Wat betekenen de dashboard lampjes?

20 Oktober 2017
Wat betekenen de dashboard lampjes?

Laatst bijgewerkt: 26-2-2018

Het is u waarschijnlijk weleens overkomen. Een (onbekend) waarschuwingslampje op het dashboard begint te branden. Maar wat betekent dit nu eigenlijk? Zou het erg belangrijk zijn? Gewoon doorrijden of toch stoppen? En waarschijnlijk het belangrijkste, wat kunt u doen om het op te lossen? Om het u gemakkelijk te maken worden in dit artikel de meest voorkomende dashboardlampjes en bijbehorende problemen beschreven.

Houd er wel rekening mee dat er in uw auto andere waarschuwingslampjes kunnen gaan branden die niet hieronder beschreven zijn. Per auto kunnen de lampjes verschillen en nieuwere auto’s kunnen beschikken over nieuwe functies. Ook is het belangrijk om er rekening mee te houden dat de icoontjes in uw auto er net iets anders uit kunnen zien. De kans is groot dat u ze alsnog wel kunt herkennen.

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Veel voorkomende waarschuwingslampjes                    

In onderstaande tabel worden de meest voorkomende waarschuwingslampjes uitgelegd. Ook wordt beschreven wat er aan de hand kan zijn en welke acties u het beste kunt ondernemen.

Teken Betekenis dashboardlampjes

De betekenis van dit dashboardlampje is dat er een probleem is met het koelsysteem van uw auto. Een defect koelsysteem kan leiden tot een oververhitte motor. Wanneer dit waarschuwingslampje begint te branden is het verstandig om het koelvloeistofreservoir te controleren. Deze moet namelijk voldoende gevuld zijn met  koelvloeistof. Is deze bijna leeg? Vul deze dan bij. 

Wacht echter wel tot de motor deels is afgekoeld, zeker wanneer deze oververhit is. Te snel de dop los draaien kan leiden tot brandwonden doordat de vloeistof er uit spuit, de vloeistof kan namelijk koken. Is de vloeistof netjes op peil, controleer dan de motortemperatuur. Staat de wijzer ver boven de 90 graden? Zet de auto aan de kant en zet de motor uit en wacht tot deze afgekoeld is. Na afkoeling kunt u voorzichtig doorrijden, houdt wel de koelvloeistofmeter in de gaten. Zet ook de verwarming vol open en zet de ventilatie op de hoogste stand, zo wordt warmte van de motor onttrokken.

Dit dashboardlampje geeft aan dat het oliepeil te laag is of dat de oliedruk te laag is. Doorrijden is hierbij een groot risico, de motor kan namelijk beschadigd raken omdat deze niet goed gesmeerd is. In het ergste geval loopt de motor vast en zal deze vervangen moeten worden. 

U kunt in dit geval het beste het oliepeil controleren en daarna bijvullen met  motorolie. Het controleren kunt u eenvoudig doen met een oliepeilstok. In veel gevallen is het probleem zo verholpen en gaat het lampje weer uit. Mocht dit echter niet het geval zijn, dan kan er iets anders aan de hand zijn. Rijd dan niet verder. Lees in onze blog ook hoe u de motorolie kan bijvullen en verversen. 

De betekenis van dit dashboardlampje is dat uw auto nog op de handrem staat. Mocht het zo zijn dat de handrem er al af is, dan kan er iets anders aan de hand zijn. Het kan betekenen dat er te weinig  remolie aanwezig is of de handremkabel blijft hangen. Andere oorzaken kunnen zijn slijtage aan de remblokken of een probleem met het ABS-systeem (antiblokkeersysteem).

De betekenis van dit dashboardlampje is dat u een deur van uw auto niet goed hebt gesloten. Dit kan het portier, de kofferbak of motorkap zijn. Controleer de portieren en zorg dat ze goed gesloten zijn. Anders bestaat de mogelijkheid dat ze tijdens het rijden openvliegen.

Dit dashboardlampje geeft aan dat er een probleem of storing is in de airbag of gordelspanner. Met dit probleem kunt u in principe doorrijden, echter raden wij dit af. Doordat de airbag en/of gordelspanner niet goed werkt, is de kans op ernstig letsel bij een ongeluk groter. Zorg daarom dat dit probleem zo snel mogelijk wordt opgelost.

Bij het starten van de auto, brandt dit dashboardlampje altijd eventjes. Het is echter wel de bedoeling dat deze daarna weer uit gaat. Mocht dit niet het geval zijn, dan kan dit duiden op een probleem met de  dynamo, stroomkabels of de multiriem. Zorg ervoor dat u deze zaken snel controleert. De kans is groot dat de accu niet meer geladen wordt en deze zal daarom snel leeg raken tijdens het rijden. U komt dan plotseling stil te staan. Wanneer deze onderdelen versleten zijn wordt aangeraden om deze te vervangen. Deze onderdelen kunt u ook bestellen bij Winparts.

Dit dashboardlampje gaat branden als er een probleem in het motormanagementsysteem is. Als het waarschuwingslampje oranje brandt, dan kunt u eventueel nog doorrijden naar de garage. Is het lampje rood, stop dan direct op een veilige plaats en zet de motor uit. In de garage kunnen ze met een computer uitlezen wat het probleem precies is. Wat u eventueel zelf nog kan controleren is het peil van de  motorolie en koelvloeistof. Dit kunt u controleren met een oliepeilstok.

Dit dashboardlampje geeft aan dat er mogelijk een verstopping of defect aan de  uitlaat van uw auto is. Het roetfilter zit dicht op het uitlaatsysteem van de motor. Raakt deze verstopt, dan kan de motor of het filter kapotgaan. U kunt het roetfilter laten controleren, eventueel handmatig laten regenereren door de garage of vervangen. Lees in onze blog hoe u een roetfilter kan vervangen. 

De betekenis van dit dashboardlampje is dat de bandenspanning te laag is. Een andere oorzaak kan zijn dat een van de banden lek is. Toevallig net de winterbanden gemonteerd en gaat het waarschuwingslampje branden? Waarschijnlijk hebben de andere wielen een afwijkende omtrek en moet de sensor gereset worden. Heeft u een knopje met dit logo erop? Houdt deze dan enkele seconden ingedrukt en dan is deze gereset. 

Is de bandenspanning te laag? Dan kunt u deze bij bijvoorbeeld een benzinestation aanvullen. Ook kunt u een  bandenspanningsmeter aanschaffen. Met deze meter kunt u betrouwbaar controleren hoeveel spanning er nog op uw banden staat. Meer lezen over de bandenspanning doet u in onze blog. Is uw band lek? Verwissel dan uw band. Besparen op uw banden? Bestel dan uw nieuwe banden bij Winparts. Lees ook: hoe moet ik de bandenspanning meten? 

Dit dashboardlampje geeft aan dat er een probleem met de stuurbekrachtiging van uw auto is. De stuurbekrachtiging zorgt ervoor dat u kunt sturen met minder krachtinspanning. Indien deze uitvalt, zult u merken dat het sturen een stuk zwaarder wordt. Wanneer de stuurbekrachtiging niet meer goed werkt, dan kan de oorzaak liggen bij een aantal onderdelen. De  stuurbekrachtigingspomp kan kapot zijn, er kan een lekkage in de leidingen zijn of de multiriem kan zijn doorgeslipt. U kunt ervoor kiezen om deze onderdelen zelf te vervangen.

De betekenis van dit dashboardlampje is dat de  remblokken van uw auto te dun en versleten zijn. Wanneer dit waarschuwingslampje gaat branden kunt u in principe nog doorrijden, bij normaal gebruik rond de 1000km. De remschijven beschikken nog over een laagje materiaal, maar zijn wel echt toe aan vervanging. Per direct stoppen is dus niet nodig, maar vervang de remschijven wel zo snel mogelijk. U kunt ervoor kiezen om ze bij de garage te laten vervangen of om het zelf te doen. Wie een beetje handig is, is zeker in staat om de remblokken en remschijven zelf te vervangen. Nieuwe remblokken kunt bestellen bij Winparts.

Dit dashboardlampje toont aan dat de  ruitenwisservloeistof bijna op is. Met deze indicatie kunt u uiteraard gewoon doorrijden. Er wordt echter aangeraden om de ruitenwisservloeistof wel zo snel mogelijk bij te vullen. U weet namelijk nooit wanneer u het nodig hebt. Bijvullen kunt u gemakkelijk zelf doen door de dop van het reservoir te draaien. Deze dop kunt u herkennen aan het ruitenwisser-logo. Vul de ruitenwisservloeistof bij en draai of klik de dop er weer op.

Wanneer dit dashboardlampje gaat branden, betekent het dat het brandstofniveau van uw auto te laag is. Dit houdt in dat u zo snel mogelijk moet gaan tanken. U rijdt dan namelijk op de  reservetank waar vaak maar een paar liter brandstof in zit. Hoeveel er precies in uw reservetank zit, kunt u vinden in het instructieboekje van uw auto. Ga er dus niet automatisch vanuit dat u nog 50 kilometer met een brandend waarschuwingslampje kunt rijden.

Dit dashboardlampje gaat branden wanneer de temperatuur buiten onder de 5 of 0 graden komt. Er is verder dus niks aan de hand met uw auto. Dit lampje komt echter lang niet bij alle auto’s voor. Wanneer dit lampje rood of oranje brandt, betekent dit niet dat u hoeft te stoppen. Dit lampje geldt puur als waarschuwingsindicatie voor gladheid op de weg. Wellicht is het dan ook tijd om de zomerbanden te verwisselen voor winterbanden voor meer grip tijdens de gladheid.

Dit dashboardlampje geeft aan dat het  dimlicht van uw auto is ingeschakeld. Dimlicht staat ook wel bekend als het 'normale' licht. Bij regen, mist of in het donker bent u verplicht om het dimlicht te ontsteken. Echter, is het verstandig om deze altijd aan te zetten, zo valt u meer op bij uw medeweggebruikers. Controleer ook regelmatig of de lampjes nog goed werken.

Dit dashboardlampje geeft aan dat het  mistlicht is aangeschakeld aan de voorkant. Hetzelfde tekentje in spiegelbeeld geeft aan dat de achtermistlicht is ingeschakeld. De mistlichten dient u in te schakelen tijdens slecht zicht door mist of hevige regen. De achtermistlampen mogen alleen aan als het zicht minder dan 50 meter is. Bij mistlampen aan de voorkant geldt dat het zicht maximaal 200 meter is.

Dit dashboardlampje geeft aan dat het  grootlicht van uw auto is ingeschakeld. Het grootlicht zorgt ervoor dat u extra zicht heeft bij donkere weersomstandigheden. Een nadeel is dat deze verblindend werken voor medeweggebruikers. Zet deze dus direct uit wanneer u andere auto's tegenkomt. Controleer ook regelmatig of de verlichting van uw auto nog goed werkt.

Er brand een lampje, kan ik nog doorrijden of moet ik stoppen?

De dashboardlampjes zijn een waarschuwing dat er een probleem met uw auto is. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat het probleem snel wordt opgelost. Veel waarschuwingslampjes kunnen in verschillende kleuren worden weergegeven. Oranje betekent dat u vaak nog even kunt doorrijden. Met doorrijden wordt hier bedoeld: rechtstreeks naar de garage of naar huis. Een rood waarschuwingslampje betekent dat u moet stoppen met rijden en de auto aan de kant moet zetten. Doorrijden kan gevaarlijke situaties veroorzaken of leiden tot extra schade aan uw auto.

Wat is het risico als ik doorrijd?   

Heeft u toch besloten om door te blijven rijden met een brandend dashboardlampje? Houdt er dan rekening mee dat er een aantal risico’s aan verbonden kunnen zijn. Ten eerste kunt u de veiligheid van u en anderen in gevaar brengen. Wanneer uw remmen bijvoorbeeld niet meer goed remmen, kan dit erg gevaarlijk zijn. Daarnaast is de kans op extra schade aan uw auto ook groot. De kans dat de reparatie rekening hierdoor extra hoog wordt, is zeker aanwezig. Al laatste kunt u oponthoud veroorzaken wanneer uw auto er op de weg ineens mee ophoudt.  

Sommige problemen kunnen snel worden opgelost en kan grote schade voorkomen. Wees dus verstandig en zorg ervoor dat het probleem snel wordt opgelost.

Kan ik het probleem zelf oplossen of moet ik naar de garage?    

Wanneer er een dashboardlampje begint te branden, dan vraagt u zich waarschijnlijk af of het probleem makkelijk te verhelpen is. Als u de auto naar de garage brengt, is er een kans dat u een hoge rekening krijgt. Maar wist u dat u niet voor elk probleem hierboven beschreven naar de garage hoeft? Een aantal problemen kunt u eenvoudig zelf oplossen. Het zelf oplossen kost wellicht meer tijd, maar is zeker voordeliger.

Het bijvullen van motorolie, koelvloeistof en ruitenwisservloeistof kan in principe iedereen zelf. Om het makkelijker te maken kunt ook gebruik maken van een  trechter, zo schenkt u altijd goed. Deze vloeistoffen kunt u bestellen bij Winparts. En een echte handige autoliefhebber kan ook de banden, remschijven, multiriem of dynamo ook zelf vervangen. Ook deze onderdelen kunt u snel en gemakkelijk bij Winparts bestellen. Vul uw kenteken in en alle producten die geschikt zijn voor uw auto worden weergegeven.

Selecteer uw auto om onderdelen met pasgarantie te tonen.

Vul uw kenteken in of selecteer handmatig

Anderen bekeken ook: 

Nog vragen? Neem contact op via klantenservice@winparts.nl of bel naar 085 070 5200

,
Winparts gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om jouw ervaring in onze webshop zo makkelijk en prettig mogelijk te maken. Dankzij cookies kunnen wij en derde partijen jouw internetgedrag op en buiten onze website volgen. Hierdoor kunnen wij onze website gebruiksvriendelijker maken en kunnen we advertenties tonen die aansluiten bij jouw interesses. Door verder gebruik te maken van onze webshop gaan we ervan uit dat je hier mee akkoord gaat. Lees meer over onze cookies .
Sluiten X