Wat betekenen de dashboard lampjes?

16 December 2022
Wat betekenen de dashboard lampjes?

Er brandt ineens een waarschuwingslampje op het dashboard van uw auto. Maar wat betekent dit lampje nu eigenlijk? Er zijn veel verschillende dashboardlampjes die allemaal iets anders betekenen. Brandt er een lampje in het dashboard en bent u op zoek naar de betekenis? Lees dan gauw verder. In deze blog wordt de betekenis van de dashboardlampjes uitgelegd


Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Betekenis dashboard lampjes

Benieuwd naar de betekenis van waarschuwingslampjes in de auto? De dashboard lampjes geven verschillende signalen af. Sommige lampjes geven waarschuwingen of defecten aan, andere lampjes indiceren simpelweg dat er een functie aan staat. De betekenis van dashboard lampjes en wat u moet doen leest u in de onderstaande tabel.

Teken Betekenis lampje

Dit is het koelsysteemlampje. Het lampje lijkt op een thermometer met golfjes. Dit waarschuwingslampje geeft aan dat er een defect is met het koelsysteem. Het koelsysteem van de auto voorkomt dat de motor oververhit raakt. Wanneer het dashboardlampje begint te branden is het verstandig om het koelvloeistof reservoir te controleren. In de meeste gevallen zit er te weinig koelvloeistof in het reservoir . Dit kan komen door een lek of door achterstallig onderhoud. Vul het reservoir bij. In onze blog kunt u lezen welke  koelvloeistof geschikt is voor uw auto.

Wacht echter wel met koelvloeistof bijvullen tot de motor is afgekoeld, zeker wanneer deze oververhit is. Te snel de dop losdraaien kan leiden tot brandwonden doordat de kokende vloeistof eruit spuit. Is de vloeistof netjes op peil, controleer dan de motor temperatuur. Staat de wijzer ver boven de 90 graden? Zet de auto aan de kant en zet de motor uit en wacht tot deze is afgekoeld. Daarna kunt u voorzichtig doorrijden, houd wel de koelvloeistofmeter in de gaten. Zet ook de verwarming vol open en zet de ventilatie op de hoogste stand, zo wordt de warmte van de motor onttrokken.

Dit lampje is het oliepeillampje. Het dashboardlampje gaat branden op het moment dat het oliepeil of oliedruk te laag is. Doorrijden is hierbij een groot risico, de motor kan namelijk beschadigd raken omdat deze niet goed gesmeerd is. In het ergste geval loopt de motor vast en zal deze vervangen moeten worden. In dit geval wordt aangeraden om het oliepeil controleren en daarna (indien nodig) bijvullen met  motorolie. Het controleren van het oliepeil kunt u eenvoudig doen met een  oliepeilstok. In veel gevallen is het probleem zo verholpen en gaat het lampje weer uit. Mocht dit echter niet het geval zijn, dan kan er iets anders aan de hand zijn. Rijd dan niet verder. In onze blog kunt u alles lezen over het  bijvullen en verversen van motorolie.

Dit is het acculampje. Dit lampje geeft aan dat er een probleem is met de  dynamo, stroomkabels of de multiriem. Deze onderdelen laden de  accu op tijdens het rijden. Controleer ze daarom dan ook op het moment dat dit lampje blijft branden. Wordt de accu niet opgeladen dan zal deze snel leeglopen en komt u met de auto stil te staan. Het acculampje gaat ook branden op het moment dat de accu leeg is, laadt de accu in dit geval zelf op of vervang het onderdeel.

Het lampje lijkt op een vierkantje met een plus- en een minteken.

Dit dashboardlampje is het parkeerremlampje. Het geeft aan dat de auto nog op de handrem staat. Het lampje heeft een uitroepteken met een rondje en twee halve rondjes eromheen. Haal de auto van de handrem af en het lampje zou uit moeten gaan. Is dit echter niet het geval? Dan kan dit duiden op een defect met de  handremkabel, slijtage aan de remblokken of te weinig  remolie.

Een andere oorzaak is een probleem met het ABS-systeem. Sommige auto’s hebben een apart waarschuwingslampje voor het antiblokkeersysteem. Dit lampje ziet er hetzelfde uit, maar in plaats van een uitroepteken staat er ABS.

Dit is het motorcontrolelampje. Dit lampje gaat branden op het moment dat er een defect is met de motor of motoronderdelen. Als het waarschuwingslampje oranje brandt, dan kunt u eventueel nog doorrijden naar de garage. Is het lampje rood of knipperend, stop dan direct op een veilige plaats en zet de motor uit. In de garage kunnen ze met een computer uitlezen wat het probleem precies is. Wat u eventueel zelf nog kan controleren is het peil van de motorolie en koelvloeistof.

Dit dashboardlampje waarschuwt voor versleten remblokken. De remblokken drukken tijdens het remmen stevig tegen de remschijven en zorgen ervoor dat de auto vaart mindert. Hierdoor zijn de blokken aan slijtage onderhevig. Zijn de  remblokken te dun en versleten dan gaat dit lampje branden.

Wanneer dit waarschuwingslampje gaat branden kunt u in principe nog doorrijden, bij normaal gebruik een korte afstand rond de 1000 km. De remblokken beschikken nog over een laagje materiaal, maar zijn wel echt toe aan vervanging. Per direct stoppen is dus niet nodig, maar vervang de remblokken wel zo snel mogelijk.

Dit is het brandstoflampje, deze gaat branden op het moment dat het brandstofniveau van uw auto te laag is. Dit houdt in dat u moet gaan tanken. U rijdt dan namelijk op de reservetank waar vaak maar een paar liter brandstof in zit. Hoeveel er precies in uw reservetank zit, kunt u vinden in het instructieboekje van uw auto. Ga er dus niet automatisch vanuit dat u nog 50 kilometer met een brandend waarschuwingslampje kunt rijden.

Dit dashboardlampje geeft aan dat het dimlicht van uw auto is ingeschakeld. Dimlicht staat ook wel bekend als het 'normale' licht. Bij regen, mist of in het donker bent u verplicht om het dimlicht te ontsteken. Het is echter verstandig om deze altijd aan te zetten, zo valt u meer op bij uw medeweggebruikers. Controleer ook regelmatig of de lampjes nog goed werken.

Dit dashboardlampje geeft aan dat het mistlicht is ingeschakeld. Hetzelfde tekentje in spiegelbeeld geeft aan dat het mistachterlicht is ingeschakeld. De mistlichten dient u in te schakelen tijdens slecht zicht door mist of hevige regen. De mistachterlichten mogen alleen aan als het zicht minder dan 50 meter is. Bij mistlampen aan de voorkant geldt dat het zicht maximaal 200 meter is.
Dit dashboardlampje geeft aan dat het grootlicht van uw auto is ingeschakeld. Het grootlicht zorgt ervoor dat u extra zicht heeft bij donkere weersomstandigheden. Een nadeel is dat deze verblindend werken voor medeweggebruikers. Zet deze dus direct uit wanneer u andere auto's tegenkomt. Controleer ook regelmatig of de verlichting van uw auto nog goed werkt.

Dashboard lampjes betekenis kleur

De waarschuwingslampjes in de auto betekenen verschillende dingen. Naast de vorm van het lampje, zegt de kleur ook iets over de betekenis. De meest voorkomende kleuren van de lampjes zijn: rood, oranje en groen. 

De rode en oranje lampjes komen in elke auto voor. Deze kleuren geven een waarschuwing af. Het is belangrijk dat u weet wat u moet doen in het geval dat een rood of oranje dashboardlampje brandt.

Een groen lampje geeft aan wanneer er een bepaalde functie van de auto is ingeschakeld. Meestal gaat dit om verlichting, adaptive cruise control en temperatuur. Deze groene dashboard lampjes komen ook voor in andere kleuren zoals wit of blauw.

Rood lampje auto

Een rood waarschuwingslampje is een belangrijke waarschuwing. Stop met rijden en zet de auto onmiddellijk op een veilige plek. Blijft u doorrijden, dan kan dit leiden tot gevaarlijke situaties

Ten eerste kunt u de veiligheid van u en anderen in gevaar brengen. Wanneer uw remmen bijvoorbeeld niet meer goed werken, is dit erg gevaarlijk. Daarnaast is de kans op extra schade aan uw auto ook groot. Hierdoor kunnen ook de reparatiekosten extra hoog uitpakken.

Als laatste kunt u oponthoud en gevaarlijke situaties veroorzaken wanneer uw auto er op de weg ineens mee ophoudt. Sommige problemen kunnen snel worden opgelost en ernstige schade voorkomen. Wees dus verstandig en zorg ervoor dat het probleem snel wordt opgelost. Gelukkig verschijnt het rode waarschuwingslampje niet zomaar in het dashboard. In de meeste gevallen brandt het dashboardlampje eerst oranje, dit waarschuwt u al vroegtijdig voor opkomende defecten.

Oranje lampje auto

Een oranje dashboardlampje is een waarschuwing. Brandt het lampje oranje dan hoeft u de auto niet direct aan de kant van de weg te zetten, u kunt nog even doorrijden. Met doorrijden wordt hier bedoeld: rechtstreeks naar de garage of naar huis. Vervolgens kunt op zoek gaan naar het defect. In het geval van het koelvloeistoflampje, oliepeillampje, ruitenwisser of het brandstoflampje dient u enkel het reservoir bij te vullen met de vloeistof. Na het bijvullen van het reservoir dooft het dashboardlampje en is het probleem weer opgelost.

Dashboardlampjes branden bij opstarten

Op het moment dat de auto start, lichten de belangrijkste dashboard lampjes even op. Op deze manier kunt u controleren of de waarschuwingslampjes nog werken. Is de een dashboard lampje kapot, dan zal deze ook niet gaan branden om u te waarschuwen bij defecten aan de auto. De lampjes gaan na enkele seconden weer uit. Blijft er een dashboardlampje branden, dan betekent dit een defect aan uw auto. Controleer waar het defect zit en los het op zover dat mogelijk is. Met de onderdelen van Winparts komt u een heel eind.

Kan ik het probleem zelf oplossen of moet ik naar de garage?   

Wanneer er een dashboardlampje begint te branden, dan wilt u weten of het probleem makkelijk te verhelpen is. Afhankelijk van de betekenis van het dashboardlampje, bepaalt u of u naar de garage moet of dat het probleem zelf op te lossen is. Als u de auto naar de garage brengt, is er een kans dat u een hoge rekening krijgt. Maar u hoeft niet voor elk probleem naar de garage. Een aantal problemen kunt u eenvoudig zelf oplossen. Dit kost wellicht meer tijd, maar is zeker voordeliger.

Lekkage of een hoog verbruik kan soms worden opgelost met een additief. U kan dit nagaan door uw probleem in te vullen in onze additief adviseur. Een overzicht van wat u met additieven kan oplossen, kan u in onze blog lezen. 

Het bijvullen van  motoroliekoelvloeistof en ruitenwisservloeistof kan in principe iedereen zelf. Om het makkelijker te maken kunt u gebruikmaken van een  trechter, zo schenkt u altijd goed. Deze vloeistoffen kunt u bestellen bij Winparts. En een echte handige autoliefhebber kan ook de  bandenremschijven, multiriem of dynamo zelf vervangen. Ook deze onderdelen bestelt u snel en gemakkelijk bij Winparts. Vul uw kenteken in en alle producten die geschikt zijn voor uw auto worden weergegeven.

Selecteer uw auto om onderdelen met pasgarantie te tonen.

Vul uw kenteken in of selecteer handmatig

Of selecteer hier uw auto

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 085 070 5200

Anderen bekeken ook:

Op de hoogte gesteld worden als er een nieuwe blog online staat? Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf u dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op uw eerste bestelling.

Veelgestelde vragen over lampjes op het dashboard

Wat betekenen de lampjes op het dashboard?

De lampjes op het dashboard dienen als waarschuwingssysteem om u te informeren over de status en mogelijke auto problemen. Verschillende lampjes hebben verschillende betekenissen, variërend van waarschuwingen voor motorsystemen tot meldingen over brandstofniveaus. Raadpleeg het instructieboekje van uw auto voor specifieke details. Als u bijvoorbeeld een lampje ziet dat lijkt op een groot licht, kan dit wijzen op de activering van het grote licht.

Wat is de betekenis van waarschuwingslampjes op het auto dashboard? 

Waarschuwingslampjes op het auto dashboard geven aan dat er een probleem of een specifieke situatie is die aandacht vereist. Deze lampjes kunnen betrekking hebben op de motor, bandenspanning, remmen, airbags, en meer. Het is belangrijk om de betekenis van deze lampjes te begrijpen om snel en adequaat te kunnen reageren. Bijvoorbeeld, als u een lampje ziet dat lijkt op een elektrisch onderdeel, kan dit duiden op een probleem met een elektronisch systeem in de auto.

Wat betekent het dashboard lampje met een driehoek en een uitroepteken? 

Een dashboard lampje met een driehoek en een uitroepteken duidt vaak op een waarschuwing of een veiligheidsprobleem. Dit kan variëren van problemen met de remmen tot een lage bandenspanning. Raadpleeg het instructieboekje van uw auto onmiddellijk om de specifieke betekenis van dit lampje te achterhalen en passende maatregelen te nemen. Als het bijvoorbeeld knippert bij constante snelheid, kan dit wijzen op een onveilige situatie.

Waarom brandt er een oranje lampje op mijn dashboard? 

Een oranje lampje op het dashboard is meestal een waarschuwing voor een minder dringend probleem. Dit kan variëren van een verlichtingsprobleem tot een laag brandstofniveau. Ondanks de lagere urgentie is het belangrijk om de oorzaak van het lampje te achterhalen en indien nodig actie te ondernemen. Als u bijvoorbeeld een melding krijgt over een lage actieradius, is het raadzaam om op korte termijn te handelen. 

Wat betekent het dashboard lampje van een motor? 

Het dashboard lampje van een motor is een waarschuwing dat er een probleem is met het motorsysteem. Dit kan variëren van een eenvoudige kwestie, zoals een losse benzinedop, tot ernstige motorproblemen. Raadpleeg onmiddellijk een monteur om de oorzaak van het lampje te laten onderzoeken en repareren. Als u meldingen ontvangt over de motor, is het verstandig direct actie te ondernemen. 

Ik krijg een melding over koelvloeistof in mijn auto, wat moet ik doen? 

Als u een melding krijgt over koelvloeistof in de auto, is het essentieel om het koelvloeistofniveau te controleren. Voeg koelvloeistof toe als het niveau laag is, en controleer op eventuele lekken. Als het probleem aanhoudt, laat dan uw auto nakijken door een professional om mogelijke lekkages of andere koelsysteem problemen op te sporen en te verhelpen. Dit is vooral belangrijk als u op hoge snelheid rijdt, omdat lekkende koelvloeistof onveilige situaties kan veroorzaken.

Ecommerce Europe Trustmark

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Aanmelden