Mijn auto maakt een ratelend / tikkend geluid

04 Juni 2020
Mijn auto maakt een ratelend / tikkend geluid

Uw auto maakt tijdens het of rijden een tikkend, ratelend of metaalachtig geluid. U vraagt zich waarschijnlijk af waar dit geluid vandaan komt en of er een probleem is met de auto. Een ratelend of tikkend geluid kan verschillende oorzaken hebben. Wat deze oorzaken kunnen zijn en wat u er aan kunt doen, leest u in deze blog. 

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Wat doen bij tikkend of ratelend geluid auto?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waardoor de auto een tikkend of ratelend geluid maakt. Het geluid kan bijvoorbeeld altijd al in de auto hebben gezeten of het kan een nieuw geluid zijn die zojuist is ontstaan. Het is belangrijk om eerst te bepalen of dit geluid er altijd al was of niet. Sommige auto's produceren nu eenmaal een metaalachtig, tikkend of ratelend geluid in de motor. Dit hoort zo en betekent dat er verder niks met uw auto aan de hand is. Is het echter een nieuw geluid, dan is het van belang om zo snel mogelijk te lokaliseren bij welk auto-onderdeel dit vandaan komt. 

Een tikkend of ratelend geluid kan veroorzaakt worden door verschillende auto-onderdelen. In principe kunnen alle bewegende delen in de auto gaan tikken of ratelen. Omdat het onmogelijk is om alle potentiele veroorzakers te beschrijven in deze blog, worden enkel de meest voorkomende besproken. Blijkt na onderzoek dat geen van deze oorzaken van toepassing zijn op uw auto probleem, dan zult u de auto verder moeten (laten) onderzoeken. Het is namelijk van belang om altijd de oorzaak vast te stellen. Blijft u doorrijden met een onbekend probleem, dan kan dit er toe leiden dat u meer schade aan de auto toebrengt. 

Bestaand tikkend geluid  

De auto maakt een ratelend of tikkend geluid. Nu is het belangrijk om te achterhalen of dit een bestaand of nieuw geluid is. De kans is aanwezig dat dit geluid altijd al aanwezig was, maar het u nog niet eerder is opgevallen. Sommige auto's maken nu eenmaal een tikkend of ratelend geluid. Dit komt voornamelijk voor bij dieselmotoren die meer geluid maken dan benzinemotoren. Dit wil niet zeggen dat benzinemotoren nooit een standaard geluid hebben, ook dat kan zeker voorkomen. Deze geluiden worden soms veroorzaakt door de brandstofpompinjectorendistributieketting of de kleppen. Ook kan het tikkende geluid veroorzaakt worden door het gebruik van de materialen in bijvoorbeeld het dashboardkastje. Auto's in hogere prijsklasses hebben hier vaak minder last van, aangezien het interieur vaak gemaakt is van kwalitatief beter materiaal. 

Acuut tikkend geluid

Blijkt het een nieuw tikkend of ratelend geluid te zijn? Dan raden wij het aan om te (laten) onderzoeken waar dit geluid vandaan komt en wat het veroorzaakt. Deze geluiden hebben vaak te maken met oneffenheden in de processen die onder de motorkap plaatsvinden. Maar soms is het geluid ook eenvoudig te traceren en te verhelpen. Het kan namelijk voorkomen dat er losse voorwerpen in de dashboardkastjes, deuren of kofferbak liggen die het geluid veroorzaken. Blijkt dit niet het geval, zorg er dan voor dat u zo snel mogelijk achterhaalt waar het geluid wel door wordt veroorzaakt. Doorrijden met eventuele defecte auto-onderdelen kan leiden tot meer schade aan de auto en uiteindelijk een dure rekening. Een tikkend of ratelend geluid kan op verschillende momenten hoorbaar zijn, afhankelijk van de oorzaak. Zo kan het geluid te horen zijn bij het starten van de auto, tijdens het optrekken of het rijden in een bocht. 

Auto start niet tikkend geluid

Een tikkend geluid kan ook hoorbaar zijn bij het starten van de auto, of eigenlijk het niet starten van de auto. Wanneer de auto niet start, maar u wel een tikkend geluid hoort dan wordt dit veroorzaakt door het startrelais. Het startrelais is onderdeel van de startmotor en zorgt ervoor dat de bendix uitslaat en het vliegwiel gaat draaien. Dit is nodig om de auto te kunnen starten. Wanneer de auto niet start en u enkel een tikkend geluid hoort, dan zal het startrelais niet voldoende stroom krijgen. Het relais zal niet voldoende stroom hebben om de bendix volledig uit te slaan en dus gaat het vliegwiel niet draaien. De uiteindelijke veroorzaker is een zwakke of lege accu. Wanneer u de accu oplaadt of vervangt is het probleem vaak opgelost en zal de auto weer starten. Meer lezen over een lege accu, hoe u deze vervangt of oplaadt leest u in onze blog. 

Ratelend geluid bij het optrekken en rijden

In sommige gevallen is een tikkend of ratelend geluid hoorbaar tijdens het optrekken van de auto. Wanneer u een tikkend geluid bij het optrekken hoort, dan kan dit verschilende oorzaken hebben. Zo kan de uitlaat of de hitteplaat loszitten, ook kan de motor zijn drooggelopen of de distributieketting versleten zijn. 

Loszittende uitlaat of hitteplaat       

Een tikkend geluid tijdens het optrekken van de auto kan veroorzaakt worden door een loszittende uitlaat of hitteschild. Door de trillingen die ontstaan tijdens het rijden en optrekken zullen deze onderdelen gaan tikken. Het is eenvoudig te controleren of het tikkende of ratelende geluid wordt veroorzaakt door het uitlaatsysteem. Druk bij een afgekoelde motor met een stuk gereedschap tegen het uitlaatsysteem aan, u zult eenvoudig merken of deze loszitten. Vaak kunt u deze weer eenvoudig vastzetten en is het probleem opgelost. Zijn de onderdelen echter verroest, dan kunt u deze beter vervangen met nieuwe onderdelen. Verroeste uitlaatdelen zullen waarschijnlijk snel weer losraken. 

Selecteer uw auto om onderdelen met pasgarantie te tonen.

Vul uw kenteken in of selecteer handmatig

Drooggelopen motor      

Wanneer de auto een tijd heeft stilgestaan en weinig is gebruikt, is de kans aanwezig dat de motor droog staat. De motor wordt bij veel stilstaan niet goed gesmeerd met motorolie met als gevolg dat deze gaat tikken of ratelen. Het drooglopen van de motor kan ook worden veroorzaakt doordat er niet voldoende motorolie in de auto aanwezig is waardoor deze ook gaat tikken of ratelen. Het is belangrijk om de motorolie altijd op het juiste peil te houden en op tijd te verversen. Zit er te weinig motorolie in de auto, dan kan de motor uiteindelijk vastlopen. Benieuwd hoe u de motorolie op peil brengt of moet verversen? Lees dan onze blog: Hoe moet ik motorolie verversen? 

Castrol Edge Titanium 5W30KroonOil Torsynth 5W40Eurol Fortence 5W30

Versleten distributieketting                          

Een tikkend, ratelend of metaalachtig geluid kan ook worden verooraakt door de distributieketting. Sommige auto's zijn voorzien van een distributieriem en andere weer met een distributieketting. De distributieketting maakt van zichzelf al meer geluid dan een distributieriem. Is de distributieketting echter versleten of uitgerekt, dan zal deze nog harder en meer gaan ratelen. Een uitgerekte over versleten distributieketting kunt u het best zo snel mogelijk vervangen. Wanneer de ketting namelijk te slap komt te hangen, verspringt deze een of meerdere tanden. Dit kan ernstige schade toebrengen aan de auto.

Tikkend/ratelend geluid in de bocht

Wanneer de auto een tikkend of ratelend geluid maakt terwijl u in een bocht rijdt, dan kan dit worden veroorzaakt door de homokineet of aandrijfas. Vaak is dit geluid niet te horen bij het optrekken of rechtdoor rijden, maar enkel tijdens het rijden in een bocht. Een homokineet kan defect raken doordat de hoes die eromheen zit stuk is gegaan. Vervolgens kan er vuil in komen en kan het vet uit de lagers lopen waardoor er geen goede smering meer is. Een homokineet kan ook defect raken door een impact, zoals het hard tegen een stoep oprijden. Of het tikkende geluid daadwerkelijk wordt veroozaakt door de homokineet kunt u eenvoudig controleren. Ga op bijvoorbeeld een parkeerplaats in een cirkel rijden, hoort u nu het geluid? Stuur vervolgens recht, het geluid is nu waarschijnlijk weg. Ook kunt u het stuur helemaal naar links of rechts draaien en vervolgens achter het wiel kijken. Ziet u nu een gebroken hoes met veel vuiligheid eromheen? Dan wordt het probleem veroorzaakt door de homokineet.

Blijft u doorrijden met een versleten homokineet, dan zal het geluid steeds beter hoorbaar zijn. Ook zal dit auto-onderdeel nog sneller slijten, waardoor uiteindelijk zelfs de gehele aandrijfas defect kan raken. Ook kan het blijven doorrijden leiden tot gevaarlijke situaties, vooral wanneer de onderdelen tijdens het rijden kapot gaan.

Nog vragen? Neem contact op via klantenservice@winparts.nl of bel naar 085 070 5200

Anderen bekeken ook:

Op de hoogte gesteld worden als er een nieuwe blog online staat? Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 5% korting op je eerste bestelling.

,
We gebruiken cookies voor de beste gebruikerservaring. Lees meer..
OK