Met de auto naar Zwitserland

04 Januari 2022
Met de auto naar Zwitserland

Gaat u binnenkort met de auto naar Zwitserland? Dan moet u rekening houden met de lokale regels, om eventuele problemen te voorkomen. In dit artikel leggen wij uit wat u allemaal moet weten als u met de auto naar Zwitserland reist. U leest hier over de verplichte uitrusting, verkeersregels, tolheffing, sneeuwkettingen en winterbanden.

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Verplicht in de auto       

In ieder land zijn andere voorwerpen verplicht om in de auto te hebben. Als u met de auto naar Zwitserland gaat is alleen het hebben van een  gevarendriehoek verplicht. In Zwitserland dient u de gevarendriehoek binnen handbereik op te bergen. Dit betekent dat u deze niet in de kofferbak dient te leggen, maar in bijvoorbeeld het dashboardkastje. De gevarendriehoek moet u bij pech of een ongeval achter de auto plaatsen. Op autosnelwegen dient u de driehoek op 100 meter achter het voertuig te plaatsen. Bij overige wegen dient dit ten minste 50 meter te zijn. Alarmlichten dient u ook in te schakelen. Een  veiligheidshesjeverbanddoosalcoholtester of brandblusser zijn niet verplicht, maar worden wel aangeraden.

Reist u door meerdere landen? Zorg dat u op de hoogte bent van de regels die in deze landen gelden. Informatie over  DuitslandFrankrijk, Italië en Oostenrijk leest u in onze blogs. Wij raden het ook aan om bij het huren van een auto goed te controleren of alle verplichte zaken in de auto aanwezig zijn.

Verkeersregels Zwitserland   

In Zwitserland gelden er andere verkeersregels dan in Nederland. De belangrijkste verkeersregels zetten wij hieronder voor u op een rijtje:

Alcohol: in Zwitserland is het maximaal toegestane alcoholgehalte 0,5 promille. Heeft u korter dan 3 jaar uw rijbewijs? Dan is het maximaal toegestane alcoholgehalte 0,01 promille. Heeft u meer dan de 0,5 promille in uw bloed. Dan kan dit leiden tot een flinke boete. Het onder invloed zijn van drugs is ook verboden. U kunt het promillage zelf testen met een  alcoholtester.

Mobiele telefoon: het gebruik van een mobiele telefoon is voor alle bestuurders verboden. Dit betekent dat het gebruik van de telefoon op de fiets ook verboden is. Maakt u toch gebruik van uw telefoon, dan kan dit u een boete opleveren.  Handsfree bellen is wel toegestaan. Het aanraken van de mobiel voor navigatie is ook verboden.

Veilig rijden: een algemene regel die in Zwitserland geldt, is dat de bestuurder veilig moet rijden. Dit houdt in dat de bestuurder altijd zijn of haar volledige aandacht op de weg en het verkeer moet richten. De bestuurder mag dus geen handelingen doen die de aandacht kunnen afleiden. Dit betekent dat de bestuurder een boete kan krijgen voor bijvoorbeeld het bedienen van de navigatie of telefoon, het aanbrengen van make-up of eten en drinken achter het stuur.

Dashboardcamera: het gebruik van een dashcam in Zwitserland is toegestaan. Beelden mogen echter niet zomaar gepubliceerd worden, dit in verband met de privacywetgeving in Zwitserland. Maakt u gebruik van een dashcam, dan mag deze niet het zicht belemmeren. Ook mag u hem niet bedienen tijdens het rijden. De publicatie van de beelden valt onder de privacywetgeving.

Flitspaalsignalering: het meenemen en het gebruik van flitspaalsignalering is verboden in Zwitserland. Ook het meenemen en gebruik van radardetectieapparatuur is verboden. Flitspaalsignalering of flitspaalinformatie dient u van uw apparatuur te verwijderen (navigatie, telefoon en tablets).

Snelheden: in de bebouwde kom geldt dat er over het algemeen 50 km/u mag worden gereden. Het kan echter voorkomen dat er 30-zones zijn ingesteld. Deze worden aangegeven met een snelheidsbord. Deze 30-zones komen steeds vaker voor in Zwitserland. Op de autosnelwegen in Zwitserland mogen alleen voertuigen die 60 km/u of harder kunnen rijden. Overige snelheden staan in de tabel aangegeven.

Binnen de bebouwde kom Buiten de bebouwde kom Autowegen Autosnelwegen
Personenauto's en campers die minder dan 3500 kg wegen 50 km/u (tenzij er 30-zones zijn ingesteld) 80 km/u 100 km/u 120 km/u
Personenauto's en campers onder de 3500 kg met aanhanger of caravan 50 km/u (tenzij er 30-zones zijn ingesteld) 80 km/u 80 km/u 80 km/u
Campers boven de 3500 kg 50 km/u (tenzij er 30-zones zijn ingesteld) 80 km/u 100 km/u 100 km/u

Verkeersborden: in Zwitserland worden drie kleuren verkeersborden gebruikt: groen, blauw en wit. Groen wordt gebruikt voor de autobahn, waar een vignet verplicht is. Blauw wordt over het algemeen gebruikt voor het onderliggend wegennet. Wit wordt gebruikt voor de lokale bestemmingen.

Reisdocumenten en vignet Zwitserland    

Gaat u met de auto naar Zwitserland? Zorg er dan voor dat u de juiste documentatie bij u heeft. Een geldig paspoort of ID-kaart is verplicht. De groene kaart is niet verplicht, wel moet u aan kunnen tonen dat de caravan of aanhanger verzekerd is. Wij raden daarom aan om de groene kaart met alle verzekeringsgegevens erop mee te nemen. Een kopie wordt vaak niet geaccepteerd, neem daarom het origineel mee. Voor Zwitserland hoeft u geen visum aan te vragen. In Zwitserland moet u ook rekening houden het tolvignet. Het tolvignet is geldig op alle snelwegen en wordt ook wel Autobahnvignet genoemd.

Tol Zwitserland 2022 (autobahnvignet)

De vignetplicht in Zwitserland geldt voor alle personenauto’s en motoren die minder dan 3500 kg wegen. Voor een aanhanger heeft u een apart vignet nodig. Dit betekent dat u twee vignetten nodig heeft wanneer u reist met een auto met aanhanger of caravan. Het autobahnvignet geeft aan dat de wegenbelasting is betaald. Met dit vignet hoeft u op snelwegen en tunnels dus geen tol meer te betalen. Er zijn echter twee uitzonderingen. Bij de Grote Sint Bernardtunnel en de Munt-la-Schera-Tunnel moet u nog extra tol betalen bovenop het vignet.

Een tolvignet kunt u eenvoudig aanschaffen. Een vignet kunt u online bestellen, deze heeft u dan binnen 1 of 2 dagen in huis. U kunt er ook voor kiezen om een vignet bij de grensovergang aan te schaffen. Bij de grensovergang zijn speciale poortjes waar u het vignet kan kopen. Hier staan vooral in de zomer vaak lange wachtrijen.

Het vignet moet goed zichtbaar zijn, zodat deze goed te controleren is bij de grens. Het autobahnvignet moet aan de binnenkant van het raam, aan de linkerzijde worden geplakt. Bij het vignet zit een handleiding, volg deze instructies op.

Kosten tol Zwitserland 2022        

In Zwitserland is alleen een jaarvignet verkrijgbaar. Het vignet is 1 kalenderjaar geldig, ongeacht wanneer u het koopt. Het vignet kunt u 14 maanden gebruiken. Het vignet van 2022 is geldig vanaf 1 december 2021 tot 31 januari 2023. Elk jaar heeft het vignet een andere kleur.

De kosten voor het vignet zijn € 39,00 exclusief servicekosten. Het vignet kunt u eenvoudig online bestellen, uiteraard is het vignet ook te koop bij de grens. De kans dat u in de rij moet is echter wel groot. Voor de Grote Sint-Bernardtunnel en voor de Munt-la-Schera-Tunnel dient u apart tol te betalen:

  • Grote Sint-Bernardtunnel: enkel € 27,80 en maandretour € 44,60
  • Munt-la-Schera-Tunnel: dagtarief € 19 en retour € 33 * Prijzen kunnen afwijken

Rijdt u op een tolweg zonder vignet, dan kan u dit een boete van 200 CHF (€ 170) opleveren. Deze prijs is exclusief 40 CHF (€ 34) die u voor een vignet moet betalen. Denk er dus aan dat u een autobahnvignet aanschaft als u met de auto naar Zwitserland gaat.

Sneeuwkettingen en winterbanden Zwitserland          

In veel landen gelden er regels als het gaat om winterbanden en sneeuwkettingen. In Zwitserland is het niet verplicht om op winterbanden te rijden, dit wordt echter wel aangeraden. Ook is het belangrijk om rekening te houden met de regels die gelden in de landen waar u doorheen rijdt. Lees onze blog over de regels in  DuitslandFrankrijk en Oostenrijk

Winterbanden Zwitserland

In Zwitserland geldt geen wettelijke regeling voor het gebruik van  winterbanden. Wij raden echter wel aan om winterbanden onder uw auto te plaatsen bij winterse omstandigheden. Onder winterse omstandigheden valt: sneeuw, sneeuwmodder, hagel en ijzel. Raakt u tijdens winterse omstandigheden betrokken bij een ongeval met zomerbanden onder uw auto? Dan kunt u net als in Duitsland aansprakelijk worden gesteld. Dit geldt ook bij het hinderen van het verkeer omdat uw auto niet is aangepast aan de winterse omstandigheden. Hiervoor kunt u ook een boete ontvangen.

U mag dus op zomerbanden rijden, maar als u dan overlast veroorzaakt heeft u een probleem. Hierom raden wij het aan om uw auto te voorzien van winterbanden als u naar Zwitserland gaat. Ook zijn winterbanden in Zwitserland verplicht als dit wordt aangegeven met een verkeersbord.

Sneeuwkettingen verplicht Zwitserland  

In Zwitserland zijn  sneeuwkettingen verplicht als dit wordt aangegeven met een verkeersbord. In veel landen mogen sneeuwkettingen alleen worden gebruikt als dit wordt aangegeven met dit verkeersbord. In Zwitserland mogen ze echter ook worden gebruikt op plaatsen waar geen verkeersbord staat, indien de weg glad is door sneeuw of ijzel. Ze moeten echter wel direct worden verwijderd als de omstandigheden beter zijn, om schade aan het wegdek te voorkomen. Houdt uw ogen daarom open voor een blauw bord met de afbeelding van een witte autoband met sneeuwkettingen.

Verplichte winteruitrusting Zwitserland  

Als u met de auto naar Zwitserland gaat, moet u rekening houden met de verplichte winteruitrusting. Winterbanden zijn niet verplicht maar worden wel sterk aangeraden. Sneeuwkettingen zijn op aangegeven locaties verplicht, het is dus verstandig om deze mee te nemen. Daarnaast raden wij het aan om voldoende  ruitenwisservloeistof antivries in de auto te hebben. Werkende ruitenwissers, een ijskrabber, een sleepkabel en een accubooster worden ook aangeraden. Al deze producten kunt u eenvoudig bij Winparts bestellen.

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 085 070 5200

Anderen bekeken ook: 

Op de hoogte gesteld worden als er een nieuwe blog online staat? Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

Veelgestelde vragen


Zijn sneeuwkettingen in Zwitserland verplicht? 

Sneeuwkettingen zijn in Zwitserland niet standaard verplicht, maar ze kunnen wel verplicht worden gesteld op bepaalde wegen bij zware sneeuwval of ijzige omstandigheden. Dit wordt meestal aangegeven met blauwe verkeersborden. Het is aan te raden om sneeuwkettingen bij u te hebben tijdens het rijden in de wintermaanden, vooral als u van plan bent om bergachtige gebieden te bezoeken. 

Het niet naleven van een sneeuwkettingsverplichting, aangegeven door verkeersborden, kan leiden tot boetes. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat winterbanden in de wintermaanden ook sterk worden aanbevolen in Zwitserland. 

Wat zijn de regels voor winterbanden in Zwitserland? 

In Zwitserland zijn winterbanden niet wettelijk verplicht, maar ze worden sterk aanbevolen tijdens de wintermaanden, vooral van november tot maart. Als u met zomerbanden rijdt en u verkeersproblemen veroorzaakt onder winterse omstandigheden, zoals sneeuw of ijs, kunt u een boete krijgen. Bovendien kan het rijden zonder geschikte banden bij winterse omstandigheden leiden tot aansprakelijkheidsproblemen bij een ongeval. 

De minimale profieldiepte voor winterbanden in Zwitserland is 1,6 mm, maar 4 mm wordt aanbevolen voor optimale veiligheid. Het is dus verstandig om winterbanden te gebruiken als u van plan bent om in de wintermaanden in Zwitserland te rijden, vooral in bergachtige gebieden. 

Kan ik all-season-banden gebruiken in Zwitserland? 

Ja, u kunt all-season-banden gebruiken in Zwitserland. Deze banden zijn ontworpen om het hele jaar door te presteren onder verschillende weersomstandigheden, inclusief lichte winterse omstandigheden. All-season-banden zijn een compromis tussen zomer- en winterbanden en bieden redelijke prestaties in zowel warme als koude omstandigheden. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat de all-season-banden die u gebruikt geschikt zijn voor winterse omstandigheden. 

Dit betekent dat ze het sneeuwvloksymbool (ook bekend als het Alpine-symbool) moeten hebben, wat aangeeft dat ze getest zijn en voldoen aan specifieke eisen voor gebruik in sneeuw. 

Zijn sneeuwkettingen verplicht voor auto's met vierwielaandrijving? 

Sneeuwkettingen kunnen ook verplicht zijn voor auto's met vierwielaandrijving (4WD) in bepaalde omstandigheden en regio's. De vereiste voor sneeuwkettingen hangt niet alleen af van het type aandrijving van het voertuig, maar ook van de lokale weersomstandigheden en verkeersregels. 

In veel gebieden met zware winters, zoals bergregio's, kunnen sneeuwkettingen verplicht gesteld worden voor alle voertuigen, ongeacht of ze vierwielaandrijving hebben of niet, vooral op wegen waar sneeuw en ijs heersen. Dit wordt vaak aangeduid met verkeersborden. 

Hoewel vierwielaandrijving betere tractie biedt in winterse omstandigheden, bieden sneeuwkettingen extra grip die essentieel kan zijn op ijzige of steilere wegen. Het is altijd raadzaam om de lokale verkeersregels en -voorschriften te controleren, vooral als je van plan bent om in bergachtige of sneeuwrijke gebieden te rijden. 

Wat is het verschil tussen sneeuwsokken en sneeuwkettingen? 

Sneeuwsokken en sneeuwkettingen zijn beide hulpmiddelen die ontworpen zijn om de grip van voertuigen op sneeuw- en ijzige wegen te verbeteren, maar er zijn enkele belangrijke verschillen: 

  1. Materiaal en constructie: Sneeuwsokken zijn gemaakt van een sterk textielmateriaal dat over de banden wordt getrokken. Sneeuwkettingen daarentegen zijn gemaakt van metalen schakels en worden om de banden bevestigd.
  2. Grip en efficiëntie: Sneeuwkettingen bieden over het algemeen een betere grip en zijn effectiever op ijs en dichte, harde sneeuw. Sneeuwsokken zijn effectiever in lichtere sneeuwcondities en zijn minder geschikt voor ijzige ondergronden.
  3. Installatie: Sneeuwsokken zijn over het algemeen eenvoudiger en sneller aan te brengen dan sneeuwkettingen.
  4. Schade en slijtage: Sneeuwsokken zijn zachter en minder waarschijnlijk om schade aan de weg of de banden te veroorzaken. Sneeuwkettingen kunnen, indien onjuist gebruikt, zowel de banden als het wegdek beschadigen.
  5. Wettelijke status: In sommige gebieden zijn sneeuwkettingen verplicht en worden sneeuwsokken niet als een gelijkwaardig alternatief beschouwd. Het is belangrijk om de lokale wetgeving te controleren.
  6. Snelheidsbeperkingen: Met sneeuwkettingen moet meestal langzamer worden gereden dan met sneeuwsokken vanwege de verhoogde trilling en het risico op beschadiging.
Ecommerce Europe Trustmark

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Aanmelden