Mijn auto maakt een ratelend of tikkend geluid

28 Juli 2021
Mijn auto maakt een ratelend of tikkend geluid

Tijdens het rijden maakt de auto een tikkend, ratelend of metaalachtig geluid. Maar waar komt dit geluid ineens vandaan? Een tikkend of ratelend geluid van de auto kan verschillende oorzaken hebben. Wat deze oorzaken kunnen zijn en wat u er aan kunt doen, dat leest u allemaal in deze blog. 

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Wat doen bij tikkend of ratelend geluid auto?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waardoor de auto een tikkend of ratelend geluid maakt. Het tikkende geluid kan bijvoorbeeld altijd al in de auto hebben gezeten, maar heeft u nooit opgemerkt. Sommige auto's produceren nu eenmaal een metaalachtig, tikkend of ratelend geluid in de motor. Dit hoort zo en betekent dat er verder niks met de auto aan de hand is. Een nieuw ontstaan geluid kan echter wel een probleem zijn. Het is in dit geval ook belangrijk om zo snel mogelijk te lokaliseren waar het geluid vandaan komt.

Een tikkend of ratelend geluid kan veroorzaakt worden door verschillende auto-onderdelen. In principe kunnen alle bewegende delen van de auto gaan tikken of ratelen. Aangezien het onmogelijk is om alle potentiële oorzaken te beschrijven in deze blog, zullen we enkel de meest voorkomende bespreken. Blijkt na het checken van de genoemde auto-onderdelen dat geen van deze de veroorzaker is van het tikkende geluid, dan raden we het aan om de auto verder te (laten) onderzoeken. Het is namelijk van belang dat de oorzaak wordt vastgesteld. Doorrijden met een onbekend probleem kan leiden tot een defecte auto.

Bestaand tikkend geluid auto

De auto maakt een ratelend of tikkend geluid en dus is het belangrijk om te achterhalen of dit een bestaand of nieuw geluid is. Het kan namelijk voorkomen dat het een bestaand geluid is, maar het u nog niet eerder is opgevallen. Sommige auto's maken bij bepaalde onderdelen nu eenmaal een tikkend of ratelend geluid. Vooral dieselmotoren maken over het algemeen meer geluid dan benzinemotoren. Bestaande geluiden worden voornamelijk veroorzaakt door onder andere de  brandstofpompinjectorendistributieketting of de kleppen. Een tikkend geluid wordt soms ook veroorzaakt door het materiaal van het dashboard(kastje), dit komt voornamelijk voor bij auto's uit de lagere prijsklasse. Bij auto's uit het hogere segment worden vaak kwalitatief betere materialen gebruikt die minder geluid veroorzaken. 

Acuut tikkend geluid auto

Is het ratelende of tikkende geluid van de auto nieuw, dan raden we het aan om te onderzoeken waar dit geluid vandaan komt en welk onderdeel het veroorzaakt. Acute tikkende geluiden hebben vaak te maken met oneffenheden in de processen die onder de motorkap plaatsvinden. Maar voor u de hele motor gaat inspecteren, raden we het aan om eerst te controleren of er geen losse voorwerpen in het dashboardkastje, de deuren of in de kofferbak liggen die deze geluiden veroorzaken.

Heeft u niks kunnen vinden, dan is het zaak om de auto verder te controleren. Belangrijk is om eerst vast te stellen wanneer het geluid hoorbaar is. Het tikkende geluid kan bijvoorbeeld hoorbaar zijn tijdens het starten van de auto, tijdens het optrekken of bij het rijden in een bocht. 

Tikkend geluid bij starten auto

Een tikkend geluid kan hoorbaar zijn bij het starten van de auto. Of beter gezegd, bij het niet starten van de auto. Wanneer de auto niet start, maar u wel een tikkend geluid hoort, dan kan dit worden veroorzaakt door het startrelais. Het startrelais is onderdeel van de  startmotor en zorgt ervoor dat de bendix uitslaat en het vliegwiel gaat draaien. Dit proces is nodig om de auto te kunnen starten. Een tikkend geluid bij een niet startende motor geeft vaak aan dat het startrelais niet voldoende stroom krijgt. Het relais zal dan niet in staat zijn om de bendix volledig uit te slaan waardoor het vliegwiel niet gaat draaien. De uiteindelijke veroorzaker is in dit geval een zwakke of lege auto-accu. Het opladen of vervangen van de accu is vaak de oplossing, de auto zal daarna weer goed starten. In onze blog 'mijn auto accu is leeg' leest u hoe u eenvoudig de auto accu kunt opladen of vervangen. 

Ratelend geluid auto bij het optrekken

Een tikkend of ratelend geluid kan hoorbaar zijn tijdens het optrekken van de auto. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zo kan de uitlaat of de hitteplaat loszitten. Ook kan het zijn dat de motor is drooggelopen of dat de  distributieketting versleten is. 

Loszittende uitlaat of hitteplaat       

Een ratelend geluid tijdens het optrekken van de auto kan veroorzaakt worden door een loszittende  uitlaat. Het onderdeel kan door trillingen die tijdens het rijden ontstaan gaan tikken of ratelen. Gelukkig is het eenvoudig om te controleren of het geluid wordt veroorzaakt door het uitlaatsysteem. Zorg er eerst voor dat de auto goed is afgekoeld. Tik vervolgens met een stuk gereedschap tegen de uitlaat aan. U zult snel merken of het onderdeel los zit. Een loszittende uitlaat kan vaak eenvoudig worden vastgezet met een klem. Is de uitlaat echter verroest, dan kunt u deze beter direct vervangen in plaats van vastzetten. De kans is namelijk groot dat een verroest onderdeel snel weer los raakt. Een loszittend hitteschild bij de uitlaat kan ook een tikkend of ratelend geluid veroorzaken. Wanneer het hitteschild los zit, zult u deze ook weer vast moeten zetten. 

Selecteer uw auto om onderdelen met pasgarantie te tonen.

Vul uw kenteken in of selecteer handmatig

Of selecteer hier uw auto

Drooggelopen motor      

Wanneer de auto langere tijd heeft stilgestaan of weinig is gebruikt, is de kans aanwezig dat de motor droog staat. Door het stilstaan wordt de motor van de auto niet goed gesmeerd met motorolie, met als gevolg dat deze gaat tikken of ratelen. Het is daarom belangrijk om regelmatig even een stukje met de auto te rijden. Een drooggelopen motor kan ook worden veroorzaakt door een tekort van  motorolie in de auto. Het is belangrijk om de motorolie altijd op het juiste peil te houden en op tijd te verversen. Zit er te weinig motorolie in de auto, dan kan de motor uiteindelijk vastlopen. Benieuwd hoe u de motorolie op peil brengt of moet verversen? Lees dan onze blog: Hoe moet ik motorolie verversen? 

Castrol Edge Titanium 5W30KroonOil Torsynth 5W40Eurol Fortence 5W30

Versleten distributieketting                          

De distributieketting kan ook de veroorzaker zijn van een tikkend of ratelend geluid. Sommige auto's zijn voorzien van een  distributieriem en andere hebben een distributieketting. De distributieketting maakt van zichzelf al meer geluid dan een distributieriem. Is de distributieketting versleten of uitgerekt, dan zal het geluid aanzienlijk toenemen. Een uitgerekte of versleten distributieketting kunt u het best zo snel mogelijk vervangen. Wanneer de ketting namelijk te slap komt te hangen, verspringt deze een of meerdere tanden. Dit kan ernstige schade toebrengen aan de auto en zelfs een total loss veroorzaken.

Tikkend of ratelend geluid in de bocht

Wanneer de auto een tikkend of ratelend geluid maakt terwijl u in een bocht rijdt, dan kan dit worden veroorzaakt door de  homokineet of de aandrijfas. Vaak is dit geluid niet hoorbaar tijdens het optrekken of rechtdoor rijden, maar enkel tijdens het rijden in een bocht. Een homokineet kan defect raken doordat de stofhoes die eromheen zit stuk is gegaan. Vervolgens kan er vuil bij de homokineet komen en kan het vet uit de lagers lopen waardoor er geen goede smering meer is. Een homokineet kan ook defect raken door een impact, zoals hard tegen een stoep oprijden. Of het tikkende geluid daadwerkelijk wordt veroorzaakt door de homokineet, kunt u eenvoudig controleren. Ga op bijvoorbeeld een parkeerplaats in een cirkel rijden, hoort u nu het geluid? Stuur vervolgens recht, het geluid is nu waarschijnlijk weg. Ook kunt u het stuur helemaal naar links of rechts draaien en vervolgens achter het wiel kijken. Ziet u nu een gebroken hoes met veel vuiligheid eromheen? Dan wordt het probleem veroorzaakt door de homokineet.

Blijft u doorrijden met een versleten homokineet, dan zal het geluid steeds beter hoorbaar zijn. Ook zal dit auto-onderdeel nog sneller slijten, waardoor uiteindelijk zelfs de gehele aandrijfas defect kan raken. Ook kan het blijven doorrijden leiden tot gevaarlijke situaties, vooral wanneer de onderdelen tijdens het rijden kapotgaan. Lees hier meer over in onze  blog over de aandrijfas vervangen.

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 085 070 5200

Anderen bekeken ook:

Op de hoogte gesteld worden als er een nieuwe blog online staat? Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

Veelgestelde vragen over een ratelend of tikkend geluid vanuit de auto


Waarom maakt mijn auto een tikkend geluid bij het starten?

Een tikkend geluid bij het starten kan verschillende oorzaken hebben. In de meeste gevallen wijst het op problemen met de startmotor, versleten tandwielen, of een zwakke accu. Raadpleeg een professional voor een correcte diagnose.

Wat veroorzaakt een tikkend geluid tijdens het rijden met de auto?

Een tikkend geluid tijdens het rijden kan worden veroorzaakt door versleten of beschadigde onderdelen, zoals klepstoters, kleppen, of een beschadigd wiel. Laat uw auto inspecteren voor de juiste diagnose.

Mijn auto maakt een tikkend geluid bij stilstand, wat kan dit zijn?

Een tikkend geluid bij stilstand kan duiden op problemen met de distributieketting, kleppen, of hydraulische klepstoters. Laat een professional het onbekende geluid correct diagnosticeren.

Wat moet ik doen als mijn auto niet start en een tikkend geluid maakt?

Een tikkend geluid bij het starten, gecombineerd met het niet starten van de auto, kan wijzen op een defecte startmotor, beschadigde tandwielen, of een lege accu. Laat de auto direct nakijken voor de juiste diagnose.

Kan een tikkend geluid achterwiel problemen aanduiden?

Ja, een tikkend geluid achter het wiel kan duiden op problemen met de ophanging, remmen, of zelfs een beschadigd wiel. Laat het ongewone geluid correct diagnosticeren voor een juiste oplossing.

Wat zijn mogelijke oorzaken van een tikkend geluid in het wiel van mijn auto? 

Een tikkend geluid in het wiel kan veroorzaakt worden door losse onderdelen, versleten lagers, of problemen met de remmen. Laat een professional het vreemde geluid correct diagnosticeren voor de juiste oplossing.

Kan een tikkend geluid auto wiel gevaarlijk zijn om te negeren?

Ja, een tikkend geluid in het auto wiel kan wijzen op veiligheidsproblemen. Vermijd negeren en laat het geluid correct diagnosticeren om mogelijke complicaties te voorkomen.

Ecommerce Europe Trustmark

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Aanmelden