Zelf interieurfilter vervangen? Zo doet u dat!

14 December 2022
Zelf interieurfilter vervangen? Zo doet u dat!

Blaast de verwarming of airconditioning minder hard of ruikt u een aparte geur in de auto? Dan is de kans groot dat het interieurfilter vervangen moet worden in uw voertuig. Tijdens een kleine of grote beurt worden alle filters gecontroleerd en eventueel vervangen. Het nadeel is dat u de auto hier een hele dag voor kwijt bent. Het is daarom handig als u weet hoe u zelf het interieurfilter kunt vervangen. In deze blog vindt u meer informatie over hoe u dit filter kunt vervangen, wat de functie van dit filter is, wanneer het interieurfilter vervangen moet worden en welke verschillende interieurfilters er allemaal zijn.

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:


Hoe zelf interieurfilter vervangen?

Het vervangen van het interieurfilter is een eenvoudige klus die u zelf kunt uitvoeren. Dit filter haalt viezigheid uit de lucht voordat het in het interieur wordt geblazen. Dit helpt mee aan het geurvrij houden van het voertuig en een comfortabele autorit. Denk bijvoorbeeld aan vuiltjes, stof en pollen. Daarom heet dit filter ook wel een pollenfilter. Zit het filter verstopt? Dan kunt u zelf het interieurfilter vervangen met de volgende stappen:

  1. Zoek als eerst het oude interieurfilter. Over het algemeen is deze in of onder het dashboardkastje van de auto te vinden. Bij sommige auto’s zult u onder het parafaan moeten kijken. Dit is de plek tussen de voorruit en de motor. Weet u niet zeker waar u het filter kunt vinden? Raadpleeg dan de servicehandleiding van uw auto.
  2. Maak het handschoenenkastje leeg. Het filter bevindt zich namelijk in het dashboard, achter dit kastje.
  3. Draai de schroeven van het handschoenenkastje los met een schroevendraaier. Soms heeft het dashboardkastje geen schroeven, maar zit het vast met plastic lipjes. Duw dan de lipjes in om het kastje te verwijderen. Het kan handig zijn om een zaklamp te gebruiken voor goed zicht. 
  4. U zult nu de deksel van het interieurfilter moeten zien. Het is een dunne, zwarte plastic hoes met aan beide kanten lipjes. Verwijder het filter door de lipjes in te drukken en het filter naar u toe te trekken. Sommige filters zitten met schroeven vast. U heeft dan een schroevendraaier nodig om het interieurfilter los te krijgen.
  5. Haal het oude filter uit de houder door deze er recht uit te trekken. Plaats vervolgens het nieuwe filter op dezelfde plek terug.
  6. U kunt nu de onderdelen in omgekeerde volgorde weer terugplaatsen.

Wat is het interieurfilter precies?

Het interieurfilter haalt viezigheid en stof uit de lucht, zodat er schone lucht in het interieur geblazen wordt. Bij gebruik van de verwarming of de airconditioning wordt er lucht van buitenaf naar binnen gezogen. Deze lucht wordt eerst gefilterd, zodat u in de auto geen last heeft van stof en pollen. Na enige tijd raakt het filter verstopt en kan het geen vuil meer uit de lucht filteren. Vooral voor mensen die last hebben van hooikoorts of een stofallergie kan het erg vervelend zijn als het filter verstopt zit. Zorg er daarom voor dat het filter op tijd vervangen wordt.

Wanneer interieurfilter vervangen?

Wanneer het interieurfilter vervangen moet worden, verschilt per auto. Wij raden aan het interieurfilter één keer per jaar of om de 30.000 kilometer te vervangen. Het filter moet vervangen worden wanneer deze verzadigd of verstopt is. U vindt het filter meestal in het dashboardkastje van uw voertuig.

Hier wordt de lucht gefilterd die via de verwarmings- en airconditioningssysteem in het interieur wordt geblazen. Dit voorkomt dat er vuil, stof en bladeren naar binnen worden geblazen. Na enige tijd raakt het filter verzadigd, waardoor de luchtstroom belemmerd wordt. U zult het interieurfilter moeten vervangen bij de volgende symptomen:

  • Het geluid uit de ventilatoren neemt toe, maar er wordt minder lucht uit geblazen.
  • U ruikt een geur die uit de ventilatoren komt.
  • De ramen beslaan sneller en zijn vettig.

Er ontstaan verschillende problemen als het interieurfilter niet op tijd vervangen wordt. Dit kan erg vervelend zijn. U kunt wel gewoon door blijven rijden met een verstopt interieurfilter. Waarom is het dan toch zo belangrijk om het filter te vervangen? Wij leggen het u graag uit, lees daarom gauw verder!

Waarom interieurfilter vervangen belangrijk is

Het interieurfilter haalt viezigheid uit de lucht, voordat de lucht in het interieur wordt geblazen. Dit is erg belangrijk voor de werking van het verwarmings- en aircosysteem. De lucht komt namelijk van buiten en neemt veel viezigheid met zich mee. Als de lucht ongefilterd in het interieur zou komt, dan brengt dit veel stof, vuil en verontreinigde stoffen de auto mee in. Vooral pollen en fijnstof zijn voor veel mensen erg vervelend. 

Een verzadigd interieurfilter zorgt ervoor dat de lucht niet meer gefilterd wordt. Hierdoor kunt u deze stoffen alsnog inademen. Doordat het lucht minder goed in de auto kan circuleren, zal de auto minder goed drogen. Hierdoor raken de ramen sneller beslagen en kunnen ze vettig worden. Dit belemmert het zicht van de bestuurder en kan zorgen voor gevaarlijke situaties. Daarom is het belangrijk dat het interieurfilter op tijd vervangen wordt. Wat voor soort filter u nodig heeft hangt af van uw voorkeur. Hieronder leest u meer over de verschillende filters.

Welk interieurfilter heb ik nodig?

Het verschilt per persoon welke filter nodig is. Er zijn over het algemeen drie soorten filters te onderscheiden: standaard interieurfilter, koolstof interieurfilter en het anti-allergeen interieurfilter. Deze filters verschillen van elkaar in functie en dichtheid. Hoe fijner het filter, hoe meer het lucht gefilterd wordt van stof, vuil en viezigheid. Hieronder leggen we u uit wat het verschil tussen de drie filters precies is.

Het hangt dus af van uw eigen voorkeur welk interieurfilter u geschikt vindt. Naast de verschillende functies van de filters, verschillen ze ook in vorm. Hierdoor passen ze niet op elk voertuig. U kunt bij Winparts eenvoudig het juiste interieurfilter vinden op kenteken. Vul uw autogegevens of kenteken in op de website zodat we u de juiste filters kunnen tonen.

Selecteer uw auto om onderdelen met pasgarantie te tonen.

Vul uw kenteken in of selecteer handmatig

Of selecteer hier uw auto

Zelf interieurfilter vervangen

Het vervangen van het interieurfilter is geen ingewikkelde klus. Over het algemeen vindt u het interieurfilter in het handschoenenkastje. Bij sommige auto’s bevindt het filter zich tussen de voorruit en de motor. Maak het handschoenenkastje leeg en demonteer het kastje met een schroevendraaier. Vervang vervolgens het interieurfilter en monteer het handschoenenkastje terug.

Gaat u zelf het interieurfilter vervangen? Bestel dan bij Winparts eenvoudig het juiste filter. In ons assortiment vindt u standaard filterskoolstoffilters en anti-allergeen filters. Daarnaast heeft u keuze uit verschillende topmerken. Neem snel een kijkje in ons assortiment!

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 085 070 5200

Anderen bekeken ook:

Op de hoogte gesteld worden als er een nieuwe blog online staat? Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf u dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling. 

Ecommerce Europe Trustmark

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Aanmelden