Mijn auto lekt olie of koelvloeistof

26 Oktober 2017
Mijn auto lekt olie of koelvloeistof

Laatst bijgewerkt: 26-2-2018

Er ligt een vlek op de grond onder uw auto. Waar komt deze vandaan? De eerste stap is om te lokaliseren waar de lekkage is ontstaan. Daarnaast is het belangrijk om te onderscheiden of het om olie gaat of om koelvloeistof. Heeft u dit vastgesteld, dan kunt verder op onderzoek uit. Dit artikel gaat kort in op de lekkage van koelvloeistof en hoe deze te verhelpen is. Daarna wordt de olielekkage verder uitgewerkt.

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Mijn auto lekt koelvloeistof  

Of uw auto koelvloeistof lekt kunt u herkennen aan de vloeistof die onder de auto ligt. Is dit koelvloeistof, dan zit er een lekkage in het koelsysteem. De oorzaak kan een lek in de radiatorwaterpompslangen of in het ergste geval de koppakking zijn. Met uitzondering van de koppakking kunt u deze lekkages vaak visueel terugvinden onder de motorkap. Slangen of delen van de motor zien er dan nattig of vettig uit. Als u de vloeistof met een vinger ruikt zal deze zoetig ruiken, wat een duidelijke indicatie is dat het koelvloeistof is. Soms is het visueel niet mogelijk om te zien of er koelvloeistof lekt. Moet u vaker dan normaal de koelvloeistof bijvullen? Dan kan dit duiden op een lekkage. Dit kan dan een interne lekkage zijn in de motor. Een teken hiervoor is witte rook dat uit de uitlaat komt. Meer over witte rook uit de uitlaat kunt u lezen in het artikel witte rook uit uitlaat. Een ander teken waaraan u een lekkage in het koelsysteem kunt herkennen is witte prut - ook wel sludge genoemd – in de motorolie. Dit kunt u controleren met behulp van een peilstok. Herkent u een van deze tekenen? Grote kans dat er koelvloeistof lekt. Controleer dan spoedig het koelsysteem op lekkage of laat het controleren.

Hoe kan ik de koelvloeistof lekkage oplossen?  

Als er koelvloeistof lekt gaat het soms maar om kleine lekkages die gedicht kunnen worden met producten als Wynn’s Radiator stop leak of Wynn’s coolingsystem stop leak. Deze producten kunt u vinden bij Winparts. Helpen deze producten niet? Dan is het nodig om de lekkende delen zoals bijvoorbeeld de radiator of waterpomp te vervangen.

Let op: additieven zijn enkel een tijdelijke oplossing. Vroeg of laat zal de lekkage terugkomen en zal er een reparatie uitgevoerd moeten worden. Additieven zijn puur bedoeld als tijdelijke oplossing zodat u nog even door kunt rijden tot de reparatiedag.

Zit er een lekkage in de koppakking, dan moet ook deze worden vervangen. Het vervangen van deze onderdelen vereist technische kennis en is tijdsintensief. Doordat het vervangen tijdsintensief is, lopen de kosten bij een garage hoog op. De onderdelen los bestellen en zelf vervangen scheelt u in de kosten. Nadat de lek is verholpen, zult u ook extra koelvloeistof in het systeem van uw auto moeten toevoegen. Maar welke koelvloeistof heeft u nodig?

Welke koelvloeistof heb ik nodig?

Gaat u de koelvloeistof bijvullen? Dan is het erg belangrijk dat u dat doet met de koelvloeistof die geschikt is voor uw auto. Er zijn verschillende kleuren koelvloeistof. De kleur houdt verband met de motoren waarin deze gebruikt kan worden. Dat wil zeggen dat voor een aluminium motorblok een andere kleur vloeistof wordt gebruikt dan voor een gietijzeren motorblok. De kleuren verwijzen dus naar verschillende technologieën. 

Het mengen van verschillende koelvloeistoffen wordt afgeraden. Hiermee kan de werking van de vloeistof ongedaan worden gemaakt. Zo kunnen er verstoppingen ontstaan door loskomende oxidatielagen. Ook kunnen er lekkages aan de waterpomp en koppakkingen ontstaan. Het mengen van koelvloeistoffen kan ook kunststoffen en rubbers aantasten. De kleur van de koelvloeistof van uw auto kunt u zien in het reservoir onder de motorkap. Deze is vaak doorzichtig. Weten welke koelvloeistof geschikt is voor uw auto? Dan kunt u het beste het instructieboekje van uw auto lezen.

Mijn auto lekt olie        

Of uw auto olie lekt is vaak lastiger vast te stellen dan een lekkage in het koelsysteem. Dit komt doordat de onderkant van de motor vaak onder de olie zit door de olielekkage en daardoor is de bron niet goed te vinden. Olie dat al heeft gelekt wordt tijdens het rijden verspreid aan de onderkant van de auto en wordt over een groot gedeelte van de motor verspreid.

Om de lekkage te kunnen vaststellen, kunt u het best de onderkant van de auto goed reinigen. Dit kunt u doen met een hogedrukspuit en een goede motorreiniger. Door het reinigen wordt het sneller zichtbaar waar de lekkage zich precies bevindt. Na het reinigen kunt u het best een stuk gaan rijden. Na het rijden kunt u zien waar de verse olie vandaan komt. Olielekkage wordt vaak veroorzaakt door een defecte:

Welk soort olie lekt er?      

Dat de auto olie lekt wil niet zeggen dat het per se om motorolie gaat. Het kan ook gaan om remolieversnellingsbakolie of stuurbekrachtigingsolie. Welk soort olie uw auto lekt kunt u herkennen aan de kleur. Motorolie is vaak donker, terwijl versnellingsbakolie lichter van kleur is. Als het gaat om stuurbekrachtigingsolie, dan is de kleur roodachtig.        

Hoe kan ik de olielekkage verhelpen?      

Als uw auto olie lekt, dient u eerst te onderzoeken waar de lekkage precies zit. Zoals eerder beschreven in dit artikel, kunt u het beste de onderkant van de auto eerst goed reinigen. Na een stukje rijden kunt u dan vaak goed zien waar de olie lekt.

Soms kunt u lekkages eenvoudig verhelpen met additieven genaamd 'lekstop of stopleak'. Deze producten kunnen kleine lekkages dicht maken die ontstaan zijn door slijtage. Vaak bevatten ze stoffen die de olie wat dikker maken waardoor deze minder eenvoudig kan weg lekken. Ook zijn meestal toevoegingen te vinden die rubberen afdichtingen weer wat laten opzetten en verfrissen, zodat ze beter afdichten.             

STP motor lekstop of Wynn's Power Steering Stopleak zijn hiervoor geschikte producten. Verschillende soorten lekstop zijn te vinden bij Winparts. Deze additieven kunt u gemakkelijk door de olie mengen. Let er bij het aanschaffen en gebruiken van additieven wel op dat u de juiste koopt. Gooi nooit motor- of radiatorlekstop door de stuurbekrachtigings- of remolie. Hiermee kunt u extra schade aanrichten. Controleer dus goed welk additief u nodig heeft. Weet u niet zeker welke product de juiste is? Neem dan contact op met de klantenservice van Winparts via: klantenservice@winparts.nl.

Werken de additieven niet? Dan bent u vaak genoodzaakt om de lekke onderdelen te vervangen. Sommige onderdelen zijn makkelijker te vervangen dan anderen. Het zelf vervangen van de onderdelen kan in de kosten schelen. Het vervangen is vaak tijdsintensief, wat kan leiden tot hoge kosten bij een garage.

Wat kost het verhelpen van de olielekkage?      

Het aangeven van de eventuele kosten als uw auto olie lekt is lastig. Dit komt doordat olielekkage kan ontstaan in verschillende onderdelen. Al deze onderdelen verschillen in prijs. Ook is het vervangen van de een gemakkelijker dan de ander. Bevindt de lekkage zich in de leidingenklepdeksel- of carterpakking, dan zouden de kosten kunnen meevallen en kunt u de reparatie vaak zelf uitvoeren. Deze onderdelen zijn eenvoudiger en sneller te vervangen dan een  cilinderkoppakking of krukaskeering. Houd er wel rekening mee dat het vervangen van deze onderdelen tijdsintensief zijn. De losse onderdelen kunt u snel en gemakkelijk op kenteken bestellen bij Winparts. Vul uw kenteken of automodel in en de geschikte producten voor uw auto worden getoond. 

Kan ik doorrijden met een olielekkage aan mijn auto? 

Als uw auto olie lekt kunt u een korte tijd doorrrijden. Echter, wordt dit sterk afgeraden. Lekkende olie kan op plaatsen gaan zitten waar het niet hoort. Dit kan ervoor zorgen dat andere onderdelen van uw auto schade oplopen. Moet u uit nood toch blijven rijden met de auto, zorg er dan voor dat er steeds voldoende olie in de auto zit. Te weinig olie kan ook problemen veroorzaken. Olie heeft een smerende en koelende werking. Zit er te weinig olie in de auto, dan kan de motor vastlopen. Het doorrijden met een olielekkage zorgt ervoor dat de kans op schade groter is aangezien niet duidelijk is hoeveel olie er nog in de motor zit. In Nederland is de meest voorkomende reden dat een auto op de sloop terecht komt een vastgelopen motor, veroorzaakt door te weinig olie. Om dit te voorkomen, raden wij aan om het probleem zo snel mogelijk te lokaliseren en te verhelpen.

Wat is het risico als ik door blijf rijden met een olielekkage.   

Het doorrijden als uw auto lekt brengt risico's met zich mee. Het kan leiden tot schade aan andere auto-onderdelen. Het kan zelfs leiden tot een volledig total loss van de auto. Doordat de olie lekt, worden onderdelen zoals de distributieriem vet. Hierdoor wordt het rubber aangetast en zal de riem sneller breken. Uiteindelijk zal dit leiden tot hogere kosten.

Een ander risico is milieuvervuiling. Olie kan het grondwater vervuilen, dit is schadelijk voor het drinkwater en de natuur. Vindt u een olieplas onder uw auto? Ruim dit dan zo snel mogelijk op. U kunt ook een lekbak onder uw auto zetten tot het probleem is verholpen. Zo lekt de olie in de bak en niet op de grond.

Anderen bekeken ook:

Nog vragen? Neem contact op via klantenservice@winparts.nl of bel naar 085 070 5200

,
We gebruiken cookies voor de beste gebruikerservaring. Lees meer..
OK