Trekhaak zelf monteren: zo doe je dat

14 Juni 2018
Trekhaak zelf monteren: zo doe je dat

Een vraag die vaak wordt gesteld is; kan ik de trekhaak zelf monteren en mag dat? Ons antwoord daarop is: ja, u kunt zeker de trekhaak zelf monteren en dit mag ook. Als u een beetje handig bent en beschikt over het juiste gereedschap kunt u de trekhaak zelf installeren. Het zelf plaatsen van de trekhaak kost even tijd, maar zal u dan ook in de kosten schelen. Hoe u de trekhaak plaatsen kunt en wat u daar voor nodig heeft leest u in deze blog.

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Soorten trekhaken  

Er bestaan drie soorten trekhaken; de vaste trekhaak, de afneembare trekhaak en de wegdraaibare trekhaak. Van deze drie is de vaste trekhaak het voordeligst, deze monteert u eenmalig op de auto en zal daarna standaard achter op de auto blijven zitten. Bij het monteren van de vaste trekhaak moet u er goed op letten dat de trekhaak uw kentekenplaat niet (gedeeltelijk) bedekt. Bij een afneembare of wegdraaibare trekhaak heeft u dit probleem niet, aangezien u de trekhaak onzichtbaar kan maken als u hem niet gebruikt. Deze varianten kosten echter wel vaak wat meer. Benieuwd welke trekhaken geschikt zijn voor uw auto? Vul dan uw kenteken of automodel in op de website en de geschikte voor uw auto worden getoond.

Gereedschap trekhaak zelf monteren      

Om de trekhaak zelf te kunnen monteren heeft u wat gereedschap nodig. Allereerst is het handig om een brugkrik of as steun te gebruiken om de auto op te tillen. Daarnaast heeft u ook wat steeksleutels en een ratel nodig. Omdat de montage van de trekhaak vaak begint met het demonteren van de achterbumper, raden wij het ook aan om een busje WD40 paraat te hebben staan. Deze water afdrijvende spray kunt u in de montagepunten spuiten en zorgt ervoor dat de bumper soepeler los te krijgen is. Leg voor de zekerheid ook een boormachine klaar. De meeste auto's beschikken wel over bevestigingspunten voor de trekhaak, echter kan het voorkomen dat u ze zelf moet boren.

Trekhaak zelf monteren     

Bij vrijwel alle trekhaken die u bij ons bestelt, ontvangt u een montagehandleiding. Hierin wordt door de fabrikant duidelijk uitgelegd hoe u de trekhaak monteren moet. Hieronder leggen wij globaal uit hoe een trekhaak zelf monteren in zijn werk gaat. Let op, dit kan verschillen per type trekhaak, automerk en autotype. Volg altijd de instructies van de montagehandleiding tijdens het installeren.

De trekhaak plaatsen begint met het demonteren van de achterbumper. Hierbij is het belangrijk dat u de bumper goed vasthoudt zodat deze niet valt of beschadigd raakt. Wanneer de achterbumper gedemonteerd is, kunt u de dwarsbalk monteren. De dwarsbalk zet u vast met bouten op de aangegeven bevestigingspunten. Zijn deze bevestigingspunten niet aanwezig? Dan zult u deze er zelf in moeten boren. Let bij het bevestigen van de dwarsbalk erop of u de rubberen dopjes heeft verwijderd. Reinig de montagepunten goed, zo wordt een langdurige montage tewerkgesteld. De bouten waarmee u de dwarsbalk vastzet, kunt u het best eerst losjes met de hand vastzetten. Zo heeft u de mogelijkheid om de balk nog recht te zetten. Zit die helemaal goed? Dan kunt u de dwarsbalk goed vast zetten. Kijk hiervoor ook goed in de montagehandleiding.

Vervolgens kunt u de huls van de trekhaak monteren. Kijk hiervoor ook goed in de montagehandleiding van de door uw gekochte trekhaak. Het is belangrijk dat deze goed wordt bevestigt om veiligheid te garanderen. Om de huls te monteren bevestigt u de bouten door de zijplaten van de dwarsbalk heen. Hierna kunt u de stekkerplaat monteren. In de handleiding is vaak te vinden waar u deze precies moet monteren. Vervolgens kunt u de trekhaakkogel monteren. Hiervoor is het belangrijk dat u de achterbumper eerst weer op de auto monteert. Als laatst kunt u de trekhaakkogel monteren. Het is belangrijk dat u eerst weer uw bumper op de auto gemonteerd heeft. Al laatst moet u goed controleren of u alle bijgeleverde materialen gebruikt hebt en of de trekhaak stevig gemonteerd is. Maar, na het zelf monteren van de trekhaak bent u er nog niet. Ook zult u nog de elektrische aansluiting van de trekhaak moeten installeren.

Kabelset trekhaak   

Het is belangrijk dat u een geschikt kabelset aanschaft. Dit kabelset zorgt ervoor dat uw fietsdrager of aanhanger voorzien is van stroom en dus verlichting. Er zijn twee soorten aansluitingen, de 7-polige stekker en de 13-polige stekker. Een 7-polige stekker is geschikt als u enkel gebruik gaat maken van een fietsdrager of kleine aanhanger. Wilt u ook een caravan achter de auto plaatsen? Dan kunt u het best kiezen voor een 13-polige stekker. De 13-polige stekker zorgt voor constante stroom zodat bijvoorbeeld de koelkast in de caravan aanblijft.

Daarnaast heeft u ook nog een keuze in een auto specifieke kabelset of een universeel kabelset. Universele kabelsets zijn over het algemeen goedkoper, echter duurt het aansluiten vaak langer dan bij een auto specifieke kabelset. Bij een auto specifieke kabelset zijn de juiste connectoren al voorbereid, u hoeft dus enkel nog de stekkers in te pluggen. Vooral bij moderne auto’s kunt u het best kiezen voor een auto specifieke kabelset. Moderne auto’s beschikken tegenwoordig over boordcomputers, check-control en systemen als PDC of ESP. Het is belangrijk dat deze systemen goed blijven functioneren wanneer u een trekhaak zelf monteert, een auto specifieke kabel is hiervoor het meest geschikt.

Kabelset trekhaak monteren

Bij de trekhaak zelf monteren is het lastigste gedeelte vaak de installatie van de kabelset. Bestelt u een auto specifieke kabelset? Dan ontvangt u in de meeste gevallen er een montagehandleiding bij. Deze montagehandleiding vindt u ook op de site bij het product als PDF en sturen wij ook per mail de avond voor het versturen van uw product. Het is belangrijk dat u deze handleiding zorgvuldig doorneemt. Sluit u de kabelset onjuist aan dan kunnen er vervelende storingen ontstaan. Hieronder leggen wij kort uit hoe een kabelset aansluiting ongeveer is zijn werk gaat.

Check voor u begint of de elektronica van uw auto nog naar behoren werkt. Om vervolgens veilig te kunnen werken zult u de auto stroom vrij moeten maken. Het is noodzakelijk dat u hiervoor de accupolen los haalt. Vervolgens moet u het entreepunt voor de kabelboom bepalen. Vaak staat in de montagehandleiding aangegeven waar dit punt zich in uw auto bevindt. Dit punt is vaak ook door de autofabrikant voorbereid. Nu kunt u de stekkerdoos bekabelen en monteren op de stekkerplaat van de trekhaak. Vervolgens kunt u de kabel gaan doorvoeren, dit vindt op twee locaties plaats. De eerste locatie is door het entreepunt, voer de kabel richting de kofferruimte. Vanuit de kofferruimte zult u de kabel verder moeten doorvoeren naar de voorzijde van uw auto. Om de kabel goed te kunnen doorvoeren zult u de interieurpanelen van uw auto moeten verwijderen. Hier kunt u vervolgens de bekabeling in wegwerken. Vergeet niet om deze panelen weer netjes te monteren na het aanleggen van de bekabeling.

Nu de kabels zijn geplaatst, kunt u de kabelset met de auto verbinden. Gebruik hiervoor de instructies die in de montagehandleiding staan. Het kan namelijk per auto verschillen hoe deze verbinding moet worden gemaakt. Hierna sluit u de massapunten aan, volg hiervoor ook de montagehandleiding. Nadat alles is geïnstalleerd kan het voorkomen dat u de kabelset moet activeren. Hiervoor heeft u diagnose apparatuur nodig, maar kunt u ook bij een garage laten doen. Nadat de complete kabelset is geïnstalleerd, zult u uiteraard nog even een nacontrole moeten doen.

Wet en regelgeving zelf trekhaak monteren

De trekhaak zelf monteren mag dat? Volgens de wet en regelgeving geldt dat de trekhaak zonder keuring aan het voertuig mag worden aangebracht. Wel moet de trekhaak deugdelijk gemonteerd zijn en voldoen aan de APK-eisen. Ook moet de trekhaak een Europees goedkeuringsmerk hebben.  Een andere regel die geldt is dat trekhaak niet de kentekenplaat van de auto afdekken. Bij een volledige of gedeeltelijke afdekking, moet u de kentekenplaat verplaatsen. Verplaats hierbij ook direct de kentekenverlichting. Als u een wegdraaibare of afneembare trekhaak bestelt heeft u hier uiteraard geen last van. Ook mag de maximale kogeldruk niet worden overschreden. Dit houdt in dat de druk niet hoger mag zijn dan wat de fabrikant van de trekhaak opgeeft. Deze informatie is te vinden op het typeplaatje van de trekhaak.

Montagehandleidingen trekhaak monteren

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 085 070 5200

Anderen bekeken ook:

Op de hoogte gesteld worden als er een nieuwe blog online staat? Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

,