Rooklucht in de auto

06 Mei 2020
Rooklucht in de auto

Rooklucht uit de auto verwijderen? In deze blog leest u alles over het rookvrij maken van de auto. Het is natuurlijk nooit prettig als uw nieuwe tweedehands auto nog naar de sigaretten van de vorige eigenaar ruikt. Daarom leggen in deze blog in een paar stappen uit wat u kunt doen om de rooklucht uit de auto te verwijderen. Zo kunt u weer in een frisse en schone auto de weg op.

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Rooklucht uit auto verwijderen      

Een rookgeur in de auto is natuurlijk niet prettig. Maar gelukkig zijn er meerdere manieren om de auto rookvrij te maken. Hieronder zetten wij alle manieren voor u op een rijtje. 

Grote schoonmaak  

Om de rooklucht uit de auto te verwijderen, kunt u beginnen met een grote schoonmaak. Om te beginnen zult u alle spullen uit de auto moeten halen. Rooklucht trekt in vrijwel alles, zelfs losse papiertjes die in de auto liggen. Nadat u de auto volledig leeg hebt gehaald, kunt u de auto gaan stofzuigen. Vergeet niet om ook het dashboardkastje, de asbakken en de opbergvakken in de deur te stofzuigen. 

De volgende stap is het reinigen van de automatten; klopt ze uit en stofzuig ze. Reinig vervolgens de automatten met een goede interieurreiniger. Laat de automatten buiten drogen en stofzuig ze na het reinigen nog een keer. In de meeste gevallen zal nu de rookgeur uit te automatten zijn verdwenen. Is dit niet het geval, dan kunt u er altijd nog voor kiezen om een nieuw setje automatten aan te schaffen. Een setje automatten hoeft helemaal niet duur te zijn. Bij Winparts bestelt u namelijk al automatten vanaf € 24,95. 

De volgende stap om de rooklucht uit de auto te verwijderen is het reinigen van de asbakken in de auto. Maak de asbakken schoon met een multireiniger en spuit er na de tijd wat luchtverfrisser in en wrijf dit er met een doekje in. Zo blijft er een lekker geurtje in de asbakken zitten. Zet vervolgens de ventilator 30 minuten lang aan. Zet de deuren open en laat de motor draaien, zo kan er frisse lucht door de auto stromen. Doe dit terwijl u de rest van de auto schoonmaakt.

Ga vervolgens aan de slag met interieur- en  cockpitreinigers. Producten zoals Turtle wax Interieurreiniger 400 ml of Meguiars Gold Class Leather Cleaner zijn zeer geschikt voor het reinigen van de bekleding. Ze reinigen niet alleen, maar halen ook vieze geurtjes zoals de rooklucht uit de bekleding. Reinig vervolgens de rest van het interieur met cockpitreinigers. Met cockpitreinigers kunt u eenvoudig het interieur, zoals het dashboard schoonmaken. Spuit cockpitreiniger niet direct op het interieur, maar doe het eerst op een  microvezeldoekje. Wanneer u het rechtstreeks op het interieur spuit, kan er aanslag op de ramen komen.

De laatste stap om de rooklucht uit de auto te verwijderen is het reinigen van de ramen en kunststofdelen rondom de deuren. De ramen kunt u reinigen met een goede glasreiniger zoals Liqui Moly Ruitenreinger schuim of Meguiars Perfect Clarity Glass Cleaner. Voor het reinigen van kunststofdelen kunt u gebruik maken van een rubber- en kunststof reiniger

Interieurfilter vervangen   

Naast het reinigen van het interieur van de auto om de rooklucht te verwijderen, kunt u ook het interieur filter vervangen. Via het interieurfilter stroomt schone lucht de auto binnen. Het interieurfilter kan echter verstopt raken. Wanneer het filter verstopt is, komt er vrijwel geen schone lucht meer de auto in, hierdoor blijft de rooklucht in de auto hangen. Vervang daarom het interieurfilter wanneer deze verstopt is.

Het vervangen van het interieurfilter is zeer eenvoudig en kunt u ook zeker zelf doen. Bij sommige auto’s zit het interieurfilter onder het dashboard aan de bijrijderskant. Hier ziet u waarschijnlijk twee schroeven. Verwijder de schroefjes en schuif het afdekplaatje naar rechts. Nu kunt u het filter eruit trekken en het nieuwe filter erin zetten. Zit het interieurfilter onder de motorkap? Dan moet u de rubberstrip aan de bovenkant van het schutbord voor een deel loshalen. Haal vervolgens de afdekkap eraf, nu kunt u het filter zien. Haal de oude eruit en vervang deze. Een nieuw interieurfilter kunt u met uw kenteken of automodel bij Winparts bestellen. Zo bestelt u altijd het product dat geschikt is voor uw auto.

Rooklucht maskeren           

Ook kunt u ervoor kiezen om de rooklucht te maskeren. Door de rooklucht enkel te maskeren, is het probleem echter nog niet opgelost, het maskeren is enkel een tijdelijk oplossing.  U kunt bijvoorbeeld gebruik maken van luchtverfrissers. Bij Winparts kunt u verschillende soorten luchtverfrissers bestellen. Zo kunt u kiezen  uit  geurpotjeshangerssprays of luchtverfrissers voor in het ventilatierooster. Ambi Pur heeft zelfs een Anti-tabak luchtverfrisser, ideaal voor het maskeren van rooklucht in de auto.

Om de rooklucht te maskeren kunt u ook geroosterde koffiebonen in de auto leggen. Doe dit op een droge, relatief warme dag. Leg een paar bakjes of schaaltjes met koffiebonen in de auto. Laat het raam wel een stukje open en laat de bonen niet langer dan een dag in de auto. Nu ruikt u auto (heerlijk) naar koffie in plaats van rook. Een andere optie is om kopjes ammoniak of azijn in de auto te zetten. Ammoniak en azijn helpen ook tegen het maskeren en verwijderen van ongewenste geurtjes. Zet de kopjes met ammoniak of azijn in de auto wanneer u deze niet gebruikt. Doe dit een paar uur per dag en herhaal dit totdat de rookgeur weg is. Zet na het weghalen van de kopjes de ramen open, zo kan de auto even doorluchten. De kans dat de rookgeur na een tijd weer terugkomt, is wel groot. Daarom raden wij het toch aan om de auto goed van binnen te reinigen om zo de auto rookvrij te maken. 

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 085 070 5200

Anderen bekeken ook:

Op de hoogte gesteld worden als er een nieuwe blog online staat? Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

,