Zelf de koelvloeistof bijvullen; zo doe je het!

28 Oktober 2022
Zelf de koelvloeistof bijvullen; zo doe je het!

De koelvloeistof bijvullen is een eenvoudige, maar erg belangrijke klus! Het koelmiddel is onderdeel van het koelsysteemen zorgt ervoor dat de automotor niet oververhit raakt. Een oververhitte motor kan namelijk voor veel schade en hoge kosten zorgen. In deze blog leest u meer over hoe u de koelvloeistof moet bijvullen, hoe vaak de koelvloeistof bijgevuld moet worden, wanneer dit precies nodig is en welke soorten koelvloeistof er zijn.

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Zelf koelvloeistof bijvullen

Zelf de koelvloeistof bijvullen is geen ingewikkelde klus. De vloeistof zit in het expansievat onder de motorkap. Meestal is dit een doorzichtig vat met een dop erop. Op dit vat staat een maximum en minimum streepje. Is het koelvloeistofniveau vlak bij het minimum, dan moet u de koelvloeistof bijvullen. Het niveau mag nooit boven het maximum zitten, omdat de vloeistof uitzet wanneer deze warm wordt. Open het vat daarom niet wanneer de automotor nog warm is. Er staat namelijk druk op het expansievat, waardoor er hete koelvloeistof uit kan spuiten. Laat daarom de motor altijd eerst goed afkoelen.

Het bijvullen van de koelvloeistof gaat eenvoudig met de volgende stappen:

  1. Zorg ervoor dat de motor uit staat en goed afgekoeld is.
  2. Onder de motorkap vindt u het expansievat.
  3. Draai de dop met een doek van het vat af en laat de druk rustig ontsnappen.
  4. Controleer eerst of de koelvloeistof nog van goede kwaliteit is. Ziet u dat de vloeistof niet meer helder is, dan is het zaak de vloeistof te vervangen.
  5. Vul de koelvloeistof bij tussen het maximum en minimum streepje.
  6. Draai als laatst de dop weer goed vast op het vat.

Bent u benieuwd hoe vaak de koelvloeistof bijgevuld of vervangen dient te worden? Lees dan gauw verder.

Hoe vaak koelvloeistof bijvullen?

Bent u benieuwd hoe vaak u de koelvloeistof moet bijvullen? Wij raden aan het koelvloeistofpeil elke maand te controleren. Op het expansievat staat een minimum en maximumstreep. Is de koelvloeistof gedaald tot onder het minimum, vul dan de vloeistof bij. Hoe vaak de koelvloeistof bijvullen nodig is, ligt aan een aantal factoren. Wanneer u merkt dat het koelvloeistofpeil snel daalt, dan kan het zijn dat er een lek zit in het koelsysteem. Verder kunnen hoe vaak u rijdt en hoe warm het precies buiten is ook verschil maken. Het is aan te raden het koelvloeistofpeil elke maand te controleren. Op het expansievat staat een minimum en maximumstreep. Is de koelvloeistof gedaald tot onder het minimum, vul dan de vloeistof bij. Is de koelvloeistof vervuild geraakt? Dan is het zaak dit te vervangen. We leggen hieronder uit hoe u dit precies moet doen.

Koelvloeistof vervangen

Ziet u verkleuring in de koelvloeistof of tekenen van schade aan de radiateur? Dan is het tijd om het koelmiddel te vervangen. Dit betekent dat het koelmiddel van het gehele koelsysteem afgetapt en vervangen moet worden. We leggen u in een aantal stappen uit hoe de koelvloeistof vervangen in zijn werk gaat:

  1. Aan de onderkant van de radiateur zit een plug om het koelmiddel mee af te tappen. Zet een opvangbak onder de plug om dit op te vangen.
  2. Het is verstandig om te controleren op lekkage. Is het koelmiddel vervuild geraakt door een lek? Vervang dan eerst de onderdelen die lek zijn, voordat u nieuwe koelvloeistof toevoegt. Anders raakt het nieuwe koelmiddel direct vervuild.
  3. Vul de koelvloeistof vervolgens bij. Zorg ervoor dat alle lucht uit het systeem is.
  4. Vul vervolgens het expansievat bij met nieuw koelmiddel. Start vervolgens de motor en rij voorzichtig een klein rondje om te testen of er geen lucht meer in het systeem zit.

Hoe vaak koelvloeistof vervangen?

Voor het vervangen van de koelvloeistof is geen vaste tijdspanne. We raden echter aan het om het elke 2 jaar of na uiterlijk 50.000 kilometer te vervangen. Na enige tijd gaat de werking van koelmiddel namelijk achteruit en is de motor niet meer goed beschermd tegen corrosie. Sommige koelmiddelen hebben een toegevoegd smeermiddel om de keerring van de waterpomp te smeren. Verouderde koelmiddel verliest zijn functie, waardoor er wrijving ontstaat tussen de as en de keerring. Hierdoor kan er lekkage ontstaan. Het is dus belangrijk dat u de koelvloeistof op tijd vervangt. Te weinig koelvloeistof zorgt namelijk voor problemen aan het koelsysteem. Lees hieronder meer over de gevaren van rijden met te weinig koelvloeistof.

Gevaar van te weinig of verontreinigde koelvloeistof

De waterpomp pompt koelvloeistof door de radiateurleidingen en slangen om de motor af te koelen. Wanneer er te weinig koelmiddel in het koelsysteem aanwezig is, dan kan de motor oververhit raken. Ook een lek in het systeem kan zorgen voor problemen. Dit zorgt er niet alleen voor dat het niveau van de koelvloeistof snel daalt, maar hierdoor kan er ook vuil bij komen. Dit verontreinigt het koelmiddel waardoor het minder goed kan koelen. Controleer daarom regelmatig het koelvloeistofniveau van het expansievat. Hiermee voorkomt u gevaarlijke situaties en schade aan de motoronderdelen. We leggen u hieronder uit hoe u zelf het koelvloeistofniveau kunt controleren.  

Koelvloeistofniveau en kleur controleren

Het controleren van het koelvloeistofniveau is erg belangrijk voor de werking van de automotor. Het kost u slechts enkele minuten en u voorkomt hiermee schade aan de motor. Het koelvloeistofpeil is eenvoudig af te lezen. Op het expansievat zit een maximum en minimum streep. Zodra het koelvloeistofpeil vlakbij of onder het minimumstreepje zit, dan moet u de koelvloeistof bijvullen. Voordat u nieuwe koelvloeistof bijvult, inspecteer eerst de huidige koelvloeistof op verkleuringen en verontreinigingen. Ziet u dat de vloeistof kleurloos of roestkleurig is geworden? Of is het vettig of modderig? Dan kan dit een teken zijn van lekkage van de cilinderkoppakking. De kans is dan aanwezig dat u de koppakking moet (laten) vervangen.    

Koelvloeistof bijvullen met water

Het is mogelijk om de koelvloeistof bij te vullen met water. Het koelmiddel bestaat namelijk zelf uit water met toevoegingen. Deze toevoegingen geven verschillende eigenschappen aan de vloeistof. Denk bijvoorbeeld aan antivries en anticorrosie. Door aan dit mengsel water toe te voegen, verdunt u de koelvloeistof en gaat de werking van de stof achteruit. De kans op motorschade wordt hierdoor groter. Zorg er daarom voor dat als u de koelvloeistof aanvult met water, dit zo snel mogelijk vervangen wordt door schone koelvloeistof. Het is dus echt een noodoplossing!  

Als u merkt dat de temperatuur van de motor ineens hoog oploopt, dan kunt u proberen de motor te koelen met uw verwarming. De kachelradiateur van uw auto maakt namelijk gebruik van de verwarmde koelvloeistof om het interieur te verwarmen. Zet uw verwarming daarom op de hoogste stand om de motor te koelen.

Soorten koelvloeistof

Er zijn verschillende soorten koelvloeistof waar u uit kunt kiezen. U kunt onder de motorkap kijken om te zien welke kleur koelmiddel uw auto op dit moment bevat. Over het algemeen komt het koelmiddel in de volgende kleuren voor: rood/rozeblauwgeel en groen. Deze kleur is vooral voor de herkenning en heeft verder niets te maken met de kwaliteit. Houd er rekening mee dat u nooit verschillende kleuren koelvloeistof met elkaar mengt. Weet u niet zeker welke koelvloeistof uw auto nodig heeft of welke het beste bij uw auto past? In onze blog “Welke koelvloeistof moet er in mijn auto?” leest u meer informatie over de verschillende soorten en welke geschikt is voor uw auto.

Het is belangrijk dat u de juiste koelvloeistof koopt voor uw voertuig.  Het is namelijk gevaarlijk om verschillende koelvloeistoffen met elkaar te mengen. Controleer daarom eerst welke koelvloeistof u nodig heeft en wat het koelvloeistofpeil is. Het niveau moet tussen de minimum- en maximumstreep van het expansievat zitten. Voordat u de koelvloeistof gaat bijvullen, moet u zorgen dat de automotor uitstaat en goed is afgekoeld. Laat de druk ontsnappen door de radiatordop voorzichtig los te draaien. Vul daarna de koelvloeistof bij tot onder de maximumstreep.

Wilt u zelf de koelvloeistof bijvullen of vervangen? Bestel dan eenvoudig de juiste koelvloeistof bij Winparts. In ons assortiment vindt u een gevarieerd assortiment met keuze uit verschillende soorten, kleuren en hoeveelheden.

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 085 070 5200


Anderen bekeken ook:  

Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

Ecommerce Europe Trustmark

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Aanmelden