Ruitenwissers onderhouden; hoe houdt u ze lang mooi

10 Maart 2023
Ruitenwissers onderhouden; hoe houdt u ze lang mooi

Ruitenwissers onderhouden zorgt voor een langere levensduur van de wissers. De wissers zijn namelijk belangrijk voor goed zicht bij natte weersomstandigheden. Door de ruitenwissers te onderhouden gaan ze langer mee en blijven ze goed functioneren. In onze blog leest u enkele tips en trucs om de wissers langer mooi te houden.

Knop naar categorie ruitenwissers

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Tips om ruitenwissers te onderhouden

De ruitenwissers onderhouden is belangrijk voor het behouden van goed zicht op de weg. Door het gebruik en constante blootstelling aan verschillende weersomstandigheden, slijten de wissers snel. Toch zijn er punten die u kan ondernemen om de ruitenwissers langer goed te houden.

  1. Reinig de wissers regelmatig. Het schoonhouden van de wissers zorgt ervoor dat ze langer flexibel blijven. Gebruik bijvoorbeeld een microvezeldoekje en een emmer water met een scheut azijn om de wissers schoon te maken. Als u de auto schoonmaakt, vergeet dan niet om de wissers mee te nemen.
  2. Voorkom uitdroging. Is het voor een lange tijd wat droger en warmer weer? Dan drogen de wissers sneller uit. Maak met water of wat wisservloeistof de ruitenwissers af en toe nat. Hiermee voorkomt u dat ze uitdrogen.
  3. Houd de ruit van de auto schoon. Viezigheid op de voorruit, zoals vogelpoep of insecten, beschadigt de wisserrubbers sneller. Zorg er daarom voor dat u een goede ruitenreiniger heeft om de ruiten schoon te houden.
  4. Wees voorzichtig met de wissers wanneer het heeft gevroren. Het kan voorkomen dat de ruitenwissers vastgevroren zitten aan de voorruit. Trekt u de wissers los, dan kan u de ruitenwissers of ruitenwissermotor beschadigen.
  5. Er kan ook ijs op de wissers zitten. Het ijs kan schade veroorzaken aan de wissers door gebruik. Voorkom daarom het gebruik van de ruitenwissers, wanneer er ijs op zit.

Ruitenwissers onderhouden: waarmee de wissers schoonmaken?

Het schoonmaken is belangrijk voor het goed onderhouden van de ruitenwissers. De wisserbladen zijn gemaakt van rubber en hierdoor makkelijk te reinigen. Gebruik de volgende producten om het wisserrubber mee schoon te maken:

  • Water en zeep; gebruik niet te veel zeep voor het sopje. Zeep kan namelijk erg vettig zijn.
  • Schoonmaakazijn en water; verdun een klein beetje azijn in een emmer water.
  • Brandspiritus en water; verdun een klein beetje spiritus in een emmer water.
  • Glassex of ramenspray; spuit een beetje vloeistof op een doekje en ga hiermee over het ruitenwisserrubber heen.
  • Autoshampoo; los een dopje shampoo in een emmer met water.

Veel voorkomende fouten bij het onderhouden van de ruitenwissers

Ondanks dat het onderhouden van de ruitenwissers erg simpel is, zijn er een aantal fouten die veelgemaakt worden. Het verkeerd onderhouden van de wissers kan zorgen voor schade of vroegtijdige slijtage. Hier zijn enkele veelvoorkomende fouten en hoe u ze kunt voorkomen:

1. Gebruik geen ruwe materialen voor het schoonmaken

Ruwe materialen als schuursponsjes of borstels zijn slecht voor de ruitenwissers. Dit ruwe materiaal kan krassen achterlaten op het rubberoppervlak van de wissers. Vermijd daarom dit soort materialen en gebruik in plaats daarvan zachte doeken of sponzen.

2. Agressieve reinigingsmiddelen

Sommige mensen gebruiken agressieve chemicaliën zoals ammoniak of bleekmiddel. Deze schoonmaakmiddelen beschadigen de rubbers. Dit zorgt ervoor dat de prestaties van de ruitenwissers achteruitgaat. Zorg er daarom voor dat u een mild reinigingsmiddel gebruikt zoals water en zeep of een azijnoplossing.

3. Het reinigen van droge rubbers

Wat ook slecht is voor de ruitenwisserrubbers, is het reinigen van de rubbers terwijl ze droog zijn. Dit kan schade veroorzaken en de rubbers beschadigen. Hierdoor slijten de ruitenwissers sneller. Zorg er daarom voor dat u de wissers eerst nat maakt voordat u ze schoonmaakt.

4. Het niet schoonmaken van de ruitenwissers

Om de ruitenwissers in topconditie te houden, is het verstandig de wissers regelmatig te reinigen. Doet u dit niet, dan kan er vuil of stofdeeltjes op de rubbers achterblijven. Dit vermindert de prestaties van de ruitenwissers. We raden daarom aan om de ruitenwissers minimaal een keer per maand schoon te maken. Ziet u echt viezigheid op de wisserbladen liggen? Dan is het verstandig de wissers zo snel mogelijk schoon te maken.

5. Het vervangen van de ruitenwissers in plaats van de rubbers

Wat veel voorkomt, is dat de gehele ruitenwisser vervangen wordt, terwijl alleen het rubber aan vervanging toe is. Het vervangen van het wisserrubber is niet alleen voordeliger, het verlengt ook de levensduur van de ruitenwisser zelf. Controleer de ruitenwisserrubbers daarom regelmatig op slijtage en vervang deze wanneer nodig.

Veelgestelde vragen over ruitenwissers onderhouden

Hier vindt u veelgestelde vragen over het ruitenwissers onderhouden.

Hoe vaak moet ik mijn ruitenwissers vervangen?

We raden aan om in ieder geval de ruitenwissers jaarlijks te vervangen. Het kan ook zijn dat de wissers eerder aan vervanging toe zijn. U merkt dit aan de werking van de wissers. Maken ze de ruit bijvoorbeeld niet meer goed schoon of maken ze een piepend geluid? Dan is het verstandig om de ruitenwissers te controleren.

Raken ruitenwissers beschadigd op een droge voorruit?

Ja, het is niet verstandig om de ruitenwissers te gebruiken op een droge voorruit. Er ontstaat namelijk wrijving tussen de wisserrubbers en de droge ruit. Hierdoor raken de wisserrubbers beschadigd wat zorgt voor vroegtijdige slijtage. Zorg dus voor voldoende water of ruitenwisservloeistof op de ruit. 

Knop naar categorie ruitenwissers

Zijn de ruitenwissers toch aan vervanging toe? Bij Winparts vindt u eenvoudig de juiste ruitenwissers voor uw auto! Vul uw kenteken in op de website. Wij tonen u dan de geschikte wissers! Bij ons vindt u ook  Bosch ruitenwissers! Neem daarom snel een kijkje.

Selecteer uw auto om onderdelen met pasgarantie te tonen.

Vul uw kenteken in of selecteer handmatig

Of selecteer hier uw auto

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 085 070 5200

Anderen bekeken ook:

Als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf u dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

Ecommerce Europe Trustmark

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Aanmelden