Met de auto naar Oostenrijk

03 Januari 2022
Met de auto naar Oostenrijk

Gaat u binnenkort met de auto naar Oostenrijk? Op wintersport of genieten van de prachtige natuur van Oostenrijk? Wees er dan van bewust dat u zich aan de lokale regels moet houden. Wat die lokale regels zijn leggen wij in dit artikel uit.

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Verplicht in de auto   

In Oostenrijk bent u verplicht om een aantal zaken in de auto te hebben. Wij raden het sterk aan om u aan deze regels te houden, om problemen met de politie te voorkomen. De onderstaande producten kunt u eenvoudig bij Winparts bestellen. Let ook bij het huren van een auto erop of deze producten aanwezig zijn.

Gevarendriehoek: in Oostenrijk bent u verplicht om een  gevarendriehoek in de auto te hebben. Deze moet u bij pech of een ongeval achter het voertuig plaatsen. In Oostenrijk geldt dat deze op niet meer dan 1 meter van de rand van de weg mag worden geplaatst. Ook dient u de alarmlichten in te schakelen.

Verbanddoos: het is ook verplicht om een  verbanddoos in de auto te hebben. In Oostenrijk geldt de regel dat de verbanddoos stevig en bestand tegen vuil moet zijn.

Veiligheidshesje: u moet ook een  veiligheidshesje in de auto te hebben. Deze bent u, als bestuurder, verplicht om bij pech of een ongeval te dragen buiten de bebouwde kom. Wij raden het echter aan om voor alle passagiers een veiligheidshesje te hebben. Tijdens verkeerscontroles kan er gevraagd worden of het hesje in de auto aanwezig is. Indien u deze niet heeft, kunt u een boete ontvangen.

Op zoek naar deze producten? Bij ons vindt u een standaard en een uitgebreid vakantiepakket voor Oostenrijk. Het  standaard vakantiepakket bestaat uit alle wettelijke vereiste producten. Het uitgebreide vakantiepakket biedt handige extra's voor een onbezorgde auto vakantie door Oostenrijk.

Verkeersregels in Oostenrijk       

In Oostenrijk gelden andere verkeersregels dan in Nederland. De belangrijkste regels zetten wij voor u op een rijtje

Alcohol: in Oostenrijk is het maximaal toegestane alcoholgehalte 0,49 promille. Voor bestuurders die korter dan twee jaar het rijbewijs hebben geldt een limiet van 0,1 promille. Het is ook verboden om onder invloed van drugs te rijden. Als u zelf uw alcoholpromillage wil testen, kunt u dit doen met een  alcoholtester. Rijden onder invloed wordt zwaar bestraft. De boete kan variëren van € 590 tot € 2630.

Mobiele telefoon: het is voor alle bestuurders in Oostenrijk verboden om een telefoon tijdens het rijden vast te houden. Dit geldt ook voor fietsers. Ook het gebruik van de telefoon tijdens het stilstaan in de file of voor een verkeerslicht is verboden.  Handsfree bellen is wel toegestaan.

Flitspaalsignalering: het meenemen of gebruiken van radardetectieapparatuur is in Oostenrijk verboden. Het is echter wel toegestaan om gebruik te maken van apparatuur (telefoon of navigatie) met een signalering voor de vaste flitspalen of trajectcontroles.

Dashboard camera: in Oostenrijk zijn dashboardcamera's niet officieel verboden. Het is echter wel verboden om beelden te publiceren waar personen of zichtbare kentekens op staan. Dit verbod is opgelegd door de commissies voor de bescherming van persoonsgegevens, zij kunnen ook de boete uitdelen. Dit verbod staat dus niet in de wet. Een boete kan wel oplopen tot € 10.000. Ook kunnen de gefilmde personen een schadevergoeding eisen.

Snelheden: als u naar Oostenrijk gaat, dan dient u zich uiteraard aan de snelheden te houden. De snelheden zijn anders dan die in Nederland. Op autosnelwegen in Oostenrijk zijn alleen voertuigen die harder dan 60 km/u kunnen toegestaan. De overige snelheden kunt u in de onderstaande tabel lezen. Verkeersborden en elektronische signalering gaan altijd boven de snelheden in deze tabel.

Binnen de bebouwde komBuiten de bebouwde komAutosnelwegen
Personenauto's en campers onder de 3500 kg 50 km/u 100 km/u 130 km/u / 140 km/u
Personenauto's die een aanhanger of caravan van minder dan 750 kg trekken 50 km/u 100 km/u 100 km/u
Personenauto's die een aanhanger of caravan boven de 750 kg trekken (totaal gewicht onder de 3500 kg) 50 km/u 80 km/u 100 km/u
Personenauto's die een aanhanger of caravan boven de 750 kg trekken (totaal gewicht boven de 3500 kg) 50 km/u 70 km/u 80 km/u

Verkeersborden Oostenrijk

In Oostenrijk zijn de verkeersborden voorzien van Duitse taal. Om het voor u gemakkelijk te maken hebben wij hieronder de meest voorkomende borden voor u vertaald. Het is belangrijk om te weten dat in Oostenrijk werktags (werkdagen) van maandag tot en met zaterdag zijn. Ook kan het voorkomen dat verkeersborden zijn voorzien van twee talen; Duits en Sloveens. Dit is echter afhankelijk van de regio.

DuitsNederlandsDuitsNederlands
Ausfahrt Afrit Parken verboten Parkeerverbod
Ausgenommen Uitgezonderd Mo-fr Maandag t/m vrijdag
Bei Nebel Bij mist en nevel Sackgasse Doodlopende weg
Einbahnstraße Eenrichtingsverkeer Spital Ziekenhuis
Einordnen lassen Ritsen Umleitung Omleidingsroute
Haid Bebouwde kom Werktags Van maandag t/m zaterdag
Kurzparkzone Kortparkeren zone

Er zijn ook een aantal verkeersborden in Oostenrijk die wij in Nederland niet kennen. Dit zijn de volgende borden:

 • Een doodlopende weg wordt aangegeven met een vierkant blauw bord. Hier staat een omgekeerde letter T op.
 • Sommige borden zijn voorzien van een onderbord met een stekker erop. Dit zijn vaak de borden Stoppen en parkeren verboden. Het stekker symbool geeft aan dat op deze plekken alleen elektrische auto’s mogen staan, zodat deze kunnen opladen.
 • Verboden links of rechts af te slaan wordt aangegeven op een wit rond bord met een rode rand. Hier staat een naar links of rechts afbuigende pijl op met daarover een rode balk.
 • De minimumsnelheid wordt aangegeven op een rond blauw bord met een wit getal.
 • Een rond blauw bord met een sneeuwketting geeft aan dat sneeuwkettingen daar verplicht zijn.
 • Een rond wit bord met een rode rand met daarop een toeter geeft aan dat toeteren verboden is.

Reisdocumenten en vignet Oostenrijk  

Reist u met de auto naar Oostenrijk, dan dient u een rijbewijs, paspoort of ID-kaart bij u te hebben. Het is ook verstandig om het kentekenbewijs van uw auto mee te nemen. Voor Oostenrijk heeft u geen visum nodig. Het Nederlandse rijbewijs is in Oostenrijk geldig, u heeft geen internationaal rijbewijs (IRB) nodig.

In Oostenrijk is op alle snelwegen voor motorvoertuigen tot een gewicht van 3500 kg een tolvignet verplicht. Voor voertuigen die zwaarder dan 3500 kg wegen, gelden andere regels. Zij moeten een zogeheten GO-box aanschaffen. In Oostenrijk wordt een onderscheid gemaakt tussen voertuigen op basis van gewicht. Meer over de autobahnvignet in Oostenrijk wordt hieronder uitgelegd. In Oostenrijk zijn ook milieuzones ingericht. Deze gelden tot nu alleen voor bussen en vrachtverkeer. Voor de toerist hebben de milieuzones nog geen gevolgen.

Tolvignet Oostenrijk 2022        

Voordat u de grens van Oostenrijk oversteekt, moet u al in het bezit zijn van een geldig autobahnvignet. U riskeert een boete van ongeveer € 120 als u wordt aangehouden. Het beste is om ervoor te zorgen dat u het vignet hebt aangeschaft voor u op reis gaat. Het autobahnvignet is verplicht voor het rijden op snelwegen en verschillende autowegen.

Vanaf 2018 kunt u kiezen voor een gewoon vignet of een digitaal tolvignet. Bij het gewone vignet ontvangt u een sticker die u op de voorruit dient te plakken. Het digitale tolvignet wordt gekoppeld aan uw kenteken. Een sticker op de voorruit plakken is dan niet meer nodig. Het kenteken wordt automatisch geregistreerd in een centrale database.

Tolkosten Oostenrijk 2022

Er zijn verschillende vignetten te krijgen in Oostenrijk. Zo is er het jaarvignet, het 2-maands vignet en het 10-daags vignet. De kosten voor een sticker of een digitaal vignet zijn gelijk. Het vignet kunt u online bestellen. Ook is het autobahnvignet verkrijgbaar bij een aantal grensovergangen, tankstations en postkantoren.

 • 10-dagen vignet Oostenrijk: € 9,60 
 • 2-maand vignet Oostenrijk: € 28,20
 • Jaarvignet Oostenrijk: € 93,80

Maakt u misbruik van het vignet, dan riskeert u een boete die kan oplopen tot € 240. Met een vignet alleen bent u er nog niet. Op sommige wegen dient u alsnog tol te betalen. Dit is op de volgende wegen:

 • A9 Pyhrn Autoban: Bosrucktunnel € 6,00 en Gleinamltunnel € 9,50
 • A10 Tauern Autobahn: Tauerntunnel € 12,00 en Katschbergtunnel € 12,50
 • A11 Karawanken Autobahn: Karawankentunnel € 7,60
 • S16 Arlberg Schnellstrasse: Alberg Strassentunnel € 10,50
 • A13 Brenner Autobahn € 10,00
 • Felbertauernstraße € 10,00
 • Gerlitzen Gipfelstrasse € 8,00
 • Gerlos Alpenstraße € 7,00
 • Großglockner-Hochalpen-Straße € 27,50
 • Maltatal-Hochalmstraße € 13,00
 • Nockalmstraße € 13,00
 • Silvretta Hochalpenstraße € 13,50
 • Timmelsjoch-Hochalpenstraße € 15,00
 • Villacher Alpenstraße – Dobratsch € 11,50
 • Timmelsjochstrasse (enkel) € 15, (retour) € 21

Bij de tolpoorten kunt u contant of met creditcard betalen. Sommige poorten zijn voorzien van betaalautomaten. Hier kunt u contant geld in gooien of gebruik maken van uw creditcard. Tolpoorten waar u alleen met creditcard kunt betalen, zijn te herkennen aan de oranje rijstroken.

Voertuigen die zwaarder dan 3500 kg zijn, dienen een GO-box aan te schaffen. Het gewone tolvignet is niet geldig voor deze voertuigen. Een GO-box zorgt ervoor dat er automatisch tol wordt betaald per gereden kilometer. Hoe hoog de tol is, hangt af van de emissieklasse, de gereden kilometers en het aantal assen van het voertuig. Een GO-box kunt u eenmalig aanschaffen voor € 5 op internet. Er zijn twee soorten GO-boxen. Bij een prepaid moet u op de kaart een tegoed laden. Dit tegoed dient minimaal € 75 en maximaal € 500 te zijn. Met een geregistreerde GO-box kunt u achteraf betalen. Het toltegoed is twee jaar geldig.

Sneeuwkettingen en winterbanden Oostenrijk 

Winterbanden zijn in Oostenrijk verplicht bij winterse omstandigheden tussen 1 november en 15 april. Buiten deze periode kunnen winterbanden op bergwegen ook verplicht zijn. Dit wordt aangegeven met een verkeersbord. De regel is dat in deze periode al uw wielen voorzien moeten zijn van winterbanden of de aangedreven wielen moeten zijn voorzien van sneeuwkettingen.

Sneeuwkettingen zijn echter alleen toegestaan als het wegdek is voorzien van een sneeuw- of ijslaag. Deze laag dient zodanig dik te zijn dat de sneeuwkettingen de weg niet beschadigen. Sneeuwkettingen zijn ook verplicht wanneer dit is aangegeven met een verkeersbord. Met sneeuwkettingen mag u maximaal 50 km/u rijden. In Oostenrijk dient u winterbanden met een M+S-codering op alle wielen te monteren. Het profiel van de banden moet minimaal 4 mm zijn. De profieldiepte kunt u eenvoudig meten met een  profieldieptemeter.

Voldoet u niet aan de bovenstaande eisen, dan riskeert u een boete van € 35 tot € 5000. Ook geldt in Oostenrijk het omgekeerde bewijsplicht. Het omgekeerde bewijsplicht zorgt ervoor dat een bestuurder die met  zomerbanden in de winterperiode betrokken is bij een ongeval, bij voorbaat in staat van beschuldiging wordt gesteld. Ook kan rijden op ongeschikte banden leiden tot problemen van de schade bij verzekeraars.

Verplichte winteruitrusting Oostenrijk     

Tussen 1 november en 15 april vallen winterbanden en sneeuwkettingen onder de verplichte winteruitrusting. Maar het wordt ook aangeraden om voldoende  ruitenwisservloeistof anti-vries, koelvloeistof en werkende  ruitenwissers mee te nemen. Een  ijskrabber, een startkabel of accubooster zijn ook handige producten om bij u te hebben. Al deze producten kunt u eenvoudig bij Winparts bestellen.

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 085 070 5200

Anderen bekeken ook: 

Op de hoogte gesteld worden als er een nieuwe blog online staat? Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

Ecommerce Europe Trustmark

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Aanmelden