Wetgeving verplichte winterbanden Duitsland

06 Maart 2023
Wetgeving verplichte winterbanden Duitsland

oor wie van plan is om komende winter naar of door Duitsland te rijden, is het belangrijk om te weten dat winterbanden in Duitsland verplicht zijn. Dit geldt voor alle voertuigen tijdens winterse weersomstandigheden. U heeft vast gemerkt dat hier veel verschillende informatie over te vinden is, waardoor de exacte regels onduidelijk zijn. U leest in onze blog wat de regels zijn omtrent winterbanden in Duitsland, wat er gebeurt als u de regels niet volgt en wat u verplicht in de auto moet hebben.

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Zijn winterbanden verplicht in Duitsland?

Afbeelding Alpine-symbool

Vanaf 1 januari 2018 is de regelgeving omtrent  winterbanden in Duitsland veranderd. Voorheen waren de all-season M+S (modder en sneeuw) banden voldoende tijdens de winterperiode. Vanaf 2018 zijn deze banden niet voldoende en zijn winterbanden in Duitsland verplicht

Dit komt omdat de M+S markering niet volgens vastgelegde richtlijnen is en grip in sneeuw niet gegarandeerd is. U heeft vanaf 2018 banden nodig met het Alpine-symbool. 

Het Alpine-symbool is te vinden aan de zijkant van de band. Dit geldt voor zowel all-season banden als voor winterbanden. Staat dit symbool niet op de band? Dan raden wij sterk aan om winterbanden aan te schaffen met dit logo.

Knop naar winterbanden categorie

Profieldiepte winterbanden

Een onderdeel van deze regeling is de profieldiepte van de winterbanden. De winterbanden moeten tenminste een diepte van 1,6 mm hebben. Een minimumdiepte van 4 mm is echter aan te raden.

Wat valt onder winterse omstandigheden in Duitsland?

De Duitse wetgeving verstaat het volgende onder winterse omstandigheden:

  • IJzel
  • Sneeuw
  • Sneeuwmodder
  • Gladheid door ijs- en rijpvorming

Dit betekent dat Duitsland geen vaste winterperiode kent. Het kan dus zo zijn dat er winterse omstandigheden voorkomen buiten de wintermaanden om. Deze omstandigheden kunnen ontstaan door bijvoorbeeld sneeuwval, hagel of aangevroren regen. De temperatuur hoeft dus niet per se onder het minpunt te zijn om het winterse omstandigheden te noemen.

Overgangsregeling

Er is een overgangsregeling omtrent de regelgeving winterbanden in Duitsland. U hoeft dus niet direct nieuwe winterbanden aan te schaffen als u naar of door Duitsland reist. De regelgeving luidt als volgt: tot 30 september 2024 mag u all season banden met M+S markering nog gebruiken, mits de banden vóór 31 december 2017 zijn geproduceerd. 

Let daarom goed op de productiedatum bij aanschaf van winterbanden. De productiedatum is af te lezen van de zogeheten DOT-code (Department of Transportation). Deze code vindt u op de zijkant van de band.

Afbeelding aanduiding banden

Let op: er bestaan ook zomerbanden met een M+S markering. Deze banden hebben geen eigenschappen voor de winter. Daarom zijn ze niet geschikt om in winterse omstandigheden te rijden in Duitsland. Let hier dus goed op!

Wetgeving sneeuwkettingen in Duitsland

Sneeuwkettingen in Duitsland zijn toegestaan en op sommige plekken zelfs verplicht. Wanneer sneeuwkettingen verplicht zijn, dan wordt dit aangegeven door een bord. Dit is een rond en blauw bord, waar een witte band op staat met een sneeuwketting. 

Ziet u geen sneeuwketting bord, maar ligt er wel sneeuw of ijs op de weg? Bij een bedekte weg met sneeuw of ijs is het toegestaan om sneeuwkettingen te gebruiken. Als er geen ijs of sneeuw op de weg aanwezig is, dan is het gebruik van sneeuwkettingen verboden. Dit beschadigt namelijk het wegdek. 

Bij gebruik van sneeuwkettingen is het verplicht om op tenminste twee aangedreven wielen de kettingen te monteren. Houd er verder rekening mee dat u met sneeuwkettingen de maximumsnelheid van 50 km/h niet overschrijdt.

Boete bij onjuiste banden

Rijdt u zonder winterbanden bij winterse omstandigheden, dan riskeert u een boete. Let op: veroorzaakt u een verkeersopstopping, omdat u rijdt met zomerbanden? Dan kan de boete hoger zijn! Ook het veroorzaken van een ongeluk kan hoog in de kosten lopen. 

Zorg er daarom voor dat u zich altijd goed voorbereid voordat u naar of door een ander land reist met de auto.

Verplichte winteruitrusting auto Duitsland

Naast het gebruik van winterbanden en sneeuwkettingen, bent u ook verplicht om bepaalde veiligheidsspullen in de auto te hebben. U bent verplicht om de volgende producten in de auto aanwezig te hebben:

Bij Winparts hebben wij  vakantiepakketten samengesteld met alle benodigdheden. Zo vindt u ook een pakket voor als u naar Duitsland gaat. Wel zo gemakkelijk! U heeft keuze uit een standaard vakantiepakket en een uitgebreid vakantiepakket met brandblusser en alcoholtester.

Standaard vakantiepakket DuitslandUitgebreid vakantiepakket Duitsland

Naast deze verplichte artikelen is het ook verstandig om winterproducten als een  ijskrabberstartkabels en sleepkabels bij u te hebben. Meer weten over de regels die gelden in Duitsland? Lees dan onze blog “Met de auto naar Duitsland”. Nu weet u of winterbanden in Duitsland verplicht zijn en kunt u veilig de weg op!

Veelgestelde Vragen


Zijn winterbanden verplicht in Duitsland? 

Ja, bij winterse omstandigheden zijn winterbanden in Duitsland verplicht. Dit geldt voor alle soorten voertuigen. Zorg ervoor dat uw banden het Alpine-symbool hebben voor een goede grip, zelfs bij lage temperaturen en nat wegdek. 

Aan welke eigenschappen moeten winterbanden voldoen volgens de Duitse wetgeving?

Winterbanden moeten voorzien zijn van het Alpine-symbool en/of het M+S-symbool. Dit zorgt voor optimale grip en vermindert het risico op aquaplaning. Banden met alleen een M+S-symbool zijn toegestaan als ze voor 31 december 2017 zijn geproduceerd.

Wat zijn de boetes als ik geen winterbanden in Duitsland heb?

Zonder winterbanden kunt u een boete krijgen van €60 en 1 strafpunt op uw rijbewijs. Bij het veroorzaken van gevaar kan dit oplopen tot €120 en een strafpunt.

Kan ik nog stalen velgen met winterbanden gebruiken?

Stalen velgen met winterbanden zijn een uitstekende keuze voor winterse omstandigheden. Ze bieden goede grip en zijn vaak goedkoper dan andere opties.

Zijn er ook goedkope winterbanden die voldoen aan de Duitse wetgeving?

Ja, er zijn goedkope winterbanden die voldoen aan de Duitse wetgeving. Zorg ervoor dat ze het vereiste Alpine-symbool hebben. U kunt deze banden vaak vinden in de ANWB Winterbandentest of bij gespecialiseerde verkopers.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een nieuwe band voor de winter?

Bij het kopen van een nieuwe band voor de winter, zoek naar het Alpine-symbool voor optimale veiligheid. Controleer ook de profieldiepte en zorg ervoor dat de banden geschikt zijn voor zowel droog als nat wegdek.

Wat is het voordeel van goede banden in winterse omstandigheden?

Goede banden zorgen voor een optimale grip en veiligheid bij lage temperaturen en op gladde wegen. Ze verkleinen ook het risico op aquaplaning en bieden betere prestaties op zowel nat als droog wegdek.

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 085 070 5200

Anderen bekeken ook: 

Als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf u dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op uw eerste bestelling.

Ecommerce Europe Trustmark

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Aanmelden