Wat betekenen de dashboard lampjes?

06 Juli 2020
Wat betekenen de dashboard lampjes?

Er brandt ineens een waarschuwingslampje op het dashboard van uw auto. Maar wat betekent dit lampje nu eigenlijk? Veel weten niet precies wat de betekenis is van de dashboard lampjes. Om het wat makkelijker te maken, worden in deze blog de meest voorkomende dashboard lampjes met bijbehorende problemen uitgelegd. Houd er wel rekening mee dat de waarschuwingslampjes per auto kunnen verschillen. Vooral nieuwe (elektrische) auto's beschikken over nieuwe functies en dus nieuwe dashboardlampjes. Ook is het belangrijk om er rekening mee te houden dat de icoontjes in uw auto er net iets anders uit kunnen zien. De onderstaande dashboardlampjes met betekenis zijn degene die het meest voorkomen. 

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links

Betekenis dashborad lampjes                  

In onderstaande tabel worden de meest voorkomende waarschuwingslampjes met betekenis uitgelegd. Bij de dashboard lampjes wordt ook beschreven wat er met de auto aan de hand kan zijn en wat u kunt ondernemen om dit weer zo snel mogelijk op te lossen.

Teken Betekenis dashboardlampjes

De betekenis van dit dashboardlampje is dat er een probleem is met het koelsysteem van uw auto. Een defect koelsysteem kan leiden tot een oververhitte motor. Wanneer dit waarschuwingslampje begint te branden is het verstandig om het koelvloeistofreservoir te controleren. Deze moet namelijk voldoende gevuld zijn met  koelvloeistof. Is deze bijna leeg? Vul deze dan bij. In onze blog kunt u lezen welke koelvloeistof geschikt is voor uw auto.

Wacht echter wel met koelvloeistof bijvullen tot de motor deels is afgekoeld, zeker wanneer deze oververhit is. Te snel de dop los draaien kan leiden tot brandwonden doordat de vloeistof eruit spuit, de vloeistof kan namelijk koken. Is de vloeistof netjes op peil, controleer dan de motor temperatuur. Staat de wijzer ver boven de 90 graden? Zet de auto aan de kant en zet de motor uit en wacht tot deze afgekoeld is. Na afkoeling kunt u voorzichtig doorrijden, houd wel de koelvloeistofmeter in de gaten. Zet ook de verwarming vol open en zet de ventilatie op de hoogste stand, zo wordt de warmte van de motor onttrokken.

Dit dashboardlampje geeft aan dat het oliepeil of de oliedruk te laag is. Doorrijden is hierbij een groot risico, de motor kan namelijk beschadigd raken omdat deze niet goed gesmeerd is. In het ergste geval loopt de motor vast en zal deze vervangen moeten worden. 

In dit geval wordt aangeraden om het oliepeil controleren en daarna (indien nodig) bijvullen met  motorolie. Het controleren van het oliepeil kunt u eenvoudig doen met een oliepeilstok. In veel gevallen is het probleem zo verholpen en gaat het lampje weer uit. Mocht dit echter niet het geval zijn, dan kan er iets anders aan de hand zijn. Rijd dan niet verder. In onze blog kunt u alles lezen over het bijvullen en verversen van motorolie.

De betekenis van dit dashboardlampje is dat uw auto nog op de handrem staat. Mocht het zo zijn dat de handrem er al af is, dan kan er iets anders aan de hand zijn. Het kan betekenen dat er te weinig  remolie aanwezig is of de handremkabel blijft hangen. Andere oorzaken kunnen zijn slijtage aan de remblokken of een probleem met het ABS-systeem (antiblokkeersysteem).

De betekenis van dit dashboardlampje is dat een deur van de auto niet goed gesloten is. Dit kan het portier, de kofferbak of motorkap zijn. Controleer de portieren en zorg dat ze goed gesloten zijn. Anders bestaat de mogelijkheid dat ze tijdens het rijden openvliegen.

Dit dashboardlampje geeft aan dat er een probleem of storing is in de airbag of gordelspanner. Met dit probleem kunt u in principe doorrijden, echter raden wij dit af. Doordat de airbag en/of gordelspanner niet goed werkt, is de kans op ernstig letsel bij een ongeluk groter. Zorg daarom dat dit probleem zo snel mogelijk wordt opgelost.

Bij het starten van de auto brandt dit dashboardlampje altijd eventjes. Het is echter wel de bedoeling dat deze daarna weer uit gaat. Mocht dit niet het geval zijn, dan kan dit duiden op een probleem met de  dynamo, stroomkabels of de multiriem. Zorg ervoor dat u deze zaken snel controleert. De kans is groot dat de accu niet meer geladen wordt en deze zal daarom snel leeg raken tijdens het rijden. Wanneer deze onderdelen versleten zijn wordt aangeraden om deze te vervangen. Deze onderdelen kunt u eenvoudig op kenteken bestellen bij Winparts.

Dit dashboardlampje gaat branden als er een probleem in het motormanagementsysteem is. Als het waarschuwingslampje oranje brandt, dan kunt u eventueel nog doorrijden naar de garage. Is het lampje rood, stop dan direct op een veilige plaats en zet de motor uit. In de garage kunnen ze met een computer uitlezen wat het probleem precies is. Wat u eventueel zelf nog kan controleren is het peil van de  motorolie en koelvloeistof.

Dit dashboardlampje geeft een mogelijke verstopping of de defect in de  uitlaat aan. Het roetfilter zit dicht op het uitlaatsysteem van de motor. Raakt deze verstopt, dan kan de motor of het filter kapotgaan. U kunt het roetfilter laten controleren, eventueel handmatig laten regenereren door de garage of vervangen. Lees in onze blog hoe u een roetfilter kan vervangen. 

De betekenis van dit dashboardlampje is dat de bandenspanning te laag is. Een andere oorzaak kan zijn dat een van de  autobanden lek is. Toevallig net de winterbanden gemonteerd en gaat het waarschuwingslampje branden? Waarschijnlijk hebben de andere wielen een afwijkende omtrek en moet de sensor gereset worden. Heeft u een knopje met dit logo erop? Houd deze dan enkele seconden ingedrukt en dan is deze gereset. 

Is de bandenspanning te laag? Dan kunt u deze bij bijvoorbeeld een benzinestation aanvullen. Ook kunt u een  bandenspanningsmeter aanschaffen, met deze meter kunt u betrouwbaar controleren hoeveel spanning er nog op uw banden staat. In onze blog kunt u ook meer lezen over de bandenspanning. Is de autoband lek? Verwissel dan de band.

Dit dashboardlampje geeft aan dat er een probleem met de stuurbekrachtiging van uw auto is. De stuurbekrachtiging zorgt ervoor dat u kunt sturen met minder krachtinspanning. Indien deze uitvalt, zult u merken dat het sturen een stuk zwaarder wordt. Wanneer de stuurbekrachtiging niet meer goed werkt, dan kan de oorzaak liggen bij een aantal onderdelen. De  stuurbekrachtigingspomp kan kapot zijn, er kan een lekkage in de leidingen zijn of de multiriem kan zijn doorgeslipt. 

De betekenis van dit dashboardlampje is dat de  remblokken van uw auto te dun en versleten zijn. Wanneer dit waarschuwingslampje gaat branden kunt u in principe nog doorrijden, bij normaal gebruik rond de 1000 km. De remblokken beschikken nog over een laagje materiaal, maar zijn wel echt toe aan vervanging. Per direct stoppen is dus niet nodig, maar vervang de remblokken wel zo snel mogelijk. U kunt ervoor kiezen om ze bij de garage te laten vervangen of om het zelf te doen. Wie een beetje handig is, is zeker in staat om de remblokken en remschijven zelf te vervangen. Nieuwe remblokken kunt bestellen bij Winparts.

Dit dashboardlampje toont aan dat de  ruitenwisservloeistof bijna op is. Met deze indicatie kunt u uiteraard gewoon doorrijden. Er wordt echter aangeraden om de ruitenwisservloeistof wel zo snel mogelijk bij te vullen. U weet namelijk nooit wanneer u het nodig hebt. Bijvullen kunt u gemakkelijk zelf doen door de dop van het reservoir te draaien. Deze dop kunt u herkennen aan het ruitenwisser-logo. Vul de ruitenwisservloeistof bij en draai of klik de dop er weer op.

Wanneer dit dashboardlampje gaat branden, betekent het dat het brandstofniveau van uw auto te laag is. Dit houdt in dat u zo snel mogelijk moet gaan tanken. U rijdt dan namelijk op de  reservetank waar vaak maar een paar liter brandstof in zit. Hoeveel er precies in uw reservetank zit, kunt u vinden in het instructieboekje van uw auto. Ga er dus niet automatisch vanuit dat u nog 50 kilometer met een brandend waarschuwingslampje kunt rijden.

Dit dashboardlampje gaat branden wanneer de temperatuur buiten onder de 5 of 0 graden komt. Er is verder dus niks aan de hand met uw auto. Dit lampje komt echter lang niet bij alle auto’s voor. Wanneer dit lampje rood of oranje brandt, betekent dit niet dat u hoeft te stoppen. Dit lampje geldt puur als waarschuwingsindicatie voor gladheid op de weg. Wellicht is het dan ook tijd om de zomerbanden te verwisselen voor winterbanden voor meer grip tijdens de gladheid.

Dit dashboardlampje geeft aan dat het  dimlicht van uw auto is ingeschakeld. Dimlicht staat ook wel bekend als het 'normale' licht. Bij regen, mist of in het donker bent u verplicht om het dimlicht te ontsteken. Echter, is het verstandig om deze altijd aan te zetten, zo valt u meer op bij uw medeweggebruikers. Controleer ook regelmatig of de lampjes nog goed werken.

Dit dashboardlampje geeft aan dat het mistlicht is aangeschakeld aan de voorkant. Hetzelfde tekentje in spiegelbeeld geeft aan dat de achtermistlicht is ingeschakeld. De mistlichten dient u in te schakelen tijdens slecht zicht door mist of hevige regen. De achtermistlampen mogen alleen aan als het zicht minder dan 50 meter is. Bij mistlampen aan de voorkant geldt dat het zicht maximaal 200 meter is.

Dit dashboardlampje geeft aan dat het  grootlicht van uw auto is ingeschakeld. Het grootlicht zorgt ervoor dat u extra zicht heeft bij donkere weersomstandigheden. Een nadeel is dat deze verblindend werken voor medeweggebruikers. Zet deze dus direct uit wanneer u andere auto's tegenkomt. Controleer ook regelmatig of de verlichting van uw auto nog goed werkt.

Er brand een lampje, kan ik nog doorrijden of moet ik stoppen?

De dashboardlampjes zijn een waarschuwing dat er een probleem met de auto is. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat het probleem snel wordt opgelost. Veel waarschuwingslampjes kunnen in verschillende kleuren worden weergegeven. Oranje betekent dat u vaak nog even kunt doorrijden. Met doorrijden wordt hier bedoeld: rechtstreeks naar de garage of naar huis. Een rood waarschuwingslampje betekent dat u moet stoppen met rijden en de auto aan de kant moet zetten. Doorrijden kan gevaarlijke situaties veroorzaken of leiden tot extra schade aan uw auto.

Wat is het risico als ik doorrijd?   

Heeft u toch besloten om door te blijven rijden met een brandend dashboardlampje? Houd er dan rekening mee dat er een aantal risico’s aan verbonden kunnen zijn. Ten eerste kunt u de veiligheid van u en anderen in gevaar brengen. Wanneer uw remmen bijvoorbeeld niet meer goed werken, kan dit erg gevaarlijk zijn. Daarnaast is de kans op extra schade aan uw auto ook groot. De kans dat de reparatie rekening hierdoor extra hoog wordt, is zeker aanwezig. Al laatste kunt u oponthoud  en gevaarlijke situaties veroorzaken wanneer uw auto er op de weg ineens mee ophoudt. Sommige problemen kunnen snel worden opgelost en kan grote schade voorkomen. Wees dus verstandig en zorg ervoor dat het probleem snel wordt opgelost.

Kan ik het probleem zelf oplossen of moet ik naar de garage?    

Wanneer er een dashboardlampje begint te branden, dan vraagt u zich waarschijnlijk af of het probleem makkelijk te verhelpen is. Als u de auto naar de garage brengt, is er een kans dat u een hoge rekening krijgt. Maar wist u dat u niet voor elk probleem hierboven beschreven naar de garage hoeft? Een aantal problemen kunt u eenvoudig zelf oplossen. Het zelf oplossen kost wellicht meer tijd, maar is zeker voordeliger.

Het bijvullen van motorolie, koelvloeistof en ruitenwisservloeistof kan in principe iedereen zelf. Om het makkelijker te maken kunt ook gebruik maken van een  trechter, zo schenkt u altijd goed. Deze vloeistoffen kunt u bestellen bij Winparts. En een echte handige autoliefhebber kan ook de banden, remschijven, multiriem of dynamo zelf vervangen. Ook deze onderdelen kunt u snel en gemakkelijk bij Winparts bestellen. Vul uw kenteken in en alle producten die geschikt zijn voor uw auto worden weergegeven.

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 085 070 5200

Anderen bekeken ook: 

Op de hoogte gesteld worden als er een nieuwe blog online staat? Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

,