Welke koelvloeistof moet er in mijn auto?

14 Juli 2021
Welke koelvloeistof moet er in mijn auto?

De combinatie van hoge temperaturen en lange files kunnen ervoor zorgen dat de motor van de auto het soms zwaar heeft. Gelukkig zorgt koelvloeistof ervoor dat de motor onder deze omstandigheden op de juiste temperatuur blijft en niet oververhit raakt. Koelvloeistof is onderdeel van het koelsysteem van de auto en is essentieel. Het is daarom van belang dat er altijd voldoende koelmiddel in de auto aanwezig is en dat deze van goede kwaliteit is. Oude en slechte koelvloeistof kan tot problemen met de motor leiden en dient u zo snel mogelijk te vervangen. Maar welke koelvloeistof is geschikt voor de auto? Dit en hoe u koelvloeistof bijvult, vervangt of controleert, leest u in deze blog.

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Welke koelvloeistof heb ik nodig?     

Het is belangrijk om te weten welke koelvloeistof geschikt is voor de auto, zeker als u deze wilt bijvullen of vervangen. Het kan lastig zijn om te achterhalen welke koelvloeistof geschikt is. Hieronder leggen wij daarom uit hoe u erachter komt welke geschikt is voor uw auto. 

Welke soorten koelvloeistof zijn er?         

Koelvloeistof is een mengsel van water, antivries en  additieven. De antivries die er in zit, bestaat voor het grootste gedeelte uit glycol. Er worden twee soorten glycol gebruikt in antivries; Mono Ethyleen Glycol (MEG) en Mono Propyleen Glycol (MPG). De additieven in de koelvloeistof verschillen ook, autofabrikanten stellen namelijk verschillende eisen. 

Koelvloeistof bestaat in verschillende kleuren. Vaak zijn deze  rood/rozeblauwegeel of groene. De kleur dient puur ter herkenning en heeft niets met de kwaliteit te maken. Tegenwoordig beschikken de meeste auto’s over rood/roze vloeistof, de  G12 of de G12+. Dit zijn long-life vloeistoffen en hoeven in principe nooit vervangen te worden, tenzij er sprake is van een lekkage. De G12 vloeistoffen zijn silicatenvrij. Daarnaast heb je ook nog  G12++ en G13. Dit zijn weer nieuwere varianten op de G12.

Welke koelvloeistof is geschikt?

Welke koelvloeistof geschikt is voor uw auto is soms lastig te bepalen. De juiste koelvloeistof kopen is echter wel erg belangrijk. Wat u het best kunt doen is onder de motorkap kijken welke kleur vloeistof er in uw auto zit. Ook kunt u het instructieboekje van uw auto raadplegen, hier staat vermeldt welke koelvloeistof geschikt is voor uw voertuig. In onderstaande tabel kunt u ook aflezen welke soort koelvloeistof doorgaans geschikt is voor welke voertuigen. Let op: meng geen verschillende kleuren, waarom dit wordt afgeraden leest u verder in deze blog.

Kleur / typeInformatieGeschikt voor
Blauw Tot ca. 1995 werd vooral koelvloeistof op basis van ethyleen glycol gebruikt (voornamelijk personen auto's).  Mercedes, BMW, Opel, Saab, Volkswagen, Skoda, Audi, Seat, Bentley
Rood/roze (SP12, SP13 / G12, G12+, G12++, G13) Vanaf ca. 1996 introduceerden fabrikanten hun eigen, roodkleurige koelvloeistof (G12, G12+). Ook op basis van ethyleen glycol, maar van een hogere kwaliteit en volledig silicaat-vrij. G12++ en G13 zijn weer de nieuwste varianten. De meeste personen auto's. O.a VAG-modellen zoals Volkswagen, Skoda, Audi, Seat, Bentley
Transparant / geel Mengbaar met de meeste commerciële vloeistoffen. Alle automodellen
Groen (SP14) Peugeot & Citroën
Geel (SP15 / G12) Een aantal modellen beschikken over gele vloeistof. Nieuwste modellen Opel, Saab, Vauxhaull, Mercedes, Ford

Welke koelvloeistof kenteken       

In sommige gevallen is het ook mogelijk om de geschikte koelvloeistof met het kenteken te vinden. Dit kan onder andere op de website van Kroon oil. Vul uw kenteken in en de geschikte koelvloeistof voor uw auto wordt getoond. Deze kunt u vervolgens eenvoudig bij Winparts bestellen! Lukt het niet om koelvloeistof met kenteken te vinden? Pak dan het instructieboekje van de auto erbij. 

Kroonoil Coolant SP12 5LEurol Koelvloeistof -26 blauw 5lvalma geel 5 lKroonoil coolant groen

Kan je koelvloeistof mengen?      

Verschillende kleuren koelvloeistof moet u nooit mengen. Mengen kan ervoor zorgen dat er een chemische reactie ontstaat waardoor het mengsel gaat verdikken. Deze gelachtige substantie kan er dan voor zorgen dat de kanalen in het koelsysteem verstop raken. Ook kan de  thermostaat en de waterpomp oververhit raken. Door alleen de verkeerde vloeistof toe te voegen, kunt u veel schade aan het koelsysteem van uw auto toe brengen.

Hoe koelvloeistof controleren?          

Om erachter te komen of de koelvloeistof in uw auto nog van goede kwaliteit is, zult u deze moeten controleren. Koelvloeistof controleren dient u alleen te doen wanneer de motor koud is. Het controleren van de vloeistof is zeer eenvoudig. Het niveau kunt u namelijk van het expansievat aflezen. Vaak staan op het expansievat twee indicatiestreepjes: het minimum en maximumniveau. Bevindt de koelvloeistof zich dicht bij het minimumniveau? Dan is het belangrijk om zo hem zo snel mogelijk bij te vullen. Controleer ook altijd de oorzaak van het afnemende peil. Het kan namelijk voorkomen dat uw auto koelvloeistof lekt, lees hier meer over in onze blog: mijn auto lekt koelvloeistof.

Ook dient u de staat van de vloeistof te controleren. Goede koelvloeistof heeft een heldere kleur en voelt olieachtig aan, is deze niet meer helder, dan zult u de koelvloeistof moeten vervangen. Treft u bij het controleren een melkachtige substantie aan? Dan is de kans groot dat de koppakking van de auto lekt. Een lekkende koppakking zal zo snel mogelijk verholpen moeten worden. Wacht u te lang, dan kan er grote schade aan uw auto ontstaan. 

Hoe koelvloeistof bijvullen?      

Zit er onvoldoende koelvloeistof in de auto? Dan moet u de koelvloeistof bijvullen. Het is erg belangrijk dat u de juiste koelvloeistof gebruikt voor het bijvullen. Verschillende kleuren kunnen over het algemeen niet gemengd worden. Koelvloeistof bijvullen dient u alleen te doen wanneer de motor van de auto koud is. Met een warme motor zal de vloeistof, die erg heet is, eruit kunnen spuiten wanneer u de dop van het expansievat draait. Koelvloeistof bijvullen doet u als volgt:

 1. Zorg ervoor dat de motor van de auto goed afgekoeld is;
 2. Open de motorkap en lokaliseer het expansievat, deze is vaak doorzichtig;
 3. Draai de dop van het expansievat af;
 4. Controleer of de koelvloeistof nog in goede staat verkeerd;
 5. Vul de vloeistof bij tot het max-streepje en draai vervolgens de dop weer op het vat. 

Stappenplan koelvloeistof vervangen 

Oude en slechte koelvloeistof zult u moeten vervangen. Blijft u doorrijden met oude koelvloeistof dan kan dat schade aan de auto toebrengen. Voor het vervangen van de koelvloeistof zal de motor van de auto afgekoeld moeten zijn. Koelvloeistof vervangen kunt u vervolgens doen via een aantal stappen:

 1. Zet de verwarming van de auto op de hoogste stand;
 2. Lokaliseer de radiatordop en verwijder deze; 
 3. Plaats een opvangbak onder de radiateur en zet het kraantje/plugje open. Deze vindt u aan de linker- of rechterkant van de radiateur.
 4. Laat de vloeistof doorlopen totdat de radiateur leeg is. Plaats vervolgens de opvangbak onder de motor en verwijder de motorplug en laat de koelvloeistof eruit lopen;
 5. Na het aftappen zult u de aftappunten weer moeten afsluiten; 
 6. Nu zit er waarschijnlijk nog koelvloeistof in het expansievat, leeg deze en maak hem schoon; 
 7. Vul vervolgens het expansievat met nieuwe vloeistof;
 8. Vul vervolgens ook de radiateur met koelvloeistof; 
 9. Start vervolgens de motor en laat deze een tijdje draaien. De lucht zal uit het systeem gaan wat ervoor zorgt dat het koelvloeistofpeil nog iets zakt;
 10. Zet de motor weer uit en vul indien nodig het expansievat weer tot het max-peil;
 11. De opgevangen vloeistof dient u naar de milieudienst te brengen. Gooi dit absoluut niet door de gootsteen.

Koelvloeistof kopen        

Koelvloeistof kopen doet u snel en eenvoudig bij Winparts. Zo vindt u onder andere mengbare koelvloeistof, maar ook specifieke. Om de juiste koelvloeistof te kunnen kopen, kunt u gebruikmaken van onze handige filters. Zo selecteert u eenvoudig de juiste speficiatie, kleur of inhoud. Naast koelvloeistof kopen, kunt u bij Winparts ook terecht voor vloeistoffen zoals; motorolieremvloeistofruitenwisservloeistof en additieven.

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 085 070 5200

Anderen bekeken ook: 

Op de hoogte gesteld worden als er een nieuwe blog online staat? Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

,