Mijn auto accu is leeg

20 Oktober 2017
Mijn auto accu is leeg

Laatst bijgewerkt: 22-2-2018 

De auto wil niet starten, wat nu? Er is een grote kans dat uw  auto-accu leeg is. De oorzaak is soms eenvoudig. U bent vergeten de autolampen uit te doen of uw auto heeft te lang stil gestaan waardoor de accu is leeggelopen. Echter, er kunnen ook andere zaken aan de hand zijn. Wat die zaken precies zijn, leggen wij in dit artikel uit. Uiteraard leggen wij ook uit wat u kunt doen wanneer uw auto accu leeg of versleten is.

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Wat kan de oorzaak zijn van mijn lege auto accu?

Soms kan de oorzaak van een lege accu onduidelijk zijn. Het is echter wel belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Het achterhalen van de oorzaak kan problemen in de toekomst voorkomen. Er zijn een aantal oorzaken bekend waardoor de accu leeg kan zijn. De oorzaken worden hieronder beschreven. 

Slijtage

Na verloop van tijd zal de accu gaan slijten. Vaak gaat een accu 3 tot 7 jaar mee. Na verloop van tijd kan de accu zo versleten zijn dat de accu toe is aan vervanging. Een accu wordt onbruikbaar verklaard wanneer deze een capaciteit van minder dan 80% heeft. De accu vervangen kunt u gemakkelijk zelf, hoe u dit kan doen wordt onderaan dit artikel uitgelegd. Een nieuwe bestellen doet u snel bij Winparts. U kunt bij ons eenvoudig een nieuwe accu bestellen op kenteken. Vul snel uw kenteken of automodel in de groene balk en de juiste producten voor uw auto worden getoond.

Selecteer uw auto om onderdelen met pasgarantie te tonen.

Vul uw kenteken in of selecteer handmatig

Lange inactiviteit

Wanneer u de auto een lange tijd niet gebruikt of veel korte stukjes rijdt, dan kan de accu niet goed bijladen en loopt langzaam de accu leeg. Dit komt omdat uw auto altijd stroom gebruikt, bijvoorbeeld voor de boordcomputer en de centrale deurvergrendeling. Dit wordt ook wel ontladen genoemd. Daarnaast neemt ook de capaciteit van de accu af. Hoe snel deze capaciteit afneemt, hangt van het accutype én temperatuur af. Doordat de auto lang stilstaat, wordt de accu niet opgeladen en zal de accu leeg zijn na verloop van tijd. Dit gebeurt namelijk tijdens het rijden.

Met een  onderhouds- of druppellader wordt uw accu ook tijdens het stilstaan opgeladen. Een druppellader kunt u aan de accu koppelen als uw auto stil staat, deze 'druppelt' de accu langzaam bij. Zo is uw accu altijd vol, ook als u uw auto bijvoorbeeld in de winter in de stalling heeft staan. Het is goed voor een accu om deze regelmatig op te laden. Door de accu af en toe goed op te laden, wordt de levensduur aanzienlijk verlengd. 

Te hoge of te lage laadspanning

Bij een 12V accu ligt de juiste laadspanning tussen de 13,6 en 14,8 volt. Om ervoor te zorgen dat de auto de accu goed op laadt, kunt u met een  multimeter controleren of de auto met een draaiende motor een spanning geeft tussen de 13,6 en 14,8 volt. Is dit niet het geval, dan bestaat de kans dat de accu niet goed opgeladen wordt. Dit wordt vaak veroorzaakt door de dynamo. Als de dynamo niet meer goed werkt, wordt er een te hoge of te lage spanning afgegeven. U kunt ervoor kiezen om de dynamo in het geheel of de spanningsregelaar van de dynamo vervangen. Om te testen of het aan de spanningsregelaar ligt, kan je deze laten meten.   

Gebruikersfout 

Uiteraard kan het ook uw eigen fout zijn waardoor de accu leeg is. Laat u bijvoorbeeld de autolampen aan terwijl de motor uitstaat? Of de binnenverlichting van de auto? Dan zal de accu leeg lopen. Dit geldt ook voor het aan laten van de  autoradio met de motor uit. Om een lege accu te voorkomen, moet u letten op alle stroomverbruikers in uw auto zoals; verlichting, autoradio, achterruitverwarming, stoelverwarming, navigatie etc. Zet deze altijd uit als u de auto verlaat.

Temperaturen 

Hoge en lage temperaturen hebben ook impact op de auto accu. Bij lage temperaturen gaat de accu slechter presteren en neemt de capaciteit af. Hoewel de accu bij hogere temperaturen beter presteert, gaat de accu wel korter mee dan normaal. Een accu die slecht is komt daarom vaak pas aan het licht bij koud weer. De accu moet namelijk met minder capaciteit de auto ronddraaien. De motorolie wordt met koud weer dik en stroperig, hierdoor wordt het ronddraaien lastiger. Vaak is de accu dus al in de zomer slecht, maar komt pas met koud weer aan het licht omdat de omstandigheden dan zwaarder zijn. Merkt u dat de accu met koude temperaturen minder goed werkt? Dan kunt u het beste de accu vervangen.

Korte ritten 

Tijdens het rijden wordt de auto-accu opgeladen. Wanneer u alleen maar korte ritten maakt, dan heeft de dynamo niet genoeg tijd om de accu op te laden. Dit leidt ertoe dat bij iedere start de accu leeg loopt. Na verloop van tijd is de accu zo ver ontladen dat de auto niet meer wil starten. Om accuproblemen bij korte ritten te voorkomen, moet u zo min mogelijk stroomgebruikers aan hebben staan. Het aan hebben staan van veel stroomgebruikers kan leiden tot meer verbruik dan dat de dynamo kan bijladen. Ook hier zal na verloop van tijd de accu leeg raken. Het kan helpen om af en toe een lang stuk te gaan rijden zodat uw accu weer goed oplaadt.

Hoe kan ik een lege accu voorkomen?

Er zijn een aantal zaken die u kunt ondernemen om een lege accu te voorkomen. Ten eerste is het belangrijk om de juiste accu in uw auto te hebben. Het is ook belangrijk dat deze accu de juiste capaciteit heeft. Ook bij het aanschaffen van een tweedehands auto raden wij aan om te controleren of de juiste accu in de auto zit. In de handleiding van de auto kunt u vinden welke accu geschikt is voor uw auto. Is het niet de juiste accu? Dan raden wij het aan om de juiste aan te schaffen en te installeren, om problemen in de toekomst te voorkomen. Wilt u de onjuiste accu vervangen? Dan kunt u bij Winparts een accu bestellen op kenteken. Vul uw kenteken in op de website en de juiste accu’s voor uw auto worden getoond.

Ten tweede is het belangrijk om rekening te houden met de bovengenoemde stroomgebruikers. Laat stroomverbruikers niet te lang aanstaan wanneer de motor niet draait, anders loopt de accu leeg. 

Wanneer u alleen maar korte ritten maakt, raden wij aan om af en toe even een lang stuk te rijden. Door de korte ritten is er niet genoeg tijd voor de motor en de dynamo om de accu vol te laden. Bij een lang stuk rijden wordt de accu wel geladen en is de kans dat de accu leeg loopt een stuk kleiner. Daarnaast raakt u ook al het vocht uit de olie kwijt, wat de smering van de motor en dus de levensduur verbetert. 

Hoe moet ik de lege accu weer opladen? 

Is uw accu leeg? Dan zijn er twee manieren om een lege accu weer snel op te laden, zodat u direct weer de weg op kan. Dit kan zijn met  startkabels en een hulpauto of met behulp van een accubooster. Hoe u startkabels of een accubooster gebruikt, wordt hieronder stap voor stap uitgelegd. 

Startkabels gebruiken

Allereerst heeft u startkabels nodig om de auto te kunnen starten. Beschikt u nog niet over startkabels? Deze kunt u snel en gemakkelijk bestellen bij Winparts. Bij het aanschaffen van startkabels moet u er wel op letten dat u de juiste heeft. Startkabels kunnen namelijk verschillen in dikte. Dikkere kabels (25 mm) zijn bedoeld voor zwaardere (diesel) motoren. De dunnere kabels (15 mm) zijn geschikt voor lichtere motoren. Heeft u al startkabels? Volg dan de volgende stappen om uw auto weer te laten starten:

 1. Sluit de rode klem op de accu op de pluspool (+) van de helpende auto; 
 2. Sluit de overgebleven rode klem pluspool (+) van de lege accu; 
 3. Sluit de zwarte of blauwe klemmen op de minpool (-) van de helpende auto; 
 4. Zet de overgebleven klem op blank metaal in de auto, dit kan bijvoorbeeld op een oog of haak op het motorblok; 
 5. Laat de helpende auto een paar minuten draaien zodat de accu vol genoeg is; 
 6. Start vervolgens uw auto met de lege accu; 
 7. Laat de motor lopen en haal de startkabels voorzichtig weer los. Laat de kabels elkaar en de grond niet raken wanneer er nog een klemvast zit. Dit kan leiden tot kortsluiting of een vonkenregen, wees voorzichtig dus; 
 8. Probeer om minimaal een half uur met de auto te rijden om de accu weer goed bij te vullen. 

Een accu booster gebruiken

Een makkelijkere optie is het gebruik van een accubooster. Met een accubooster heeft u geen helpende auto nodig, en kunt u dus op elk moment doen. Een andere benaming voor accubooster is ook wel jumpstarter, starthulp of startbooster.

Een accubooster is een krachtige accu die hoge startstroom af geeft in een korte tijd. Hierdoor krijgt uw accu een boost waardoor uw auto weer kan starten. Bij het aansluiten van de accubooster, sluit u eerst de rode plus kabel op de pluspool (+) van de accu aan. Vervolgens sluit u de zwarte of blauwe min kabel op de minpool (-) van de accu aan. Zet de accubooster aan en binnen een handomdraai kunt u uw auto weer starten. 

Hoe moet ik een auto accu vervangen?

Loopt u accu leeg en is hij versleten? Dan is het tijd om de accu te vervangen. De accu vervangen is relatief eenvoudig, en kunt u zeker zelf doen. Het zelf vervangen van de auto accu scheelt u enorm in de kosten in vergelijking met het laten doen. Een accu vervangen kunt u doen via de volgende stappen:

 1. Haal de accuklem van de minpool (-); 
 2. Haal vervolgens de accuklem van de pluspool (+); 
 3. Draai de montagebeugel of klem los en haal de accu uit het voertuig 
 4. Plaats de nieuwe accu en zet hem weer vast met de beugel of klem 
 5. Bevestig de accuklem op de pluspool (+) 
 6. Bevestig vervolgens de accuklem op de minpool (-) 
 7. De auto is klaar om te starten 

Startkabels, een accubooster of een nieuwe accu aanschaffen?     

Is uw accu leeg en bent u op zoek naar een setje startkabels, een accubooster, druppellader of slimme lader? Of wilt u de accu vervangen en bent u opzoek naar een nieuwe? Zoek dan niet verder. Bij Winparts kunt u al deze producten snel en gemakkelijk bestellen. U heeft keuze uit een ruim assortiment, zo vindt u altijd het product dat bij u en uw auto past.

Anderen bekeken ook: 

Nog vragen? Neem contact op via klantenservice@winparts.nl of bel naar 085 070 5200

Winparts gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om jouw ervaring in onze webshop zo makkelijk en prettig mogelijk te maken. Dankzij cookies kunnen wij en derde partijen jouw internetgedrag op en buiten onze website volgen. Hierdoor kunnen wij onze website gebruiksvriendelijker maken en kunnen we advertenties tonen die aansluiten bij jouw interesses. Door verder gebruik te maken van onze webshop gaan we ervan uit dat je hier mee akkoord gaat. Lees meer over onze cookies .
Sluiten X