Ruitenwisservloeistof bijvullen

28 Februari 2022
Ruitenwisservloeistof bijvullen

Het is belangrijk dat u voldoende ruitenwisservloeistof in de auto hebt zitten. Met deze vloeistof kunt u namelijk samen met de ruitenwissers de ruiten van de auto tijdens het rijden schoonmaken. Wanneer er onvoldoende ruitenwisservloeistof in de auto zit, is het van belang om deze zo snel mogelijk bij te vullen. Maar hoe vul je de ruitenwisservloeistof bij? Dat leest u in deze blog.

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Wat is ruitenwisservloeistof?

Het hebben van heldere en schone autoruiten is tijdens het autorijden van groot belang. Schone autoruiten zorgen namelijk voor optimaal zicht op de weg, wat belangrijk is voor de veiligheid. Wanneer de autoruiten smerig zijn, kunt u deze tijdens het rijden eenvoudig schoonmaken met de  ruitenwissers en wat ruitenwisservloeistof. Met een beetje ruitenwisservloeistof en goede ruitenwissers heeft u uw smerige ruiten in enkele seconden weer schoon en helder.

Ruitenwisservloeistof wordt ook wel ruitensproeivloeistof of screen wash genoemd. Deze vloeistof is een cocktail die wordt gebruikt om de autoruiten schoon te kunnen maken met gebruik van de  ruitensproeier en de ruitenwissers. De ruitenwisservloeistof bevindt zich in een reservoir aan de voorzijde van de auto. De meeste auto's kunnen echter aan zowel de voor- als achterzijde de ruiten besproeien met ruitenwisservloeistof en zo de ruiten schoonmaken. Het is hier wel van belang dat u altijd voldoende ruitensproeivloeistof in de auto hebt zitten.

Wanneer er onvoldoende ruitenvloeistof in de auto aanwezig is, zult een nieuwe flacon moeten aanschaffen om vervolgens het reservoir bij te vullen. Maar, er zijn verschillende soorten ruitenwisservloeistoffen verkrijgbaar. Zo is er namelijk een zomer- en een winter variant. Ook zit er een verschil in het soort vloeistof. Er is namelijk kant & klare screenwash verkrijgbaar, maar ook concentraat. Wat is dan precies het verschil tussen deze varianten?

Zomer vs. winter ruitenwisservloeistof

Er zijn dus twee varianten ruitenwisservloeistof op de markt verkrijgbaar, een zomer en een winter variant. Maar wat is het verschil tussen deze twee types screen wash?

Zomer ruitenwisservloeistof, wordt zoals u waarschijnlijk al verwacht, voornamelijk gebruikt in de zomer. De zomer variant heeft een extra sterk reinigend vermogen, zo haalt u in de zomer eenvoudig boomhars, insecten en vogelpoep van de voorruit af. Zomer ruitenvloeistof kunt u vaak herkennen aan een gele of roze kleur. Deze variant is echter niet geschikt voor in de winter, aangezien het niet bestand is tegen temperaturen onder nul en dus kan bevriezen.

In de winter wordt het sterk aangeraden om de winter variant in uw auto te hebben. De  winter ruitenwisservloeistof wordt ook vaak antivries genoemd. Antivries reinigt en beschermt uw autoruiten bij temperaturen tot soms wel -60 graden Celsius. Het voordeel is dat deze dus niet bevriest bij temperaturen onder nul en u hem de hele winter door kunt gebruiken. Antivries kunt u eenvoudig herkennen aan de blauwe kleur.

Antivries ruitenwisservloeistofZomer ruitenwisservloeistof

Kant & klaar vs. concentraat ruitenwisservloeistof

Naast dat er een zomer en een winter ruitenwisservloeistof bestaat, is er nog een ander verschil waar u rekening mee moet houden. Er zijn namelijk ruitensproeiervloeistoffen verkrijgbaar die kant & klaar zijn, maar ook die als concentraat komen.

De eenvoudigste optie is om te kiezen voor  kant & klaar ruitenwisservloeistof. Zoals de naam al een beetje verklapt is deze direct klaar voor gebruik. Het is hierbij niet nodig om deze te mengen of in de juiste verhouding te brengen. Deze screen wash kunt u dus direct in de auto gieten.

Naast de kant & klare variant is er ook een  concentraat ruitenwisservloeistof verkrijgbaar. Deze dient u aan te lengen met water. Het voordeel aan het concentraat is dat deze langer meegaat dat de kant & klaar variant, u hoeft dus minder snel een nieuwe flacon aan te schaffen. Een ander voordeel van het concentraat is dat u bij de antivries variant zelf het vriespunt kunt bepalen. Hoe meer water u toevoegt aan de ruitenwisservloeistof, hoe minder het geschikt is tegen lage temperaturen. Gaat u met de auto naar een koud land, dan kunt u bijvoorbeeld de hoeveelheid antivries versus water iets verhogen.

Ruitenwisservloeistof controleren

Het is belangrijk om regelmatig te controleren hoeveel ruitenwisservloeistof er nog in het  reservoir zit. Vaak kunt u de hoeveelheid eenvoudig aflezen van het reservoir. Deze is namelijk in de meeste gevallen (half)doorzichtig. Door regelmatig te controleren hoeveel screen wash er nog in de auto zit, bent u ervan verzekerd dat u nooit zonder komt te zitten. Zit er onvoldoende ruitenwisservloeistof in het reservoir? Dan is het belangrijk om deze zo snel mogelijk bij te vullen. Hoe u de ruitenwisservloeistof bijvult in een paar eenvoudige stappen, leest u hieronder.

Ruitenwisservloeistof bijvullen in 4 simpele stappen

Wanneer er onvoldoende ruitenwisservloeistof in de auto zit, zult u deze moeten bijvullen. Het bijvullen van screen wash is erg eenvoudig. Waar het reservoir voor de vloeistof zit kan echter per auto verschillen. U kunt het ruitenwisservloeistof reservoir onder de motorkap herkennen aan een (vaak) gekleurde dop met een ruiten logo erop. Vervolgens vult u de ruitenwisservloeistof in 4 simpele stappen bij:

  1. Zet de motorkap van de auto open en zet deze veilig op de standaard. Zet deze op de windhaak, zo voorkomt u dat de motorkap per ongeluk op uw hoofd valt.
  2. Lokaliseer nu het reservoir van de ruitenwisservloeistof. Deze kunt u herkennen aan een veelal gekleurde dop met daarop een logo van een autoruit.
  3. Open de dop en vul het reservoir bij met de ruitenwisservloeistof, vul tot het max streepje. Om het bijvullen extra makkelijk te maken kunt u ook gebruikmaken van een  trechter, zo schenkt u nooit mis.
  4. Draai de dop van het reservoir er weer stevig op en sluit de motorkap weer.

Tip: Zorg ervoor dat u altijd een reservefles ruitenwisservloeistof in de kofferbak van de auto hebt liggen. Wanneer u dan onverhoopt zonder ruitenvloeistof komt te zitten, kunt u deze eenvoudig bijvullen.

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 085 070 5200

Anderen bekeken ook:

Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

Ecommerce Europe Trustmark

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Aanmelden