Steenmarters verjagen: met deze 5 tips heb je nooit een steenmarter in de auto

08 Augustus 2022
Steenmarters verjagen: met deze 5 tips heb je nooit een steenmarter in de auto

Worden er in uw woonomgeving regelmatig steenmarters gespot? Dan raden wij het aan om uw auto tegen steenmarters te beschermen. Marters zijn namelijk alleseters en knagen graag aan de kabels en leidingen van uw auto. Dit kan zorgen voor veel (kostbare) schade aan de auto. In deze blog wordt beschreven waarom marters nu zo graag aan auto’s knagen, wat de gevolgen kunnen zijn en hoe u de auto kunt beschermen tegen steenmarters.

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Wat zijn steenmarters?

Een steenmarter is een zoogdier uit de familie marterachtigen, net als de otter, das, boommarter, hermelijn en wezel. Een steenmarter lijkt op een boommarter en heeft ongeveer hetzelfde formaat als een huiskat, alleen heeft een marter kortere poten. Een marter is te herkennen aan de bruine vacht met witte keelvlekken die doorloopt tot het bovenste gedeelte van de voorpoten. Een steenmarter is een speels en vindingrijk dier, en is daarbij ook een alleseter. Dit maakt ze direct een gevaar voor de auto, hieronder leggen we uit waarom steenmarters zo gek zijn op auto’s.

Steenmarters en auto's

Steenmarters zijn dus vindingrijk en gaan graag op verschillende plekken op onderzoek uit. Hierbij is de auto een interessante locatie, waarbij onder de  motorkap een geliefde schuilplaats voor ze is. Dit heeft ermee te maken dat het ten eerste een donkere locatie is. Daarnaast is het vooral wanneer het koud is ook erg interessant voor ze, aangezien een zojuist gereden auto lekker warm is. Om onder de motorkap te komen werken ze zich echter een weg door de bodem van de auto waarbij ze van alles kapot kunnen knagen. Ook knagen steenmarters vervolgens regelmatig aan de kabels en leidingen in de auto. Maar waarom doen ze dit?

Men zegt dat steenmarters zelf niet van houden van de kabels en leidingen die in de auto zitten, maar dat het voornamelijk te maken heeft met het isolatiemateriaal dat om de bedrading heen zit. Bij sommige auto’s is in dit isolatiemateriaal visolie of vismeel verwerkt om zo de bedradingen soepel te kunnen houden. De geur van vis vinden marters uiteraard erg interessant. Daarbij wordt ook veel gezegd dat het vooral gaat om jongere marters die aan de kabels en leidingen knagen. Dit heeft ermee te maken dat jonge marters nog niet goed het verschil kennen tussen wat wel en niet eetbaar is en dus de geur van vis ruiken, maar nog niet snappen dat de kabels en leidingen niet eetbaar zijn. Ook zegt men dat marters regelmatig het isolatiemateriaal gebruiken voor het maken van hun nestje en dus deze los knagen van de kabels en leidingen.

Maar dat is nog niet het enige waarom steenmarters in de auto gaan zitten. Deze dieren zijn solitair die hun eigen territorium fel verdedigen. Hiermee proberen ze ook zoveel mogelijk geur af te geven aan hun territorium, dit doen ze ook onder de motorkap van de auto. Wanneer een andere marter de auto binnendringt, zal deze proberen de geur te verwijderen en zijn eigen geur achter te laten. Bij dit proces komt veel gekrab en gebijt kijken.

Al met al dus genoeg redenen voor een steenmarter om eens een bezoekje te brengen aan de auto. Helaas kan dit echter grote gevolgen met zich meebrengen.

Gevolgen steenmarters in de auto

Het kan dus grote gevolgen meebrengen voor de auto wanneer er een steenmarter op bezoek is geweest. Ten eerste knagen ze zich een weg door de bodembedekking van de auto om onder de motorkap te kunnen komen. Vervolgens knagen ze aan de kabels en leidingen van de auto, waarbij de kans groot is dat deze breken.

Het gevaarlijke is dat u dit vaak niet direct in de gaten hebt. U verwacht namelijk niet dat er zo ineens gebroken kabels aanwezig zijn en aan de buitenkant van de auto ziet u waarschijnlijk ook niets. Wanneer er bijvoorbeeld een  remslang is aangevreten en hier komt tijdens het rijden druk op te staan, dan is de kans aanwezig dat deze knapt. Met als gevolg dat de remdruk wegvalt en u niet goed of zelf helemaal niet meer kunt remmen, levensgevaarlijk. Hebben de steenmarters aan de leidingen van het  koelsysteem gevreten, dan is de kans groot dat de koelvloeistof uit de leidingen loopt, waardoor er uiteindelijk niet voldoende  koelvloeistof in de auto aanwezig is. Dit heeft weer als gevolg dat de motor zijn koeling verliest en oververhit kan raken.

Naast de remleiding en de  koelleidingen zijn er nog tal van slangen, leidingen en auto onderdelen die potentieel aangevreten zijn wanneer u een marter op bezoek hebt gehad in de auto. Dit kunnen onder andere zijn;  brandstofkabelsbougiekabels, ontsteking kabels, ruitenwisservloeistofslangen, rubberen stofhoezen, motorkapisolatie en stroomleiding isolatie. Mocht u dus het vermoeden hebben dat er een steenmarter in de auto is geweest, controleer de auto dan goed voordat u op pad gaat, of laat dit doen bij de garage.

Het gevolg van marters in de auto kan dus enorm zijn. Voorkomen is dus beter dan genezen, hieronder geven we daarom een aantal tips hoe u kunt voorkomen dat marters in de auto zitten, of te wel: marters verjagen!

Steenmarters verjagen uit de auto

Steenmarters willen we dus absoluut niet bij de auto hebben, maar hoe voorkomen we dat steenmarters bij de auto vandaan blijven? Het internet staat vol met tips en tricks hoe u steenmarters uit de auto kan verjagen, van wc blokjes ophangen tot een doek met ammoniak onder de motorkap leggen. Al deze ‘grootmoeders tips’ werken niet, het heeft totaal geen invloed op de steenmarters. Hieronder geven we een aantal tips die wél werken om steenmarters uit de auto te verjagen.

1. Auto parkeren op afgesloten locatie

De eerste en meest eenvoudige stap is de auto parkeren in een afgesloten garage. Hiermee voorkomt u dat een marter überhaupt bij de auto kan komen, en kan deze dus geen schade aan toebrengen. Let er wel goed op dat de marter totaal geen mogelijkheid heeft om binnen te dringen. Heeft u gaten of holen in de garage die groter zijn dan 4 cm, dan kan de steenmarter alsnog binnenkomen. De auto binnen parkeren is de meest eenvoudige manier om steenmarters te verjagen, maar een nadeel is dat deze methode geen bescherming biedt op het moment dat u de auto elders op straat parkeert. Uiteraard gaat deze methode van marters verjagen ook niet op wanneer u niet over een garage beschikt.  

2. Geen garage? Gebruik roosters op de oprit

Indien u niet beschikt over een garage, maar wel een eigen oprit heeft, is het een optie om gegalvaniseerde roosters neer te leggen. Parkeer vervolgens de auto met de motorruimte boven deze roosters. De roosters maken het lastig voor de steenmarters om onder de auto te komen. De roosters zijn namelijk zeer onaangenaam voor de marters.

3. Ultrasone marterverjager auto

De meest effectieve, diervriendelijke en legale manier voor het permanent verjagen van steenmarters is het gebruik van een  auto marterverjager. Een marterverjager is een klein apparaatje dat u in uw auto plaatst, vaak onder de motorkap. Deze marterverschikker produceert hoge ultrasone geluiden, die voor de meeste mensen niet hoorbaar zijn. Marters ervaren deze hoge geluiden als onprettig en zullen daardoor uit de buurt blijven. Een groot voordeel van de marterverjager is dat het een eenvoudige en permanente oplossing is, u monteert de marterverjager eenmalig in de auto en deze blijft zijn werk doen. Er zijn twee varianten auto marterverjagers verkrijgbaar, de een werkt op batterijen en de andere worden aan de accu aangesloten zodat deze constant voorzien wordt van stroom.

4. Marterverjagerspray

Een andere oplossing is gebruikmaken van een anti-marterspray of een  marterverjagerspray. Dit is een middel dat u eenvoudig onder de motorkap en op de kabels spuit. In deze steenmarterspray zit een bepaalde geur die marters als erg onprettig ervaren. Daarnaast maskeert het ook de visgeur van het isolatiemateriaal van de kabels en leidingen. Ook geven de meeste anti-martersprays ook een vieze smaak af aan de kabels en leidingen. Dit maakt het voor de marters onaantrekkelijk om aan de auto te gaan knagen. Het wel belangrijk om deze marterspray maandelijks te gebruiken, zodat de geur van de marterverjagerspray goed aanwezig blijft.

5. Geur steenmarter uit auto verwijderen

Heeft u dan toch al een steenmarter in de auto gehad, dan is het zaak om het motorblok en de kabels goed te reinigen. Eerder hebben we in deze blog al benoemd dat steenmarters graag hun geur achterlaten om hun territorium af te bakenen en dat een nieuwe steenmarter vervolgens agressief te werk gaat om deze geur te verwijderen, met alle gevolgen van dien. Door alles onder de motorkap te reinigen wist u zelf de geur van de marter. Vervolgens kunt u een van bovenstaande oplossingen gebruiken om ervoor te zorgen dat er niet weer een marter onder de auto komt.

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 085 070 5200

Anderen bekeken ook: 

Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

Ecommerce Europe Trustmark

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Aanmelden