Mijn auto accu is leeg

20 December 2022
Mijn auto accu is leeg

Wanneer de auto niet wil starten, is de kans groot dat de auto accu leeg is. De oorzaak van een lege auto accu is soms eenvoudig. U bent bijvoorbeeld vergeten de autolampen uit te doen of uw auto heeft te lang stil gestaan waardoor de accu is leeggelopen. Soms ligt de oorzaak echter wat dieper en kan er iets anders aan de hand zijn. Wat de oorzaken van een lege accu kunnen zijn en hoe de accu weer oplaadt, leest u in deze blog. 


Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Wat te doen bij een lege accu?

U heeft twee opties als de accu leeg is van auto: de accu starten met startkabels en een hulpauto of de accu starten en opladen met een accubooster. Een lege accu zorgt ervoor dat de auto niet meer kan starten. Het is daarom belangrijk dat u weet hoe u de auto accu zelf kunt starten. Wij leggen hieronder uit hoe u deze onderdelen moet gebruiken.

Auto accu starten met startkabels

Als eerst leggen wij uit hoe u de  accu start met behulp van startkabels. Zorg ervoor dat u de juiste startkabels gebruikt bij het opladen. Deze kabels zijn namelijk verkrijgbaar in verschillende diktes. Dikkere kabels (25 mm) zijn geschikt voor zwaardere (diesel) motoren. De dunnere kabels (15 mm) zijn geschikt voor lichtere motoren zoals personenauto’s en motoren . Heeft u geen startkabels of niet de juiste? Bestel deze dan snel en gemakkelijk bij Winparts!

In de volgende stappen leggen wij uit hoe u de startkabels moet aansluiten om de auto op te laden:

 1. Sluit de rode klem of pluspool (+) aan op de lege accu;
 2. Sluit de overgebleven rode klem aan op de accu met de pluspool van de helpende auto;
 3. Sluit de zwarte of blauwe klemmen aan op de minpool (-) van de helpende auto;
 4. Zet de overgebleven klem op blank metaal in de auto, bijvoorbeeld op een oog of haak op het motorblok;
 5. Laat de helpende auto een paar minuten draaien zodat de accu vol genoeg is;
 6. Start vervolgens de auto met de lege accu;
 7. Laat de motor lopen en haal de startkabels voorzichtig weer los. Wij raden aan de auto minimaal 5 minuten stationair te laten draaien met de startkabels aangesloten. Let op! Laat de kabels elkaar en de grond niet raken wanneer er nog een klem vast zit. Dit kan leiden tot kortsluiting of een vonkenregen. Wees voorzichtig dus;
 8. Probeer om minimaal een half uur met de auto te rijden om de accu op te laden.

Accu opladen met accubooster

U kunt ook met een accubooster de auto accu starten. De accubooster heet ook wel een  jumpstarter of starthulp. Het voordeel van een accubooster is dat u geen helpende auto nodig heeft. Daarnaast kunt u op elk moment de auto starten. Een accubooster of jumpstarter is een krachtige accu die een hoge startstroom afgeeft in een zeer korte tijd. Hierdoor krijgt de accu een boost waardoor de auto weer kan starten.

 1. Sluit als eerst de rode kabel op de pluspool (+) van de accu aan.
 2. Sluit vervolgens de zwarte of blauwe kabel op de minpool (-) van de accu aan.
 3. Zet de accubooster aan en binnen een handomdraai kunt u uw auto weer starten.

Het handige aan een accubooster is dat u het vaak ook in andere situaties kunt gebruiken, zoals voor het opladen van de telefoon. Het hebben van een accubooster is dus echt een must!

Is  de accu leeg van de auto dan is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Komt het bijvoorbeeld door ouderdom van de accu, dan zult u de accu moeten vervangen. Anders blijft u dit probleem houden. Hieronder vertellen wij u de meest voorkomende oorzaken van een lege auto accu.

Waarom is de auto accu leeg?

Is de accu leeg van de auto, dan kan dat verschillende oorzaken hebben. U kunt bijvoorbeeld vergeten zijn de  koplampen uit te zetten of de accu is leeggelopen doordat u lang niet met de auto heeft gereden. In sommige gevallen ligt de oorzaak iets ingewikkelder. Dan is het belangrijk dat de oorzaak wordt achterhaald. We bespreken hier de zes meest voorkomende oorzaken van een lege accu:

1. Slijtage

Slijtage is een veel voorkomende oorzaak van een lege auto accu. Over het algemeen gaat een accu 3 tot 7 jaar mee. Door het vele gebruik zal dit onderdeel echter slijten. Na verloop van tijd zal de accu zodoende versleten zijn dat hij niet meer goed oplaadt. Een versleten accu repareren is vaak niet mogelijk. U zult deze dus moeten vervangen. Ook de capaciteit neemt door ouderdom af. Hoe snel deze capaciteit afneemt, hangt af van onder andere de accutype én de buitentemperatuur.

2. Lange inactiviteit auto

Lange inactiviteit van de auto kan ook een lege accu veroorzaken. Heeft de auto een lange tijd stilgestaan of rijdt u alleen korte stukjes? Dan loopt de auto accu langzaam leeg. Bij het rijden van korte stukken kan de accu niet goed bijladen, waardoor u uiteindelijk met een lege accu komt te zitten. Door de stroomverbruikers, zoals het alarm of het computersysteem (ECU), zal er meer stroom verbruikt worden, dan dat de dynamo op kan wekken. Zorg er daarom voor dat u af en toe een wat langer stuk rijdt, zodat de auto accu opgeladen kan worden.  

3. Te hoge of te lage laadspanning

Door de verkeerde laadspanning wordt de accu van de auto niet goed opgeladen. Een 12V accu heeft de juiste laadspanning als deze tussen de 13,6 en 14,8 volt ligt. Een verkeerde spanning kan veroorzaakt worden door de  dynamo. Om te controleren of dit het geval is, kunt u gebruik maken van een  multimeter. Ook een defecte  spanningsregelaar kan de boosdoener zijn. Controleer dit onderdeel daarom ook altijd even.

4. Gebruikersfout

In veel gevallen wordt een lege auto accu niet veroorzaakt door een defect in de auto, maar is de eigenaar de schuldige. Wanneer u onderdelen als de autolampen of binnenverlichting per ongeluk aan laat staan, dan zal de accu leeglopen. Let daarom altijd op de stroomgebruikers om een lege accu te voorkomen. Zet alles uit zodra u de auto verlaat. Gelukkig beschikken de meeste voertuigen tegenwoordig over een slim systeem waarbij automatisch alle apparatuur uitgeschakeld wordt, nadat de sleutel uit het contact is.

5. Hoge of lage temperaturen

De buitentemperaturen hebben ook impact op de accu van de auto. Bij lage temperaturen gaat de accu slechter presteren en neemt de capaciteit af. Hoewel de accu bij hogere temperaturen beter gaat presteren, zal deze wel sneller slijten. Een slechte accu komt daarom vaak pas aan het licht bij lagere temperaturen. De accu zal dan met minder capaciteit de motor moeten laten draaien. Merkt u dat de accu met koude temperaturen minder goed werkt? Dan kunt u het beste de accu vervangen.

6. Rijden van veel korte ritten

Tijdens het rijden wordt de auto accu opgeladen door de dynamo. Rijdt u voornamelijk korte stukjes, dan heeft de dynamo niet voldoende tijd om de accu volledig op te laden. Dit zorgt ervoor dat de accu steeds meer leegloopt. Na verloop van tijd zal deze zo ver ontladen zijn dat de auto niet meer wil starten. Het af en toe rijden van langere stukken kan dit probleem verhelpen.

Een lege accu is altijd vervelend. Toch zijn er een aantal dingen die u kunt doen om dit te voorkomen. Lees hieronder meer over het voorkomen van een lege accu.

Hoe voorkom je een lege accu?

Er zijn een aantal zaken die u kunt ondernemen om een lege accu te voorkomen:

 1. Zorg voor de juiste accu en accucapaciteit. Bij het aanschaffen van een tweedehandsauto is het verstandig om te controleren of de juiste accu in de auto zit. In de handleiding van de auto kunt u lezen welke accu geschikt is voor uw auto. Blijkt de auto de verkeerde accu te bevatten? Dan raden wij het aan om de juiste aan te schaffen en te installeren. Dit voorkomt problemen in de toekomst.
 2. Houd rekening met de stroomgebruikers. Laat de auto onderdelen die stroom gebruiken niet te lang aanstaan wanneer de motor niet draait.
 3. Rijdt af en toe een langer stuk. Wanneer u alleen maar korte afstanden met de auto aflegt, dan heeft de dynamo niet genoeg tijd om de accu op te laden. Bij een lang stuk rijden wordt de accu wel opgeladen en is de kans dat de accu leegloopt een stuk kleiner.

Tip! Bij veel inactiviteit kunt u de accu opladen met een acculader, ook wel een onderhouds- of druppellader genoemd. Zo houdt u de accu in een goede conditie. Met een acculader wordt de accu constant bijgeladen, dus ook bij weinig gebruik van de auto. Vul snel uw kenteken of autogegevens in. Wij tonen u dan de juiste onderdelen die bij uw voertuig passen!

Selecteer uw auto om onderdelen met pasgarantie te tonen.

Vul uw kenteken in of selecteer handmatig

Of selecteer hier uw auto

Hoe moet je de auto accu vervangen?

Loopt de accu leeg en is hij versleten? Dan is het tijd om de accu te vervangen. Dit is een relatief eenvoudige klus die u zeker zelf kunt doen! Het zelf vervangen van de auto accu is een stuk voordeliger dan het laten vervangen door een garage. Gebruik de volgende stappen om de accu te vervangen:

 1. Haal als eerste de accuklem van de minpool (-) van de accu.
 2. Haal nu de accuklem van de pluspool (+).
 3. Draai de montagebeugel of -klem los en haal de accu uit het voertuig.
 4. Plaats de nieuwe accu en zet hem weer vast met de beugel of klem.
 5. Bevestig de accuklem op de pluspool (+).
 6. Bevestig vervolgens de accuklem op de minpool (-).
 7. Start de auto ter controle.

Auto accu kopen

Is de accu leeg van de auto en heeft u een nieuwe batterij nodig? U kunt eenvoudig bij Winparts een nieuwe accu kopen. Weet u niet zeker welke accu u nodig heeft? Gebruik dan de kentekencheck op onze website. Vul uw kenteken in of selecteer handmatig de juiste auto. De juiste accu's worden dan aan u getoond. Naast de bekende merken als Bosch en Varta, vindt u ook ons eigen huismerk Winparts Go! Zo kunt u snel een nieuwe accu kopen. 

FAQ

Wat te doen als de accu van de auto leeg is? 

Als de accu van uw auto leeg is, zijn er verschillende stappen die u kunt ondernemen om het probleem op te lossen: 

1. Startkabels gebruiken: Als u startkabels bij de hand heeft en een ander voertuig beschikbaar is, kunt u proberen de lege accu te starten met behulp van een startboost. Zorg ervoor dat u de kabels correct aansluit: de positieve klem op de positieve pool van beide accu’s, en de negatieve klem op een metalen, niet-bewegend, ongeverfd onderdeel van de auto die de boost geeft.

2. Draagbare jumpstarter: Als u een draagbare jumpstarter heeft, kunt u deze gebruiken om uw auto te starten. Volg de instructies van de fabrikant voor het correct aansluiten en gebruiken van het apparaat.

3. Accu opladen: Als de accu oud is of langere tijd niet is gebruikt, kan het nodig zijn de accu op te laden met een acculader. Dit proces kan enkele uren duren.

4. Controleer de alternator: Als de accu vaak leeg raakt, kan dit duiden op een probleem met de alternator. Laat deze controleren door een professional.

5. Vervangen van de accu: Als de accu te oud is of beschadigd, is vervanging de beste optie. Accu's hebben een beperkte levensduur, meestal tussen de 3 en 5 jaar.

Kan een accu ineens leeg zijn? 

Ja, het is mogelijk dat een auto-accu ineens leeg lijkt te zijn. Dit kan verschillende oorzaken hebben: 

1. Elektrische apparaten: Het per ongeluk aan laten van lichten, de radio, of andere elektrische apparaten kan de accu snel leegtrekken als de motor niet draait.

2. Lage temperaturen: Lage temperaturen kunnen de prestaties van de accu aanzienlijk verminderen, waardoor deze sneller leegraakt of zwakker lijkt.

3. Interne defecten: Een accu kan interne problemen ontwikkelen, zoals een kortsluiting of celbeschadiging, wat kan resulteren in een plotseling verlies van lading.

4. Leeftijd van de accu: Naarmate een accu ouder wordt, verliest deze zijn vermogen om lading vast te houden, wat kan leiden tot onverwachte uitval.

5. Problemen met de laadsystemen: Als het laadsysteem van de auto, zoals de alternator, niet goed functioneert, wordt de accu tijdens het rijden niet opgeladen, wat tot een plotselinge uitval kan leiden.

Hoe lang moet je rijden na een lege accu? 

Na het starten van uw auto met een lege accu is het belangrijk om lang genoeg te rijden om de accu voldoende op te laden. Over het algemeen wordt aangeraden om minstens 30 minuten tot een uur te rijden, bij voorkeur op de snelweg of een lange, ononderbroken route. Dit geeft de alternator voldoende tijd om de accu op te laden. 

Kan je een dode accu opladen? 

Ja, het is mogelijk om een dode accu op te laden, maar het succes hangt af van de oorzaak van de 'dood' en de conditie van de accu. Een accu wordt als 'dood' beschouwd als deze onvoldoende lading heeft om de auto te starten. 

Hoe lang moet een auto draaien om de accu op te laden? 

Om een accu voldoende op te laden nadat deze leeg is geweest, wordt aanbevolen om de auto minstens 30 minuten tot een uur te laten draaien, idealiter tijdens een ononderbroken rit op de snelweg. Dit zorgt ervoor dat de alternator genoeg tijd heeft om de accu op te laden. De exacte tijd kan variëren afhankelijk van de staat van de accu en het type voertuig. Regelmatig rijden, vooral langere ritten, helpt om de accu in goede conditie te houden. 

Wat voor geluid maakt een lege accu? 

Een lege accu maakt meestal een specifiek geluid wanneer u probeert de auto te starten. Het meest voorkomende geluid is een klikgeluid, veroorzaakt door de startmotor die probeert te draaien, maar niet voldoende stroom krijgt vanwege de lege accu. Als de accu echt volledig leeg is, hoort u mogelijk helemaal geen geluid wanneer u de sleutel omdraait. 

In sommige gevallen kan er een zwak zoemend of tikkend geluid hoorbaar zijn. Het ontbreken van andere elektrische functies, zoals de verlichting of het dashboard, is ook een indicatie van een lege accu.

Nog vragen? Neem contact op via klantenservice@winparts.nl of bel naar 085 070 5200


Anderen bekeken ook: 

Op de hoogte gesteld worden als er een nieuwe blog online staat? Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

Ecommerce Europe Trustmark

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Aanmelden