Oliefilter vervangen: wanneer en hoe?

24 Februari 2022
Oliefilter vervangen: wanneer en hoe?

Auto’s die rijden op benzine of diesel zijn voorzien van een oliefilter. Het oliefilter is een belangrijk onderdeel van de auto, deze zorgt er namelijk voor dat de motorolie wordt gereinigd voordat deze het motorblok ingaat. Het filter zorgt er zo voor dat de smering van de motordelen optimaal is en dat er motorschade wordt voorkomen. Een oliefilter kan na verloop van tijd verstopt raken en zal dan vervangen moeten worden. Maar hoe merkt u dat het oliefilter verstopt is en hoe werkt het vervangen van een oliefilter? In deze blog nemen we u mee in deze informatie en vindt u een uitgebreid stappenplan die uitlegt hoe u het oliefilter gemakkelijk zelf kunt vervangen.

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Wat is een oliefilter?

Het oliefilter is in de auto geplaatst om vuil uit de  motorolie te verwijderen. De motorolie stroomt langs de  motor onderdelen en zorgt ervoor dat deze goed worden gesmeerd. Hierbij worden echter ook allerlei kleine slijtagedeeltjes en vuil meegenomen, dit kunnen bijvoorbeeld metaaldeeltjes, roet of verbrandingsresten zijn. Deze vuil en slijtagedeeltjes worden in het oliefilter gefilterd en verzameld. Zo kan het vuil zich niet verder in de motor verspreiden en wordt er gezorgd dat de smering optimaal blijft. Zou het vuil zich wel mengen met de motorolie die door de motor stroomt, dan zou dit kunnen zorgen voor ernstige slijtage en schade aan de motor onderdelen. Om deze reden is het  oliefilter in het leven geroepen.

Het oliefilter moet regelmatig vervangen worden. Na verloop van tijd kan het filter namelijk verzadigd of zelfs verstopt raken. In dit geval is het zaak om het filter zo spoedig mogelijk te vervangen. Vaak wordt het oliefilter vervangen tijdens de grote beurt, maar u kunt dit ook gemakkelijk zelf doen. Dit bespaart vaak al een hoop kosten bij de garage. Maar eerst nemen we u mee in de symptomen van een verstopt oliefilter.

Wat zijn de symptomen van een verstopte oliefilter?

Het is belangrijk om een verstopt oliefilter zo snel mogelijk te herkennen. Wanneer u deze niet tijdig vervangt, kan dit leiden tot motorschade. Een verstopt of defect oliefilter kan er namelijk voor zorgen dat er niet meer voldoende olie naar de motordelen wordt vervoerd. De motordelen worden hierdoor niet meer goed gesmeerd en gekoeld, wat oververhitting en slijtage tot gevolg kan hebben. In het ergste geval zou de motor zelfs vast kunnen lopen. Moet u hierdoor de motor laten reviseren of vervangen, dan kan dit erg hoog in de kosten lopen. Zorg daarom liever dat een defect of verstopt oliefilter snel wordt herkend en indien nodig wordt vervangen.

Een verstopt oliefilter kunt u over het algemeen gemakkelijk herkennen aan de volgende symptomen:

 • Er wordt meer olie verbruikt dan normaal.
 • Na stilstand liggen er olievlekken onder de auto.
 • De motor raakt vaak oververhit.
 • Het waarschuwingslampje van de olie in het dashboard gaat branden.
 • De motorprestaties verslechteren.
 • De behuizing van het filter is lek of opgezet.

Over het algemeen is het verstandig het oliefilter te vervangen na een bepaald tijdsbestek of na een x aantal gereden kilometers in plaats van te wachten tot het filter verstopt raakt. Zo bent u verstopping voor en wordt motorschade voorkomen. Zorg bijvoorbeeld dat u de motorolie en het oliefilter elk jaar rond dezelfde tijd of om de 20.000 tot 30.000 km vervangt. Wanneer u het oliefilter gaat vervangen is het verstandig om ook meteen de  motorolie te verversen. Voor u het oliefilter gaat vervangen, is het van belang dat u weet welk oliefilter geschikt is voor uw auto. Daarom leggen we hieronder uit welke soorten oliefilters er zijn.

Welke soorten oliefilters zijn er?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten oliefilters, namelijk de by-pass oliefilters en de full-flow oliefilters. Voordat u het oliefilter gaat vervangen, is het belangrijk om te kijken of u een by-pass of full-flow filter nodig heeft. Maar wat is precies het verschil tussen het by-pass filter en full-flow filter?

Bij een by-pass oliefilter wordt niet alle motorolie uit de  carterpan gefilterd door het oliefilter. Dit zorgt ervoor dat het oliefilter veel minder vaak vervangen hoeft te worden. Het is echter wel slecht voor het motorblok. De meeste olie wordt nu namelijk niet gefilterd wanneer het door de oliepomp wordt rondgepompt langs de motordelen. Dit is natuurlijk erg slecht voor de motor en kan ervoor zorgen dat de levensduur van de motor veel korter is. Een by-pass oliefilter wordt over het algemeen alleen nog gevonden in oudere auto’s.

Bij een full-flow oliefilter gaat alle motorolie vanuit de carterpan eerst door het oliefilter voordat het wordt rondgepompt in de motor. De full-flow oliefilters zijn de verbeterde en vernieuwde variant van het oude by-pass oliefilter. Deze filters worden tegenwoordig op alle auto’s toegepast. De meest ontwikkelde full-flow filters hebben tegenwoordig ook een terugslagklep om te voorkomen dat de olie uit de motor loopt wanneer deze stilstaat.

Weet u niet welk oliefilter uw auto heeft? Dat is bij Winparts geen probleem. Bij Winparts kunt u namelijk eenvoudig met het kenteken een oliefilter bestellen. Vul het kenteken of automodel in op de website en de geschikte oliefilters worden getoond.

Hoe onderhoud ik het oliefilter?

Het onderhouden van een oliefilter is eigenlijk niet nodig. Kijk in de handleiding van uw auto welke motorolie u moet gebruiken. Als u zich hier aan houdt, kan het oliefilter zo’n 20.000 tot 30.000 of ongeveer een jaar meegaan zonder verder onderhoud. Vervangt u het filter tijdig en gebruikt u netjes de juiste motorolie? Dan hoeft u verder niet meer om te kijken naar het filter tot de volgende wissel. Hoe u een oliefilter vervangen moet, leggen we hieronder uit.

Stappenplan voor het vervangen van het oliefilter

Bij het oliefilter vervangen, raden we u aan om ook gelijk de motorolie te verversen. Voordat de klus wordt uitgevoerd is het handig om goede voorbereidingen te treffen. Kijk allereerst of u een by-pass filter of full-flow filter nodig heeft en schaf het juiste oliefilter gemakkelijk aan met uw kenteken bij Winparts. Zorg daarnaast dat u over het juiste gereedschap beschikt. Gereedschappen en andere tools die u nodig heeft bij het oliefilter vervangen zijn:

In 6 stappen het oliefilter vervangen

Wanneer u het oliefilter gaat vervangen, is het handig om de motor eerst even te laten draaien. Wanneer de motorolie een beetje warm is, wordt de substantie minder stroperig en is hier makkelijker mee te werken. Gebruik voor het vervangen van het oliefilter en het verversen van de motorolie de volgende 6 stappen:

1. Zet de auto op de brug en zorg dat deze vlak staat. Wanneer u een garagekrik en assteunen gebruikt, zorg dan dat u zowel aan de voor- als achterkant van de auto assteunen plaatst zodat de auto goed vlak staat. Als de auto niet vlak staat, kan de olie er namelijk niet goed uit lopen.

2. Ga op zoek naar de carterpan, deze is te vinden onder de motor van de auto. De carterpan is afgesloten met een carterplug oftewel de  olie aftapplug. Zet een olie opvangbak onder de carterpan en maak de carterplug los met een steeksleutel of momentsleutel. De motorolie zal nu uit de motor stromen. Zorg dat u een paar  handschoentjes of oude doeken bij de hand heeft om olie op uw handen te voorkomen. Het kan een kliederboel worden!

3. Als de olie uit de motor is, kan de aftapplug weer teruggeplaatst worden. Gebruik een nieuwe carterpan afdrichtring en draai deze samen met de plug in de carterpan. We raden het aan om een nieuwe afdichtring te gebruiken omdat de oude vaak verslechterd is.

4. Kijk vervolgens waar het oliefilter zit. Vaak zit deze op de zijkant van de motor. Soms kan deze gemakkelijk met de hand losgedraaid worden. Vaak zal het filter echter flink vast zitten en zal deze losgemaakt moeten worden met een speciale oliefiltersleutel of oliefiltertang.

5. Smeer het nieuwe oliefilter in met wat olie en draai deze vervolgens met de hand vast. Het vastdraaien kan natuurlijk ook met de daarvoor bestemde oliefiltersleutel.

6. Zorg tot slot dat u de motorolie weer bijvult, dit kan via de olievuldop. Bij de meeste auto’s zal er zo’n 500 ml tot 1 liter in de tank moeten om op het maximum peil te komen. Peil regelmatig met de  oliepeilstok hoeveel olie er nog bijgevuld moet worden tot deze op het gewenste niveau zit.

Oliefilter: Do’s and don’ts

Om het oliefilter zo goed en effectief mogelijk te laten functioneren, hebben we een aantal do’s en don’ts op een rijtje gezet die kunnen helpen bij het juist onderhouden van het oliefilter en de motorolie.

Do’s

 • Zorg dat u de juiste motorolie gebruikt. Twijfelt u? Check het dan in het onderhoudsboekje of controleer op onze website met de kentekencheck welke motorolie geschikt is.
 • Vervang het oliefilter met een regelmatige interval; jaarlijks dezelfde periode of om de 20.000 tot 30.000 kilometer.
 • Zorg dat u de juiste tools in huis heeft voor het vervangen van het oliefilter. Het gebruiken van verkeerd gereedschap kan ervoor zorgen dat er onderdelen kapotgaan tijdens het vervangen van het filter.
 • Vervang de motorolie en het oliefilter tegelijk.
 • Controleer regelmatig de oliedruk en de motortemperatuur.

Don’ts

 • Wacht niet te lang met het vervangen van het oliefilter. Dit kan ertoe leiden dat het filter verstopt raakt en de motor niet voldoende gesmeerd en gekoeld wordt.
 • Meng bij voorkeur geen verschillende soorten motorolie.
 • Branden er storingslampjes in het dashboard? Negeer deze dan niet en kijk zo snel mogelijk wat er aan de hand is.
 • Sla onderhoudsbeurten niet over.

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 085 070 5200

Anderen bekeken ook: 

Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

,