Startmotor kapot: symptomen, oorzaken en oplossing

25 Februari 2022
Startmotor kapot: symptomen, oorzaken en oplossing

De startmotor is een ontzettend belangrijk onderdeel van de auto. De startmotor zorgt er namelijk voor, zoals de naam al doet vermoeden, dat de motor van de auto kan starten. Zodra u de sleutel in het contact omdraait of de startknop indrukt, zal de startmotor ervoor zorgen dat de motor van de auto wordt aangezet. De startmotor is ook één van de meest belaste onderdelen van de auto en zal daarom na verloop van tijd vervangen moeten worden. Wilt u weten hoe u een kapotte startmotor kunt herkennen, wat de oorzaken zijn en hoe het opgelost kan worden? Lees dan snel verder.

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Wat is een startmotor?

De startmotor van de auto zorgt er kort gezegd voor dat de auto gestart kan worden. De startmotor is een elektrische motor die de stroom van de accu gebruikt om de start van de auto mogelijk te maken. Zodra de auto gestart is, zit het werk van de startmotor erop en wordt deze weer uitgeschakeld en ontkoppeld, totdat de volgende start plaatsvindt. Maar hoe werkt dit dan precies?


Wanneer u de auto wilt starten met de sleutel in het contact of via de startknop, wordt er stroom van de accu aan de startmotor gegeven. Hierdoor ontstaat voldoende power om de motor aan de praat te krijgen. Op de startmotor zit een tandwiel, de zogeheten bendix, die de tanden van het vliegwiel vastgrijpt. Het vliegwiel gaat daardoor draaien, die weer in verbinding staat met de starterkrans van de motor. De draaiende beweging wordt vervolgens door de starterkrans overgebracht op de krukas. Dit proces maakt dat de auto start.

Wanneer er problemen zijn met de startmotor kan dit ervoor zorgen dat de auto niet meer start. Natuurlijk kunnen er zich ook allerlei andere problemen voordoen die ervoor zorgen dat de startmotor zijn werk niet meer goed kan doen. Wilt u weten hoe u een kapotte startmotor snel kunt herkennen? Hieronder leggen we uit wat de symptomen zijn.

Symptomen kapotte startmotor

Na verloop van tijd zal de startmotor slijten. Het apparaat krijgt door de jaren heen natuurlijk veel te verduren en is één van de meest belaste onderdelen van de auto. Een defect aan de startmotor is snel te herkennen. U zult namelijk merken dat het starten moeizaam gaat of dat de auto helemaal niet meer start. Een gek geluid bij de start kan ook aanduiden dat de startmotor kapot is. U kunt bijvoorbeeld een ratelend, tikkend of zoemend geluid horen, in plaats van een startende motor.


Een kapotte startmotor is in het kort te herkennen aan de volgende symptomen: 

  • U draait de sleutel om in het contact, maar er gebeurt niks. 
  • Dashboardverlichting gaat wel aan, maar de motor niet. 
  • De start gaat moeizaam.
  • Ratelende, tikkende of zoemende geluiden bij het starten.
  • De interieurverlichting dimt zodra de auto wordt gestart.
  • Er is rook te zien bij de motorruimte.

Een niet startende auto kan vele oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld aan een lege accu, defecte bougies of problemen met de brandstoffilters. In onze blog ‘mijn auto start niet meer’ leest u meer over de mogelijke oorzaken van een auto die niet start. Controleer altijd goed waar de startproblemen vandaan komen voordat u onderdelen gaat vervangen. Het vervangen van de startmotor kan aardig hoog in de kosten oplopen. U wilt daarom zeker weten dat de oorzaak ligt bij de startmotor, voordat u aan deze klus begint.

In het geval van een vastgelopen startmotor kan het helpen om de auto in de hoogste versnelling te zetten en het voertuig heen en weer te duwen. Het kan zijn dat de startmotor ‘losschiet’. Wanneer deze methode werkt, is het alsnog belangrijk om de startmotor binnen korte tijd te vervangen.

Oorzaken kapotte startmotor

In de meeste gevallen is slijtage de oorzaak van een kapotte startmotor. De startmotor wordt bij elke start gebruikt en krijgt veel te verduren. Slijtage aan de startmotor is eigenlijk ook niet te voorkomen, er kan namelijk weinig onderhoud uitgevoerd worden aan het onderdeel. Toch kunt u wel iets doen. Zo kan het voordelig zijn om de lagers af en toe te smeren en om de koolborsteltjes en veertjes af en toe te vernieuwen.


Na verloop van tijd zullen de tandwielen versleten raken door ouderdom. De startmotor is natuurlijk een elektrisch onderdeel, er kan dus ook bedrading kapotgaan. Hierdoor kan er niet meer goed contact worden gemaakt en zullen er problemen ontstaan. Hieronder ziet u de mogelijke oorzaken van een kapotte startmotor kort op een rijtje:

  • Defecten door slijtage;
  • Defecten door versleten tandwielen;
  • Defecten door vervuilde of kapotte bedrading;
  • Defecten door roest op de contactpunten;
  • Defecten door een kapotte accu. 

Wanneer u tot de conclusie bent gekomen dat de startmotor kapot is, zult u deze moeten vervangen.

Nieuwe of gereviseerde startmotor?

Wanneer de startmotor vervangen moet worden, kan u een nieuwe, of een gereviseerde startmotor ontvangen. Een gereviseerde startmotor is eigenlijk een oude startmotor die is vernieuwd. Bij een gereviseerde startmotor zijn alle versleten componenten vervangen en is het onderdeel volledig schoongemaakt. Een gereviseerde startmotor heeft als voordeel dat er minder grondstoffen gebruikt hoeven te worden dan voor een nieuw onderdeel. Dat is natuurlijk een stuk beter voor het milieu. Een gereviseerde startmotor is dus net zo goed als een nieuw model, maar dan een stuk voordeliger.

Bij Winparts kunt u zowel nieuwe als gereviseerde startmotoren kopen. Op sommige gereviseerde modellen zit statiegeld. Wanneer u een gereviseerde startmotor aanschaft met statiegeld, heeft u de mogelijkheid om uw oude startmotor op te sturen, zodat deze ook weer gereviseerd kan worden. Zodra de startmotor is goedgekeurd voor revisie, ontvangt u het statiegeld weer ter credit op uw rekening.

Startmotor vervangen in 6 stappen

Een startmotor vervangen is een klus die u zelf kunt uitvoeren wanneer u een beetje handig bent. Het zelf vervangen van de startmotor is een stuk voordeliger dan bij de garage. Een startmotor vervangen is niet per se heel tijdrovend of lastig. Kijk dus eens of het u zelf lukt aan de hand van de volgende 6 stappen:


1. In de meeste gevallen zit de startmotor in de buurt van de versnellingsbak bij het vliegwiel. Bij auto’s met achterwielaandrijving zit de versnellingsbak onder de auto en moet de auto omhoog gekrikt worden, dit kan met een autokrik. Bij auto’s met voorwielaandrijving zit de versnellingsbak onder de motorkap.

2. In het geval van een auto met achterwielaandrijving: Krik de auto omhoog met een garagekrik en ondersteun deze met assteunen. Als u een brug ter beschikking heeft, kunt u daar natuurlijk gebruik van maken.

3. Koppel de accu en de startmotor van elkaar los. Begin met het loskoppelen van de minpool en vervolgens de pluspool. Controleer goed of de spanning daadwerkelijk van de kabels is. Soms is het handig om de volledige accu te ontkoppelen zodat u beter bij de startmotor kunt komen. Voor het juist ontkoppelen van de accu is het verstandig om de handleiding van uw auto te raadplegen. Sommige auto’s hebben hiervoor een protocol.

4. Maak de twee bouten van de startmotor los. De bouten kunnen erg strak zitten, een beetje WD40 en het juiste gereedschap zal hier wel van pas komen. Gebruik bijvoorbeeld een goede dopsleutel.

5. U kunt de startmotor er nu uithalen en deze vervangen door de nieuwe of gereviseerde variant.

6. Sluit de accu weer aan en laat de auto zakken. Als het goed is, werkt alles nu weer naar behoren!

Kosten vervangen startmotor

De kosten bij het vervangen van een startmotor zijn erg uiteenlopend. Bij de garage bent u, afhankelijk van het merk en type auto, al gauw €100,- kwijt aan een nieuwe startmotor. Daarbovenop komen ook nog de montagekosten van de monteur. Deze zal ongeveer 1 à 2 uur bezig zijn met de klus.


Een startmotor vervangen kan voordeliger. U kunt deze aanschaffen bij Winparts en vervolgens zelf vervangen! Gaat u toch liever naar de garage voor de klus, zorg dan dat u de startmotor voordelig aanschaft bij Winparts en deze zelf aanlevert. Dit bespaart u al een hoop kosten! Met onze kentekencheck vindt u eenvoudig de juiste startmotor voor uw voertuig. Het onderdeel wordt ook nog eens super snel bij u thuis afgeleverd.

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 085 070 5200

Anderen bekeken ook:

Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

Veelgestelde vragen over een defecte startmotor


Wat zijn de kosten als mijn startmotor kapot is?

De kosten voor het repareren of vervangen van een defecte startmotor variëren. Factoren zoals het automerk en de arbeidskosten spelen een rol. Overweeg een nieuwe starter als de reparatiekosten hoog zijn.

Hoe herken ik het geluid van een defecte startmotor?

Een defecte startmotor kan zich manifesteren als vreemde, gekke geluiden tijdens het starten. Als je ongewone geluiden hoort, is het raadzaam je voertuig te laten nakijken om ergere problemen te voorkomen.

Kan ik mijn auto aanduwen als de startmotor defect is?

Het aanduwen van een auto met een defecte startmotor kan soms werken, maar het is geen gegarandeerde oplossing. Overweeg een nieuwe starter als de problemen aanhouden.

Wat gebeurt er als de accu van de startmotor kapot is?

Een kapotte accu kan resulteren in onvoldoende stroomtoevoer naar de startmotor, waardoor deze mogelijk niet goed functioneert. Regelmatig onderhoud van de accu kan problemen voorkomen.

Is automatisch starten mogelijk met een kapotte startmotor?

Automatisch starten met een defecte startmotor is doorgaans niet mogelijk. Overweeg een nieuwe starter en laat uw voertuig nakijken om de oorzaak van het probleem vast te stellen.

Wat zijn de veelvoorkomende oorzaken van een defecte startmotor?

Een defecte startmotor kan veroorzaakt worden door versleten tandwielen, elektrische problemen of een mechanisch probleem. Laat een monteur een grondige diagnose uitvoeren.

Hoe kan een startmotor defect raken?

Verschillende factoren, waaronder leeftijd, elektrische problemen, of een mechanisch probleem kunnen leiden tot het falen van een startmotor. Regulier onderhoud kan de levensduur verlengen.

Hoe weet ik of mijn startmotor defect is?

Symptomen van een defecte startmotor zijn onder andere een vreemd geluid tijdens het starten, een niet-startende motor en mogelijk dashboard waarschuwingen. Laat een professional het controleren.

Wanneer is een startmotor daadwerkelijk defect? 

Een startmotor wordt als defect beschouwd wanneer deze niet meer functioneert en reparatie niet mogelijk is. Overweeg een nieuwe starter als vervanging nodig is.

Hoe klinkt een defecte startmotor?

Een typisch geluid van een defecte Startmotor is een herhaald klikkend geluid wanneer je probeert de motor te starten. Dit kan wijzen op problemen met de tandwielen, het startrelais, of andere onderdelen die een nieuwe starter vereisen.