Zelf een verstopt roetfilter reinigen? Zo doe je dat!

24 Februari 2023
Zelf een verstopt roetfilter reinigen? Zo doe je dat!

Na het lezen van deze blog kunt u eenvoudig zelf een verstopt roetfilter reinigen. Auto’s met een dieselmotor zijn verplicht om over een roetfilter (DPF) te beschikken. Het filter vermindert de schadelijke stoffen die in het milieu terechtkomen. Doordat het filter roetdeeltjes tegenhoudt en opslaat, raakt deze na verloop van tijd verstopt. Het is dan zaak het filter te reinigen. Een verstopt roetfilter reinigen kunt u eenvoudig zelf doen. In deze blog leest u aan welke symptomen u herkent dat het roetfilter verstopt is en hoe u zelf het filter reinigt!

Knop naar categorie additieven

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Verstopt roetfilter reinigen

Heeft u een auto met dieselmotor? Dan heeft uw auto een roetfilter, ook wel een DPF (Diesel Partikel Filter) genoemd. Dit filter haalt schadelijke roetdeeltjes uit de uitlaatgassen. Zo komen de vieze deeltjes niet in het milieu terecht.

Het roetfilter slaat de roetdeeltjes op in de kamers van het filter. Na verloop van tijd raken de kamers dus vol. Het filter kan de uitlaatgassen dan niet meer filteren. Het is dan zaak om het DPF te reinigen. Het reinigen heeft tegenover vervangen een aantal voordelen:

  • Reinigen is goedkoper dan vervangen. De kosten van een nieuw roetfilter zijn al snel tussen de €300 en €800. Hier komen nog de montagekosten overheen. De totale kosten voor het laten vervangen van het roetfilter zijn al snel tussen de €1000 en €1200!

  • Reinigen kost minder tijd. U hoeft het DPF namelijk niet helemaal te demonteren. Door een additief toe te voegen, kunt u eenvoudig het roetfilter reinigen.

  • Door het reinigen van het filter, kan het filter weer een tijdje mee. Hierdoor stelt u het vervangen van het roetfilter voor een tijd uit.

Wilt u een verstopt roetfilter reinigen? Er zijn twee opties als het gaat om het reinigen van het DPF. U kunt dit professioneel bij een garage laten doen of u kunt het zelf doen. We leggen hieronder uit wat de voordelen zijn van beide opties.

Roetfilter reinigen bij garage

Wanneer u besluit om het roetfilter bij een garage te laten reinigen, dan gaan hier ook zeker kosten mee gepaard. Gemiddeld kost het laten reinigen van het roetfilter tussen de €200 en €400. Dit heeft voornamelijk te maken met de arbeidsuren die hierin zitten. 

Het laten reinigen va het filter is aanzienlijk goedkoper dan het laten vervangen, ondanks de hoge kosten. Per garage kan het verschillen hoe het filter gereinigd wordt. Sommige garages demonteren het filter om het te reinigen. Andere garages gebruiken weer een speciaal schoonmaaksysteem om het roetfilter te reinigen. 

Het is voordeliger om zelf het DPF te reinigen. Lees snel verder hoe u zelf een verstopt roetfilter kunt reinigen.

Zelf verstopt roetfilter reinigen

Om zelf het roetfilter te reinigen, gebruikt u een roetfilter reiniger - ook wel een DPF-reiniger of additief genoemd. Met een roetfilter reiniger kunt u eenvoudig het roetfilter reinigen zonder demontage. 

Er zijn verschillende soorten additieven om het filter te reinigen. Zo kan Wynn’s Diesel Particulate Filter Regenerator eenvoudig aan de brandstoftank toegevoegd worden. De DPF-reiniger zal het roetfilter reinigen en de verbrandingstemperatuur van het roet verlagen. De roetdeeltjes verbranden hierdoor bij een lagere temperatuur en verkleinen de kans op verstopping.

Wynn's Diesel Extreme Injector Cleaner 500mlLiqui Moly DPF reiniger 250mlWynn's DPF & GPF On-Car Cleaner 500ml

Let op! De additieven die u toegevoegd, zijn uitsluitend bedoeld voor lichte vervuiling. Is het filter ernstig vervuild? Dan raden wij aan om een DPF-reiniger direct in het filter te spuiten. 

Gebruik bijvoorbeeld de Wynn’s DPF&GPF On-Car Cleaner. Deze roetreiniger komt met een speciaal applicatorbuisje. Zo kunt u de reiniger via de druksensortemperatuursensor of lambdasonde inspuiten. 

Laat de auto stationair draaien, zodat het additief kan inwerken. De vloeistof zal vervolgens de verstopping aanpakken en zorgen dat het filter weer een tijd mee kan. Is het niet mogelijk om het verstopt DPF te reinigen? Bij Winparts bestelt u eenvoudig een nieuw roetfilter op kenteken. 

Vul uw kenteken of autogegevens in op de website. We tonen u vervolgens de juiste onderdelen voor uw voertuig!

Selecteer uw auto om onderdelen met pasgarantie te tonen.

Vul uw kenteken in of selecteer handmatig

Of selecteer hier uw auto

We leggen u hieronder uit aan welke symptomen u herkent dat een roetfilter verstopt is. Lees snel verder!

Verstopt roetfilter herkennen

Een roetfilter kan dus na verloop van tijd verstopt raken. U herkent dit aan een aantal symptomen:

  • Het roetfilter storingslampje brand in het dashboard. Dit lampje is vooral aanwezig in modernere auto’s. Het kan ook zijn dat uw auto niet over dit waarschuwingslampje beschikt.
  • Het brandstofverbruik neemt toe. Houd er rekening mee dat een verhoogd brandstofverbruik ook door iets anders veroorzaakt kan worden.
  • De auto stottert. Een verstopt roetfilter kan het verbrandingsproces verstoren. Hierdoor rijdt de auto onregelmatiger. Het stotteren van de auto kan ook liggen aan een ander probleem. In onze blog “Mijn auto stottert, waar ligt dit aan?” leest u hier meer over.
  • Het vermogen neemt af.
  • Er komt rook uit de uitlaat. 

Knop naar categorie roetfilters

Veelgestelde vragen over verstopt roetfilter vervangen

Anderen bekeken ook: 

Op de hoogte gesteld worden als er een nieuwe blog online staat? Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

Ecommerce Europe Trustmark

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Aanmelden