Zelf de waterpomp vervangen? Dat kan in 8 stappen!

28 December 2022
Zelf de waterpomp vervangen? Dat kan in 8 stappen!

De waterpomp van uw voertuig gaat vaak minder lang mee dan de auto zelf. U zult dus op een gegeven moment te maken krijgen met een defecte waterpomp. Het is dan handig als u weet hoe u de waterpomp zelf vervangen kunt. In deze blog leest u alles over het vervangen van de waterpomp, waarom de pomp vervangen moet worden en wanneer, de oorzaken van een lekke pomp en of u kunt doorrijden als de waterpomp defect is!


Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Waterpomp vervangen in 8 stappen

Een  waterpomp vervangen is een klus die u zelf kunt uitvoeren. Bij sommige auto’s is de waterpomp makkelijker te bereiken dan bij andere. Dit verschilt per automerk, -model en -type. Hierdoor kunnen de instructies afwijken van de uitvoer. Over het algemeen kunt u de volgende stappen in acht nemen als u zelf de waterpomp vervangen gaat:

 1. Zet een opvangbak of emmer onder de plug van de radiateur. Tap vervolgens de  koelvloeistof af door de plug te openen.
 2. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte is om bij de waterpomp te komen. Het verschilt per auto welke onderdelen hiervoor eruit gehaald moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan verschillende  slangen en leidingensensoren en ventilatoren.
 3. Haal de koelmiddelleidingen los die aan de waterpomp vast zitten en laat ze leeglopen.
 4. Maak de waterpomp los van de motor. Meestal is deze aan de voorkant van de motor te vinden of verstopt aan de zijkant van de motor.
 5. Maak het metalenoppervlak van de motor goed schoon, voordat u de nieuwe pomp plaatst.
 6. Controleer of de pomp gebruik maakt van een pakking of afdichtingsmiddel. Gebruik dit vervolgens om de waterpomp goed tegen de motor aan te monteren.
 7. Monteer de nieuwe waterpomp en sluit de koelvloeistofleidingen weer aan.
 8. Vergeet als laatst niet de koelvloeistof weer bij te vullen. Wilt u meer weten  over het vervangen van de koelvloeistof? U leest hier meer over in onze blog!

Benieuwd wanneer de waterpomp aan vervangen toe is? Lees dan gauw verder.

Wanneer waterpomp vervangen?

De waterpomp moet vervangen worden wanneer de pomp koelvloeistof begint te lekken of wanneer het onderdeel beschadigd is. Door roest of corrosie kunnen er beschadigingen of lekkages ontstaan. Hierdoor zal de pomp niet meer goed werken, met grote gevolgen voor de motor van de auto. 

De verwachte minimale levensverwachting is rond de 100.000 km. Komt u in de buurt van dit aantal, dan is het verstandig de waterpomp te controleren op lekkages en beschadigingen. U kunt een defecte waterpomp ook herkennen aan de volgende symptomen:

 • Er ligt een plasje koelvloeistof onder de auto.
 • De automotor raakt snel oververhit. Dit zorgt er ook voor dat het motorstoringslampje gaat branden.
 • Er komt stoom bij de radiateur vandaan. Als u voor een langere periode met een defecte waterpomp rijdt, dan zal de koelvloeistof niet meer rondgepompt worden. Hierdoor kan de vloeistof niet meer gekoeld worden en zal het uiteindelijk gaan koken. Dit veroorzaakt rook dat onder de  motorkap vandaan komt.

Waarom waterpomp vervangen belangrijk is

De waterpomp voorkomt dat de motor oververhit raakt door koelvloeistof door het koelsysteem te pompen. Het is daarom belangrijk dat deze pomp goed functioneert. Een oververhitte auto motor kan namelijk voor veel schade zorgen en brengt hoge kosten met zich mee. Het is daarom belangrijk dat u de symptomen van een defecte waterpomp herkent. Wilt u weten waardoor de waterpomp kan gaan lekken? We leggen u hieronder de oorzaken van een lekke waterpomp uit!

Oorzaken van een lekke waterpomp

Er kan een lek ontstaat in de waterpomp door ouderdom of doordat de distributieriem, -ketting of V-snaar defect is. Is de pomp defect geraakt door ouderdom? Dan zal het op een gegeven moment koelvloeistof gaan lekken. Hierdoor is er niet genoeg vloeistof om de motor te koelen, met als gevolg dat de motor oververhit raakt. Daarnaast kan er koelvloeistof in het lager lekken. Hierdoor kan de waterpomp vastlopen.

Een andere reden van een lekke waterpomp is een kapotte aandrijving. De pomp wordt namelijk aangedreven door de  distributieriem-ketting of V-snaar. Daarnaast worden onderdelen als de dynamo aangedreven. Een defecte riem of snaar heeft dus ook grote gevolgen voor andere onderdelen van de auto. Moet u de koelvloeistof bijvullen door een plotseling laag vloeistofniveau? Dan raden wij aan om direct de waterpomp te controleren op lekkage. Is de pomp defect? Dan is het onverstandig om door te rijden. Lees hieronder waarom u dit beter niet kunt doen.

Doorrijden met defecte waterpomp

Het is niet verstandig om door te rijden met een defecte waterpomp. Dit onderdeel is namelijk cruciaal voor de werking van de motor. Zorg er daarom voor dat u de pomp zo snel mogelijk vervangt bij een defect. Afhankelijk van hoe ernstig de waterpomp beschadigd is, is het niet nodig om de auto direct aan de kant te zetten. 

Ziet u alleen wat opgedroogde koelvloeistof op de buitenkant van de pomp, dan zult u zo snel mogelijk de waterpomp moeten (laten) vervangen. Door de lekkage slijten de lagers en afdichtingen sneller. De kans is dan groot dat de waterpomp het snel zal begeven. Merkt u echt dat de motor oververhit raakt, dan is het zaak de auto zo snel mogelijk aan de kant te zetten. De waterpomp kan de motor dan niet meer koelen. 

Rijdt u toch door? Dan is de kans groot dat u de motor kapot rijdt. Een defecte motor is niet meer te herstellen en zal hoge kosten met zich meebrengen. Doorrijden met een defecte waterpomp is daarom niet aan te raden. Wilt u weten wat u kwijt bent voor het laten vervangen van een waterpomp? Lees dan snel verder.

Waterpomp vervangen kosten

De kosten voor het vervangen van de waterpomp verschilt heel erg per auto. Het hangt af van de waterpomp die gemonteerd moet worden en de montagekosten. De duur van het vervangen is bij de garage tussen de 2.5 en 4 uur. Hierdoor kan de totaalprijs enorm verschillen per auto. Over het algemeen liggen de kosten rond de €300. Houd er dus wel rekening mee dat het erg kan verschillen! Het is daarom voordeliger om de waterpomp zelf te vervangen. U hoeft dan alleen de kosten van een nieuwe pomp te vergoeden.

Laat u deze klus toch liever aan de garagist over? Bestel dan voordelig de nieuwe waterpomp bij Winparts. Auto onderdelen zijn online namelijk vaak minder prijzig dan bij de garage. Zo bespaart u meestal een hoop geld! Klik snel op de knop hieronder. U komt dan direct op onze pagina met waterpompen terecht! Met uw kenteken vindt u snel de juiste pomp voor uw voertuig.

In het kort

De waterpomp is een belangrijk onderdeel voor de juiste werking van de auto motor. Het voorkomt dat de motor te heet wordt, door koude koelvloeistof naar de motor te laten stromen. Na enige tijd kan de waterpomp gaan lekken. Dit kan komen door ouderdom of doordat de aandrijving defect is. De pomp wordt namelijk door de distributieriem of -ketting aangedreven. 

Wanneer de pomp koelvloeistof lekt, daalt het vloeistofniveau ineens. Hierdoor is er niet genoeg vloeistof om de motor van de auto te koelen. Daarnaast kan er vloeistof in de lager lekken, waardoor de waterpomp vastloopt. Wij raden aan niet door te rijden met een defecte waterpomp. Zorg ervoor dat u dit auto onderdeel zo snel mogelijk vervangt bij een defect.

Over het algemeen kunt u eenvoudig zelf een defecte waterpomp vervangen. Tap alle koelvloeistof af en demonteer de onderdelen die de weg naar de pomp belemmeren. Ontkoppel vervolgens de waterpomp en vervang deze met een nieuwe. U kunt nu de overige onderdelen terugzetten en de koelvloeistof bijvullen.

Selecteer uw auto om onderdelen met pasgarantie te tonen.

Vul uw kenteken in of selecteer handmatig

Of selecteer hier uw auto

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 085 070 5200

Anderen bekeken ook:

Op de hoogte gesteld worden als er een nieuwe blog online staat? Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf u dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op uw eerste bestelling. 

Ecommerce Europe Trustmark

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Aanmelden