Met de auto naar Italië

01 Januari 2022
Met de auto naar Italië

Gaat u binnenkort met de auto naar Italië, het land van pasta’s en pizza’s? Italië is een prachtig land voor een autovakantie, wintersport of doorreis. Voor u met de auto naar Italië gaat, is het echter belangrijk dat u goed op de hoogte bent van de lokale (verkeers)regels. Deze wijken namelijk af van de Nederlandse regels. In dit artikel wordt alle noodzakelijke informatie voor uw reis naar Italië beschreven. Tolwegen, verkeersborden, verkeersregels en informatie over winterbanden en sneeuwkettingen worden behandeld in dit artikel.

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Verplicht in de auto       

Er zijn een aantal zaken die u verplicht in uw auto dient te hebben als u met de auto door Italië reist. Ook is het belangrijk om rekening te houden met de landen waar u doorheen reist. Reist u naar Italië, dan is de kans groot dat u met de auto door  DuitslandFrankrijkOostenrijk en/ of Zwitserland rijdt. In onze artikelen leest u alle nodige informatie over deze landen. In Italië bent u verplicht om de volgende producten bij u te hebben:

Gevarendriehoek: in Italië is het verplicht om een  gevarendriehoek in de auto te hebben. Buiten de bebouwde kom moet u bij slecht zicht of ’s nachts gebruik maken van de gevarendriehoek. Uiteraard moet u ook de alarmlichten inschakelen. Overdag geldt dat u de gevarendriehoek moet plaatsen als u buiten de bebouwde kom in een bocht of op een heuvel stil komt te staan. Op de snelweg dient u de gevarendriehoek circa 100 m achter het voertuig te plaatsen. Op overige wegen dient u de driehoek circa 50 m achter het voertuig te plaatsen.

Veiligheidshesje: in Italië zijn ook  veiligheidshesjes verplicht. Dit geldt voor zowel de bestuurder als voor de passagiers. Het veiligheidshesje dient u te dragen zodra u het voertuig uitstapt bij pech of een ongeval. Dit is verplicht bij slecht zicht en in het donker, buiten de bebouwde kom. Wij raden echter aan om dit ook te doen binnen de bebouwde kom.

Op zoek naar deze producten? Bij ons vindt u een standaard en een uitgebreid vakantiepakket voor Italië. Het standaard vakantiepakket bestaat uit alle wettelijke vereiste producten. Het uitgebreide vakantiepakket biedt handige extra's voor een onbezorgde auto vakantie door Italië.

De bovenstaande verplichtingen gelden ook in San Marino, hierin zijn geen afwijkingen. Bent u van plan een auto te huren? Controleer dan goed of deze verplichte producten in de huurauto aanwezig zijn. Alle verplichte artikelen zijn verkrijgbaar bij Winparts.

Verkeersregels in Italië

Alcohol: in Italië geldt een maximaal alcoholgehalte van 0,5 promille. Voor bestuurders die korter dan drie jaar het rijbewijs hebben, geldt een compleet alcoholverbod. Het is ook verboden om onder invloed van drugs te rijden. Uw alcoholgehalte kunt u zelf testen met een  alcoholtester.

Mobiele telefoon:  voor alle bestuurders is het verboden om tijdens het rijden een telefoon vast te houden. Dit geldt ook voor fietsers. Deze regel geldt ook bij stilstaan in een file of voor een rood verkeerslicht.  Handsfree bellen is overigens wel toegestaan. Het is ook verboden om tijdens het rijden een hoofdtelefoon op te hebben. Het gebruik van een headset of één oortje is wel toegestaan.

Flitspaalsignalering: in Italië is het verboden om radardetectieapparatuur bij u te hebben of te gebruiken. Het gebruik kan leiden tot een flinke boete. Voor zover bekend, is het gebruik van flitspaalsignalering in Italië wel toegestaan. Wij raden echter aan om deze signalering van uw apparaten te verwijderen. Dit om eventuele discussie met de politie te voorkomen.

Snelheden: in de bebouwde kom geldt dezelfde maximumsnelheid als in Nederland, tenzij er met borden wordt aangegeven dat de maximumsnelheid 70 km/u is. Dit komt weleens voor op bijvoorbeeld ringwegen. Een andere regel die geldt in Italië, is dat op een snelweg met drie of meer rijstroken (per richting) het soms is toegestaan om 150 km/u te rijden. Dit wordt aangegeven met een verkeersbord. Voor bestuurders die korter dan 3 jaar het rijbewijs hebben, geldt een lagere maximumsnelheid. Op autowegen wordt de snelheid verlaagd tot 90 km/u en op de snelwegen wordt dit 100 km/u.

In de bebouwde komBuiten de bebouwde komAutowegenAutosnelwegen
Personenauto's en campers onder de 3500 kg 50 km/u (tenzij anders aangegeven)  90 km/u 110 km/u (bij slecht weer of korter dan 3 jaar rijbewijs: 90 km/u) 130 km/u (bij slecht weer of korter dan 3 jaar rijbewijs: 100 km/u)
Voertuigen met aanhangwagen of caravan 50 km/u (tenzij anders aangegeven) 70 km/u 70 km/u 80 km/u

Verkeersborden Italië 

De verkeersborden in Italië zijn vrijwel gelijk aan die in Nederland. Uiteraard zijn de borden voorzien van Italiaanse teksten. Hieronder vindt u een lijst met de meest voorkomende verkeersborden en de vertalingen:

ItaliaansNederlandsItaliaansNederlands
Alt Stop Dogana douane Douane
Alt polizia Stop, politie No autostop Liften is verboden
Alt stazione Stop, u moet tol betalen Rallentare Langzaam rijden
Aperto Open Sinistra Links
Area perdonale Voetgangersgebied Strada sdrucciolevole Slipgevaar
Attenzione Let op Tornante Gevaarlijke bocht
Destra Rechts Zone traffico limitato Inrijverbod
Deviazone  Omleiding

Wel zijn er een aantal verkeersborden in Italië die afwijken van de Nederlandse. Dit zijn de onderstaande borden:

  • De bebouwde kom wordt in Italië aangegeven met een rechthoekig wit bord met zwarte letters (plaatsnaam). Staat er een schuine streep door het bord, dan betekent het einde van de bebouwde kom.
  • Langs autosnelwegen zijn de wegwijzers groen voorzien met witte letters. Langs autowegen zijn de wegwijzers blauw met witte letters. In veel steden komt u het bord met inrijverbod tegen. Dit wordt aangegeven op een wit rechthoekig bord met de tekst: Zona traffico limitato
  • Een rond blauw bord met een sneeuwketting erop geeft aan dat sneeuwkettingen verplicht zijn.
  • Wegwerkzaamheden worden aangegeven met een geel driehoekig bord met een rode rand. In Nederland is dit een wit bord.
  • Een parkeerverbod wordt aangegeven met een rond rood omrand wit bord met een letter P en een schuine streep erop.
  • Ziet u op een wegwijzer een zwarte stip met drie zwarte ringen eromheen? Dit geeft de route naar het centrum aan.
  • Een rond blauw bord met een wit getal geeft de minimumsnelheid aan.
  • De adviessnelheid wordt aangegeven op een vierkant blauw bord met een wit getal erop.
  • Verboden links of rechts afslaan wordt aangegeven op een rond wit bord met een rode rand. Op dit bord staat een naar links of rechts afbuigende zwarte pijl met een rode streep erdoor.

Reisdocumenten, tolwegen en vignet Italië 

Als u naar Italië reist, bent u verplicht om een geldig paspoort of ID-kaart bij u te hebben. Het is ook verstandig om het kentekenbewijs en een Europees schadeformulier mee te nemen. Dit formulier heeft u nodig om schade na een aanrijding te melden. Voor Italië heeft u geen visum nodig.

Italië kent verschillende tolwegen. Daarnaast zijn in een aantal Italiaanse steden en eilanden milieuzones ingesteld. Meer informatie leest u hieronder.

Tolwegen Italië           

Vrijwel alle snelwegen (autostrade) in Italië zijn tolwegen. De kans dat u tijdens uw reis een tolweg tegenkomt, is zeer groot. Ook voor u in Italië bent, is de kans zeer groot dat u tol moet betalen in de landen waar u doorheen rijdt. Tol wordt onder andere geheven in  FrankrijkOostenrijk en  Zwitserland. In onze artikelen hierover leest u alles over de tolwegen in deze landen.

Tol Italië         

De tolkosten in Italië zijn over het algemeen lager dan in de omringende landen. De hoogte van de tol varieert wel. In bergachtige gebieden is de tol vaak hoger dan in vlakke gebieden. Tol kunt u onder andere contant betalen, dit kan bij de bemande tolhokjes. De tolpoortjes waar u contant kan betalen, worden aangegeven met een bord met muntstukken erop. U kunt ook betalen met creditcard. Deze tolpoorten worden aangeduid met Carte. Bij veel tolpoorten kunt u ook betalen met een Nederlandse bankpas. Tolpoorten waar u met uw pinpas kan betalen worden doorgaans aangeduid met een bord waar Maestro opstaat. Neem voor de zekerheid contant geld of een creditcard mee. Het kan voorkomen dat sommige tolwegen uw bankpas niet accepteren.

Met een VIA-card kunt u sneller door de tolpoorten in Italië. Een VIA-card is een magnetische kaart waarmee de tol kan worden betaald. Deze magnetische kaart is te verkrijgen bij servicestations langs de snelweg. Wanneer u met deze kaart de tol betaalt, wordt het bedrag automatisch afgeschreven. Heeft u niet voldoende saldo op uw kaart, dan kunt u het restant met een tweede VIA-card of contant betalen. De kaart kunt u met een waarde van € 25 en € 50. Let op: deze kaart is niet geldig in Sicilië.

U kunt ook gebruik maken van een Telepass. Dit is een vorm van rekeningrijden. Dit wordt echter alleen aangeraden voor wie veel op de snelwegen van Italië rijdt. Met een Telepass kunt u met 30 km/u door de tolpoorten rijden. De tol wordt vervolgens automatisch afgeschreven. Telepass tolpoorten kunt u herkennen aan de borden waar Telepass op staat of aan de gele markeringen op de rijstroken. De Telepass is verkrijgbaar bij grote tolkantoren.

Milieu vignet Italië     

In verschillende steden en op een aantal eilanden in Italië zijn milieuzones ingesteld. Dit wordt ook wel de Zona a Traffico Limitato (ZTL) genoemd. Milieuzones worden op bepaalde drukke tijden afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Hiervoor heeft u geen vignet of milieusticker nodig. Het is verboden om de zone tijdens het aangegeven tijdstip te betreden. Doet u dit toch, dan kunt u een flinke boete riskeren. Aan het begin van elke zone staan borden die aangeven dat het om een ZTL gaat. Daarnaast hangen er camera’s die registeren wie er in en uit de zone rijdt. Deze camera’s registreren ook of u illegaal de zone inrijdt. Het vervelende is dat elke keer dat u 'illegaal' langs een camera rijdt u een extra boete kunt krijgen. Rijdt u vier keer (illegaal) langs een camera in een ZTL, dan kan dit u vier boetes opleveren. Let dus goed op. Deze zones zijn onder andere ingesteld in Florence, Rome, Pisa en Verona.

Milaan is hier echter een uitzondering. Milaan wordt ook wel Area C genoemd. In de binnenstad van Milaan heeft u op werkdagen tussen 7:30 en 19:30 een vignet nodig. U kunt een éénmalige dagkaart aanschaffen voor € 5 bij een kiosk of tabakszaak. In de milieuzone mogen enkel wagens rijden die hiervoor toestemming hebben. Dit zijn vaak inwoners of leveranciers. Deze zones zijn dus niet zozeer gericht op de uitstoot van uw auto, maar meer op de verkeersdrukte.

Sneeuwkettingen en winterbanden Italië     

In Italië zijn er geen algemene verplichtingen op het gebruik van  winterbanden. In Zuid-Tirol is het echter wel verplicht om bij winterse omstandigheden winterbanden te gebruiken. In de Aostavallei geldt er tussen 15 oktober en 15 april een verplichting op winterbanden. Heeft u geen winterbanden, dan bent u verplicht om sneeuwkettingen bij u te hebben in deze periode. In andere regio’s wordt de eventuele verplichting aangegeven met een verkeersbord. Deze verplichting wordt aangegeven met blauw bord waar ‘obbligo di pneumatici invernali o catene a bordo’ opstaat. Let op! De periode van 15 oktober tot 15 april kan worden vervroegd of verlengd als de omstandigheden dit vereisen.

Op de Brennerautosnelweg (tussen Brenner en Affi) en in de stad Bozen bent u verplicht om tussen 15 november en 15 april op winterbanden te rijden. Dit is ongeacht de weersomstandigheden. Rijdt u niet met winterbanden op plaatsen waar dit verplicht is, dan riskeert u een boete. Het rijden op ongeschikte banden kan ook gevolgen hebben voor de aansprakelijkheid tijdens een ongeval. Voor alle banden in Italië geldt een minimale profieldiepte van 1,6 mm. De profieldiepte kunt u meten met een  profieldieptemeter.

Winterbanden in de zomerperiode     

Tussen 16 mei en 14 oktober is het verboden om met (M+S) winterbanden te rijden met een snelheidscodering Q en lager. Hieronder vallen de banden met een snelheidscodering L, M, N, P en Q.  Banden met deze codering dient u te vervangen met  zomerbanden of all-seasonbanden. Banden met een hogere snelheidscodering zijn wel toegestaan in de zomerperiode. Dit zijn de banden met een R, S, T H, U, V, W en Y codering. De snelheidscodering kunt u aan de zijkant van uw band vinden. De codering is te vinden achter de maataanduiding en is als volgt te herkennen: 185/60 R14 82 T. Hierbij is de R de velgenmaat en de T de snelheidscodering. De snelheidscodering is als volgt:

  • L = 120 km/u
  • M = 130 km/u
  • N = 140 km/u
  • P = 150 km/u
  • Q = 160 km/u
  • R = 170 km/u
  • S = 180 km/u
  • T = 190 km/u
  • H = 210 km/u
  • V = 240 km/u
  • W = 270 km/u
  • Y = 300 km/u

De regel is dat de snelheidsindex op de band hoger moet zijn dan de vastgestelde maximumsnelheid van de auto. Sommige landen maken echter een uitzondering op winterbanden. Deze landen gaan ervan uit dat men op winterbanden tijdens winterse omstandigheden (sneeuw, hagel, ijzel) langzamer rijdt.

Sneeuwkettingen Italië

In Italië bestaat geen algemene verplichting tot het gebruik van  sneeuwkettingen. Er zijn een aantal wegen waar sneeuwkettingen in bepaalde periodes verplicht zijn. Waar dit verplicht is, wordt aangegeven met een blauw verkeersbord met een sneeuwketting erop. Met sneeuwkettingen mag u maximaal 50 km/u rijden.

Verplichte winteruitrusting Italië      

Beschikt uw auto over de juiste banden en heeft u sneeuwkettingen in uw auto? Dan voldoet u aan de (verplichte) winteruitrusting voor Italië. Wij raden het aan om ervoor te zorgen dat u ook voldoende koelvloeistof en antivries in de auto heeft. Daarnaast is het verstandig om een  ijskrabbersleepkabel en accubooster bij u te hebben. Vergeet ook niet om de standaard verplichte rusting bij u te hebben.

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 085 070 5200

Anderen bekeken ook:

Op de hoogte gesteld worden als er een nieuwe blog online staat? Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.