Mijn auto stottert, waar ligt dit aan?

10 Februari 2023
Mijn auto stottert, waar ligt dit aan?

Help mijn auto stottert! Wat betekent dit en wat kan ik eraan doen? Vragen over stotterende auto’s komen vaak voor en hebben een aantal  oorzaken. Wist u dat een haperende auto de meest gemelde storing is bij de pechhulpdienst? Ondanks het haperen van de auto is er geen reden tot paniek, ook niet bij een oudere auto! In onze blog vertellen wij alles over een haperende motor, wat dit kan betekenen en vooral hoe u dit zelf eenvoudig kunt oplossen!

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Auto stottert: oorzaken

Begint de auto ineens met stotteren? Geen reden tot paniek! Vaak kunt u gewoon rustig door blijven rijden, zelfs bij een constante snelheid. Zorg er wel voor dat u de auto controleert en kijkt of er voldoende brandstof aanwezig is. Een stotterende auto moet namelijk wel opgelost worden. Zo voorkomt u verdere schade aan de auto onderdelen. Er zijn een aantal mogelijke oorzaken waarom uw auto hapert. Het komt onder andere voor bij het starten van de auto en tijdens het optrekken of het gas geven. Het is daarom belangrijk om de oorzaak van het haperen te weten voor de oplossing. Een stotterende auto kan komen door de volgende oorzaken:

  • Vervuilde of versleten bougies 
  • Kapotte bobine 
  • Vervuild roetfilter 
  • Vervuild inlaatspruitstuk 
  • Vervuilde EGR-klep

Auto stottert door vervuilde of versleten bougies

Een van de oorzaken van een stotterende auto zijn versleten  bougies. De auto stottert dan vaak tijdens het opstarten of wanneer de motor van de auto koud is. De bougies hebben als taak om vonkjes af te geven. De bobine zet een hoog voltage op de bougies van ongeveer 30.000 volt. De motor gebruikt deze vonkjes voor de ontbranding van het lucht-brandstofmengsel. Doordat de verbranding zo ontzettend snel gaat, geven bougies per minuut wel een paar duizend vonkjes af om de motor soepel te laten lopen. Zijn de bougies versleten of vervuild? Dan zullen ze niet goed vonken. Dit zorgt ervoor dat de auto stottert tijdens het starten, vooral bij een koude motor. De oplossing is dan om de bougies te vervangen. In onze blog “Zo vervang je de bougies” leest u hoe u eenvoudig zelf de bougies vervangt. Bestel voordelig nieuwe bougies op kenteken bij Winparts. Vul uw kenteken of autogegevens in en wij tonen u de juiste bougies!

Selecteer uw auto om onderdelen met pasgarantie te tonen.

Vul uw kenteken in of selecteer handmatig

Of selecteer hier uw auto

Auto stottert door defecte bobine

Een andere oorzaak van het stotteren van de auto is een kapotte bobine. De bobine zet, zoals hierboven staat beschreven, een laag voltage van de auto om in een hoog voltage. De bougies gebruiken de hoogspanning om een vonk te creëren. Een kapotte bobine kan geen hoogspanning meer creëren. Hierdoor ontstaan er minder vonken, waardoor de motor van de auto op minder cilinders gaat draaien. Dit zorgt voor schokken tijdens het rijden. U kunt het schokken oplossen door de bobine te vervangen. Een kapotte bobine vervangen kunt u eenvoudig zelf doen. Lees onze blog over hoe u zelf de bobine vervangen kunt!

Auto stottert door vervuild inlaatspruitstuk

Een vervuild inlaatspruitstuk kan ook de veroorzaker zijn. Vaak merkt u dit doordat de auto regelmatig stottert bij het optrekken. Het inlaatspruitstuk is onderdeel van het inlaatsysteem. Hierdoor komt de koude luchtstroom in de motor terecht. Die lucht is nodig in het verbrandingsproces. Na verloop van tijd kan het spruitstuk verstopt raken door de uitlaatgassen van de auto. Dit komt door de  EGR-klep van de motor. Deze klep zorgt ervoor dat de uitlaatgassen via het inlaatspruitstuk weer terug circuleren naar de motor. Dit verlaagt de uitstoot van NOx, maar zorgt ook voor inwendige vervuiling van het spruitstuk. U kunt het spruitstuk (laten) vervangen of reinigen.

Inlaatspruitstuk reinigen

Stottert de auto door een vervuild inlaatspruitstuk, dan kunt u het onderdeel eenvoudig reinigen met additieven. Populaire additieven zijn bijvoorbeeld  Wynn’s Injector reiniger of Wynn’s Petrol EGR 3. De additieven zoals de Wynn's Petrol, voegt u eenvoudig toe aan de brandstoftank. De vloeistof zal zich vervolgens mengen met de brandstof en in het inlaatspruitstuk gespoten worden. Doordat de brandstof voorzien is van het additief, zal het spruitstuk gereinigd worden. Een gereinigd inlaatspruitstuk zal weer meer lucht doorlaten waardoor het stotteren tijdens het optrekken en rijden afneemt. Lees voor gebruik van het additief altijd de instructies! Het gebruik van de additieven kan namelijk per product verschillen.Knop naar additieven

Inlaatspruitstuk vervangen

Kan het inlaatspruitstuk na een aantal keer niet meer gereinigd worden? Dan moet u het spruitstuk (laten) vervangen. Voor het vervangen van dit onderdeel moet u beschikken over enige technische kennis. U zult namelijk verschillende auto-onderdelen moeten demonteren. Laat u deze klus liever aan een specialist over? Bestel dan voordelig een nieuw inlaatspruitstuk bij Winparts. Vind snel de juiste onderdelen met de kentekencheck. Vul uw kenteken in of selecteer handmatig de juiste autogegevens. Wij zorgen ervoor dat de passende inlaatspruitstukken voor uw voertuig getoond worden.

Selecteer uw auto om onderdelen met pasgarantie te tonen.

Vul uw kenteken in of selecteer handmatig

Of selecteer hier uw auto

Auto stottert door verzadigd roetfilter

Stottert de auto tijdens het optrekken, gas geven of het starten? Dan kan een verzadigd  roetfilter hier ook de veroorzaker van zijn, dit is een bekend probleem. Alle dieselvoertuigen zijn wettelijk verplicht om voorzien te zijn van een roetfilter, ook wel Diesel Particle Filter (DPF) genoemd. Dit filter vangt het schadelijke roet op van de uitlaatgassen. Dit voorkomt dat er schadelijke stoffen in het milieu terechtkomen. Door het opvangen van het roet zal na verloop van tijd het filter vol raken. Normaliter kan de auto het filter zelf regenereren (reinigen). Dit proces kan alleen in gang gezet worden wanneer de auto een hogere snelheid rijdt. Rijdt u vrijwel nooit op de snelweg? Dan kan het voorkomen dat de auto het proces niet in gang kan zetten. De auto kan niet op de juiste temperatuur komen om de roetdeeltjes te verbranden tot as. Na verloop van tijd zal het roetfilter verzadigd raken, waardoor er storingen ontstaan. Daarnaast zorgt een verzadigd roetfilter voor het stotteren van de auto.

Verzadigd roetfilter reinigen   

Een verzadigd roetfilter reinigt u met additieven. Zorg er wel voor dat u op tijd bent. Soms zit het roetfilter zo verstopt dat het filter niet meer gereinigd kan worden. Populaire additieven zijn bijvoorbeeld  Wynn’s Diesel Cleaners en Eurol DPF Cleaner. Deze additieven gooit u in een bijna lege brandstoftank. Het schoonmaakmiddel zal zich mengen met de brandstof. De brandstof zal zich door de auto heen bewegen. Ondertussen reinigt het additief het gehele brandstofsysteem. Wij raden aan om iedere 10.000 kilometer dit schoonmaakmiddel preventief te gebruiken.  Stottert de auto nog steeds nadat het roetfilter gereinigd is? Dan kan het nodig zijn om het roetfilter te vervangen. Lees in onze blog hoe u zelf het roetfilter vervangen moet!

Mijn auto stottert. Kan ik doorrijden?

We raden af om te lang door te rijden met een stotterende auto. Dit kan namelijk veel negatieve gevolgen hebben. Een verstopt roetfilter kan zorgen voor een verhoogd brandstofverbruik, vooral bij lage snelheid. Zeker met de hoge brandstofprijzen wilt u dat voorkomen. Ook kan een verstopt roetfilter ervoor zorgen dat de auto meer fijnstof uitstoot dan toegestaan is. Bij een APK kan dit leiden tot afkeuring van de auto.
Een verstopt inlaatspruitstuk zorgt eveneens voor een hoger brandstofverbruik. Daarnaast zal de auto in vermogen afnemen. U merkt dit ook tijdens het optrekken en het rijden. Daarnaast zal een verstopt inlaatspruitstuk meer uitlaatgassen doorlaten. Hierdoor slijt de auto sneller. Nog veel aantal kilometer doorrijden met versleten of vervuilde bougies kan er uiteindelijk voor zorgen dat de auto niet meer wil starten. Zorg er daarom voor dat u de bougies op tijd vervangt! Vul uw kenteken of autogegevens in, zodat we u de juiste bougies voor uw auto kunnen tonen.

Selecteer uw auto om onderdelen met pasgarantie te tonen.

Vul uw kenteken in of selecteer handmatig

Of selecteer hier uw auto

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 085 070 5200

Anderen bekeken ook:

Als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

Veelgestelde vragen over een stotterende auto

Waarom stottert mijn auto bij het optrekken?

Auto's kunnen stotteren bij het optrekken als gevolg van verschillende redenen. Het kan te maken hebben met de brandstoftoevoer, ontstekingssysteemproblemen, of andere motorgerelateerde kwesties. Voor een nauwkeurige diagnose is het raadzaam een professionele monteur te raadplegen. 

Waarom stottert mijn benzine auto bij het optrekken?

Als uw benzine auto stottert bij het optrekken, kan dit duiden op problemen met de brandstoftoevoer, zoals een verstopte brandstoffilter of injectoren. Het is ook mogelijk dat er ontstekingsproblemen zijn. Een grondige inspectie door een monteur kan de exacte oorzaak bepalen. 

Waarom stottert mijn auto bij het optrekken in de 1e versnelling?

Stotteren bij het optrekken in de 1e versnelling kan te wijten zijn aan problemen met de koppeling, de versnellingsbak of het brandstofsysteem. Slijtage aan de koppeling of een slechte afstelling kan invloed hebben op het soepel schakelen. Laat uw auto nakijken door een specialist om het probleem vast te stellen. 

Waarom stottert mijn dieselauto bij het optrekken? 

Dieselauto's die stotteren bij het optrekken kunnen te maken hebben met brandstofproblemen, zoals een verstopte brandstoffilter of lucht in het brandstofsysteem. Het kan ook duiden op problemen met de injectoren of de verstuivers. Een deskundige diagnose is nodig voor een juiste oplossing. 

Waarom stottert mijn auto bij het optrekken met een koude motor?

Een auto die stottert bij het optrekken met een koude motor kan aangeven dat de lucht-brandstofverhouding niet optimaal is tijdens de koude start. Het kan te wijten zijn aan sensoren, de choke of andere componenten die de motorprestaties regelen. Laat een professional het onderzoeken voor een juiste reparatie.

Ecommerce Europe Trustmark

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Aanmelden