Wat doen ze bij een kleine beurt aan de auto?

11 Maart 2022
Wat doen ze bij een kleine beurt aan de auto?

U heeft vast wel eens gehoord van de kleine beurt voor de auto. De kleine beurt is een standaard periodieke onderhoudsbeurt. Deze kleine, en de grote onderhoudsbeurt zijn erg belangrijk voor de levensduur van de auto, maar ook zodat u veilig kunt blijven rijden. Maar om de hoeveel tijd is zo’n kleine beurt nou nodig? En wat wordt er gedaan bij de kleine beurt? Dat, en nog veel meer andere handige informatie over de onderhoudsbeurt van de auto, leest u in deze blog.

Onderhoudspakketten

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Waarom een kleine beurt auto?

Zoals u misschien wel weet, moet de auto regelmatig met een kleine of een  grote beurt onderhouden worden. Maar waarom is dat nou eigenlijk? Goed onderhoud is ontzettend belangrijk voor de levensduur van de auto, maar ook voor de veiligheid. Wanneer u de auto en de auto onderdelen regelmatig laat checken op slijtage en defecten, worden deze ook vroegtijdig herkent. Dat is erg belangrijk, zodat een defect of versleten onderdeel geen verdere schade kan aanrichten aan andere onderdelen. Bovendien kunnen onveilige situaties door falende onderdelen voorkomen worden. Zo wordt er bij een kleine beurt onder andere gekeken naar de verschillende vloeistofpeilen, de staat van de  remmen en de staat van de banden. Wat er nog meer wordt gecontroleerd tijdens de kleine beurt aan de auto, leest u verderop in deze blog.

Hoe meer er kapot is, hoe groter het prijskaartje wordt om de auto weer in goede staat te krijgen. Bij goed onderhoud zult u zo weinig mogelijk last hebben van grote kostenposten en grote reparaties. Kortom, om zo lang mogelijk plezier te hebben van de auto en deze in een zo goed mogelijke staat te laten verkeren, is het uitvoeren van onderhoudsbeurten van groot belang.

De voordelen van goed onderhoud aan de auto:

  • Defecte of versleten auto onderdelen kunnen worden opgemerkt voordat deze te veel schade aanrichten aan andere auto onderdelen.
  • Het regelmatig uitvoeren van een kleine beurt kan geld besparen. Minder schade betekent namelijk ook minder kosten.
  • Altijd met een veilig gevoel onderweg, geen verrassingen door oude en versleten auto onderdelen die plotseling kapotgaan. 
  • Wanneer u de auto wilt verkopen, is goed onderhoud erg voordelig voor de verkoop.
  • Uw recht op garantie vervalt niet wanneer u de auto goed onderhoudt.

Genoeg voordelen dus, maar wanneer is het zaak om een kleine beurt uit te voeren? Hieronder zullen we vertellen wanneer de auto een kleine beurt nodig heeft.

Wanneer een kleine beurt auto?

Over het algemeen wordt aangeraden om ongeveer tussen de 14.000 en 16.000 gereden kilometers een kleine beurt uit te voeren. Maar ook wanneer u niet aan dit aantal kilometers komt, is het belangrijk om onderhoud uit te voeren. Daarom adviseren we u om de kleine beurt met een jaarlijkse interval uit te voeren. Veel mensen laten dit ook wel samen met de  APK doen, de auto moet dan toch al naar de garage! In de meeste gevallen zal er in uw onderhoudsboekje ook worden aangegeven wanneer de volgende onderhoudsbeurt weer nodig is.

De meeste mensen zijn geneigd om alleen naar de garage te gaan als er iets is stukgegaan, maar zoals u in deze blog al eens kon lezen, is de onderhoudsbeurt juist erg belangrijk om te voorkomen dat er auto onderdelen stukgaan of versleten raken. Houdt u zich netjes aan de juiste intervallen voor de grote en kleine beurt? Dan zorgt u voor een zo lang mogelijke levensduur van de auto en waarborgt u de veiligheid. Het kan u bovendien ook nog eens veel geld schelen!

Ook wanneer u nog niet aan de interval van een jaar of 14.000 tot 16.000 km bent toegekomen, maar wel vermoedt dat de auto een kleine beurt kan gebruiken, zullen we aanraden om dit zeker te doen. Vooral bij oudere auto’s kan een kleinere interval juist wel goed zijn. En bij zowel de grote als de kleine beurt geldt, liever een beetje te vroeg dan te laat!

Bent u benieuwd naar alle punten van controle bij de kleine beurt? We zullen uitgebreid voor u omschrijven, wat er allemaal aan bod komt.

Wat gebeurt er bij een kleine beurt auto?

Bij een kleine beurt wordt de auto op ongeveer 30 punten gecontroleerd. Per garage kan dit echter nog wel eens verschillen. Sommige bedrijven hebben namelijk hun eigen controlelijst voor de kleine beurt opgesteld. Over het algemeen komen bij de kleine beurt de volgende punten aan bod:

Bovenstaand zijn de standaardpunten die worden behandeld tijdens de kleine beurt. Hier kunnen dus nog allerlei andere punten bij komen, afhankelijk van de garage. Daarnaast verschilt de checklist ook nog wel eens per auto. De ene auto is natuurlijk de andere niet. Hieronder vindt u een tabel, waarin uitgebreid wordt weergegeven waar u op kunt rekenen bij de kleine beurt.

Autobanden
Slijtage autobandenControle
BandenprofielControle
UitlijningControle
BandenspanningControle / herstellen
Wiellagers
Controle
Remsysteem
Slijtage remblokkenremschijvenControle 

Vloeistoffen
MotorolieVerversen
Stuurbekrachtigingsolie
Controle
Ruitenwisservloeistof
Bijvullen
Remvloeistof
Controle
KoelvloeistofControle
Filters
OliefilterVervangen
Verlichting
Koplampen
Controle
Mistlampen
Controle
Achterlichten
Controle
RemverlichtingControle
Derde remlichten
Controle
Stadslicht
Controle
SchokdempersControle
AccuControle
Distirbutieriem / v-riemControle
Uitlaatsysteem
KatalysatorControle
UitlaatControle
OphangingControle
RuitenwissersControle

Een kleine beurt bestaat dus uit ongeveer 30 punten, bovenstaande lijst is een goede indicatie van een controle lijst van de garage. Nu heeft u vast ook wel eens gehoord van de grote beurt. We zullen u uitleggen wat het verschil is tussen deze twee onderhoudsbeurten.

Verschil grote beurt en kleine beurt auto

Waarschijnlijk heeft u ook wel eens gehoord van de grote onderhoudsbeurt van de auto. Het verschil tussen de kleine en grote onderhoudsbeurt is het aantal controlepunten. U kon eerder in deze blog al lezen dat de kleine beurt zo rond de 30 controlepunten bevat. Bij de grote beurt wordt de auto op 80 à 90 punten gecontroleerd. De grote beurt is dus een stuk uitgebreider en heeft daarom ook een grotere interval. Het is gebruikelijk om de grote beurt om de 2 jaar uit te voeren en de kleine beurt om het jaar. Houdt u zich netjes aan deze intervallen, dan zorgt u dat de auto in topconditie blijft. Meer informatie over de grote beurt auto, leest u in onze blog ‘ wat doen ze bij een grote beurt aan de auto’.

Wanneer u de kleine of de grote beurt bij de garage laat uitvoeren, zitten hier nog wel eens wat kosten aan verbonden. Hieronder laten we zien met welke kosten u ongeveer rekening moet houden.

Kosten kleine beurt auto

De kosten voor de kleine beurt van de auto zijn erg uiteenlopend. Zoals u eerder al kon lezen, wordt de auto op ongeveer 30 punten gecontroleerd. De prijs is dan ook grotendeels afhankelijk van de hoeveelheid vloeistoffen er bijgevuld moeten worden en andere onderdelen die misschien vervangen moeten worden. De kosten voor een kleine beurt aan de auto liggen standaard tussen ongeveer €100 en €200. Mochten er nog auto onderdelen vervangen of vloeistoffen bijgevuld moeten worden, kan het zijn dat hier nog kosten bij op komen voor het materiaal en de tijd van de monteurs.

Bent u een beetje handig? Dan kunt u aardig wat kosten besparen bij de garage! Er zijn namelijk best een aantal zaken die u prima zelf kunt doen.

Kleine beurt auto zelf doen?

Het onderhoud aan de auto kan erg ingewikkeld lijken, maar wist u dat u heel veel zelf kunt doen? De kleine beurt kan bij de garage best prijzig uitvallen. De meeste auto onderdelen uit de kleine onderhoudsbeurt zijn ook vrij gemakkelijk zelf te vervangen. Op onze website vindt u allerlei handige  blogs voor het vervangen van de motoroliede ruitenwissershet oliefilter en andere zaken die bij de kleine beurt horen. U kunt met deze stappenplannen, en een beetje technische kennis de kleine beurt goed zelf uitvoeren. Dit kan u een hoop geld besparen. U hoeft nu namelijk niet de kosten voor de tijd van de monteur te betalen, maar ook zijn de auto onderdelen vaak een stuk goedkoper wanneer u deze zelf aanschaft in plaats van bij de garage. Wellicht kunt u niet alle taken zelf uitvoeren, maar ook wanneer u al een aantal onderhoudsklusjes zelf doet, kan dit al een hele hoop schelen. Kijk dus eerst eens hoe ver u zelf kunt komen voordat u naar de garage gaat. Wij denken dat u een hele hoop zelf voor elkaar kunt krijgen!

Onderhoudspakketten

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 085 070 5200

Anderen bekeken ook:

Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

Ecommerce Europe Trustmark

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Aanmelden