Welke autolamp heb ik nodig? Lees hier alles over autolampjes!

31 Januari 2023
Welke autolamp heb ik nodig? Lees hier alles over autolampjes!

Wat is het verschil tussen H4 en H7 autolampjes? Al deze termen maken het soms lastig om het juiste lampje voor uw auto te vinden. Toch is het wel belangrijk dat u de juiste lamp koopt. Daarnaast moet u ook weten of u een halogeen, xenon of LED-lamp nodig heeft. In onze blog leest u alles over waar u op moet letten bij het aanschaffen van nieuwe autolampjes, de soorten autolampjes, soorten koplampen, welke soorten verlichting de auto heeft en hoe u zelf de autolampen kunt vervangen.

Knop naar autolampenpagina

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Welk autolampje heb ik nodig?

Wilt u een lampje van de auto vervangen? Dan zijn er een aantal dingen waar u rekening mee moet houden;

  • De fitting
  • Het soort lamp
  • Het vermogen van de lamp

Uw auto beschikt namelijk over verschillende soorten lampjes. Deze autolampjes verschillen van elkaar in functie en in fitting. De fitting is de plek waar de lamp ingedraaid moet worden. De fitting bepaalt ook het soort lampje dat u nodig heeft.

Er zijn twee manieren om erachter te komen welke autolampje u nodig heeft. U kunt als eerst in de service handleiding van uw auto kijken. Hier staat beschreven welke lamp u nodig heeft. Heeft u een tweedehandsauto gekocht? Dan kan het zijn dat de vorige eigenaar sommige fittingen heeft vervangen. Dan kloppen de gegevens van de handleiding niet meer. 

Een andere mogelijkheid is om de oude lamp uit de fitting draaien . Op de zijkant staat namelijk wat voor soort lampje het is. Op onze website filtert u eenvoudig op de lampsoort, bijvoorbeeld op  H1H4 of H7. Wilt u meer weten over welk lampje nu precies welke soort fitting heeft? Dit leggen we hieronder verder uit. Lees daarom snel verder!

Afbeelding koplamp

Soorten fittingen

Zoals we hebben besproken, hangt het soort autolampje onder andere af van de fitting. Er zijn veel verschillende soorten fittingen, elk met hun eigen unieke eigenschappen. We bespreken hieronder een aantal van de meest voorkomende autolampjes:

  • H1, H4 en H7 : deze autolampjes zijn veel gebruikt voor de koplampen. H1 autolampen geven een enkele lichtstraal en worden meestal gebruikt voor de dimlichten. De H4 lamp geeft een dubbele lichtstraal. Hierdoor heeft u zowel grootlicht als dimlicht in een lamp. De H7 autolamp geeft een enkele lichtstraal en wordt gebruik voor de grootlichtkoplampen.
  • H11: H11 autolampjes geven een enkele lichtstraal en wordt vooral gebruikt voor de dimlichten of mistlichten. Deze lampjes worden vaak gecombineerd met andere autolampjes zoals H4 of H7.
  • T10: de T10 lampjes zijn kleine lampjes die voor de kentekenverlichting en het interieur worden gebruikt.

Zorg ervoor dat u bij aanschaf van nieuwe autolampjes let op de spanning van het lampje. Sommige automodellen hebben namelijk een specifiek wattage of voltage nodig om goed te kunnen functioneren. Bestelt u nieuwe  koplampen, dan moet u ook nog letten op het soort lamp. We leggen hieronder het verschil uit tussen de xenon-, LED- en halogeenkoplampen.

Selecteer uw auto om onderdelen met pasgarantie te tonen.

Vul uw kenteken in of selecteer handmatig

Of selecteer hier uw auto

Soorten koplampen

Halogeen, Xenon en LED zijn soorten koplampen met elk hun eigen voor- en nadelen. We leggen hieronder uit wat het verschil is tussen de drie lampen. 

  • Halogeenkoplampen komen het meest voor. Ze produceren een helder wit licht wat lijkt op natuurlijk daglicht. In tegenstelling tot xenon- en LED-koplampen is dit soort licht minder helder en fel. Daarnaast gaat een halogeenlampen een stuk minder lang mee gaan en meer energie nodig hebben.
  • Xenonkoplampenheten ook wel HID-koplampen (High Intensity Discharge). Deze lampen maken gebruik van gasontlading wat een helder en wit licht geeft. In tegenstelling tot halogeenlampen gaan deze autolampjes langer mee en zijn ze energiezuiniger. Het nadeel is dat ze daarom ook vaak een stuk prijziger zijn. Daarnaast is de kans om uw tegenliggers te verblinden erg groot. Auto’s met xenonverlichting beschikken daarom over  xenonsensoren. Deze sensoren passen de hoogte van het licht automatisch aan.
  • LED-koplampen (Light-Emitting Diode) komen tegenwoordig steeds meer voor. Deze lampen geven een helder en natuurlijk licht. Het nadeel van deze autolampjes is dat LED-verlichting gevoelig is voor oververhitting. Dit is ten nadele van de levensduur van de lamp.

Welke autolampjes zijn er?

De auto beschikt over een aantal verschillende lampjes. Waar mensen vaak als eerst aan denken zijn de koplampen en achterverlichting. Toch zijn er meer soorten verlichting dan je denkt. Alleen voorop de auto zijn al 6 verschillende soorten verlichting. De achterkant van de auto beschikt over 7 verschillende lichten. Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van de verschillende soorten:

Voorverlichting

Grootlicht
Het grootlicht van de auto zorgt voor extra zicht bij donkere weersomstandigheden. Het nadeel van dit licht is dat het verblindend is voor tegenliggers. Zorg er daarom voor dat u het grootlicht uitzet wanneer u tegenliggers tegemoet komt.
Dimlicht
Het dimlicht staat beter bekend als het ‘normale’ licht. Bij weersomstandigheden als mist of regen, of als het donker wordt, is het verlicht om de dimlichten te ontsteken. Het is handig om deze verlichting aan te laten staan. Zo bent u overdag ook goed zichtbaar.
Stadslicht
De stadverlichting gebruikt u alleen als u de auto buiten de bebouwde kom of op de rijbaan parkeert. Zo bent u goed zichtbaar voor andere weggebruikers.
Mistlampen
De mistlampen moeten ingeschakeld worden wanneer het zicht belemmerd wordt door de mist of de regen. Is het zicht aan de voorkant maximaal 200 meter, dan kunt u de mistlampen aanzetten. Voor de achterkant geldt dat het zicht minder dan 50 meter bedraagt, voordat u deze autolampen in mag schakelen.
Richtingaanwijzer
Met de richtingaanwijzers maakt u aan andere weggebruikers duidelijk dat u afslaat of van rijbaan gaat wisselen. Dit licht knippert en is vaak oranje van kleur.
Dagrijverlichting
De dagrijverlichting zijn vaak LED-strips die in de koplamp of in de voorbumper gemonteerd zijn. Deze lampjes zorgen ervoor dat u ook overdag goed zichtbaar bent.

Achterverlichting

Achterlichten
De achterlichten van de auto zijn vaak rood gekleurd. Deze autolampen zorgen ervoor dat u in het donker goed zichtbaar bent voor de weggebruikers achter u.
Richtingaanwijzers
Ook aan de achterkant zijn richtingaanwijzers aanwezig.
Mistlampen
Ook aan de achterkant van de auto zijn mistlampen te vinden. Deze mogen, zoals eerder besproken, aangezet worden wanneer het zicht achter minder dan 50 meter is.
Remverlichting
De remverlichting maakt het voor de weggebruikers achter u duidelijk dat u (af)remt. Zo kunnen zij hierop reageren en voorkomt u hiermee ongelukken.
Achteruitrijverlichting Wanneer u de auto in zijn achteruit zet, dan gaan de achteruitrijverlichting aan. Dit is een helder licht, vaak wit, om aan andere weggebruikers duidelijk te maken dat u achteruit wilt rijden.
Kentekenplaatverlichting
De kentekenverlichting zorgt ervoor dat het kenteken altijd goed zichtbaar blijft. U bent wettelijk verplicht om een werkend nummerplaatverlichting te hebben.
Derde remlicht
Het derde remlicht bevindt zich aan de bovenkant van de achterruit. Bij het remmen zal dit lampje oplichten om achterliggende auto’s te waarschuwen.

Hoe zelf autolamp vervangen?

Zelf de autolamp vervangen is geen ingewikkelde klus. Het is belangrijk dat uw auto uit staat en de lampen goed zijn afgekoeld. Autolampen kunnen namelijk erg warm worden. U zult ze daarom eerst moeten laten afkoelen, zodat u uw handen niet verbrandt tijdens het vervangen.  

Zijn de lampen goed afgekoeld? Draai dan voorzichtig de kapotte lamp uit de fitting. Heeft uw auto halogeenverlichting, pak dan alleen aan de voet van het autolampje. Draait u aan het glas? Dan komt het vet van uw vingers op het glas. Hierdoor geven de halogeenlampen minder licht. Gebruik daarom een doek om de lampjes te vervangen. Let op! Wees voorzichtig met het beetpakken van het glas. Als u te hard in het glas knijpt, dan kan hij knappen! U zult dan een nieuwe lamp moeten kopen.

Knop naar autolampenpagina

Heeft u nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 085 070 5200

Anderen bekeken ook:

Op de hoogte gesteld worden als er een nieuwe blog online staat? Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf u dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op uw eerste bestelling.

Ecommerce Europe Trustmark

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Aanmelden