terug aan de binnenspiegel en u kunt weer genieten van een schoon interieur.  

Een extra schoon resultaat 

Als u de extra stap wilt zetten, kunt u ervoor kiezen het interieurfilter nog te vervangen. Het interieurfilter filtert de lucht die door de blowers in de auto wordt geblazen. Als deze lang niet wordt vervangen, kan het door vocht en vuil zorgen voor nare geurtjes in de auto. Daarom is het belangrijk deze af en toe te vervangen. Er zijn speciale antibacteriële filters verkrijgbaar, en zelfs filters die allergenen uit de lucht filteren. Het interieurfilter vervangen is meestal niet moeilijk. Zeker de moeite waard om dit te vervangen dus!  

Als laatste kunt u een fijne luchtverfrisser gebruiken. Zo blijft de geur van een schone auto langer hangen. Als u last heeft van nare geurtjes of een rooklucht in de auto, zijn er speciale luchtverfrissers die door de gehele auto verstuiven en geuren neutraliseren. 

Anderen lazen ook: 

Ecommerce Europe Trustmark

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Aanmelden