Rooklucht in de auto

09 Februari 2023
Rooklucht in de auto

Rooklucht uit de auto verwijderen? In deze blog leest u alles over het rookvrij maken van de auto. Het is natuurlijk nooit prettig als uw nieuwe tweedehands auto nog naar de sigaretten van de vorige eigenaar ruikt. Of misschien bent u zelf wel van plan te stoppen met roken! In deze blog leggen we in een paar stappen uit wat u kunt doen om de rookgeur uit de auto te verwijderen. Zo kunt u weer in een frisse en schone auto de weg op.

Rooklucht uit de auto

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Rooklucht uit auto verwijderen      

Een rookgeur in de auto is natuurlijk niet prettig. De rooklucht uit de auto verwijderen kan vrij lastig zijn, maar er zijn meerdere manieren waarop u de rooklucht kunt weghalen of maskeren. Hieronder zetten wij alle tips voor u op een rijtje om deze lastige geuren te verwijderen door de auto grondig te reinigen.

1. Rooklucht verwijderen: grote schoonmaak

Om de rooklucht uit de auto te verwijderen, kunt u beginnen met een grote schoonmaak. Haal om te beginnen alle spullen uit de auto. Rooklucht trekt in vrijwel alles, zelfs losse papiertjes die in de auto liggen. Nadat u de auto volledig leeg hebt gehaald, kunt u de auto gaan stofzuigen. Vergeet niet om ook het dashboardkastje, de asbakken en de opbergvakken in de deur te stofzuigen. Zo voorkomt u dat eventuele geuren blijven hangen. Ook kunt u gelijk al het stof uit de auto verwijderen.

Automatten reinigen

De eerste stap is het reinigen van de automatten; klop ze uit en stofzuig ze. Reinig vervolgens de automatten met een goede interieurreiniger. Deze behandeling zal de geuren al sterk verminderen. Laat de automatten buiten drogen en stofzuig ze na het reinigen nog een keer. In de meeste gevallen zal nu de rookgeur uit de automatten zijn verdwenen. Is dit niet het geval, dan kunt u er altijd nog voor kiezen om een nieuw setje automatten aan te schaffen. Dit is een snelle oplossing. Een setje automatten hoeft niet duur te zijn. Bij Winparts bestelt u automatten voor een voordelige prijs. Met het kenteken of automodel vindt u bovendien matten die precies op maat gemaakt zijn voor uw auto!

Selecteer uw auto om onderdelen met pasgarantie te tonen.

Vul uw kenteken in of selecteer handmatig

Of selecteer hier uw auto

Asbakken reinigen

Om de rooklucht uit de auto te verwijderen is het reinigen van de asbakken in de auto een volgende stap. Maak de asbakken schoon met een multireiniger en spuit er daarna wat luchtverfrisser in en wrijf dit met een doekje in. Deze behandeling zorgt ervoor dat er zo weinig mogelijk geuren blijven hangen. En zo blijft er een lekker geurtje in de asbakken zitten. Zet vervolgens de ventilator 30 minuten lang aan. Zet de deuren open en laat de motor draaien, zo kan er frisse lucht door de auto stromen. Doe dit terwijl u de rest van de auto schoonmaakt.

Interieur reinigen

Ga vervolgens aan de slag met interieur- en cockpitreinigers. Producten zoals Turtle wax Interieurreiniger 400 ml of Meguiars Gold Class Leather Cleaner zijn zeer geschikt voor het reinigen van de bekleding. Ze reinigen niet alleen, maar halen ook vieze geurtjes zoals de rooklucht uit de bekleding. Reinig vervolgens de rest van het interieur met de cockpitreiniger. Met cockpitreinigers kunt u eenvoudig het interieur schoonmaken. Spuit cockpitreiniger niet direct op het interieur, maar doe het eerst op een microvezeldoekje. Wanneer u het rechtstreeks op het interieur spuit, kan er aanslag op de ramen komen.

Autoruiten en kunststof delen reinigen

De laatste stap om de rooklucht uit de auto te verwijderen is het reinigen van de ramen en kunststof delen rondom de deuren. De ramen kunt u reinigen met een goede glasreiniger zoals Liqui Moly Ruitenreiniger schuim of Meguiars Perfect Clarity Glass Cleaner. Voor het reinigen van kunststof delen kunt u gebruik maken van een rubber- en kunststof reiniger.

Naast het reinigen van het interieur, helpt het ook om het interieurfilter te vervangen. Dit helpt om de rooklucht voor eens en voor altijd te verwijderen! Lees snel verder om erachter te komen hoe dit werkt.

CockpitsprayTurtle Wax Interior CleanerQuick Interior Detailer

2. Rooklucht verwijderen: interieurfilter vervangen   

Naast het reinigen van het interieur van de auto om rooklucht en andere nare geuren te verwijderen, kunt u ook het interieurfilter vervangen. Via het interieurfilter stroomt schone lucht de auto binnen. Het interieurfilter kan echter verstopt raken. Wanneer het filter verstopt is, komt er vrijwel geen schone lucht meer de auto in, hierdoor blijft de rooklucht in de auto hangen. Vervang daarom het interieurfilter wanneer deze verstopt is. Zo krijg je de frisse geur sneller terug in de auto.

Het vervangen van het interieurfilter is zeer eenvoudig en kunt u ook zeker zelf doen. Bij sommige auto’s zit het interieurfilter onder het dashboard aan de bijrijderskant. Hier ziet u waarschijnlijk twee schroeven. Verwijder de schroefjes en schuif het afdekplaatje naar rechts. Nu kunt u het filter eruit trekken en het nieuwe filter erin zetten.

Zit het interieurfilter onder de motorkap? Dan moet u de rubberstrip aan de bovenkant van het schutbord voor een deel loshalen. Haal vervolgens de afdekkap eraf, nu kunt u het filter zien. Haal de oude eruit en vervang deze. Een uitgebreider stappenplan voor het vervangen van het interieurfilter leest u in onze blog. Een nieuwe interieurfilter kunt u met uw kenteken of automodel bij Winparts bestellen. Zo bestelt u altijd het product dat geschikt is voor uw auto

Interieurfilter vervangen

3. Rooklucht maskeren           

Ook kunt u ervoor kiezen om de rooklucht en andere onaangename geuren te maskeren. Door de rooklucht enkel te maskeren, is het probleem echter nog niet opgelost, dit is enkel een tijdelijke oplossing. U kunt bijvoorbeeld gebruik maken van luchtverfrissers om vieze geurtjes tegen te gaan. Bij Winparts kunt u verschillende soorten luchtverfrissers bestellen Zo kunt u kiezen uit geurpotjeshangerssprays of luchtverfrissers voor in het ventilatierooster. Turtlewax heeft zelfs een Anti-tabak luchtverfrisser, ideaal voor het maskeren van rooklucht in de auto.

Om de rooklucht te maskeren kunt u ook geroosterde koffiebonen in de auto leggen. Doe dit op een droge, relatief warme dag. Leg een paar bakjes of schaaltjes met koffiebonen in de auto. Laat het raam wel een stukje open en laat de bonen niet langer dan een dag in de auto liggen. 

Een andere optie is om kopjes ammoniak of azijn in de auto te zetten. Ammoniak en azijn helpen ook tegen het maskeren en verwijderen van ongewenste geurtjes. Zet de kopjes met ammoniak of azijn in de auto wanneer u deze niet gebruikt. Doe dit een paar uur per dag en herhaal dit totdat de rookgeur weg is. Zet na het weghalen van de kopjes de ramen open, zo kan de auto even doorluchten. 

De kans dat de rookgeur of andere nare geurtjes na een tijd weer terugkomt, is wel groot. Daarom raden wij het toch aan om de auto goed van binnen te reinigen om zo de rooklucht uit de auto te verwijderen.

Rooklucht uit de auto

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 085 070 5200

Anderen bekeken ook:

Op de hoogte gesteld worden als er een nieuwe blog online staat? Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

Veelgestelde vragen

Hoe lang blijft rookgeur hangen? 

De duur waarin rookgeur in een auto blijft hangen, kan sterk variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de intensiteit van het roken en de mate van ventilatie. Het is belangrijk op te merken dat rookgeur erg persistent kan zijn en in sommige gevallen moeilijk volledig te verwijderen is. Het kan weken tot maanden duren voordat de geur volledig is verdwenen, afhankelijk van de genoemde factoren. In sommige gevallen kan professionele reiniging en behandeling nodig zijn om de geur volledig te verwijderen. 

Welke etherische olie tegen rooklucht? 

Etherische oliën kunnen helpen om ongewenste rookgeuren te verminderen in een ruimte. Enkele etherische oliën die bekend staan om hun vermogen om lucht te zuiveren en geuren te neutraliseren, zijn onder andere: 

 • Citroenolie: Citroenolie heeft een verfrissende geur en staat bekend om zijn reinigende eigenschappen. Het kan helpen om rookgeuren te neutraliseren en een frisse sfeer te creëren.
 • Eucalyptusolie: Eucalyptusolie heeft een schone, frisse geur en kan helpen bij het zuiveren van de lucht en het verminderen van rookgeuren.
 • Pepermuntolie: Pepermuntolie heeft een verfrissende en verkoelende geur. Het kan helpen om de lucht op te frissen en ongewenste geuren te verminderen.
 • Lavendelolie: Lavendelolie heeft een rustgevende geur en staat bekend om zijn ontspannende eigenschappen. Het kan helpen om een aangename sfeer te creëren en geuren te maskeren.
 • Tea tree olie: Tea tree olie heeft natuurlijke antibacteriële eigenschappen en kan helpen bij het reinigen van de lucht en het verminderen van geuren.

Om rookgeuren te verminderen, kan u een paar druppels van een van deze etherische oliën toevoegen aan een luchtbevochtiger, een kom met warm water of een aromadiffuser. Laat de geur zich verspreiden in de ruimte. Het is belangrijk om etherische oliën verstandig te gebruiken en te zorgen voor voldoende ventilatie in de ruimte. 

Hoe kun je rooklucht in de auto voorkomen? 

Om rookgeur in de auto te voorkomen, kan u de volgende stappen overwegen: 

 1. Rookvrij beleid: Een effectieve manier om rookgeur in de auto te voorkomen, is door een strikt rookvrij beleid te handhaven. Verbied roken in de auto en maak dit duidelijk aan alle passagiers.
 2. Gebruik luchtfilters: Overweeg het gebruik van luchtfilters of luchtreinigers in de auto. Deze apparaten kunnen helpen om de lucht schoon te houden en rookgeur te verminderen.
 3. Ventilatie: Zorg voor goede ventilatie in de auto. Open ramen en/of gebruik het ventilatiesysteem om de lucht te verversen en geuren te verdrijven. Om wind te verminderen tijdens het rijden met het raam open, kan u zijwindschermen overwegen.
 4. Geurverwijderaars: Plaats geurverwijderaars in de auto, zoals geurzakjes of luchtverfrissers met een neutrale geur, om ongewenste geuren te neutraliseren.
 5. Regelmatige schoonmaak: Houd de auto schoon en voer regelmatig schoonmaakbeurten uit. Reinig stoelen, vloerbedekking, het dashboard en andere oppervlakken om te voorkomen dat rookgeuren zich ophopen.
 6. Asbakken en sigarettenpeuken: Zorg ervoor dat er geen asbakken of sigarettenpeuken in de auto worden achtergelaten, omdat deze de rookgeur versterken.
 7. Luchtverfrissers: Gebruik luchtverfrissers met een aangename geur om de auto een frisse geur te geven.
 8. Rookpauzes: Als je passagiers hebt die willen roken, moedig ze dan aan om buiten de auto te roken tijdens pauzes.
 9. Onderhoud: Zorg ervoor dat het ventilatiesysteem van de auto goed functioneert en laat eventuele problemen met het luchtcirculatiesysteem repareren.

Het voorkomen van rookgeur in de auto vereist consistentie en discipline. Het is belangrijk om het rookvrije beleid in de auto te handhaven en regelmatig reiniging en luchtcirculatie toe te passen om de frisheid van de lucht te behouden. 

Waarom wordt er geen ozonbehandeling geadviseerd? 

Ozonbehandelingen worden niet geadviseerd als middel om rookgeur in de auto te verwijderen, om verschillende redenen: 

 • Gezondheidsrisico's: Ozon is een gas dat schadelijk kan zijn voor de gezondheid bij inademing. Langdurige blootstelling aan ozon kan ademhalingsproblemen veroorzaken en andere gezondheidsrisico's met zich meebrengen.
 • Tijdelijke oplossing: Ozonbehandelingen kunnen de rookgeur inderdaad tijdelijk maskeren, maar ze pakken de oorzaak van de geur niet aan. Zodra de ozonbehandeling is voltooid, kan de rookgeur terugkeren.
 • Schade aan materialen: Ozon kan materialen in de auto, zoals bekleding en kunststoffen, beschadigen of verzwakken bij herhaald gebruik.
 • Milieukwesties: Het gebruik van ozon in gesloten ruimtes kan schadelijk zijn voor het milieu, vooral als het ontsnapt naar de buitenlucht.

In plaats van ozonbehandelingen wordt het aanbevolen om methoden te gebruiken die effectief de oorzaak van de rookgeur aanpakken, zoals grondige reiniging, luchtcirculatie, en het gebruik van geurverwijderaars.

Ecommerce Europe Trustmark

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Aanmelden