Ruitenwissers vervangen: de ultieme handleiding

03 Maart 2023
Ruitenwissers vervangen: de ultieme handleiding

Ruitenwissers vervangen, waarom, wanneer en hoe moet dat eigenlijk? Dat leest u allemaal in deze blog. Goed zicht op de weg is erg belangrijk. Vaak maakt een flinke regen, sneeuw of hagelbui het al een stuk lastiger om goed zicht op de weg te houden. De ruitenwissers van uw auto helpen u om uw ruit weer vrij te maken, zodat u goed kunt zien waar u heen gaat. Goede ruitenwissers zijn dus essentieel, het is daarom ook belangrijk dat u versleten ruitenwissers op tijd vervangt.

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Ruitenwissers zijn een vast onderdeel van iedere auto en we kunnen echt niet zonder! De ruitenwisserbladen zorgen er namelijk voor dat tijdens regen, sneeuw of hagel de voor -en achterruit vrij blijven zodat u goed zicht op de weg houdt. Ook kunnen ze erg behulpzaam zijn om de autoruit weer schoon te krijgen wanneer die vol zit met insecten of andere viezigheid. Met behulp van ruitenwisservloeistof kan de ruit weer schoongeveegd worden.

Vaak hebben auto’s er 1 of 2 aan de voorruit en 1 aan de achterruit. Doordat de ruitenwissers (helemaal in ons land) veel worden gebruikt, zijn ze ook regelmatig aan vervanging toe. Het zijn namelijk slijtage onderdelen. Hieronder kunt u lezen hoe u de ruitenwissers vervangen moet en wanneer dit moet gebeuren.

Knop naar categoriepagina ruitenwissers

Hoe ruitenwissers vervangen?

Ruitenwissers vervangen is super eenvoudig en al in 2 minuutjes gedaan. Het is dus ook absoluut niet nodig om hiervoor langs de garage te gaan. Het laten vervangen van de ruitenwissers bij een garage kan tot wel 50% duurder zijn. Bij de garage betaalt u namelijk een stuk meer voor het product en daarnaast ook nog eens montage kosten. Voordelig ruitenwissers bestellen doet u dan ook bij Winparts. Benieuwd welke ruitenwissers de juiste zijn voor uw auto? Maak dan gebruik van de handige kentekencheck op onze website of lees onze blog:  Welke ruitenwissers heb ik nodig

Selecteer uw auto om onderdelen met pasgarantie te tonen.

Vul uw kenteken in of selecteer handmatig

Of selecteer hier uw auto

Montage instructies ruitenwissers vervangen

Bij de meeste ruitenwissers vindt u op de achterkant van het product een korte montage instructie. Om het nog makkelijker voor u te maken, hebben wij op onze site bij elke ruitenwisser een handig instructieblad én montagevideo toegevoegd. Klik voor de montagevideo eenvoudig op het YouTube icoontje onder de afbeelding van het product of klik op het tabblad  Video. Voor het PDF bestand kunt u op het PDF-icoontje klikken of op het tabblad PDF. Zo kan het ruitenwisser vervangen haast niet meer fout gaan! Hieronder geven wij ook nog even een korte uitleg hoe je ruitenwissers vervangen moet.

Ruitenwissers vervangen in 6 stappen

Met de onderstaande 6 stappen vervangt u eenvoudig zelf de ruitenwissers:

  1. Til de ruitenwisserarm omhoog of zet de ruitenwisserarm in de servicestand;
  2. Inspecteer vervolgens de ruitenwissers. Zijn ze niet beschadigd maar enkel vies, dan kan schoonmaken al voldoende zijn;
  3. Klik de ruitenwisser vervolgens los en schuif hem uit de ruitenwisserarm;
  4. Haal vervolgens de nieuwe ruitenwissers uit de verpakking en klik deze in de ruitenwisserarm;
  5. Zet de arm weer naar beneden of haal hem van de servicestand af;
  6. Laat de ruitenwisser een aantal keer op en neer gaan en gebruik wat ruitenwisservloeistof om te zien of hij goed werkt. 

Ruitenwissers vervangen

Wanneer ruitenwissers vervangen?

Ruitenwissers vervangen, dit doet u ieder jaar of wanneer deze versleten zijn. Dit klinkt erg logisch, maar hoe weet u wanneer ruitenwissers versleten zijn? Eigenlijk zijn versleten ruitenwissers erg makkelijk te herkennen.

  • Als ze uw autoruit niet meer voldoende schoonmaken, dan zijn ze aan vervanging toe.  
  • Een ander teken dat ze aan vervanging toe zijn, is als ze een piepend geluid maken. Dit betekent dat ze zijn uitgedroogd.  
  • Wanneer de ruitenwissers strepen trekken, een waas achterlaten of gaat stuiteren, dan kunt u ook aannemen dat ze aan vervanging toe zijn

De ruitenwissers van uw auto slijten onder andere door het gebruik. Maar, ze kunnen ook slijten doordat ze beschadigd raken. De wissers kunnen beschadigen doordat u ze van de ruit lostrekt op het moment dat de wissers zijn vastgevroren. Ook zorgt uitdroging door Uv-straling en droogte ervoor dat ze sneller aan vervanging toe zijn. Naast het gebruik hebben de weersomstandigheden dus ook invloed. 

Iemand die weinig kilometers rijdt, zal de wissers zelf weinig gebruiken. Maar zoals net beschreven is de levensduur afhankelijk van meerdere factoren. Daarom geven fabrikanten, onder andere  Bosch ruitenwissers, aan dat het verstandig is om elk jaar de ruitenwissers te vervangen of eerder wanneer ze versleten zijn

Veel van deze fabrikanten, waaronder Bosch ruitenwissers zijn voorzien van een slijtage indicator. Deze veranderd van kleur wanneer de wissers aan vervanging toe zijn. Leuk feitje: uit onderzoek van BOVAG is gebleken dat slechts 4% van de automobilisten tijdig de ruitenwissers vervangt.

Afbeelding symptomen versleten ruitenwissers

Waarom ruitenwissers op tijd vervangen

Zoals we al eerder hebben aangegeven, zorgen de ruitenwissers ervoor dat u goed zicht houdt bij natte weersomstandigheden. Vrijwel alle beslissingen in het verkeer worden gebaseerd op wat men ziet, erg belangrijk dus dat de zicht ook goed is. Slecht zicht op de weg zorgt ervoor dat we minder informatie ontvangen, waardoor de reactietijd trager wordt. Dit kan uiteraard leiden tot gevaarlijke situaties op de weg.

Omdat ruitenwissers zo belangrijk zijn voor de veiligheid, is dit ook een standaard onderdeel van de Algemene Periodieke Keurig (APK). Meer lezen over de APK? Lees dan snel onze blog:  De APK-keuring. Wat is het, wat kost het en wat kan je zelf doen? Genoeg redenen dus om de ruitenwissers tijdig te vervangen!

Knop naar categoriepagina ruitenwissers

Veelgestelde vragen

Hier behandelen we een aantal veelgestelde vragen over het vervangen van ruitenwissers.

Wanneer moet ik mijn ruitenwissers vervangen?

De ruitenwissers kunt u het beste ieder jaar vervangen, of wanneer u merkt dat ze versleten zijn. Versleten ruitenwissers kunt u herkennen aan piepende, haperende of stuiterende wissers. Daarnaast zullen versleten wisserbladen strepen achterlaten op de ruit en deze niet meer goed schoonvegen.

Welke ruitenwissers heb ik nodig? 

Bij het vervangen van de ruitenwissers is het uiteraard zaak om de juiste voor uw auto te kiezen. Wij van Winparts helpen u hier graag mee. Vul het kenteken in op onze website en we laten u meteen zien welke ruitenwissers voor uw auto geschikt zijn! Of lees onze blog:  welke ruitenwissers heb ik nodig waar we meer vertellen over de verschillende opties.

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 085 070 5200

Anderen bekeken ook: 

Als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

Ecommerce Europe Trustmark

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Aanmelden