Welke dakdragers heb ik nodig voor mijn auto?

24 Januari 2023
Welke dakdragers heb ik nodig voor mijn auto?

Gaat u binnenkort met de auto op vakantie en komt u ruimte te kort? Dan zijn dakdragers de ideale uitkomst! De dragers maken het namelijk mogelijk om een dakkoffer of imperiaal op de auto te monteren voor extra bagageruimte. Zo weet u zeker dat u alle spullen veilig mee kunt nemen. Vraagt u zicht af ' welke dakdragers heb ik nodig?' Lees dan snel verder! We vertellen u alles over de verschillende soorten dakdragers, waar u op moet letten bij het aanschaffen van dakdragers en hoe u de dakdragers moet bevestigen.

Dakdragers

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Welke soorten dakdragers zijn er?

Er zijn verschillende soorten dakdragers waar u uit kunt kiezen. Hierdoor is het soms lastig te bepalen welke dragers u precies nodig heeft. In deze blog behandelen we drie verschillende soorten auto dakdragers:

Dakdragers auto's zonder dakrail

Heeft uw auto een normaal of kaal dak? Dan zijn er vaak geen montagepunten of dakrails aanwezig om de dakdragers op te monteren. Dakdragers voor deze auto’s worden geleverd met speciale passtukken. Hiermee monteert u de dragers tussen het portier en het dak.

Dakdragers auto's met open dakrail

Bij auto’s met een open dakrail zijn er al dakrails op de auto aanwezig. Een open dakrail is te herkennen aan de ruimte tussen de rails en het dak. Dakdragers voor deze auto’s zijn eenvoudig op het dakrail te monteren en te demonteren. Daarnaast kunt u ervoor kiezen om de dragers aan te schaffen met slot. Hiermee voorkomt u diefstal van de dakdragers.

Dakdragers auto's met gesloten dakrail

Een auto met gesloten dakrail heeft een rail die volledig gesloten is en is geïntegreerd in het dak van de auto. Hierbij zit er geen ruimte tussen de rail en het dak. De dakdragers voor een gesloten dakrail kunnen daarom met een eenvoudig systeem op de rails geklikt worden. Ook deze dakdragers kunnen met slot aangeschaft worden.

Waar moet ik op letten bij aanschaf van dakdragers?

Er zijn een aantal factoren waar u op moet letten bij het aanschaffen van dakdragers. Denk bijvoorbeeld aan het maximaal laadgewicht van het dak of de maat van de  dakkoffer die u op het dak wilt monteren.

Welke dakdragers passen op mijn auto?

Doe onze kentekencheck en u weet meteen welke dakdragers op uw auto passen:

Selecteer uw auto om onderdelen met pasgarantie te tonen.

Vul uw kenteken in of selecteer handmatig

Of selecteer hier uw auto

Maximaal laadgewicht

Voordat u spullen op het dak van uw voertuig gaat vervoeren, is het verstandig om het maximaal laadgewicht van het dak te weten. U vindt deze informatie in de handleiding van uw auto. Het is belangrijk om het maximale laadgewicht na te leven, omdat het gevaarlijk kan zijn als u dit overschrijdt . De auto kan hierdoor onvoorspelbaar gaan rijden. Door het extra gewicht op de auto is er namelijk minder controle over het  stuur. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen.

Het maximale laadgewicht van het dak is de maximale hoeveelheid kilogrammen dat u op het dak mag vervoeren. Dit is inclusief de dakdragers zelf! Houd hier dus rekening mee bij aankoop van de dragers.

Past de dakkoffer op de dakdragers?

Gebruikt u dakdragers om een dakkoffer op te monteren? Let er dan op dat de dakkoffer op de dakdragers past. Het is hierbij belangrijk dat de stangen van de dragers niet te breed of te hoog zijn voor het bevestigingssysteem van de koffer. Zijn de stangen te smal? Dan kunt u de dakkoffer niet goed op het dak vastzetten. U zult dan aparte bevestigingen moeten kopen.

De dakkoffer moet daarnaast ook niet te lang zijn voor de auto. Aan de voorkant mag de koffer niet voor de neus van de auto uit komen. Aan de achterkant mag de koffer maximaal 1 meter uitsteken.

Staal of aluminium dakdragers?

Dragers zijn vaak gemaakt van staal of aluminium. Beide soorten zijn even veilig en gebruiksvriendelijk. Maar wat is precies het verschil tussen de twee soorten? Aluminium is over het algemeen prijziger dan staal en biedt een aantal voordelen ten opzichte van stalen dakdragers:

  • Aluminium dakdragers zijn beschermd tegen corrosie en roesten niet. Staal daarentegen heeft hier alleen beschermlaag tegen. Deze laag kan na enige tijd beschadigd raken. Houd hier dus goed rekening mee bij aanschaf van stalen dakdragers!
  • Veel aluminium dakdragers zijn uitgerust met een T-profiel. Dit maakt het eenvoudiger om dakkoffers en  fietsendragers te monteren.

Wanneer is het handiger om stalen dakdragers aan te schaffen? Als u niet van plan bent om de dakdragers met enige regelmaat te gebruiken, is het voordeliger om stalen dragers aan te schaffen. Deze dragers kunnen vaak hetzelfde gewicht dragen, maar zijn voordeliger dan aluminium dakdragers.

Dakdragers monteren

Het monteren van de dakdragers is erg eenvoudig. Het verschilt of de auto open, gesloten of geen rails heeft. Over het algemeen zijn de handelingen gelijk aan elkaar en kunt u de volgende stappen volgen:

  1. Controleer of de afmetingen van de dakdragers kloppen.
  2. Vervolgens zet u de draagvoeten in elkaar en bevestigt u deze aan de dragerstangen.
  3. Monteer de dragerstangen aan de dakrails of in de deuropening.
  4. Draai de dragervoeten stevig vast volgens de instructies.

Dakdragers

Rijden met bagage op dakdrager

Heeft u een  imperiaal of dakkoffer op de dakdragers gemonteerd? Dan zijn er een aantal punten waar u rekening mee dient te houden tijdens het rijden.

Aangepaste snelheid

Spullen op het dak van de auto hebben invloed op het weggedrag van het voertuig. Het is daarom niet verstandig om te hard te rijden. Wij raden aan om een maximumsnelheid aan te houden van 130 km/h . Beveelt de fabrikant een lagere maximumsnelheid aan, dan is het belangrijk dit aan te houden.

De dakdragers maken het mogelijk meer spullen te kunnen vervoeren. Doordat er meer gewicht op het dak terecht komt, zal het zwaartepunt van de auto ook hoger komen te liggen. Dit heeft een negatief effect op de wendbaarheid van de auto. In bochten is de auto sneller geneigd over te hellen en windvlagen worden sneller opgevangen. Zorg er daarom voor dat u zich aan de maximaal toegestane snelheid houdt van de fabrikant.

Hoger verbruik

Door het vervoeren van meer gewicht, zal het verbruik van de auto hoger zijn. Denk bijvoorbeeld aan het vervoeren van fietsen op het dak. De auto is hierdoor hoger en vangt meer wind. Dit zorgt voor een hoger brandstofverbruik. Gebruik daarom alleen een dakkoffer wanneer dit echt nodig is en demonteer deze wanneer u het niet meer gebruikt.

Gewichtsverdeling dakdragers

Denk goed na over welke spullen u waar plaatst. Wij raden aan om de zwaarste spullen niet op het dak te vervoeren. Dit verandert namelijk het zwaartepunt van de auto. Dit kan erg gevaarlijk zijn bij het maken van bochten en bij het opvangen van windvlagen. Zorg er daarom voor dat u de zwaardere items in de auto zelf vervoert. Is er echt geen plek meer in de auto, zorg er dan voor dat het zwaarste gewicht op in het midden van het dak wordt geplaatst.

Nu weet u welke dakdragers op uw auto past en waar u op moet letten bij het aanschaffen. Heeft u nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 085 070 5200.

Selecteer uw auto om onderdelen met pasgarantie te tonen.

Vul uw kenteken in of selecteer handmatig

Of selecteer hier uw auto

Ecommerce Europe Trustmark

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Aanmelden