Mijn auto stottert, waar ligt dit aan?

28 Oktober 2021
Mijn auto stottert, waar ligt dit aan?

Help mijn auto stottert! Wat betekent dit en wat kan ik er aan doen? Vragen over een stotterende auto komen vaak voor. Wist u dat een stotterende auto de meestgemelde storing is bij de pechhulpdienst? Stotteren van de auto kan voorkomen bij het starten van de auto en tijdens het optrekken of het gas geven. Gelukkig is een stotterende auto geen directe reden tot paniek, vaak kunt u gewoon rustig doorrijden. Het is wel belangrijk dat u na thuiskomst de auto controleert of laat controleren bij een garage. Ondanks dat het stotteren van de auto geen reden tot paniek is, is er wel degelijk iets aan de hand met de auto. Dit moet uiteraard opgelost worden. In deze blog vertellen wij alles over een stotterende auto, wat dit kan betekenen en hoe u dit zelf kunt oplossen! 

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Auto stottert bij starten: vervuilde of versleten bougies

Stottert de auto tijdens het starten of wanneer de motor van de auto koud is? Een veelvoorkomende oorzaak die resulteert in een stotterende auto zijn vervuilde of versleten bougies. De bougies hebben als taak om vonkjes af te geven voor de ontbranding van de motor. De bobine zet een hoog voltage op de bougies van ongeveer 30.000 volt. Vervolgens zullen de bougies gaan vonken. Door deze vonk zal er een ontbranding van het lucht-brandstofmengsel ontstaan. Deze verbranding gaat ontzettend snel, daarom geven bougies per minuut wel een paar duizend vonkjes af om de motor soepel te laten lopen. Zijn de bougies versleten of vervuild, dan zullen ze niet goed vonken. Dit zorgt er vervolgens voor dat de auto gaat stotteren tijdens het starten. Het hele proces zal namelijk niet meer soepel verlopen. Wilt u meer lezen over defecte bougies en hoe u deze zelf kunt vervangen? Lees dan onze blog:  zo vervang je de bougies.

Auto stottert door vervuild inlaatspruitstuk

Een vervuild inlaatspruitstuk kan ook de veroorzaker zijn van een stotterende of haperende auto. Het inlaatspruitstuk is onderdeel van het inlaatsysteem en zorgt voor de koude luchtstroom in de motor. Die koude lucht is nodig is in het verbrandingsproces. Uiteindelijk kan het spruitstuk verstopt raken door de uitlaatgassen van de auto. Deze uitlaatgassen concentreren zich vaak rondom de  EGR-klep. Door een dichtgeslibd of vervuilde EGR-klep en inlaatspruitstuk zal de motor niet voldoende lucht meer krijgen. Bij dieselvoertuigen zorgen roetafzettingen in het inlaatspruitstuk vaak voor een stotterende auto. De roetafzettingen belemmeren namelijk de vrije doorstroming van de lucht naar de motor. Hierdoor zal de motor niet efficiënt meer lopen en dus gaan stotteren of haperen. 

Inlaatspruitstuk reinigen of vervangen   

Wanneer de auto stottert of hapert door een vervuilde inlaatspruitstuk, dan zijn er een aantal zaken die u zelf kunt ondernemen om dit op te lossen. Een inlaatspruitstuk is namelijk eenvoudig te reinigen met  additievenWynn Injector reiniger of Wynn’s Petrol EGR 3 zijn populaire additieven die het spruitstuk snel reinigen. Deze additieven voegt u eenvoudig toe aan de brandstoftank. De vloeistof zal zich vervolgens mengen met de brandstof. De brandstof wordt vervolgens via het inlaatspruitstuk ingespoten. Doordat de brandstof voorzien is van het additief met een reinigende werking, zal het spruitstuk gereinigd worden. Een gereinigd inlaatspruitstuk zal weer meer lucht doorlaten waardoor het stotteren tijdens het rijden afneemt.

EGR 3Diesel clean 3DPF cleanerInjector cleaner

Een sterk vervuilde EGR-klep of gasklep kunt u ook eenvoudig reinigen met een additief. Geschikte producten hiervoor zijn onder andere  EGR cleaner of intake cleaner. Deze producten kunt u eenvoudig op de vervuilde delen spuiten, vervolgens zal het vuil oplossen. Na het reinigen van de EGR-klep en het inlaatspruitstuk is de kans groot dat de auto niet meer stottert tijdens het starten, rijden of optrekken. 

Auto stottert door een verzadigd roetfilter     

Stottert de auto tijdens het optrekken, gas geven op starten? Dan kan een verzadigd roetfilter hier ook de veroorzaker van zijn. Alle dieselvoertuigen zijn voorzien van een roetfilter, dit is namelijk wettelijk verplicht. Het roetfilter vangt het schadelijke roet dat aanwezig is in de uitlaatgassen op. Door het opvangen van het roet zal  na verloop van tijd het filter vol raken. Normaliter heeft de auto een handige truc om het filter zelf te legen. Dit wordt ook wel het regeneratieproces genoemd. Dit proces kan enkel in gang worden gezet wanneer de auto een hogere snelheid rijdt. Rijdt de auto vrijwel nooit op de snelweg, dan kan het voorkomen dat de auto het proces niet in gang kan zetten. In het uitlaatsysteem worden dan niet de juiste temperaturen behaald om de roetdeeltjes te kunnen verbranden tot as. Na verloop van tijd zal het roetfilter verzadigd raken wat de nodige storingen kan opleveren. Naast storingen zorgt een verzadigd roetfilter ook voor het stotteren van de auto. 

Roetfilter reinigen of vervangen   

Een verzadigd roetfilter kan gereinigd worden met additieven, mits u er op tijd bij bent.  Wynn’s Diesel Cleaners of Eurol DPF Cleaner zijn populaire producten die gebruikt worden voor het reinigen van het roetfilter. Deze producten gooit u in een bijna lege brandstoftank door de brandstof heen. De brandstof zal zich door de auto heen bewegen terwijl het additief ondertussen het gehele brandstofsysteem reinigt. Er wordt aangeraden om dit product iedere 10.000 km te gebruiken, ook als preventie. Stottert de auto nog steeds nadat het roetfilter is gereinigd? Dan kan het nodig zijn om het roetfilter te (laten) vervangen. 

Doorrijden met een stotterende auto?  

Langere tijd doorrijden met een haperende of stotterende auto wordt afgeraden. Dit kan namelijk veel negatieve gevolgen hebben. Een verstopt roetfilter kan namelijk zorgen voor een hoger brandstofverbruik. Zeker met deze hoge brandstofprijzen wilt u dat voorkomen. Ook kan een verstop roetfilter ervoor zorgen dat de auto meer fijnstof uitstoot dan is toegestaan. Bij een APK kan dit tot afkeuring van de auto leiden. Een verstopt inlaatspruitstuk zorgt eveneens voor een hoger brandstof verbruik. Daarnaast zal de auto in vermogen afnemen, dit merkt u tijdens het optrekken en tijdens het rijden. Ook zal een verstopt inlaatspruitstuk meer uitlaatgassen doorlaten. Dit kan ervoor zorgen dat de auto sneller slijt. Blijft u doorrijden met versleten of vervuilde bougies. Dan zult u uiteindelijk de auto helemaal niet meer kunnen starten, vervang deze dus ook tijdig. 

Nog vragen? Neem contact op via klantenservice@winparts.nl of bel naar 085 070 5200

Anderen bekeken ook:

Op de hoogte gesteld worden als er een nieuwe blog online staat? Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 5% korting op je eerste bestelling.

,
We gebruiken cookies voor de beste gebruikerservaring. Lees meer..
OK