Mijn auto accu is leeg

25 Februari 2022
Mijn auto accu is leeg

Wanneer de auto niet wil starten, is de kans groot dat de auto accu leeg is. De oorzaak van een lege auto accu is soms eenvoudig. U bent bijvoorbeeld vergeten de autolampen uit te doen of uw auto heeft te lang stil gestaan waardoor de accu is leeggelopen. Soms ligt de oorzaak echter wat dieper en kan er iets anders aan de hand zijn. Wat de oorzaken van een lege accu kunnen zijn en hoe de accu weer oplaadt, leest u in deze blog. 

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

6 Oorzaken voor een lege auto accu

Een lege auto accu kan meerdere oorzaken hebben. De oorzaak hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn. U heeft bijvoorbeeld per ongeluk de autolampen laten branden waardoor de accu is leeggelopen. In sommige gevallen ligt de oorzaak iets ingewikkelder. In dit geval is het van belang dat de oorzaak wordt achterhaald. Hieronder worden de meest voorkomende oorzaken van een lege auto accu benoemd. 

1. Slijtage

Slijtage is een veel voorkomende oorzaak van een lege auto accu. Over het algemeen gaat een accu 3 tot 7 jaar mee. Door het vele gebruik zal dit onderdeel echter slijten. Na verloop van tijd zal de accu zodoende versleten zijn dat hij niet meer goed oplaadt. Een versleten accu repareren is vaak niet mogelijk, u zult deze dus moeten vervangen. Door het vele gebruik zal ook de capaciteit afnemen. Hoe snel deze capaciteit afneemt, hangt van onder andere de accutype én buitentemperatuur af. 

2. Lange inactiviteit auto

Lange inactiviteit van de auto kan ook een lege accu veroorzaken. Heeft de auto een lange tijd stilgestaan of rijdt u enkel korte stukjes, dan kan de accu niet goed bijladen. Uiteindelijk zal de accu steeds verder leeglopen door de stroomverbruikers, zoals het alarm of de boordcomputer van de auto. Bij veel inactiviteit kunt u gebruikmaken van een acculader, ook wel onderhouds- of druppellader genoemd, om de accu in goede conditie te houden. Met een onderhouds-of druppellader wordt de accu constant bijgeladen, dus ook bij weinig gebruik van de auto. Een druppellader koppelt u aan de auto bij stilstand. Vervolgens zal de acculader langzaam de accu vol druppelen. Door het gebruik van een acculader is de accu altijd opgeladen en zult u niet met een lege accu staan. Door de auto accu af en toe goed op te laden, wordt de levensduur aanzienlijk verlengd. 

3. Te hoge of te lage laadspanning

Een 12V accu heeft de juiste laadspanning als deze tussen 13,6 en 14,8 volt ligt. Is de laadspanning tijdens het opladen te hoog of te laag, dan kan de accu zich niet goed opladen. De auto zal ook deze spanning moeten doorgeven aan de accu om deze tijden het rijden bij te laden. Om te controleren of dit nog het geval is, kunt u gebruik maken van een multimeter. Blijkt de spanning niet correct te zijn, dan kan dat een oorzaak zijn van een lege accu. Een verkeerde spanning kan veroorzaakt worden door de dynamo. Een defecte dynamo kan namelijk een te hoge of te lage spanning afgeven. Een defecte spanningsregelaar kan echter ook een verkeerde laadspanning veroorzaken. Contoleer daarom deze ook altijd even. 

4. Gebruikersfout 

In veel gevallen wordt een lege auto accu niet veroorzaakt door een defect in de auto, maar is de eigenaar de schuldige. Wanneer u stroomgebruikers zoals de autolampen of de binnenverlichting per ongeluk aan laat staan, dan zal de accu leeglopen. Dit geldt ook voor het aanlaten van de autoradio en airco wanneer de motor uitstaat doordat u bijvoorbeeld lange tijd stilstaat in de file. Let daarom altijd op de stroomgebruikers om een lege accu te voorkomen. Zet alles uit zodra u de auto verlaat. Gelukkig beschikken de meeste voertuigen tegenwoordig over een slim systeem waarbij automatisch alle verbruikers worden uitgeschakeld nadat de sleutel uit het contact is. 

5. Hoge of lage temperaturen

De buitentemperaturen hebben ook impact op de accu van de auto. Bij lage temperaturen gaat de accu slechter presteren en neemt de capaciteit af. Hoewel de accu bij hogere temperaturen juist beter gaat presteren, zal deze wel sneller slijten. Een slechte accu komt daarom pas vaak aan het licht bij lagere temperaturen. Bij lagere temperaturen zal de accu met minder capaciteit de motor moeten laten draaien. Ook wordt de motorolie dikker en stroperig waardoor het draaien van de motor ook minder soepel verloopt. Merkt u dat de accu met koude temperaturen minder goed werkt? Dan kunt u het beste de accu vervangen.

6. Rijden van veel korte ritten 

Tijdens het rijden wordt de auto accu opgeladen door de dynamo. Rijdt u enkel korte stukjes, dan heeft de dynamo niet voldoende tijd om de accu volledig te laden. Dit zal er uiteindelijk toe leiden dat de accu steeds iets leger loopt. Na verloop van tijd zal deze zo ver ontladen zijn dat de auto niet meer wil starten. Het af en toe rijden van langere stukken kan dit probleem verhelpen. 

Hoe voorkom je een lege auto accu?

Er zijn een aantal zaken die u kunt ondernemen om een lege accu te voorkomen. Ten eerste is het belangrijk om de juiste accu in de auto te hebben. Het is ook belangrijk dat deze accu de juiste capaciteit heeft. Ook bij het aanschaffen van een tweedehands auto raden wij aan om te controleren of de juiste accu in de auto zit. In de handleiding van de auto kunt u lezen welke accu geschikt is voor uw auto. Blijkt dat de juiste accu niet in de auto zit? Dan raden wij het aan om de juiste aan te schaffen en te installeren, dit om problemen in de toekomst te voorkomen. 

Ten tweede is het belangrijk om rekening te houden met de eerder genoemde stroomgebruikers. Laat stroomverbruikers niet te lang aanstaan wanneer de motor niet draait, de accu zal dan namelijk langzaam leeglopen. Wanneer u alleen maar korte ritten maakt, is het verstandig om af en toe even een lang stuk te rijden. Door de korte ritten is er niet genoeg tijd voor de motor en de dynamo om de accu op te laden. Bij een lang stuk rijden wordt de accu wel opgeladen en is de kans dat de accu leeg loopt een stuk kleiner. 

Lege auto accu opladen: hoe doe ik dat?

Is de accu leeg? Dan zijn er twee manieren om een lege accu op te laden. U kunt een lege accu opladen met behulp van  startkabels en een hulpauto of met behulp van een accubooster. Hoe u startkabels of een accubooster gebruikt, wordt hieronder stap voor stap uitgelegd. 

1. Startkabels gebruiken: stappenplan

Allereerst heeft u startkabels nodig om de auto te kunnen starten. Heeft u nog geen startkabels? Bestel deze dan snel en gemakkelijk bij Winparts. Let bij het bestellen er wel op dat u de juiste startkabels aanschaft. Startkabels zijn namelijk verkrijgbaar in verschillende diktes. Dikkere kabels (25 mm) zijn bedoeld voor zwaardere (diesel) motoren. De dunnere kabels (15 mm) zijn geschikt voor lichtere motoren zoals personenauto's en motoren. Heeft u inmiddels de geschikte startkabels? Volg dan de volgende stappen om de auto te starten met startkabels; 

 1. Sluit de rode klem pluspool (+) van de lege accu; 
 2. Sluit de overgebleven rode klem op de accu op de pluspool (+) van de helpende auto; 
 3. Sluit de zwarte of blauwe klemmen op de minpool (-) van de helpende auto; 
 4. Zet de overgebleven klem op blank metaal in de auto, dit kan bijvoorbeeld op een oog of haak op het motorblok; 
 5. Laat de helpende auto een paar minuten draaien zodat de accu vol genoeg is; 
 6. Start vervolgens uw auto met de lege accu; 
 7. Laat de motor lopen en haal de startkabels voorzichtig weer los. Laat de kabels elkaar en de grond niet raken wanneer er nog een klem vast zit. Dit kan leiden tot kortsluiting of een vonkenregen, wees voorzichtig dus; 
 8. Probeer om minimaal een half uur met de auto te rijden om de accu op te laden.

2. Accubooster gebruiken

U kunt ook een accubooster, ook wel jumpstarters of starthulp genoemd, gebruiken voor het opladen van de auto accu. Met een accubooster heeft u geen helpende auto nodig. Een voordeel van een jumpstarter is dat u op elk moment de auto kan starten. U bent namelijk niet meer afhankelijk van een andere auto zoals bij startkabels wel het geval is.

Een accubooster of jumpstarter is een krachtige accu die een hoge startstroom afgeeft in een zeer korte tijd. Hierdoor krijgt de accu een boost waardoor de auto weer kan starten. Bij het aansluiten van de accubooster sluit u eerst de rode plus kabel op de pluspool (+) van de accu aan. Vervolgens sluit u de zwarte of blauwe min kabel op de minpool (-) van de accu aan. Zet de accubooster aan en binnen een handomdraai kunt u uw auto weer starten. Het handige aan een accubooster is dat u de meeste ook in andere situaties kunt gebruiken zoals voor het opladen van de telefoon. Het hebben van een accubooster in de auto is dus een echte must! 

Auto accu vervangen in 7 stappen

Loopt de accu leeg en is hij versleten? Dan is het tijd om de accu te vervangen. De accu vervangen is relatief eenvoudig en kunt u zeker zelf doen. Het zelf vervangen van de auto accu scheelt u enorm in de kosten in vergelijking met het laten vervangen bij een autogarage. Een accu vervangen kunt u doen via de volgende stappen:

 1. Haal de accuklem van de minpool (-); 
 2. Haal vervolgens de accuklem van de pluspool (+); 
 3. Draai de montagebeugel of klem los en haal de accu uit het voertuig;
 4. Plaats de nieuwe accu en zet hem weer vast met de beugel of klem; 
 5. Bevestig de accuklem op de pluspool (+); 
 6. Bevestig vervolgens de accuklem op de minpool (-);
 7. De auto is klaar om te starten.

Veelgestelde vragen over de accu van de auto

Hieronder behandelen we een aantal veelgestelde vragen over de accu accu

Hoe laad je een accu op?

Een auto accu kunt u opladen met een acculader. Met een acculader zet u vast aan de accu van de auto. Vervolgens laadt deze de accu rustig op. Wilt u een lege accu snel laden zodat u direct weer kunt autorijden, dan kunt u gebruik maken van startkabels of een accubooster.

Hoe lang rijden om accu op te laden?  

Na het starten van de auto moet je minimaal een half uur gaan rijden. Het heeft dus geen zin om 5 minuten te gaan rijden. Dit heeft als reden dat dynamo tijd nodig heeft om de accu op te laden. 

Hoe lang de auto stationair voor een volle accu?

Wij raden het aan om de auto 5 minuten stationair te laten draaien. Hierna kunt u de startkabels loskoppelen. 

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 085 070 5200

Anderen bekeken ook: 

Op de hoogte gesteld worden als er een nieuwe blog online staat? Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

,