Veilig de weg op: alles wat u moet weten over remmen ontluchten

17 Maart 2023
Veilig de weg op: alles wat u moet weten over remmen ontluchten

Het ontluchten van de remmen is een belangrijke taak die u niet mag overslaan. Het verwijderen van lucht uit het remsysteem is belangrijk voor het goed functioneren van uw remmen. Het voorkomt gevaarlijke situaties, zoals het falen van de remmen. In onze blog vindt u een stap-voor-stap handleiding voor het ontluchten van het remsysteem, veelgemaakte fouten om te vermijden en waarom het belangrijk is om de remmen te ontluchten. Lees daarom snel verder!

Knop naar categoriepagina remvloeistoffen

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Stap-voor-stap gids voor ontluchten van de remmen

Het regelmatig ontluchten van de remmen is belangrijk om de remmen in goede conditie te houden. Het ontluchten van de remmen is iets wat u zelf kunt doen met het juiste gereedschap. In deze stap-voor-stap gids leggen we u uit hoe u zelf de remmen kunt ontluchten.

Benodigdheden

Stap 1: Kies de juiste ontluchtingsvolgorde voor uw auto

De volgorde van de remmen ontluchten hangt af van het  remsysteem dat uw auto heeft.

 • Enkel circuit remsysteem: de remmen van de auto zijn met elkaar verbonden via een enkel hydraulisch circuit. Dit is het meest voorkomende type remsysteem. De volgorde van ontluchten bij dit systeem is minder belangrijk, omdat de remvloeistof hier door het hele systeem stroomt en de lucht zich gelijkmatig verdeelt.
 • Dubbel circuit remsysteem: bij dit type remsysteem hebben de voorremmen en achterremmen elk een apart hydraulisch circuit. Hierdoor bent u ervan verzekerd dat een deel van de remmen blijft werken, als er bij één circuit een storing is.
 • ABS remsysteem: het ABS-systeem regelt de remkracht van het remsysteem om slippen te voorkomen en de remweg te verkorten. Bij auto’s met een ABS-systeem moet u eerst de ABS-pomp ontluchten, voordat u de remmen ontlucht.
 • Hydraulische koppeling: is uw auto uitgerust met een hydraulische koppeling, dan moet u eerst deze koppeling ontluchten. De volgorde van ontluchten hangt bij dit systeem af van het type hydraulische koppeling. Raadpleeg hiervoor de handleiding van uw auto.

Stap 2: Bereid uw auto voor op het ontluchten

Voordat u begint met de remmen ontluchten, moet u de auto voorbereiden op het proces. Hier zijn enkele stappen die u moet volgen:

 • Zet uw auto op een vlakke ondergrond en trek de handrem aan. Heeft u een automatische transmissie, zet de auto dan in parkeerstand (P). Heeft u een handgeschakelde versnellingsbak, zet de auto dan in de eerste versnelling (of in de achteruit bij het ontluchten van de achterremmen).
 • Open de motorkap en vind de hoofdremcilinder. Verwijder de dop van de cilinder en controleer het remvloeistofniveau. Is het niveau te laag? Voeg dan nieuwe remvloeistof toe.
 • Als u de remvloeistof gaat bijvullen tijdens het ontluchten, dan is het handig om een schone doek bij de hand te hebben. Zo kunt u de geknoeide vloeistof schoonmaken.
 • Verzamel alle benodigde materialen en gereedschap.

Stap 3: Ontlucht uw remmen

Volg de volgende stappen om de remmen te ontluchten: 

 1. Begin bij het wiel dat het verste weg is van de hoofdremcilinder. Plaats onder het ontluchtingsventiel van het wiel een opvangbak. 
 2. Giet een beetje remvloeistof in het opvangbak. Maak een slang vast aan de remontluchtingsnippel. Hang het andere eind van de slang in de opvangbak met vloeistof.  
 3. Laat iemand het rempedaal langzaam en gelijkmatig indrukken en ingedrukt houden.  
 4. Gebruik een steeksleutel of ontluchtingssleutel om het ontluchtingsventiel een kwartslag open te draaien.  
 5. De remvloeistof stroomt nu door het ontluchtingsventiel naar buiten. Laat de vloeistof lopen tot er alleen schone vloeistof uitkomt, zonder luchtbellen.  
 6. Draai het ontluchtingsventiel weer dicht. Het rempedaal kan nu weer losgelaten worden.  
 7. Herhaal stap 3 tot en met 6 bij elk wiel.  
 8. Controleer of het remvloeistofniveau op peil is. Is het niveau te laag? Vul het dan bij met nieuwe remvloeistof.  
 9. Controleer of het rempedaal stevig aanvoelt en of het remmen goed werken. Het is verstandig om eerst een klein en rustig rondje te rijden. Ga dus niet direct 80 rijden!

Heeft u een auto met ABS? Dan zult u eerst de zekering van het antiblokkeersysteem moeten verwijderen. Voer vervolgens de bovenstaande stappen uit en plaats de zekering weer terug.

Veelgemaakte fouten bij remmen ontluchten om te vermijden!

Het ontluchten van de remmen is belangrijk voor de remprestaties en de veiligheid van uzelf en inzittenden. Helaas zijn er verschillende fouten die gemaakt kunnen worden bij het ontluchten van de remmen. Deze fouten hebben een negatieve invloed op de remprestaties en kunnen zelfs zorgen voor het falen van de remmen! We leggen u hieronder veelgemaakte fouten uit zodat u ze kunt voorkomen.

1. Onjuiste ontluchtingsvolgorde

De volgorde van het ontluchten is nodig om alle lucht uit het remsysteem te krijgen. Als de remmen niet in de juiste volgorde worden ontlucht, blijft er lucht in het systeem achter, waardoor de remprestaties achteruitgaan en de remmen kunnen falen.

2. Onluchtingsventiel te ver opendraaien

Het ontluchtingsventiel moet slechts een klein beetje opengedraaid worden. Draait u het ventiel te ver open, dan kan er te veel lucht in het systeem komen. Zoals hierboven al een keer is genoemd, kan dit zorgen voor schade aan het remsysteem.

3. Remvloeistofpeil niet op niveau

Controleer voordat u begint het remvloeistofpeil en vul indien nodig bij. Doet u dit niet en zit er te weinig remvloeistof in het systeem? Dan kan er lucht in het systeem terecht komen. Dit kan het systeem beschadigen. Zorg er daarom voor dat u het remvloeistofniveau altijd van tevoren controleert en aanvult.

4. Niet controleren of de ontluchtingsnippels goed zijn afgesloten

Als de ontluchtingsnippels niet goed zijn afgesloten, kan er lucht in het remsysteem terechtkomen. Controleer daarom altijd goed of de nippels zijn afgesloten, voordat u weer gaat rijden.

5. Niet controleren of het rempedaal goed werkt

Het is belangrijk om het rempedaal te controleren na het ontluchten. Als het pedaal niet stevig aanvoelt of zelfs beweegt, dan kan er nog steeds lucht in het remsysteem zitten. Het kan ook aan een ander probleem liggen. Problemen aan het remsysteem moeten altijd op tijd worden opgelost. Controleer na het ontluchten altijd of het rempedaal goed functioneert.

Tip! Print het volgende plaatje om bij de hand te hebben tijdens de remmen ontluchten!

Veelgemaakte fouten bij remmen ontluchten

Waarom het belangrijk is om uw remmen te ontluchten

Lucht in het remsysteem heeft een negatieve invloed op de remprestaties van de auto. Wanneer er lucht in het remsysteem zit, kan dit de remvloeistof verdunnen. Hierdoor reageren de remmen minder snel en verlengt de remweg. Daarnaast zorgt dit voor oververhitting van de remmen, waardoor de remschijven en -blokken sneller slijten.

Dit komt omdat lucht samendrukbaar is. Wanneer u op de rem trapt, dan wordt er normaal gesproken een druk opgebouwd doordat de remvloeistof wordt samengeperst. Zit er lucht in het systeem? Dan is de druk lager dan normaal. 

Hierdoor komen de remblokken tegen de remschijven aan, in plaats van dat ze er tegenaan gedrukt worden. Er ontstaat dan een wrijving tussen de twee onderdelen, waar warmte bij vrij komt. Dit zorgt voor vroegtijdige slijtage van de remonderdelen.

Knop naar categoriepagina remvloeistoffen

Veelgestelde vragen

Hier behandelen we veelgestelde vragen over zelf remmen ontlucht

Hoeveel kost remmen ontluchten?

De kosten voor remmen ontluchten hangt af van uw locatie en type auto. Over het algemeen zitten de kosten tussen de €50 en €150. De prijs is afhankelijk van de complexiteit van het remsysteem en het type remvloeistof. Daarnaast verschillen de kosten per monteur en garage.

Hoe vaak moet ik de remmen van mijn auto ontluchten?

We raden aan de remmen elke twee jaar te vervangen. Het is verstandig om de remmen te ontluchten wanneer u de remvloeistof vervangt. De remvloeistof moet namelijk ook iedere twee jaar vervangen worden. Het scheelt u een hoop tijd en moeite als u tegelijkertijd de remmen ontlucht.

Nog vragen? Neem contract op via [email protected] of bel naar 085 070 5200

Anderen bekeken ook:

Als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf u dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

Ecommerce Europe Trustmark

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Aanmelden