Welke koelvloeistof moet er in mijn auto?

04 Augustus 2020
Welke koelvloeistof moet er in mijn auto?

Hoge temperaturen en lange files, deze combinatie kan ervoor zorgen dat de motor van de auto het soms zwaar heeft. Gelukkig zorgt koelvloeistof ervoor dat de motor onder deze omstandigheden op de juiste temperatuur blijft en niet oververhit raakt. Koelvloeistof is onderdeel van het koelsysteem van de auto en dus van essentieel belang. Zorg er daarom altijd voor dat er voldoende koelvloeistof in de auto aanwezig is, en dat deze van goede kwaliteit is. Is de koelvloeistof te oud? Dan is het tijd om deze te vervangen. Welke koelvloeistof geschikt is voor uw auto en hoe u deze kunt controleren, bijvullen en vervangen leest u in deze blog. 

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Welke koelvloeistof heb ik nodig?     

Om koelvloeistof te kunnen bijvullen of vervangen, is het belangrijk om te weten welke koelvloeistof geschikt is voor de auto. Soms is het lastig te achterhalen welke koelvloeistof nu de juiste is en daarom leggen wij dat hieronder uit. We beginnen met het uitleggen van de verschillende soorten koelvloeistof en daarna leggen we uit hoe u erachter komt welke geschikt is voor uw auto. 

Welke soorten koelvloeistof zijn er?         

Koelvloeistof is een mengsel van water, antivries en  additieven. De antivries die er in zit, bestaat voor het grootste gedeelte uit glycol. Er worden twee soorten glycol gebruikt in antivries; Mono ethyleen glycol (MEG) en mono propyleen glycol (MPG). De additieven in de koelvloeistof verschillen ook, autofabrikanten stellen namelijk verschillende eisen. Om deze reden is het ook belangrijk om de verschillende vloeistoffen niet met elkaar te mengen. Er kunnen dan namelijk problemen zoals verstoppingen ontstaan.

Koelvloeistof bestaat in verschillende kleuren. Vaak is dit  rood/rozeblauwegeel of groene koelvloeistof. De kleur dient puur ter herkenning en heeft niets met de kwaliteit te maken. Tegenwoordig beschikken de meeste auto’s over rood/roze vloeistof, de  G12 of de G12+. Dit zijn long-life vloeistoffen en hoeven in principe nooit vervangen te worden, tenzij er sprake is van een lekkage. De G12 vloeistoffen zijn silicatenvrij. Daarnaast heb je ook nog  G12++ en G13. Dit zijn weer nieuwere varianten op de G12.

Welke koelvloeistof is geschikt?

Welke koelvloeistof geschikt is voor uw auto soms lastig te achterhalen. De juiste koelvloeistof kopen is echter wel erg belangrijk. Wat u het best kunt doen is onder de  motorkap kijken welke kleur vloeistof er in uw auto zit. Ook kunt u het instructieboekje van uw auto raadplegen, hier staat vermeldt welke koelvloeistof geschikt is voor uw voertuig. In onderstaande tabel staat een overzicht van de verschillende kleuren koelvloeistoffen en voor welke voertuigen ze geschikt zijn. Let op: meng geen verschillende kleuren, waarom dit wordt afgeraden leest u verder in deze blog.

Kleur / typeInformatieGeschikt voor
Blauw Tot ca. 1995 werd vooral koelvloeistof op basis van ethyleen glycol gebruikt (voornamelijk personen auto's).  Mercedes, BMW, Opel, Saab, Volkswagen, Skoda, Audi, Seat, Bentley
Rood/roze (SP12, SP13 / G12, G12+, G12++, G13) Vanaf ca. 1996 introduceerden fabrikanten hun eigen, roodkleurige koelvloeistof (G12, G12+). Ook op basis van ethyleen glycol, maar van een hogere kwaliteit en volledig silicaat-vrij. G12++ en G13 zijn weer de nieuwste varianten. De meeste personen autos. O.a VAG-modellen zoals Volkswagen, Skoda, Audi, Seat, Bentley
Transparant / geel Mengbaar met de meeste commerciële vloeistoffen. Alle auto modellen
Groen (SP14) Peugeot & Citroën
Geel (SP15 / G12) Een aantal modellen beschikken over gele vloeistof. Nieuwste modellen Opel, Saab, Vauxhaull, Mercedes, Ford

Welke koelvloeistof kenteken       

In sommige gevallen is het ook mogelijk om de geschikte koelvloeistof met het kenteken te vinden. Zo kunt u dit doen via de site van Kroon oil, hier kunt u uw kenteken invullen. Op deze website worden dan de geschikte koelvloeistof voor uw auto van het merk Kroon oil getoond. Uiteraard kunt u deze ook voordelig bij Winparts bestellen.

Kroonoil Coolant SP12 5LEurol Koelvloeistof -26 blauw 5lvalma geel 5 lKroonoil coolant groen

Kan je koelvloeistof mengen?      

Verschillende kleuren koelvloeistof moet u nooit mengen. Mengen kan ervoor zorgen dat er een chemische reactie ontstaat waardoor het mengsel gaat verdikken. Deze gelachtige substantie kan er dan voor zorgen dat de kanalen in het koelsysteem verstop raken. Ook kan de  thermostaat en de waterpomp oververhit raken. Door alleen al de verkeerde vloeistof toe te voegen, kunt u veel schade aan het koelsysteem van uw auto toe brengen.

Hoe koelvloeistof controleren?          

Om erachter te komen of de koelvloeistof in uw auto nog van goede kwaliteit is, zult u deze moeten controleren. Koelvloeistof controleren dient u alleen te doen wanneer de motor koud is. Het controleren van de vloeistof is zeer eenvoudig. Het niveau kunt u namelijk van het  expansievat aflezen. Vaak staan op het expansievat twee indicatiestreepjes: het minimum en maximumniveau. Bevindt de koelvloeistof zich dicht bij het minimumniveau? Dan is het belangrijk om zo hem zo snel mogelijk bij te vullen. Ook is het belangrijk om dan te achterhalen hoe dit kan. Het kan namelijk voorkomen dat uw auto koelvloeistof lekt.  Meer over een lek in het koelsysteem kunt u lezen in onze blog.

Ook dient u de staat van de vloeistof te controleren. Goede koelvloeistof heeft een heldere kleur en voelt olieachtig aan. Treft u bij het controleren een melkachtige substantie aan? Dan is de kans groot dat de  koppakking van de auto lekt. Dit zult u snel zelf moeten repareren of bij een garage laten repareren. Wacht u te lang, dan kan er grote schade aan uw auto ontstaat. Is de kleur van de vloeistof niet meer helder, dan zal de koelvloeistof vervangen moeten worden. De vloeistof is dan namelijk te oud en niet meer van goede kwaliteit.

Hoe koelvloeistof bijvullen?      

Zit er onvoldoende  koelvloeistof in de auto? Dan moet u de koelvloeistof bijvullen. Voordat u de vloeistof bijvult, zult u eerst moeten weten welke geschikt is voor uw auto. Weten welke koelvloeistof geschikt is voor uw auto? Dat leest u aan het begin van dit artikel. Het is erg belangrijk dat u de juiste koelvloeistof gebruikt voor het bijvullen. Verschillende kleuren kunnen over het algemeen niet gemengd worden. Als u inmiddels de juiste koelvloeistof heeft gevonden, kunt u beginnen met het bijvullen. Het is echter wel belangrijk dat dit gebeurt wanneer de motor van de auto koud is. Met een warme motor zal de vloeistof, die erg heet is, eruit kunnen spuiten wanneer u de dop eraf draait. Wacht dus tot de motor goed is afgekoeld. Vul de vloeistof niet verder dan het 'max' streepje.

Stappenplan koelvloeistof vervangen 

Wanneer de koelvloeistof te oud is, dan is deze aan vervanging toe. Oude koelvloeistof zal niet effectief zijn werk doen en kan uiteindelijk schade aan de auto toerichten. Zorg voor het vervangen wel dat u de geschikte koelvloeistof voor uw auto heeft aangeschaft. Wanneer u dit heeft, kunt u via de volgende stappen de koelvloeistof vervangen:

 1. Zorg dat de motor koud is;
 2. Zet de verwarming op de maximale hoogte. Soms moet je hiervoor je auto op het contact zetten;
 3. Verwijder vervolgens de radiateur dop;
 4. Zet een opvangbak onder de radiateur en zet het kraantje of de plug open. Deze zit vaak aan de linker of rechterkant van de radiateur;
 5. Is de radiateur leeg, zet dan de opvangbak onder de motor en verwijder de plug van de motor. De vloeistof wat nog in de motor zit, zal er dan uitlopen;
 6. Sluit na het leeglopen de aftappunten weer;
 7. Leeg vervolgens het expansievat, zorg ervoor dat de binnenkant schoon is;
 8. Vul vervolgens het expansievat met nieuwe (geschikte) vloeistof. Zorg er hierbij voor dat u de lijn met ‘max’ niet overschrijdt;
 9. Voeg vervolgens ook koelvloeistof aan de radiateur toe. Vul hem tot aan de nek;
 10. Start vervolgens de motor en laat deze een tijdje draaien. De lucht zal er uitgaan en het peil van de vloeistof zal gaan zakken;
 11. Zet de motor weer uit en vul indien nodig het expansievat weer tot het juiste peil;
 12. De opgevangen vloeistof dient u naar de milieudienst te brengen. Gooi dit absoluut niet door de gootsteen.

Koelvloeistof kopen        

Koelvloeistof kopen doet u eenvoudig bij Winparts.  Mengbare koelvloeistof is al te verkrijgen vanaf € 3,95 per liter. Specifieke vloeistof al vanaf € 3,23 per liter. Bij Winparts kunt u ook andere vloeistoffen aanschaffen zoals;  motorolieremvloeistofruitenwisservloeistof en additieven.

Nog vragen? Neem contact op via klantenservice@winparts.nl of bel naar 085 070 5200

Anderen bekeken ook: 

Op de hoogte gesteld worden als er een nieuwe blog online staat? Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 5% korting op je eerste bestelling.

,
We gebruiken cookies voor de beste gebruikerservaring. Lees meer..
OK