Welke motorolie voor mijn auto

09 Februari 2023
Welke motorolie voor mijn auto

Vraagt u zich af welke motorolie in uw auto past? Een goede motorolie is essentieel voor de gezondheid en prestaties van uw auto. Het beschermt de motor tegen slijtage, verhoogt de efficiëntie en verlengt de levensduur van uw voertuig. Daarom is het belangrijk om de juiste soort olie te kiezen. In dit artikel bespreken we de verschillende soorten motoroliën en hoe u de juiste olie voor uw auto kunt selecteren.  

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? klik dan op een van de volgende links:

Soorten motorolie

Er zijn verschillende soorten  motorolie op de markt, waaronder mineralen, semi-synthetisch en synthetisch. We bespreken ze uitgebreid hieronder:  

Minerale olie

Minerale olie is de meest standaard vorm van olie en wordt gemaakt van ruwe aardolie. De minerale olie wordt het meest gebruikt in oude auto's en biedt de minste bescherming van alle soorten olie. Het is ook het minst duur en gemakkelijk verkrijgbaar. Als uw voertuig ouder is en niet intensief gebruikt wordt, dan is minerale olie een goede keuze en een geschikte motorolie. 

Semi-synthetische olie 

Semi-synthetische olie is een mengsel van minerale en synthetische olie en biedt een verbeterde bescherming en eigenschappen ten opzichte van minerale olie. Het is een goede keuze voor moderne auto's die regelmatig gebruikt worden en meer bescherming nodig hebben dan oude auto's. Het is betaalbaarder dan volsynthetische olie. 

Synthetische olie 

Synthetische olie is de meest geavanceerde vorm van olie en wordt gemaakt door chemische processen. Het biedt de beste bescherming voor de motor en is speciaal ontwikkeld voor moderne, hoogpresterende auto's. De werking is ook de krachtigste. Het is duurder dan mineralen en semi-synthetische olie, maar de extra kosten zijn het waard vanwege de verhoogde prestaties en bescherming voor verschillende delen van de auto.

motorolie bijvullen button

De juiste viscositeit

Naast het kiezen van de juiste soort olie, is het ook belangrijk om de juiste viscositeit te selecteren. Viscositeit is de dichtheid van de olie en wordt aangegeven met een cijfer en een letter, bijvoorbeeld 5W-30. U kunt te maken hebben met een dunne olie of een dikke olie. De viscositeit bepaalt of het een dunnere olie is of niet.

Het eerste cijfer geeft aan hoe goed de olie stroomt bij lage temperaturen. Hoe lager dit cijfer is, hoe beter de olie stroomt. Het tweede cijfer geeft aan hoe goed de olie de motor beschermt bij hoge temperaturen. Hoe hoger dit cijfer is, hoe beter de olie de motor beschermt. Het gebruik van motorolie met de juiste viscositeit is belangrijk voor de prestaties en levensduur van een motor. Voorkom eventuele schade door de juiste olie te gebruiken. 

Staan er meerdere adviezen, dan raden wij aan om te kiezen voor het lage getal wanneer u lange afstanden rijdt (5w30). Rijdt u voornamelijk korte afstanden, dan kunt u beter voor het hoge getal kiezen (5w40). U kunt natuurlijk ook onze kentekencheck invullen, wij bevelen u dan de benodigde viscositeit en aantal liters aan.. 

Selecteer uw auto om onderdelen met pasgarantie te tonen.

Vul uw kenteken in of selecteer handmatig

Of selecteer hier uw auto

 

Welke olie in mijn auto?

Nu u meer weet over de verschillende soorten motorolie is het van groot belang dat u de juiste olie kiest voor uw auto. Er zijn verschillende manieren: 

 • Raadpleeg de handleiding: veel auto's hebben specifieke vereisten voor de motorolie en deze informatie staat vaak vermeld in de handleiding van uw auto.  
 • Check de oliepeilstok: als u niet zeker weet welke olie momenteel in uw auto zit, kunt u deze controleren door  te kijken naar de oliepeilstok. Op deze peilstok staat meestal aangegeven welke soort olie er gebruikt wordt en welke specificaties deze moet hebben.
 • Check het plakkaat onder de motorkap: sommige auto's hebben een plakkaat onder de motorkap waarop staat welke olie gebruikt moet worden.
 • Raadpleeg een professional: bijvoorbeeld uw garagist of dealer. Doe de kentekencheck: vul op onze website de kentekencheck in en u ziet direct welke motorolie in uw auto past. 
 • Doe de kentekencheck: vul op onze website de kentekencheck in en u ziet direct welke motorolie in uw auto past. 

Selecteer uw auto om onderdelen met pasgarantie te tonen.

Vul uw kenteken in of selecteer handmatig

Of selecteer hier uw auto

 

Motorolie verversen

Het is aan te raden om regelmatig de olie te verversen, om te zorgen dat de motor optimaal blijft werken. Hoe vaak dit moet gebeuren, hangt af van verschillende factoren, zoals het type olie, het type gebruik en de leeftijd van de auto. Hoe u de olie zelf ververst leest u in onze blog ‘ Olie verversen: zo vervang je zelf de motorolie’. 

motorolie verversen button

Nog vragen over welke motorolie u nodig heeft? Neem contact op via  [email protected] of bel naar 0380 833 78

Anderen bekeken ook:

Op de hoogte gesteld worden als er een nieuwe blog online staat? Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf u dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op uw eerste bestelling. 

Veelgestelde vragen


Hoe weet ik wat voor olie in mijn auto moet? 

Om te bepalen welke motorolie geschikt is voor uw auto, kunt u de volgende stappen volgen: 

 1. Raadpleeg de handleiding: De betrouwbaarste bron voor informatie over de juiste motorolie is de handleiding van uw voertuig. Hierin staat meestal welke specificaties en viscositeit (dikte) van motorolie worden aanbevolen.
 2. Kijk naar de olievuldop: Vaak staat op de olievuldop van de motor het type olie dat wordt aanbevolen. Dit kan een snel referentiepunt zijn.
 3. Gebruik online bronnen: U kunt online tools en websites gebruiken om de juiste motorolie voor uw auto te vinden. Voer het merk, model, jaar en motor van uw voertuig in om aanbevelingen te krijgen.
 4. Vraag een professional: Als u twijfelt of meer advies nodig hebt, kunt u contact opnemen met een monteur of een autodealer. Zij kunnen u helpen bij het kiezen van de juiste motorolie.

Welke olie is beter, 5w30 of 5w40? 

De keuze tussen 5W-30 en 5W-40 motorolie hangt af van de aanbevelingen van de autofabrikant. Volg de viscositeit die in de handleiding van uw voertuig of op de olievuldop staat vermeld. 5W-30 is dunner bij hoge temperaturen, terwijl 5W-40 dikker is. Kies op basis van het klimaat en het motortype, maar volg altijd de fabrikant aanbevelingen voor de beste prestaties en bescherming van uw motor. 

Welke olie voor mijn benzineauto? 

Voor een benzinemotor is het belangrijk om de olieviscositeit en specificaties te volgen die worden aanbevolen door de autofabrikant. Raadpleeg de handleiding of olievuldop van uw auto voor de juiste motorolie. Gebruik hoogwaardige motorolie met de aanbevolen viscositeit (bijv. 5W-30 of 5W-40) voor optimale prestaties en bescherming van de motor. 

Wat gebeurt er als je de verkeerde olie in de auto doet? 

Het gebruik van de verkeerde motorolie in een auto kan leiden tot verschillende problemen, zoals: 

 1. Slijtage van de motor: als de viscositeit (dikte) of specificaties van de olie niet overeenkomen met de aanbevelingen van de fabrikant, kan dit leiden tot overmatige slijtage van de motoronderdelen.
 2. Verminderde prestaties: de verkeerde olie kan de prestaties van de motor verminderen, zoals vermogensverlies en een slechtere brandstofefficiëntie.
 3. Slechte smering: onjuiste olie kan de smering van de motor verminderen, wat kan resulteren in oververhitting en schade aan de motor.
 4. Verkorting van de levensduur: het gebruik van ongeschikte olie kan de levensduur van de motor verkorten en leiden tot dure reparaties.
 5. Garantieverlies: als de verkeerde olie wordt gebruikt en dit schade aan de motor veroorzaakt, kan dit leiden tot verlies van garantieaanspraken bij de autofabrikant.

Wat gebeurt er als er te weinig olie in je auto zit? 

Een te laag oliepeil in uw auto kan leiden tot onvoldoende smering, oververhitting, motorstoring, vermogensverlies en zelfs ernstige schade aan de motor. Daarom is het essentieel om regelmatig het oliepeil te controleren en bij te vullen indien nodig om motorschade te voorkomen.

Ecommerce Europe Trustmark

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Aanmelden