Welke ruitenwisser heb ik nodig ?

22 Februari 2022
Welke ruitenwisser heb ik nodig ?

Ze zijn belangrijk en iedere auto heeft ze: de ruitenwissers. De wissers zorgen ervoor dat u in slechte weersomstandigheden toch helder zicht hebt en goed om u heen kunt kijken tijdens het autorijden. Na ongeveer een jaar tot ander half jaar zijn de ruitenwissers aan vervanging toe. Maar, welke ruitenwissers heb ik nodig? In deze blog leggen we uit hoe u eenvoudig de juiste ruitenwisser voor de auto kunt kiezen.

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

De juiste ruitenwissers kiezen

Wanneer de wissers van de auto versleten zijn, is het de hoogste tijd om ze te vervangen. Maar, hoe kiest u nu de juiste  ruitenwissers? Grote kans dat u door de bomen het bos niet meer ziet, het assortiment ruitenwissers is namelijk enorm. Er zijn namelijk meerdere soorten, met verschillende lengtes of aansluitingen. Bij Winparts hebben we het zo eenvoudig mogelijk gemaakt voor u. U kunt namelijk eenvoudig op kenteken of automodel de ruitenwissers selecteren. Om het kiezen van de juiste wissers nog eenvoudiger te maken, hebben we hieronder nog een aantal aandachtspunten geplaatst. Zodra u de onderstaande punten in gedachten houdt, is het kiezen van de juiste ruitenwissers zo voor mekaar.

1. Lengte ruitenwissers
Er zijn dus een aantal zaken waarmee u rekening dient te houden bij het kiezen van de juiste ruitenwisser, en één daarvan is de lengte. De meeste auto’s beschikken over drie wissers, twee aan de voorkant en één aan de achterkant. Al deze wissers hebben een andere lengte, let hier dus goed op bij het aanschaffen van nieuwe wissers. Bij Winparts kunt u eenvoudig ruitenwissers per kenteken bestellen. U voert uw kenteken in en de geschikte ruitenwissers voor de auto worden getoond. Om zeker te zijn dat u de juiste lengte aanschaft, kunt u de wissers die momenteel op de auto zitten van tevoren even opmeten met een meetlint. Komt de lengte overeen? Dan heeft u de juiste te pakken.

2. Soort ruitenwissers
Bij de juiste ruitenwisser kiezen, zult u ook merken dat er verschillende soorten zijn. Zo kunt u kiezen uit de traditionele of flatblade ruitenwisser. Iets verderop in deze blog leest u wat precies het verschil is tussen deze twee soorten. Vaak wordt echter aangeraden om hetzelfde type wisser aan te schaffen als die op de auto zit.

3. Aansluiting ruitenwissers
De ruitenwisser wordt door middel van een aansluiting op de auto gemonteerd. Bij het kiezen van de juiste ruitenwissers is het belangrijk om goed te kijken naar deze aansluiting. Bestelt u een met de verkeerde aansluiting, dan gaat deze uiteraard niet op de auto passen. Controleer daarom van tevoren welke aansluiting de ruitenwisserarm van de auto heeft. De verschillen aansluitingen die voorkomen zijn; de haakaansluiting, de klikaansluiting, de schuifaansluiting of een klemaansluiting.

Soorten ruitenwisser aansluitingen

4. Merk ruitenwissers
Naast de lengte en de aansluiting van de wisser zult u ook een keuze moeten maken tussen een aantal merken. Het meest populaire merk is tegenwoordig Bosch ruitenwissers. Deze staan dan ook bekend om de hoge kwaliteit en levensduur. Andere populaire merken zijn Valeo en SWF ruitenwissers.

5. Losse ruitenwisser of set
Als laatst kunt u nog kiezen tussen het bestellen van een losse wisser of een set. Met een set bestelt u in één keer de wissers voor de voorzijde van de ruit. Goed om te weten is dat u met een set vaak voordeliger uit bent dan wanneer u twee losse ruitenwissers bestelt.

Welke soorten ruitenwissers zijn er?

We hebben het al even eerder benoemd in deze blog, er zijn dus verschillende soorten ruitenwissers verkrijgbaar voor de auto. De meest bekende is de conventionele, ook wel traditionele of normale wisser genoemd. Naast deze traditionele zijn ook de steeds populairder wordende flatblade ruitenwissers verkrijgbaar. Maar wat is het verschil tussen traditionele of flatblade wissers?

Conventionele ruitenwissers

De conventionele ruitenwissers wordt ook wel de klassieke of standaard wisser genoemd. Deze zijn al flink wat jaren in gebruik en zitten tegenwoordig nog vooral op wat oudere auto's. Deze wisser heeft een metalen frame, ook wel een beugelconstructie genoemd. De vorm van het frame is te vergelijken met een driehoek. Aan dit frame zit vervolgens een rubberen strip gemonteerd die ervoor zorgt dat het water en vuil van de ruit wordt afgevoerd.

Sommige conventionele wissers zijn voorzien van een spoiler. Dit is een extra stuk aluminium dat gemonteerd is net boven het rubber. Deze spoiler zorgt ervoor dat er een hogere drukkracht op de wisser komt waardoor deze beter tegen de autoruit aangedrukt wordt. Dit zorgt ervoor dat de ruitenwisser ook goed kan presteren op hoge snelheid. Waar eerder iedere auto werd uitgerust met een klassieke wissers, is dat tegenwoordig niet het geval. De nieuwere automodellen worden allemaal uitgerust met flatblade ruitenwissers.

Soorten ruitenwissers

Flatblade ruitenwissers

Wanneer u over een vrij nieuwe auto beschikt, is de kans groot dat er flatblades op de auto zitten. In tegenstelling tot de klassieke wissers zijn de flatblades gemaakt van plastic. Doordat ze gemaakt zijn van plastic zijn ze flexibel en sluiten ze perfect aan op het autoraam. De flatblade maakt geen gebruik meer van de beugelconstructie zoals we die bij de klassieke wisser wel zien. Een flatblade bestaat uit een rechte arm, waardoor de druk gelijkmatig over de ruit wordt verdeeld. Dit zorgt ervoor dat de weerstand wordt verminderd en dat de windruis afneemt.

De flatblades zijn ook voorzien van een kleine spoiler die ervoor zorgt dat de ruitenwisser nog beter tegen de ruit wordt gedrukt. De spoiler in combinatie met de flexibele vorm van de wisser zorgt ervoor dat ze het water en het vuil zeer efficiënt kunnen afvoeren. Over het algemeen presteren de flatblades dan ook beter dan de traditionele wissers.

Hoe vaak moet ik mijn ruitenwissers vervangen?

Een veelgestelde vraag is; hoe vaak moeten ruitenwissers vervangen worden? Het is lastig om aan te geven hoe lang een wisser precies meegaat. Wanneer u dagelijks met de auto op pad bent, zullen de wissers sneller versleten zijn dan bij iemand die veel minder rijdt. Als u vaker rijdt, zal de wisser ook automatisch vaker gebruikt worden.

Niet alleen de mate van gebruik kan invloed hebben op de levensduur van de wissers. Ook het klimaat kan hier invloed op hebben. Regent het veel, dan zullen de wissers uiteraard ook vaker gebruikt worden. Is het warm en droog, dan is de kans aanwezig dat het rubber van ruitenwissers uitdroogt en gaat scheuren. Wat ook een grote invloed kan hebben op de levensduur, is kou. Zijn de ruiten van de auto bevroren en zet u de ruitenwissers aan zonder de ruit te ontdooien, dan is de kans groot dat u het rubber kapot trekt. Er zijn dus verschillende invloeden die bepalen hoe vaak een ruitenwissers vervangen moet worden.

We kunnen wel de stelregel aannemen dat gemiddeld een wisser na een jaar tot ander half jaar aan vervanging toe is. Deze stelregel kan aangehouden worden bij normaal gebruik. Ziet u dat de ruitenwissers eerder versleten zijn, dan zult u ze uiteraard eerder moeten vervangen. Meer lezen over het vervangen van ruitenwissers? Lees dan onze andere  blog.

Selecteer uw auto om onderdelen met pasgarantie te tonen.

Vul uw kenteken in of selecteer handmatig

Of selecteer hier uw auto

Ruitenwissers per kenteken

Het aanbod ruitenwissers is enorm, dus hoe vindt u nu precies degene die geschikt is voor uw auto? Bij Winparts bestelt u eenvoudig ruitenwissers per kenteken. In de groene balk op de website vult u uw kenteken in of selecteert u het automerk, model en type. Vervolgens wordt het aanbod voor uw auto getoond. Controleer nog even of de lengte en de aansluiting overeenkomt en bestellen maar. Ruitenwissers per kenteken bestellen was nog nooit zo makkelijk!

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 085 070 5200

Anderen bekeken ook:

Op de hoogte gesteld worden als er een nieuwe blog online staat? Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

Ecommerce Europe Trustmark

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Aanmelden