Olie verversen? Zo vervang je zelf de motorolie

10 Juni 2020
Olie verversen? Zo vervang je zelf de motorolie

Motorolie heeft meerdere functies en is van groot belang. Ten eerste smeert olie de bewegende delen in de motor, hierdoor raken de delen elkaar niet en wordt slijtage beperkt. Ten tweede voert het de warmte af die van het verbrandingsproces afkomstig is. Ook zorgt motorolie voor de afdichting tussen de zuigers en cilinders in de motor. Daarnaast neemt het de resten en slijtagedeeltjes op en voert deze vervolgens af. Motorolie heeft dus veel belangrijke taken. Daarom is het ook van belang dat u de juiste motorolie voor uw auto heeft en deze regelmatig ververst. Voor het verversen van motorolie hoeft u geen technische kennis van auto’s te hebben. In deze blog leggen wij uit hoe u de olie van de auto moet verversen.

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Instructies olie verversen  

U wilt zelf de olie verversen, dan heeft u hiervoor een aantal benodigheden nodig. Ten eerste heeft u nieuwe en de juiste motorolie nodig. Daarnaast heeft u ook een olieopvangbak of emmer nodig om de oude motorolie op te kunnen vangen en af te voeren. Daarnaast heeft u ook een nieuw oliefilter, en aftapplug of afdichtring nodig. Voor het olie verversen, raden wij het aan om de olie licht warm te rijden. Warme olie stroomt namelijk eenvoudiger weg dan koude olie. Volg dan nu het stappenplan:

  1. Zorg dat de olie licht warm is, maar niet te heet. U wilt de handen natuurlijk niet branden.
  2. Zorg dat de auto recht staat en verhoog de auto indien nodig met een autokrik. Zo kunt u eenvoudig bij de aftapplug die zich op de carterpan bevindt. Vaak is de aftapplug een bout die u met gereedschap kunt losdraaien;
  3. Zet de olie opvangbak of emmer onder de auto op de juiste plaats;
  4. Draai de aftapplug los, nu zal alle motorlie direct begin te stromen;
  5. Wanneer alle olie eruit is, draait u het oliefilter los. Hier komt vaak nog motorolie met mee; 
  6. Is nu echt alle olie eruit, veeg dan de opening waar de olie uit kwam goed schoon met een doek. Plaats vervolgens de aftapplug terug en vervang de afdichtring met een nieuwe. Wanneer u dit niet doet kan het uiteindelijk gaan lekken; 
  7. Nu kunt u het nieuwe oliefilter monteren. Het filter hoeft slechts handvast gezet te worden;
  8. Zoek vervolgens onder de motorkap naar de vuldop voor de motorolie, deze is te herkennen aan het motorolie tekentje. 
  9. Draai de vuldop eraf en plaats een trechter, vul het reservoir nu met ongeveer 4 liter olie en controleer na een paar minuten het oliepeil. Indien nodig bijvullen tot het juiste oliepeil. Let op: gooi niet gelijk de hele kan olie erin, teveel olie zorgt voor overdruk in de motor. Liever achteraf iets extra erin dan teveel de eerste keer.

Welke motorolie heb ik nodig?       

Hierboven hebben we al de instructies voor het olie verversen gegeven. Het is echter erg belangrijk om de juiste motorolie in de auto te gooien. Zoals u wellicht al heeft ontdekt zijn er verschillende soorten motorolie. U komt benamingen tegen als 5W40, 5W30, ACEA, API, synthetisch, minerale olie. Maar wat betekent dit allemaal? In de onderstaande tekst wordt uitgelegd welke soorten olie er zijn en waar u op moet letten bij het aanschaffen. Wilt u snel weten welke motorolie geschikt is voor uw auto? Vul dan uw kenteken of automodel in de onderstaande balk en de geschikte motorolie voor uw auto wordt getoond. 

 

Viscositeit

De viscositeit is een belangrijke eigenschap van motorolie. De viscositeit geeft de stroperigheid aan in koude en warme toestand. Deze wordt als volgt aangeduid; motorolie  5W30, motorolie 10W40 etc. In theorie werkt het zo: hoe hoger de cijfers, hoe dikker de olie. Het eerste cijfer geeft de viscositeit bij lage temperaturen aan, vaak zijn dit 0, 5, 10, 15 of 20. Hoe lager het eerste cijfer is, hoe makkelijker de auto zal starten in een koude toestand. Een lager cijfer geeft namelijk aan dat de olie dunner is wanneer het koud is. Het tweede cijfer wordt vaak aangeduid met 20, 30, 40 of 50. Hoe hoger dit getal is, hoe dikker de olie is bij warme temperaturen.

Het is echter niet zo dat u zelf kunt kiezen welke motorolie u wilt gebruiken. De viscositeit wordt door de fabrikant van de motor bepaald. Om erachter te komen welke viscositeit geschikt is voor uw auto, kunt u de olie-adviseur gebruiken op winparts.nl. Ook kunt u in het instructieboekje van uw auto kijken.

API

Naast viscositeit staat bij motorolie ook vaak de API-classificatie. API staat voor American Petroleum Institute. De API wordt aangetoond met een S of C. Hierbij staat de S voor benzinemotoren en de C voor dieselmotoren. Achter deze letters staat nog een letter. Hoe hoger dit letter in het alfabet ligt, hoe hoger de kwaliteit van de motorolie is.    

ACEA

Een andere classificatie is de ACEA. De ACEA (European Automobile Manufacturers’ Association) classificatie kent 4 motor types. De A staat voor benzine/Lpg-motoren. De B voor dieselmotoren in personenauto’s en lichte bedrijfswagens. De C omvat producten die geschikt zijn voor zowel benzine, lpg en dieselmotoren met een katalysator. En als laatst is de E bedoeld voor bedrijfswagenmotoren zoals tractors. Met het cijfer achter de letter wordt het kwaliteitsniveau aangegeven. Hoe hoger het cijfer, hoe hoger de kwaliteit.

Wanneer olie verversen

Het is belangrijk om regelmatig de olie van de auto te verversen. Maar wanneer moet u nu eigenlijk de olie verversen? Het is lastig aan te geven na welk tijdsbestek u de motorolie het beste kan vervangen. Dit is onder andere afhankelijk van het aantal kilometers dat u rijdt en hoe vaak u de auto gebruikt. Over het tijdsbestek worden verschillende signalen afgegeven. De één geeft aan dat de motorolie vervangen moet worden na 20.000 km, terwijl de ander 10.000 km aangeeft. Tussen beide zit een flink verschil. Wij raden echter aan om de motorolie na ongeveer elke 10.000 en 15.000 km te verversen. Rijdt u minder dan dit aantal per jaar? Vervang dan eenmaal per jaar de motorolie. Dit is belangrijk, want als u veel korte stukken rijdt verzamelt steeds meer vocht in de olie en vermindert de smerende werking.

Houdt u deze richtlijnen aan, dan blijft de motor inwendig schoon en zal deze langer goed functioneren. Ook raden wij aan om bij olie verversen ook direct het oliefilter te vervangen. Het oliefilter is cruciaal in het zuiver houden van de motorolie. In het filter worden metaaldeeltjes en andere vervuiling gevangen waardoor ze de motor niet kunnen beschadigen. 

Soorten motorolie  

Er zijn verschillende soorten motorolie. Zo zijn er bijvoorbeeld minerale motorolie, semisynthetische en  volledig synthetische olie. Minerale olie is de olie zoals die alleen vroeger bestond. Een minerale olie is gemaakt uit een minerale basisolie met additieven. Deze motorolie is daarom ook vaak geschikt voor de oudere auto’s. De minerale olie is tevens de goedkoopste variant.

Synthetische olie bevat meer sterk geraffineerde basisoliën dan er in minerale olie wordt gebruikt. Bij deze olie bepaalt de fabrikant welke eigenschappen de olie heeft. Deze olie zorgt voor betere prestaties. Ook zorgt deze olie voor een verlaging van het brandstofgebruik.

Semisynthetische olie is een mix van minerale en synthetische olie. De verhouding bestaat vaak uit 70% minerale olie en 30% synthetische olie. De tekortkomingen van de minerale olie worden verminderd door het toevoegen van synthetische olie en zo ontstaat een olie die langer mee gaat, beter smeert en beter tegen temperatuurswisselingen kan.

Motorolie kopen?   

Nu weet u welke motorolie geschikt is voor uw auto en hoe u de olie verversen moet. Nu moet u alleen nog de motorolie aanschaffen. Motorolie kunt u snel en gemakkelijk bestellen bij Winparts. Bij Winparts heeft u keuze uit verschillende merken olie zoals  Castrol Oil,Kroon OilShell of de voordelige Winprice motorolie. Vul uw kenteken in de olie-adviseur en de geschikte producten voor uw auto worden getoond.

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 085 070 5200

Anderen bekeken ook:

Op de hoogte gesteld worden als er een nieuwe blog online staat? Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

,