Mijn auto accu is leeg

02 Januari 2020
Mijn auto accu is leeg

De auto wil niet starten, wat nu? Er is een grote kans dat uw  auto-accu leeg is. De oorzaak is soms eenvoudig. U bent vergeten de autolampen uit te doen of uw auto heeft te lang stil gestaan waardoor de accu is leeggelopen. Echter, er kunnen ook andere zaken aan de hand zijn. In deze blog leest u de oorzaken van een lege accu, hoe u dit kunt voorkomen en hoe u een lege accu weer vol laadt of vervangt.

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Oorzaken lege auto accu

De accu van de auto is leeg, dit kan meerdere oorzaken hebben. Dit kan een eenvoudige oorzaak hebben, u heeft bijvoorbeeld per ongeluk de autolampen laten branden. Echter, kan de oorzaak soms ook onduidelijk zijn. Dan is het belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak is. Er zijn al een aantal oorzaken bekend waardoor het kan voorkomen dat de accu leeg raakt. Wat deze oorzaken zijn, leggen wij hieronder voor uw uit.

Slijtage

Een veel voorkomende oorzaak is slijtage. Vaak gaat een accu 3 tot 7 jaar mee, door het vele gebruik zal deze namelijk slijten. Na verloop van tijd kan de accu zo versleten zijn dat de accu niet meer goed vollaad en dus toe is aan vervanging. Een accu wordt onbruikbaar verklaard wanneer deze een capaciteit van minder dan 80% heeft. Een accu repareren is niet mogelijk, wanneer de accu versleten is zult u deze dus moeten vervangen. Een accu vervangen is een klusje die u eenvoudig zelf kunt doen. Hoe u zelf een accu kunt vervangen, leest u verderop in deze blog. Wij leggen stap voor stap uit hoe u dit zelf kunt doen. De nieuw accu kunt u eenvoudig en snel bij Winparts bestellen. U vult uw kenteken of automodel in op onze site en de geschikte accu's voor uw auto worden vervolgens getoond. 

Selecteer uw auto om onderdelen met pasgarantie te tonen.

Vul uw kenteken in of selecteer handmatig

Lange inactiviteit

Een andere oorzaak waardoor de accu leeg kan zijn is lange inactiviteit. Wanneer u de auto een lange tijd niet gebruikt of veel korte stukjes rijdt, dan kan de accu niet goed bijladen en loopt langzaam de accu leeg. Dit leeglopen, ook wel ontladen genoemd, wordt veroorzaakt door de stroomverbruikers die altijd stroom gebruiken. U kunt hierbij denken aan de boordcomputer of de centrale deurvergrendeling. Daarnaast neemt door onder andere het gebruik ook de capaciteit van de accu af. Hoe snel deze capaciteit afneemt, hangt van onder andere de accutype én temperatuur af. 

Rijdt u altijd korte stukjes of staat u auto vaak stil. Dan kunt u gebruikmaken van een  onderhouds- of druppellader om uw accu in goede conditie te houden. Met een onderhouds-of druppellader wordt de accu ook bij weinig gebruik opgeladen. Een druppellader kunt u aan de accu koppelen als uw auto stil staat, deze 'druppelt' de accu langzaam bij. Zo is uw accu altijd vol, ook als u uw auto bijvoorbeeld in de winter in de stalling heeft staan. Het is goed voor een accu om deze regelmatig op te laden. Door de accu af en toe goed op te laden, wordt de levensduur aanzienlijk verlengd. 

Te hoge of te lage laadspanning

Bij een 12V accu ligt de juiste laadspanning tussen de 13,6 en 14,8 volt. Is de spanning tijdens het laden te hoog of te laag dan kan dit ervoor zorgen dat de accu niet of niet goed oplaadt. Het is dus belangrijk dat draaiende motor een spanning geeft tussen de 13,6 en 14,8 volt. Om te controleren of dit daadwerkelijk zo is en dat uw accu dus goed laadt, kunt u een  multimeter gebruiken. Is dit niet het geval, dan bestaat de kans dat de accu niet goed opgeladen wordt. Dit wordt vaak veroorzaakt door de dynamo. Als de dynamo niet meer goed werkt, wordt er een te hoge of te lage spanning afgegeven. Blijkt het probleem door een versleten dynamo veroorzaakt te worden, dan kunt u ervoor kiezen om deze te vervangen. Het probleem kan echter ook enkel door de spanningsregelaar verooraakt worden. Om te testen of het aan de spanningsregelaar ligt, kunt u deze laten meten. 

Gebruikersfout 

Een andere oorzaak waardoor de auto accu leeg kan zijn, is uzelf. Laat u stroomgebruikers zoals de autolampen of de binnenverlichting aan staan wanneer de motor uitstaat? Dan zal de accu enkel leeglopen en niet bijladen. Dit geldt ook voor het aanlaten van de  autoradio met de motor uit. Om een lege accu te voorkomen, moet u letten op alle stroomverbruikers in uw auto zoals; verlichting, autoradio, achterruitverwarming, stoelverwarming, navigatie etc. Zet deze altijd uit als u de auto verlaat. Tegenwoordig beschikken de meeste auto's over een slim systeem waarbij automatisch alle stroomverbruikers worden uitgeschakeld op het moment dat het sleutel uit het contact is gehaald. 

Temperaturen 

Hoge en lage temperaturen hebben ook impact op de auto accu. Bij lage temperaturen gaat de accu slechter presteren en neemt de capaciteit af. Hoewel de accu bij hogere temperaturen beter presteert, gaat de accu wel korter mee dan normaal. Een accu die slecht is komt daarom vaak pas aan het licht bij koud weer. De accu moet namelijk met minder capaciteit de auto ronddraaien. De motorolie wordt met koud weer dik en stroperig, hierdoor wordt het ronddraaien lastiger. Vaak is de accu dus al in de zomer slecht, maar komt pas met koud weer aan het licht omdat de omstandigheden dan zwaarder zijn. Merkt u dat de accu met koude temperaturen minder goed werkt? Dan kunt u het beste de accu vervangen.

Korte ritten 

Tijdens het rijden wordt de auto-accu opgeladen. Wanneer u alleen maar korte ritten maakt, dan heeft de dynamo niet genoeg tijd om de accu op te laden. Dit leidt ertoe dat bij iedere start de accu langzaam leeg loopt. Na verloop van tijd is de accu zo ver ontladen dat de auto niet meer wil starten. Om accuproblemen bij korte ritten te voorkomen, moet u zo min mogelijk stroomgebruikers aan hebben staan. Het aan hebben staan van veel stroomgebruikers kan leiden tot meer verbruik dan dat de dynamo kan bijladen. Ook hier zal na verloop van tijd de accu van leeg raken. Het kan helpen om af en toe een lang stuk te gaan rijden zodat uw accu weer goed oplaadt. Ook kan een onderhouds- of druppellader de oplossing bieden. Deze zullen de accu ook tijdens stilstand volladen. 

Lege auto accu voorkomen

Er zijn een aantal zaken die u kunt ondernemen om een lege accu te voorkomen. Ten eerste is het belangrijk om de juiste accu in uw auto te hebben. Het is ook belangrijk dat deze accu de juiste capaciteit heeft. Ook bij het aanschaffen van een tweedehands auto raden wij aan om te controleren of de juiste accu in de auto zit. In de handleiding van de auto kunt u lezen welke accu geschikt is voor uw auto. Blijkt dat de juiste accu niet in de auto zit? Dan raden wij het aan om de juiste aan te schaffen en te installeren, dit om problemen in de toekomst te voorkomen. Wilt u de onjuiste accu vervangen? Dan kunt u bij Winparts een accu bestellen op kenteken. Vul uw kenteken in op de website en de juiste accu’s voor uw auto worden getoond.

Ten tweede is het belangrijk om rekening te houden met de eerder genoemde stroomgebruikers. Laat stroomverbruikers niet te lang aanstaan wanneer de motor niet draait, de accu zal dan namelijk langzaam leeglopen. Wanneer u alleen maar korte ritten maakt, raden wij aan om af en toe even een lang stuk te rijden. Door de korte ritten is er niet genoeg tijd voor de motor en de dynamo om de accu vol te laden. Bij een lang stuk rijden wordt de accu wel geladen en is de kans dat de accu leeg loopt een stuk kleiner. Daarnaast raakt u ook al het vocht uit de olie kwijt, wat de smering van de motor optimaliseert en dus de levensduur verbetert. 

Hoe lege auto accu opladen?

Is de accu leeg? Dan zijn er twee manieren om een lege accu weer snel op te laden. U kunt een lege accu opladen met behulp van  startkabels en een hulpauto of met behulp van een accubooster. Hoe u startkabels of een accubooster gebruikt, wordt hieronder stap voor stap uitgelegd. 

Hoe startkabels gebruiken

Allereerst heeft u startkabels nodig om de auto te kunnen starten. Beschikt u nog niet over startkabels? Deze kunt u snel en gemakkelijk bestellen bij Winparts. Bij het aanschaffen van startkabels moet u er wel op letten dat u de juiste heeft. Startkabels kunnen namelijk verschillen in dikte. Dikkere kabels (25 mm) zijn bedoeld voor zwaardere (diesel) motoren. De dunnere kabels (15 mm) zijn geschikt voor lichtere motoren zoals personenauto's en motoren. Heeft u inmiddels de geschikte startkabels? Volg dan de volgende stappen om uw auto weer te laten starten met startkabels; 

 1. Sluit de rode klem op de accu op de pluspool (+) van de helpende auto; 
 2. Sluit de overgebleven rode klem pluspool (+) van de lege accu; 
 3. Sluit de zwarte of blauwe klemmen op de minpool (-) van de helpende auto; 
 4. Zet de overgebleven klem op blank metaal in de auto, dit kan bijvoorbeeld op een oog of haak op het motorblok; 
 5. Laat de helpende auto een paar minuten draaien zodat de accu vol genoeg is; 
 6. Start vervolgens uw auto met de lege accu; 
 7. Laat de motor lopen en haal de startkabels voorzichtig weer los. Laat de kabels elkaar en de grond niet raken wanneer er nog een klemvast zit. Dit kan leiden tot kortsluiting of een vonkenregen, wees voorzichtig dus; 
 8. Probeer om minimaal een half uur met de auto te rijden om de accu weer goed bij te vullen. 

Hoe een accubooster gebruiken

Een makkelijkere optie is het gebruik van een accubooster. Met een accubooster heeft u geen helpende auto nodig. Het handige hieraan is, is dat u de auto kan helpen starten op elk moment. U bent namelijk niet meer afhankelijk van een andere auto zoals bij startkabels wel het geval is. Accuboosters worden ook wel jumpstarters, starthulp of startboosters genoemd. 

Een accubooster of jumpstarter is een krachtige accu die een hoge startstroom af geeft in een korte tijd. Hierdoor krijgt uw accu een boost waardoor uw auto weer kan starten. Bij het aansluiten van de accubooster, sluit u eerst de rode plus kabel op de pluspool (+) van de accu aan. Vervolgens sluit u de zwarte of blauwe min kabel op de minpool (-) van de accu aan. Zet de accubooster aan en binnen een handomdraai kunt u uw auto weer starten. Het handige aan een accubooster is dat u de meeste ook in andere situaties kunt gebruiken zoals voor het opladen van de telefoon. Het hebben van een accubooster in de auto is dus een echte must! 

Hoe auto accu vervangen?

Loopt de accu leeg en is hij versleten? Dan is het tijd om de accu te vervangen. De accu vervangen is relatief eenvoudig, en kunt u zeker zelf doen. Het zelf vervangen van de auto accu scheelt u enorm in de kosten in vergelijking met het laten vervangen bij een autogarage. Een accu vervangen kunt u doen via de volgende stappen:

 1. Haal de accuklem van de minpool (-); 
 2. Haal vervolgens de accuklem van de pluspool (+); 
 3. Draai de montagebeugel of klem los en haal de accu uit het voertuig;
 4. Plaats de nieuwe accu en zet hem weer vast met de beugel of klem; 
 5. Bevestig de accuklem op de pluspool (+); 
 6. Bevestig vervolgens de accuklem op de minpool (-);
 7. De auto is klaar om te starten.

Startkabels, een accubooster of een nieuwe accu aanschaffen?     

Is uw accu leeg en bent u op zoek naar een setje startkabels, een accubooster, druppellader of slimme lader? Of wilt u de accu vervangen en bent u op zoek naar een nieuwe? Zoek dan niet verder. Bij Winparts kunt u al deze producten snel en eenvoudig bestellen. U heeft keuze uit een ruim assortiment, zo vindt u altijd het product dat bij u en uw auto past.

Nog vragen? Neem contact op via klantenservice@winparts.nl of bel naar 085 070 5200

Anderen bekeken ook: 

Op de hoogte gesteld worden als er een nieuwe blog online staat? Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 5% korting op je eerste bestelling.

,
We gebruiken cookies voor de beste gebruikerservaring. Lees meer..
OK