Zelf bougies vervangen doe je zo

26 Januari 2023
Zelf bougies vervangen doe je zo

Loopt de motor niet meer goed of stottert de auto regelmatig? Dan is de kans groot dat de bougies vervangen moeten worden. Bougies zijn slijtagegevoelig en dienen daarom één keer in de zoveel tijd vervangen te worden. Waarvoor bougies dienen, hoe je versleten bougies herkent en vervangt leggen wij allemaal uit in deze blog. Lees dus snel verder!

bougies kopen

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Zelf bougies vervangen

Voordat u kunt beginnen met het vervangen van de bougies, zult u eerst de juiste variant moeten aanschaffen. Gelukkig kan dat zeer eenvoudig bij Winparts. U kunt namelijk eenvoudig uw kenteken of automodel op onze site invullen en de geschikte bougies voor uw auto worden dan getoond. Vervolgens kunt u kiezen voor verschillende merken en materialen. Bougies die zijn gemaakt van kostbare metalen zoals Platinum of Iridium zijn duurder, maar wel beter bestand tegen slijtage en gaan dus langer mee. Heeft u de juiste bougies besteld? Dan kunt u beginnen met het vervangen.

Selecteer uw auto om onderdelen met pasgarantie te tonen.

Vul uw kenteken in of selecteer handmatig

Of selecteer hier uw auto

Om zelf bougies te vervangen kunt u de volgende stappen doorlopen:

1. Open de motorkap en lokaliseer de  bougiekabels met daaronder de bougies. Onder de motorkap ziet u vaak een bundeltje kabels, dit kunnen er 4 tot 8 zijn, dit is afhankelijk van uw auto. In het instructieboekje van uw auto kunt u ook de exacte locatie terugvinden.

2. Voor u verder gaat, raden wij het aan om eerst even de omgeving rondom de bougies goed schoon te maken. Hiermee voorkomt u dat er vuil via de bougiegaten in de motor terechtkomt.

3. Nu de ruimte rondom schoon is, kunt u verder gaan met het vervangen. Elke bougiekabel loopt naar een cilinder en in elke cilinder vindt u minimaal 1 bougie. Deze bougiekabels zult u nu los moeten halen. De bougie zal achterblijven op de cilinder, aangezien deze op de cilinder geschroefd is. Trek bij het loshalen niet aan de kabel, maar aan de stekker op de bougie. Door aan de kabel te trekken is de kans groot dat deze stuk gaat. Wij raden het aan om de bougieskabels zo te nummeren zodat ze na het controleren weer op de juiste plek terechtkomen.

4. Verwijdert u alle bougies tegelijk, om wat voor reden dan ook, markeer dan de kabels met een stift of stukje tape. Zo weet u zeker dat de kabels weer op de juiste plaats worden aangesloten.

5. Nu de kabels zijn verwijderd, zullen de bougies zichtbaar worden. Om deze goed te kunnen verwijderen heeft u de bougiesleutel nodig. Steek de bougiesleutel over de bougie heen en verwijder hem voorzichtig uit de behuizing.    

6. Nu u toch bezig bent, kunt u ook direct de kabels controleren op slijtage. Ook kunt u de aansluiting en de schroefdraad schoonmaken.  

7. Vervolgens kunt u de nieuwe bougies monteren. Steek de bougie in de cilinderkop en schroef hem eerst met de hand vast. Draai vervolgens de bougie nog een 1/4 tot 2/3 slag aan (afhankelijk van type bougie) met een  bougiesleutel of momensleutel. Draai de bougies niet te hard aan. Hierdoor kunnen de bougies scheuren.

8. Bevestig vervolgens de bougiekabels weer op de juiste plaats.

9. Laat de motorkap nog even open, start de auto en geef een paar keer gas. Loopt de motor rustig zonder te haperen of stotteren? Dan heeft u de bougies succesvol vervangen.

10. Sluit de motorkap weer.

Wanneer bougies vervangen?

Bougies hebben geen vastgelegde levensduur, echter wordt de grens vaak gesteld dat ze na ongeveer 20.000 tot 30.000 kilometer aan vervanging toe zijn. Heeft u bougies van hoogwaardig materiaal zoals Platinum of Iridium, dan gaan ze vaak langer mee, soms tot wel 90.000 km. Platina of Iridium bougies liggen iets hoger in de prijs, maar gaan tot wel 3 keer langer mee dan koper of nikkel bougies. Uiteindelijk kunt u dus voordeliger uit zijn.

Hoe vaak bougies vervangen?

Vaak kunt u in het instructieboekje van uw auto lezen hoelang de bougies mee gaan en wanneer ze ongeveer aan vervanging toe zijn. Let wel op, deze levensduur is uiteraard niet vanzelfsprekend. Het is daarom belangrijk dat u zo nu en dan de bougies controleert op eventuele slijtage en indien nodig vervangt.

Het controleren en eventueel vervangen van bougies valt ook vaak onder de grote beurt. Om kosten te besparen kunt u deze eventueel voor de grote beurt zelf vervangen. Meer lezen over de grote beurt? Lees dan onze blog wat doen ze bij een grote beurt aan de auto?

Symptomen versleten bougies      

Wanneer een bougie versleten is, dan kunt u dit vaak herkennen aan een aantal symptomen.

 • Het meest voorkomende symptoom is een hapering van de ontsteking.
 • In sommige gevallen zal de auto zelfs helemaal niet meer starten. Voor de ontbranding van de motor zullen de bougies namelijk moeten vonken. Werken ze niet meer naar behoren en maken ze geen vonk, dan zal de auto niet starten. Let hierbij wel op dat niet alleen de bougies verantwoordelijk zijn voor het vonken, de bobine en bougiekabels dragen hier ook aan bij.
 • Ook zal het onrustig draaien van de motor kunnen wijzen op een versleten bougie.

Herkent u een van deze symptomen? Dan raden wij het aan om de bougies te controleren en indien nodig te vervangen.

Naast de normale slijtage, kunnen bougies ook door andere redenen eerder aan vervanging toe zijn. Hieronder bespreken we een aantal defecten die aan bougies kunnen ontstaan en hoe deze te herkennen zijn. Ook leggen wij uit hoe u zelf de bougies kunt controleren.

Bougies controleren

Herkent u een van de bovenstaande symptomen? Dan raden wij aan om de bougies te controleren en indien nodig te vervangen. Maar hoe controleer je eigenlijk de staat van de bougies? Let op! Zorg dat de motor eerst goed afgekoeld is voor u begint met het controleren. Vervolgens kunt u de volgende stappen doorlopen:

1. Open de  motorkap en lokaliseer de bougiekabels met daaronder de bougies. Onder de motorkap ziet u vaak een bundeltje kabels, dit kunnen er 4 tot 8 zijn, dit is afhankelijk van uw auto. In het instructieboekje van uw auto kunt u ook de exacte locatie van de bougies terugvinden;

2. Voor u verder gaat, raden wij het aan om eerst even de omgeving rondom de bougies goed schoon te maken. Hiermee voorkomt u dat er vuil via de bougiegaten in de motor terecht komt;

3. Nu de ruimte rondom schoon is, kunt u verder gaan met het controleren. Elke bougiekabel loopt naar een cilinder en in elke cilinder vindt u minimaal 1 bougie. Deze bougiekabels zult u nu los moeten halen. De bougie zal achterblijven op de cilinder, aangezien deze op de cilinder geschroefd is. Trek bij het loshalen niet aan de kabel, maar aan de stekker op de bougie. Door aan de kabel te trekken is de kans groot dat deze stuk gaat. Wij raden aan om de bougieskabels zo te nummeren zodat ze na het controleren weer op de juiste plek terecht komen;

4. Nu zijn de bougies zichtbaar. Zet de bougiesleutel om de bougie en draai die er vervolgens voorzichtig uit;

5. Controleer nu de staat van de bougies. Blijkt de bougie versleten? Dan zult u deze moeten vervangen. Hoe u bougies vervangen kunt, leest u hierboven.

U kunt een bougie in verschillende staten aantreffen. Soms zullen ze er nog goed uitzien en zal het (motor)probleem elders liggen. Maar u kunt ook bougies aantreffen die vervuild zijn, roetaanslag vertonen of waarbij de isolator gebroken is. Hieronder geven wij een klein overzicht hoe een defecte bougie eruit kan zien en hoe het defect eventueel is ontstaan.

1. Normale bougie: Plaatje nummer 1 geeft weer hoe een normale gebruikte bougie eruitziet. Vaak is deze een beetje gelig van kleur. Deze kleur wordt vaak veroorzaakt door de additieven die in brandstof aanwezig is.

2. Afzetting: Plaatje nummer 2 is een bougie met te veel afzetting. Deze afzetting kan ontstaan door onder andere slechte brandstofkwaliteit of een te hoog olieverbruik.

3 & 4 Vervuiling / roetaanslag : Plaatjes 3 en 4 geven een vervuilde bougie weer. Deze vervuiling wordt vaak veroorzaakt door olielekkage of roetaanslag. Roetaanslag kan ontstaan doordat er alleen maar korte afstanden worden gereden met de auto of wanneer er een verkeerde warmtegraad bougie in de auto zit.

5. Loodvervuiling: Plaatje 5 geeft loodvervuiling weer, tegenwoordig wordt dat echter niet meer gebruikt in brandstof. Dit zult u dus waarschijnlijk niet aantreffen bij uw auto.

6. Oververhitting: Plaatje 6 laat een oververhitte bougie zien. De aanslag op de bougie is gaan smelten.

7. Isolatorbreuk: Het laatste plaatje, nummer 7, toont een isolatorbreuk aan. Een dergelijke isolatorbreuk kan motorschade tot gevolg hebben.

Wat is een bougie?

De  bougie is een auto onderdeel dat deel uit maakt van het  ontstekingssysteem van benzinemotoren. De bougies hebben als taak om vonkjes af te geven voor de ontbranding van de motor. De  bobine zet een hoog voltage op de bougie van ongeveer 30.000 volt, waardoor deze gaat vonken. Door de vonk ontstaat er een ontbranding van het lucht-brandstofmengsel. Deze verbranding gaat ontzettend snel, daarom geven bougies per minuut wel een paar duizend vonkjes af om de motor soepel te laten lopen. Kortom: zonder bougies geen ontsteking, en zonder ontsteking geen (correct) draaiende motor.

Per cilinder bevindt zich vaak één (soms twee) bougie in de motorruimte. Ze zitten hier, omdat in elke cilinder een ontbranding moet plaatsvinden. Dit betekent dus dat uw auto meerdere bougies heeft en het afhankelijk is van het aantal cilinders hoeveel dit er precies zijn. Over het algemeen heeft een auto 4 tot 8 bougies. De bougies zijn zo gemonteerd dat ze deels in het motorblok zitten (waar ze de vonk afgeven) en deels buiten het motorblok (om er makkelijk bij te kunnen). Wanneer u onder de motorkap kijkt, zult u een bundeltje kabels zien zitten. Dit zijn de  bougiekabels waaronder de bougies zitten.

Kosten bougies vervangen

Het (laten) vervangen van bougies brengt uiteraard kosten met zich mee. Maar, het is goed om te weten dat dit niet de meest kostbare vervanging is. Het laten vervangen zal bij een garage vaak tussen de € 100 en € 200 kosten. Hoeveel dit daadwerkelijk kost is afhankelijk van het type auto dat u heeft en het type bougie.

Zelf bougies vervangen is echter een stuk voordeliger. Bij Winparts bestelt u al bougies vanaf € 1,50 per stuk. Let wel op, dit is een standaard bougie gemaakt van koper. Wilt u liever bougies die kwalitatief beter zijn én langer mee gaan? Dan kunt u kiezen voor Iridium of Platinum bougies, deze kosten algauw rond de € 15 per stuk. 

bougies kopen

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 0380 833 78

Anderen bekeken ook:

Op de hoogte gesteld worden als er een nieuwe blog online staat? Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

Veelgestelde vragen


Hoe weet je of je bougies moet vervangen? 

Het vervangen van bougies is een belangrijk onderdeel van regulier onderhoud aan een voertuig. Hier zijn enkele tekenen dat het tijd is om de bougies te vervangen: 

 1. Moeilijk starten: Als uw auto moeite heeft met starten, kan dit een teken zijn van versleten bougies. Slechte bougies kunnen leiden tot een slechte ontsteking, wat op zijn beurt kan resulteren in moeilijkheden bij het starten van de motor.
 2. Onregelmatig stationair draaien: Als de motor onregelmatig draait in stationair toerental of als u trillingen voelt tijdens het rijden, kunnen versleten bougies de oorzaak zijn. Dit kan wijzen op inconsistentie in de ontsteking van de brandstofmengsel in de cilinders.
 3. Brandstofverbruik: Versleten bougies kunnen leiden tot inefficiënte verbranding van brandstof in de cilinders, wat resulteert in een hoger brandstofverbruik dan normaal.
 4. Verlies van vermogen: Als u merkt dat uw auto minder krachtig is dan normaal, kan dit een indicatie zijn van versleten bougies. Slechte bougies kunnen leiden tot verminderde prestaties omdat ze niet in staat zijn om een optimale verbranding te garanderen.
 5. Controleer de staat van de bougies: Het fysiek inspecteren van de bougies kan ook helpen bij het bepalen of ze moeten worden vervangen. Als de elektroden er verkoold, verbrand, of erg ve

  rsleten uitzien, is het waarschijnlijk tijd om ze te vervangen.

Wat kost het vervangen van bougies? 

Als je ervoor kiest om een professionele monteur in te huren, betaal je niet alleen voor de nieuwe bougies, maar ook voor de arbeidskosten. De arbeidskosten variëren afhankelijk van de locatie, het uurloon van de monteur en eventuele extra kosten. Over het algemeen kunnen de arbeidskosten voor het vervangen van bougies variëren van €50 tot €150, afhankelijk van de complexiteit van de klus en de tarieven van de monteur. 

Kan je rijden met een kapotte bougie? 

Als je vermoedt dat een bougie kapot is, is het het beste om deze zo snel mogelijk te laten vervangen. Probeer niet te rijden met een kapotte bougie, vooral niet over lange afstanden of bij hoge snelheden. Dit kan de schade aan de motor verergeren en de veiligheid in gevaar brengen. Het is altijd verstandig om je voertuig naar een gekwalificeerde monteur te brengen voor een grondige inspectie en eventuele noodzakelijke reparaties. 

Hoe klinkt een kapotte bougie? 

Een kapotte bougie kan verschillende symptomen veroorzaken die je kunt horen tijdens het rijden of bij het starten van de motor. Hier zijn een paar geluiden die kunnen wijzen op een kapotte bougie: 

 1. Moeilijk starten: Als een bougie kapot is, kan de motor moeite hebben met starten. Dit kan klinken als een trage, slepende start, waarbij de motor langzaam ronddraait voordat hij uiteindelijk aanslaat. Soms kan dit gepaard gaan met een haperend geluid tijdens het starten.
 2. Onregelmatig stationair draaien: Een kapotte bougie kan leiden tot een onregelmatig stationair draaiende motor. Dit kan klinken als een onregelmatige, schokkerige motorloop waarbij het toerental fluctueert.
 3. Misleidende geluiden: Soms kan een kapotte bougie geluiden veroorzaken die lijken op andere problemen, zoals een tikken of bonken in de motor. Dit kan komen door onvolledige verbranding van het brandstofmengsel in de cilinders, wat resulteert in onregelmatige prestaties van de motor.

Hoeveel km gaat een bougie mee? 

Over het algemeen wordt aanbevolen om de bougies om de 30.000 tot 50.000 kilometer te vervangen, maar dit kan variëren afhankelijk van het type auto en de rijomstandigheden. Het is altijd verstandig om de onderhoudsrichtlijnen van de fabrikant te raadplegen voor specifieke aanbevelingen voor jouw voertuig.

Ecommerce Europe Trustmark

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Aanmelden