Ieder jaar vragen veel mensen het zich af: is het alweer tijd om de zomerbanden te wisselen voor winterbanden? Is dit wel nodig als ik all season banden heb? In deze blog geven we antwoord op al deze veelgestelde vragen over winterbanden.
Zijn winterbanden nodig?
Winterbanden zijn speciaal ontworpen om betere grip en prestaties te bieden bij lage temperaturen en op besneeuwde of ijzige wegen. Dit doen fabrikanten door een speciaal soort rubber te gebruiken, dat zachter is dan dat van zomerbanden. Deze banden hebben de ideale hardheid voor goede grip vanaf temperaturen onder de 7 graden.
Ook het profiel van winterbanden is anders dan dat van zomerbanden. Ze hebben een combinatie van diep profiel en ondiepe dwarsgroeven. Zo wordt sneeuw tijdens het rijden uit het profiel geduwd.
In Nederland kunnen de winters natuurlijk erg zacht zijn, waardoor veel mensen zich afvragen: Is het wel nodig om winterbanden te wisselen in Nederland? Het antwoord daarop is: dat hangt ervan af. Hoewel de winters mild kunnen zijn, kan de sneeuw ons land soms ineens overvallen.
Veel mensen zien dit niet aankomen en hebben nog zomerbanden onder de auto. Het gevolg: lange files door mensen die geen grip hebben en een ongeluk veroorzaken. De keuze om winterbanden te wisselen is dus aan uzelf. Als u all season banden met goed profiel onder uw auto heeft, is het misschien niet nodig. Als u zomerbanden rijdt, raden wij aan ze wel te wisselen. Als u kiest om dat niet te doen, kunt u bij sneeuw of ijs de auto beter laten staan.
Daarnaast zijn over winterbanden in het buitenland vaak een stuk strenger. In Duitsland zijn geschikte winterbanden gewoon verplicht, hier leest u alles over in onze blog over winterbanden in Duitsland. In België zijn winterbanden niet verplicht. Het is dus belangrijk om altijd de regels te controleren, als u in de winter naar het buitenland reist.
Zijn mijn winterbanden nog goed?
Maar hoe oud mogen winterbanden zijn? Winterbanden hebben een beperkte levensduur. Het rubber verhardt na verloop van tijd, waardoor ze dus minder grip hebben. Over het algemeen wordt aangeraden om winterbanden na zes jaar te vervangen, ongeacht de hoeveelheid profiel die nog over is.
De minimale profieldiepte voor winterbanden is 1,6 millimeter. Toch wordt al aangeraden om de winterbanden te vervangen, als het profiel onder de 4 millimeter komt. Dit is belangrijk voor voldoende grip op besneeuwde en ijzige wegen. Controleer regelmatig de profieldiepte van uw banden, zodat u veilig kunt blijven rijden. Zoals eerder vermeld, zijn winterbanden ontworpen voor temperaturen onder de 7 graden Celsius. Zodra de temperaturen dus constant onder de 7 graden komen, is het tijd voor winterbanden.
Na de winter is het ook belangrijk om uw banden weer om te wisselen voor zomerbanden. Winterbanden zijn dan wel geschikt voor in de sneeuw, maar bieden minder grip bij zware regenval. Ook is het rubber bij temperaturen boven de 7 graden te zacht, waardoor uw banden een stuk sneller slijten. Dat is natuurlijk gewoon zonde.
Het wisselen naar winterbanden is een belangrijke stap voor veilig rijden tijdens de wintermaanden. Hoewel het in Nederland niet heel koud is, wilt u bij sneeuwval niet meer op zomerbanden rijden.