Mijn auto lekt olie of koelvloeistof

10 Februari 2023
Mijn auto lekt olie of koelvloeistof

Help, mijn auto lekt koelvloeistof of olie! Wij leggen in deze blog uit wat de oorzaken van een lekkage zijn en wat u ertegen kunt doen. Het is belangrijk om te achterhalen of er olie of koelvloeistof lekt. Daarnaast moet u weten waar het lek vandaan komt. In beide gevallen is lekkage erg vervelend. Het lek dient zo snel mogelijk verholpen te worden om schade aan de auto te voorkomen. Lees snel onze blog wat de oorzaak van het lek is en wat u hiertegen kunt doen!

Knop naar additievenpagina

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Mijn auto lekt koelvloeistof

Lekt uw auto  koelvloeistof? Dan ziet u vaak als eerste dat er een plasje koelvloeistof onder de auto ligt. In dit geval is er lekkage ontstaan in het koelsysteem. Koelvloeistof lekkage ontstaat door een lek in de radiateurwaterpompslangen of in het ergste geval de koppakking. Met uitzondering van de koppakking, kunt u eenvoudig zelf een koelvloeistof lekkage opsporen. U zult hiervoor onder de motorkap moeten kijken. Slangen of delen van de motor zien er dan nattig of vettig uit. Soms ruikt u de koelvloeistof ook. Dit is een duidelijke indicatie dat er koelvloeistof lekt. Het komt ook voor dat de lekkage niet zichtbaar is. U heeft dan te maken met een interne lekkage. Dit merkt u vaak aan een snel dalend koelvloeistofniveau. Een interne lekkage kan voorkomen in bijvoorbeeld de motor. Een symptoom dat u dan ziet is witte rook uit de uitlaat

Lekkage aan het koelsysteem herkent u ook aan witte prut - ook wel sludge genoemd - in de  motorolie. Soms vindt u dit terug in de oliedop of aan de oliepeilstok. Dit is het gevolg van koelwater dat zich met de olie mengt.

Koelvloeistof lek oplossen

Wanneer uw auto koelvloeistof lekt, dan gaat het meestal om kleine lekkages. Met  additieven zoals Wynn’s Radiator stop leak of Wynn’s coolingsystem stop leak herstelt u een klein lek eenvoudig. Deze producten voegt u toe aan het koelsysteem van de auto. Wanneer u de auto weer start zal de vloeistof door het koelsysteem lopen. Het additief dicht vervolgens de lekkages. Houd er rekening mee dat dit vaak maar tijdelijke oplossingen zijn. Lees voor  alle informatie over additieven onze blog. Soms werken deze additieven niet, dan is de lekkage te groot. Dan is het nodig om de radiator of waterpomp te vervangen.

Wynn's Radiator Stop Leak 325mlEurol Radiator Sealer 250mlWynn's Cooling System Stop Leak 325mlBars Leaks Liquid 150gr

Er kan ook lekkage aan de koppakking ontstaan. De koppakking zal dan niet meer goed de onderdelen afsluiten, waardoor er een lek ontstaat. Het is daarom belangrijk een lekke koppakking snel te herkennen. Het vervangen van de koppakking, waterpomp of radiateur vereist technische kennis en is tijdsintensief. Hierdoor lopen de kosten bij een garage snel hoog op. Wij raden daarom aan om deze auto-onderdelen voordelig online te bestellen en de reparatie zelf uit te voeren. Zo zult u een hoop kosten besparen. 


Additieven zijn dus echt puur bedoeld als tijdelijke oplossing, zodat u nog even door kunt rijden tot de reparatiedag. Vroeg of laat zal de lekkage terugkomen en zult u het koelsysteem moeten (laten) repareren. Is het lek verholpen? Vergeet dan niet om het koelvloeistofpeil weer op het juiste niveau te brengen. Zorg ervoor dat u de juiste koelvloeistof bijvult! In onze blog “ Welke koelvloeistof moet er in mijn auto?” leest u meer over de verschillende koelvloeistoffen.

Doorrijden met koelvloeistof lekkage

Kunt u doorrijden met een koelvloeistof lekkage? Het is niet verstandig om door te blijven rijden met een koelvloeistof lekkage. Te lang doorrijden als uw auto koelvloeistof lekt, kan zorgen voor oververhitting van de motor en uiteindelijk voor motorschade. Ook kan het lek groter worden. Als u echt geen andere mogelijkheid heeft, vul dan de koelvloeistof bij zodat u voldoende heeft. Het vloeistofniveau mag niet onder het minimum komen. U kunt dan nog doorrijden tot aan uw bestemming of tot de garage. Laat het lek vervolgens zo snel mogelijk oplossen.

Mijn auto lekt olie

Ligt er een plas olie onder de auto? Dan is het belangrijk om te lokaliseren waar deze olie lekkage vandaan komt. Het is lastiger om een olielekkage vast te stellen. De onderkant van de auto zit namelijk vaak volledig onder de olie. Hierdoor is de bron van de lekkage lastig te vinden. 

Om de locatie van de olielekkage vast te kunnen leggen, zult u de onderkant van de auto goed moeten reinigen. Dit kunt u doen met bijvoorbeeld een hogedrukspuit en een goede  motorreiniger. Na het reinigen is het een stuk eenvoudiger om te vinden waar de olielekkage zit. Ga bijvoorbeeld een stuk rijden. Na het rijden kunt u zien waar de verse olie lekt. Wanneer er olie lekt, kan er een defect zijn aan meerdere auto-onderdelen. Controleer daarom dus ook de volgende onderdelen:

Als er olie lekt, betekent dit niet direct dat het om motorolie gaat. Het kan ook gaan om  remolieversnellingsbakolie of stuurbekrachtigingsolie. Welke soort olie uw auto lekt, kunt u herkennen aan de kleur. Motorolie is vaak donker, terwijl versnellingsbak olie lichter van kleur is. Als het gaat om stuurbekrachtigingsolie, dan is de kleur roodachtig. Nu is de volgende vraag; hoe los ik een olielekkage op? We leggen het u hieronder uit!    

Olielekkage oplossen   

Zoals we hierboven hebben beschreven, kan het erg lastig zijn om de bron van de olielekkage te vinden. Na een stukje rijden ziet u vaak goed waar de olie lekt. Nadat u de locatie van de olielekkage hebt gevonden, kunt u stappen ondernemen. Sommige kleinere lekkages kunt u eenvoudig verhelpen met additieven zoals ‘lekstop’ of ‘stopleak’. Deze additieven mengt u eenvoudig met de olie. Let er bij de aanschaf wel op dat u de juiste additieven bestelt. Gooit u per ongeluk het verkeerde additief bij de verkeerde olie, dan kan hier extra schade door ontstaan. 

Wynn's Engine Oil Stop Leak 325mlWynn's Engine Oil Stop-Leak 325mlEurol Engine Oil Stop Leak 250mlLiqui Moly Olieverlies Stop 300ml

Kosten voor het verhelpen van olielekkage      

Het is lastig aan te geven wat de kosten zijn wanneer uw auto olie lekt. Het olielek kan namelijk aan verschillende auto-onderdelen liggen. De kosten van deze onderdelen kunnen flink variëren. Ook is het ene auto-onderdeel eenvoudiger te vervangen dan de andere. Bevindt de lekkage zich in de leidingen, klepdeksel- of carterpakking? Dan zouden de kosten mee kunnen vallen en kunt u de reparatie vaak zelf uitvoeren. Deze onderdelen zijn eenvoudiger en sneller te vervangen dan bijvoorbeeld een cilinderkoppaking of krukaskeerring.

Doorrijden met olielekkage

Iets wat veel mensen vragen is; “ kan ik doorrijden als er olie lekt?”. Wanneer de auto olie lekt, kunt u in principe nog een stukje doorrijden, maar dit wordt zeker niet aangeraden! Als u doorrijdt, dan kan er olie op plaatsen komen waar dit niet hoort. Andere auto onderdelen kunnen hierdoor schade oplopen.

Lekt er motorolie? Dan kan de motor van de auto op een gegeven moment vastlopen. Een vastgelopen motor is ook een van de meest voorkomende redenen dat een auto op de sloop terechtkomt. Zorg er daarom voor dat u zo snel mogelijk het probleem lokaliseert en verhelpt.

Is het niet mogelijk om het lek direct te (laten) repareren? Zorg er dan voor dat er genoeg olie in de auto zit. U kunt dan doorrijden naar de garage. Laat vervolgens het lek zo snel mogelijk repareren. Zorg ervoor dat u de juiste motorolie bijvult! Bij Winparts vindt u eenvoudig de juiste motorolie op kenteken. Vul uw autogegevens of kenteken in op de website. Wij zorgen ervoor dat de goede motorolie voor uw voertuig getoond wordt.

Selecteer uw auto om onderdelen met pasgarantie te tonen.

Vul uw kenteken in of selecteer handmatig

Of selecteer hier uw auto

Een andere reden waarom u beter niet met een olielek door kunt rijden is het milieu. Lekkende olie kan het grondwater vervuilen, doordat het in de natuur terechtkomt. Vindt u een olieplas onder uw auto? Ruim dit dan zo snel mogelijk op. U kunt ook een lekbak onder uw auto zetten tot het probleem is verholpen. Zo lekt de olie in de bak en niet op de grond.

Knop naar additievenpagina

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 085 070 5200

Anderen bekeken ook:

Als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

Veelgestelde vragen over koelvloeistof lekkage


Wat zijn de gevolgen van een lekke koppakking voor het koelsysteem van mijn auto? 

Een lekke koppakking kan leiden tot koelvloeistof lekkage, waardoor het koelsysteem onder druk komt te staan. Dit kan de efficiëntie van de koeling verminderen, wat resulteert in oververhitting van de motor. 

Hoe kan ik controleren op lekkende koelvloeistof en een lekke koppakking? 

Controleer op zoete geuren, zichtbare koelvloeistof lekkage onder de auto, drukverlies in het koelsysteem en symptomen van een oververhitte motor. Deze kunnen wijzen op een lekke koppakking.

Wat zijn de gevolgen als mijn auto koelvloeistof lekt? 

Koelvloeistof lekkage kan leiden tot oververhitting van de motor. De vloeistof kan ernstige schade veroorzaken, waaronder beschadigde pakkingen, kapotte onderdelen en in extreme gevallen zelfs motorschade.

Hoe herken ik een lekke koppakking?

Tekenen van een lekke koppakking omvatten witte rook uit de uitlaat, een zoete geur in de auto, oververhitting van de motor, en lekkende koelvloeistof. Raadpleeg een professional voor een nauwkeurige diagnose.

Wat moet ik doen als mijn motor oververhit raakt door koelvloeistof lekkage?

Stop onmiddellijk en schakel de motor uit om verdere schade te voorkomen. Laat de motor afkoelen voordat u voorzichtig koelvloeistof toevoegt. Raadpleeg een monteur om de oorzaak van het lek te achterhalen.

Wat zijn de mogelijke oorzaken van rook uit de uitlaat als gevolg van een lekke koppakking?

Een koppakking lek kan resulteren in koelvloeistof die de verbrandingskamers binnendringt, wat leidt tot witte rook uit de uitlaat. Dit duidt op een ernstig probleem dat onmiddellijke aandacht vereist.

Kan ik mijn auto blijven rijden als de koppakking lek is? 

Het wordt sterk afgeraden om met een lekke koppakking door te rijden. Dit kan na verloop van tijd leiden tot ernstige motorschade en hogere reparatiekosten. Laat uw voertuig naar een monteur slepen voor reparatie.

Ecommerce Europe Trustmark

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Aanmelden