Wat doen ze bij een grote beurt aan de auto?

24 Januari 2023
Wat doen ze bij een grote beurt aan de auto?

De grote beurt van de auto zit er weer aan te komen. Vervelend, auto een hele dag kwijt en aan het eind een flinke rekening. Toch is het wel echt nodig om  de auto één keer in de zoveel tijd te voorzien van een grote onderhoudsbeurt.   Maar wat doen ze bij een grote beurt auto, wanneer is het nodig en wat zijn de kosten van een grote beurt? In deze blog leggen wij het voor u uit en kunt u de grote beurt checklist downloaden. 

Grote beurt checklist

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Wat doen ze bij een grote beurt auto?   

Wat ze doen bij de grote onderhoudsbeurt aan de auto is het controleren en vervangen van ongeveer 70 tot 90 zaken. Wel belangrijk om hierbij te vermelden dat het per garage kan verschillen wat er precies wordt gecontroleerd. Sommige garages controleren namelijk nog op extra punten. Veel garages werken met een eigen 'grote beurt checklist'. Het is echt niet zo dat deze checklists enorm van elkaar verschillen, in grote lijnen komen ze zeker wel overeen. Wat er gebeurt en gecontroleerd wordt bij een grote beurt is onder andere het volgende:

  In de auto Uitvoering
  Claxon
  Controle
  Veiligheidsgordel
  Controle
  Dashboardverlichting
  Controle
  Stoelbevestiging Controle
  Airbag Controle
  Verwarming / airco Controle
  Handrem Controle / afstellen
  Pedaalrubbers
  Controle
  Om de autoUitvoering
  Verlichting Controle
  Buitenspiegels
  Controle
  Ruitensproeiers Controle
  Ruitenwissers Controle / vervangen
  Deurscharnieren Controle / smeren
  Carrosserie Controle
  Onder de motorkapUitvoering
  Remvloeistof Controle
  Koelvloeistof Controle
  Motor Controle
  Accu Controle capaciteit / corrosie
  V-riem / V-snaar
  Controle
  Koelsysteem
  Controle     
  Brandstofslangen
  Controle
  Versnellingsbak Controle
  Onder de autoUitvoering
  Banden Controle spanning / profiel
  Remsysteem Controle
  Uitlaat Controle
  Bodem Controle roest / schade
  Remslangen en leidingen Controle
  Schokdempers en veren Controle
  Kogels en draagarmen
  Controle
  OnderhoudUitvoering
  Oliefilter  Vervangen
  Motorolie Vervangen
  Luchtfilter
  Vervangen
  Brandstoffilter (alleen diesels) Controle / vervangen
  Interieurfilter
  Controle
  Bougies
  Controle / vervangen
  Distributieriem
  Controle

  Verschil kleine en grote onderhoudsbeurt

  In theorie bevat een grote beurt alle punten die ook in een kleine beurt worden uitgevoerd, maar dan nog iets uitgebreider. Nu vraagt u zich waarschijnlijk af, wat controleren ze bij een kleine beurt dan? Hierover leest u alles in onze blog ' Wat doen ze bij een kleine beurt aan de auto?'. Bij een kleine beurt aan de auto controleren ze over het algemeen:

 •          Controle accu en verlichting
 •          Controle uitlaat en katalysator
 •          Controle banden en remsysteem
 •          Controle schokdempers
 •          Controle ruiten en  ruitenwissers
 •          Bijvullen ruitenwisservloeistof
 •          Bijvullen koelvloeistof
 •          Vervangen oliefilter
 •          Verversen olie

Waarom een grote onderhoudsbeurt auto? 

Een grote beurt wordt uitgevoerd om alle onderdelen van de auto te controleren. Zo zorgt u ervoor dat uw auto in een goede conditie blijft en u zorgeloos de weg op kunt. Daarnaast wordt auto onderhoud door de fabrikant van de auto voorgeschreven. Naast deze onderhoudsbeurten kent uw auto intervallen waarop extra controle en eventuele werkzaamheden nodig zijn. Denk hierbij aan het controleren en eventueel verversen van   motoroliekoelvloeistof of remvloeistof. Worden deze en meerdere zaken niet op tijd gecontroleerd, dan kan dit leiden tot schade aan bijvoorbeeld de motor van uw auto. Bij een grote beurt wordt naar al deze zaken gekeken. 

Een onderhoudsbeurt aan de auto is dus zeker van belang en besparen op auto onderhoud wordt dan ook sterk afgeraden. Wanneer u de auto niet goed onderhoudt, dan kunnen auto onderdelen sneller gaan slijten. Uiteindelijk zal dit leiden tot grotere en duurdere reparaties, die uiteindelijk duurder zullen zijn dan een periodieke onderhoudsbeurt. Ook zal de levensduur van uw auto een stuk langer zijn wanneer u deze regelmatig voorziet van auto onderhoud. 

Wanneer een grote beurt auto? 

Wanneer de auto een grote beurt nodig heeft is lastig te zeggen. Dit is namelijk afhankelijk van het type auto, de leeftijd, de kilometerstand en het aantal kilometers dat u per jaar rijdt. Een regel die echter vaak wordt gebruikt is; na iedere 30.000 km of na 2 jaar is uw auto toe aan een grote beurt. Deze 2 jaar geldt wanneer u niet het aangeven aantal kilometers rijdt in dit tijdsbestek. Bij een kleine beurt aan de auto geldt de regel, na elke 15.000 km of ieder jaar. 

Wanneer is de auto toe aan een grote onderhoudsbeurt?

Wanneer de auto precies toe is aan een grote beurt, kunt u onder andere lezen in het instructieboekje van uw auto. In het instructieboekje kunt u de onderhoudsintervallen lezen. Ook plaatst de garage vaak een sticker of kaartje in uw auto waarop u kunt lezen na hoeveel kilometer de auto weer aan groot onderhoud toe is. Deze intervallen geven het aantal kilometers aan dat u kunt rijden voordat uw auto weer aan een grote beurt toe is. Het is wel belangrijk dat u deze kilometers niet altijd als richtlijn aanhoudt. Het kan namelijk voorkomen dat u uw auto amper gebruikt en er dus een paar jaar over doet voordat u dit kilometeraantal heeft gereden. Maar ook als uw auto veel stilstaat kunnen er defecten ontstaan. Houd daarom ook de zojuist aangegeven twee jaar aan, om te zorgen dat uw auto in topconditie blijft.

Verschil APK en grote onderhoudsbeurt

Wat wel even belangrijk is om te weten, is dat een APK-keuring (algemeen periodieke keuring) en een grote beurt twee verschillende zaken zijn. Dit wordt namelijk nog weleens verward. Een APK is een verplichte keuring aan uw auto die periodiek is vastgesteld. Vaak is dit eens per jaar, tenzij u een nieuwe auto heeft. Dan hoeft uw auto vaak de eerste 3 of 4 jaar niet voor de APK-keuring. Hierna zal deze APK wel jaarlijks uitgevoerd moeten worden. Het is dus ook wettelijk verboden om te rijden nadat de APK-datum is vervallen. Wat wel vaak voorkomt is dat wanneer u uw auto voor groot onderhoud naar de garage brengt, dat de APK-keuring er direct (gratis) bij in zit. Meer over dit onderwerp leest u in onze  blog over de APK.

Kosten grote beurt auto 

Over het algemeen beginnen de kosten voor een grote beurt rond de 400 euro. We raden het echter aan om van een hoger bedrag uit te gaan. Deze paar honderd euro zijn namelijk puur de kosten voor de grote beurt wanneer er niks aan de auto mankeert. De kans dat er wat aan de auto mankeert, zeker bij wat oudere auto’s, is wel degelijk aanwezig. Mankeert er wat aan uw auto, dan zult u de nieuwe onderdelen moeten betalen en het uurtarief van een garage die al snel richting de 80 euro per uur lopen. Een paar honderd euro extra is dus zo uitgegeven. De kosten grote beurt zijn dus moeilijk vooraf te bepalen en zijn afhankelijk van meerdere factoren.

Kosten besparen op de grote onderhoudsbeurt 

Om kosten te besparen, kunt u groot onderhoud en een APK-keuring combineren. Een APK-keuring en een grote beurt zijn wel verschillend. Een APK is namelijk verplicht, een grote beurt is wel verstandig maar niet verplicht. Toch kan het combineren kosten besparen. Wat er tijdens een APK-keuring en tijdens de grote beurt wordt gecontroleerd overlapt namelijk enigszins. Daarnaast bieden sommige garages een ‘gratis’ APK bij een grote beurt.

Grote beurt auto zelf doen?   

Een grote beurt is natuurlijk best prijzig en verschillende onderhoudstaken aan de auto kunt u zelf uitvoeren. U heeft nu kunnen lezen wat er gebeurt bij de grote beurt van uw auto. Om de kosten wat in te dekken kunt u een aantal dingen zelf doen. Zo kunt u bijvoorbeeld van te voren al de ruitenwissers vervangen. Zelf ruitenwissers bestellen en monteren is voordeliger dan bij een garage. Dit zijn allemaal kleine klusjes die u zeker zelf kunt doen én die u schelen in de kosten.

Bij een garage betaalt u meer voor de onderdelen en betaalt u ook nog eens het uurtarief. Daarnaast zijn er ook een aantal controles die u zelf uit kunt voeren, denk aan het checken van de verlichting en het op peil houden van de  bandenspanning. Daarnaast kunt u ook regelmatig het oliepeil en het koelvloeistofniveau controleren. Bij Winparts kunt u met het kenteken ook gelijk een volledig  onderhoudspakket voor uw auto kopen. Hierbij zijn bijvoorbeeld motorolie, filters en bougies inbegrepen!

 Als u deze zaken zelf regelmatig controleert en bijhoudt, kunt u voorkomen dat er problemen aan het licht komen tijdens de grote beurt. Download de grote beurt checklist om te kijken wat u zelf al af kunt strepen! 

Grote beurt checklist

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 085 070 5200

Anderen bekeken ook:

Op de hoogte gesteld worden als er een nieuwe blog online staat? Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

Veelgestelde vragen over grote beurt aan de auto

Wat kost een grote beurt voor een auto?

De kosten voor een grote beurt van een auto variëren afhankelijk van het merk, model en de serviceprovider. Gemiddeld beginnen de kosten tussen de €200 en €400. Het is belangrijk op te merken dat als een auto ouder wordt, mogelijk meer onderhoud nodig is, wat kan leiden tot hogere kosten. Voor een nauwkeurige prijsopgave kunt u het beste contact opnemen met uw lokale garage.

Wanneer moet ik een grote beurt voor mijn auto plannen? 

Het wordt aanbevolen om een grote beurt voor uw auto eens per jaar of na een bepaald aantal kilometers uit te voeren, afhankelijk van wat het eerst wordt bereikt. Oudere auto's hebben vaak meer onderhoud nodig, en het uitvoeren van regelmatig onderhoud kan helpen om onverwachte problemen te voorkomen. Raadpleeg het onderhoudsboekje van de auto of neem contact op met de fabrikant voor specifieke richtlijnen. 

Hoe vaak heeft mijn auto een grote beurt nodig? 

Over het algemeen wordt aanbevolen om een grote beurt eens per jaar of om de 20.000 tot 30.000 kilometer uit te voeren. Dit kan variëren afhankelijk van het merk en model van uw auto. Oudere auto's hebben vaak meer onderhoud nodig, dus het is raadzaam om de onderhoudsbehoefte te evalueren naarmate de auto ouder wordt. Raadpleeg de onderhoudsrichtlijnen van de fabrikant voor nauwkeurige informatie. 

Hoe lang duurt een grote beurt voor mijn auto gemiddeld? 

De duur van een grote beurt voor een auto varieert meestal tussen de 3 en 5 uur, afhankelijk van de omvang van de werkzaamheden. Houd er rekening mee dat dit kan variëren op basis van het type auto en de benodigde onderhoudsactiviteiten. Meer onderdelen kunnen extra tijd toevoegen aan het proces. 

Wat wordt er gedaan tijdens een grote beurt voor mijn auto? 

Tijdens een grote beurt voor een auto worden verschillende onderhoudstaken uitgevoerd, waaronder het vervangen van oliefilters, luchtfilters en brandstoffilters. Ook worden vloeistoffen gecontroleerd en aangevuld, remmen geïnspecteerd en andere essentiële onderdelen gecheckt en gesmeerd. Oudere auto's vereisen mogelijk extra aandacht voor een aantal onderdelen, wat kan bijdragen aan de duur van de beurt. Raadpleeg uw serviceprovider voor een gedetailleerde checklist.

Hebben jullie een checklist voor een grote beurt van mijn auto? 

Ja, onze grote beurt voor auto's omvat doorgaans een uitgebreide checklist. Dit omvat onder andere het controleren en vervangen van filters, inspecteren van remmen, banden, verlichting en vloeistoffen. Aangezien oudere auto's mogelijk meer onderhoud nodig hebben, is onze checklist ontworpen om een aantal onderdelen grondig te inspecteren.

Ecommerce Europe Trustmark

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Aanmelden