Met de auto op vakantie naar het buitenland kan makkelijk en leuk zijn. Houdt er alleen wel rekening mee dat in sommige landen andere regels gelden dan u gewend bent in Nederland. Zo zijn bepaalde dingen verplicht om bij u in de auto te hebben, naast uw kentekenbewijs, paspoort en rijbewijs. In dit overzicht met de 10 populairste vakantiebestemmingen in Europa ziet u per land in een oogopslag waar u om moet denken.
Snel naar een specifiek land navigeren? Klik dan op een van de volgende links:
- Frankrijk
- Duitsland
- Oostenrijk
- Italië
- Zwitserland
- Kroatië
- Spanje
- België
- Denemarken
- Groot-Brittannië en Noord-Ierland
Frankrijk
Alles wat u moet weten over met de auto naar Frankrijk.
Wat moet mee in de auto
In Frankrijk bent u verplicht om een gevarendriehoek en veiligheidshesjes bij u te hebben in geval van een ongeluk. Vroeger was het ook verplicht om een alcoholtest of stuurslot in de auto te hebben, dit is sinds mei 2020 niet meer nodig. Het kan wel handig zijn om een te hebben als u zeker wilt zijn dat u kan rijden na een drankje. U kan deze los bestellen, maar we bieden ook handige vakantiepakketten.
Tolwegen
Frankrijk heeft redelijk veel tolwegen, vooral op de snelwegen richting de Route du Soleil, Parijs en in de wintersportgebieden. U herkent deze aan de borden met het woord ‘péage’. Frankrijk maakt, in tegenstelling tot veel andere landen, geen gebruik van een tolvignet. U betaalt aan de tolpoorten.
Verkeersregels
De verkeersregels in Frankrijk wijken soms af van die in Nederland. Dit heeft vooral betrekking tot voorrangsregels. In Frankrijk gebruikt men geen haaientanden, maar blokken om aan te geven dat u geen voorrand heeft. Verder staat dit vaak aangegeven met een omgekeerde driehoek bord, net als in Nederland.
In Frankrijk vindt u op sommige plaatsen speciale carpool stroken. Deze worden aangegeven met een bord met een ruit (dit lijkt op een Wybertje, het ouderwetse snoepje). Hier mag u alleen rijden wanneer u meer dan 2 mensen in de auto heeft.
Zorg dat u op de hoogte bent van alle verkeersregels in Frankrijk voor u op pad gaat. Lees hiervoor ook onze blog ‘alle informatie over reizen in Frankrijk’.
In de winter
Als u op wintersport gaat naar Frankrijk, is het verstandig om sneeuwkettingen mee te nemen. Op sommige wegen is het hebben van winterbanden of sneeuwkettingen namelijk verplicht tussen november en maart. Dit zijn vooral de berggebieden. Een uitgebreid overzicht vindt u op de site van de Franse overheid.
In deze gebieden moet u winterbanden onder uw auto hebben, tenzij u sneeuwkettingen bij u heeft in de auto. Dan is all season ook goed. Wanneer u de sneeuwkettingen daadwerkelijk moet gebruiken, staat dit aangegeven met borden met daarop een autoband met sneeuwketting.
Duitsland
Alles wat u moet weten over met de auto naar Duitsland.
Mee in de auto
In Duitsland bent u verplicht om een gevarendriehoek, veiligheidshesje, verbanddoos en brandblusser bij u te hebben in de auto. U kan deze los bestellen, maar we bieden ook handige vakantiepakketten.
Milieu vignet
In Duitsland is het in grote steden zoals Berlijn, Bremen, en veel meer verplicht om een milieu vignet te hebben. Dit vignet geeft aan hoe vervuilend uw auto is, en of u ermee in en door het stadscentrum mag rijden. Voor een overzicht van alle milieugebieden (Umweltzonen) kijkt u op de site van de Duitse overheid. Een milieusticker kunt u online bestellen en plakt u op de binnenkant van de voorruit.
Verkeersregels
In Duitsland zijn de verkeersregels in het algemeen niet heel verschillend van die in Nederland. Toch zijn er een paar dingen die ze daar anders doen. Zo bent u bij file verplicht om een reddingsgang vrij te houden, Rettungsgasse. U wordt hier ook regelmatig aan herinnerd door borden langs de weg. Het houdt in dat u bij file ruimte maakt voor hulpdiensten door aan de kant te gaan.
Verder geldt er op grote delen van de Autobahn natuurlijk geen maximum snelheid. Houdt u er dus rekening mee dat op de linker baan men erg hard kan rijden. Blijf niet onnodig links rijden en let bij inhalen goed op of er geen snellere auto aan komt, dit kan moeilijk zijn om in te schatten. Voor meer informatie over de regels in Duitsland kan u onze blog lezen.
In de winter
Als u in Duitsland op wintersport gaat, bent u verplicht om in de bergen goede winterbanden te hebben. Dit zijn winterbanden met een alpine symbool, dit is een berg met daarin een sneeuwvlokje. All season banden geschikt voor sneeuw zijn niet voldoende, hier kan u voor beboet worden. Verder is het in sommige gebieden verplicht om sneeuwkettingenbij u te hebben. Dit is ook in de berg- en wintersportgebieden.
Voor meer informatie hierover kunt u onze blog over verplichte winterbanden in Duitsland lezen. Als u de sneeuwkettingen moet gebruiken dan staat dit aangegeven op verkeersborden als een band met een sneeuwketting.
Oostenrijk
Alles wat u moet weten over met de auto naar Oostenrijk.
Wat moet mee in de auto
In Oostenrijk moet u verplicht een gevarendriehoek, verbanddoos en veiligheidshesje in de auto hebben. Er kan worden gecontroleerd of u deze bij u heeft bij een verkeerscontrole. Als u voorbereid op pad wilt, hebben wij complete vakantiepakketten voor u. Zo bent u voorzien van alles wat u nodig heeft.
Tolwegen
Oostenrijk vraagt tol voor bijna alle autowegen en snelwegen. U kunt hiervoor makkelijk online een tolvignet kopen dat is gekoppeld aan uw kenteken. Lees voordat u op weg gaat goed hoe lang deze geldig zijn. Er zijn een aantal wegen waar apart trajecttol moet worden betaald, bovenop de gewone tol. Welke wegen extra tol rekenen vindt u op de website van de ASFinAG, die de Oostenrijkse wegen onderhouden. Extra tol wordt vooral op bergpassen en tunnels gerekend, zoals de bekende Brennerpas. Voordat u een tunnel ingaat moet u door een poortje, waar u de trajecttol kan betalen.
Verkeersregels
Ook in Oostenrijk bent u verplicht om bij file een reddingsstrook of Rettungsgasse vrij te maken voor huldiensten. Uw medeweggebruikers zullen dit waarschijnlijk automatisch goed doen. Blijf bij file aan de zijkant van de weg zodat er in het midden ruimte is voor hulpdiensten die erlangs moeten. Voor een overzicht van andere belangrijke verkeersregels in Oostenrijk kunt u onze blog lezen over met de auto naar Oostenrijk reizen.
In de winter
Tussen 1 november en 15 april is het Oostenrijk verplicht om winterbanden onder uw auto te hebben. Dit geldt voor het hele land. In de bergwegen kunnen winterbanden verplicht zijn, afhankelijk van de omstandigheden. De winterbanden hoeven geen alpine (bergje met sneeuwvlok) symbool te hebben, M+S (mud and snow) is voldoende. Verder moet u in de winter in Oostenrijk sneeuwkettingen bij u hebben. Wanneer u deze moet gebruiken staat dit aangegeven door een bord met een band met sneeuwketting.
Italië
Alles wat u moet weten over met de auto naar Italië.
Wat moet mee in de auto
In Italië is het verplicht om een gevarendriehoeken veiligheidshesje in de auto te hebben. Zorg dat u voldoende hesjes heeft voor al uw inzittenden. Houdt u er ook rekening mee dat u door andere landen moet rijden om in Italië te komen. Als u bijvoorbeeld door Duitsland rijdt, heeft u ook een brandblusser en verbanddoos nodig. U kan deze los bestellen, maar we bieden ook handige vakantiepakketten.
Tolwegen
Het Italiaanse wegennetwerk wordt onderhouden door verschillende bedrijven. Deze vragen tol om de wegen te kunnen onderhouden. Tol in Italië wordt bepaald op basis van voertuiggewicht. U kunt dit contant of met creditcard betalen bij bemande tolpoorten. Soms kan u ook met een bankpas betalen, het is echter verstandig om altijd voldoende contant geld bij u te hebben.
Italië heeft ook een aantal milieuzones, aangegeven met ZTL. Deze zones vindt u vooral in de binnensteden, en worden op bepaalde momenten afgesloten of autoverkeer. U kunt hiervoor geen vignet aanschaffen, het is belangrijk dat u in de steden goed oplet of er een milieuzone geldt en op welke tijden u hier niet mag rijden. Als u dit toch doet, riskeert u een hoge boete. Voor meer informatie over de milieuzones in Italië kan u onze blog lezen.
Verkeersregels
In Italië gelden over het algemeen dezelfde maximumsnelheden als in Nederland, tenzij anders aangegeven. Een opvallende uitzondering is op wegen met 3 of meer rijstroken per richting. Hier geldt soms een maximumsnelheid van 150km/u. Voor een compleet overzicht van de regels in Italië kan u onze blog over rijden in Italië lezen.
In de winter
In het grootste deel van Italië bent u niet verplicht om winterbanden te hebben. De enige uitzonderingen zijn Tirol en de Aostavallei. Rond Tirol moet u bij winterse omstandigheden winterbanden hebben, en rond Zuid-Tirol zijn deze verplicht tussen 15 oktober en 15 april. Ook tussen Brenner en Affi zijn tussen 15 november en 15 april winterbanden verplicht.
In de zomer is het in Italië verboden om op winterbanden te rijden. Dit is tussen 16 mei en 14 oktober. Meer hierover leest u in onze blog over rijden in Italië.
Zwitserland
Alles wat u moet weten over met de auto naar Zwitserland.
Wat moet mee in de auto
In Zwitserland heeft u naast een gevarendriehoek geen speciale dingen nodig in de auto. Wel dient de gevarendriehoek binnen handbereik te zijn, dus liever niet in de kofferbak maar bijvoorbeeld onder de passagiersstoel.
Tolwegen
Zwitserland heeft geen tolpoorten, u moet over een geldig tolvignet beschikken om gebruik te maken van de autosnelwegen. U kunt hiervoor online een e-vignet kopen dat is gekoppeld aan uw kenteken. Dit vignet is altijd een jaar lang geldig. De prijs hangt af van uw voertuig. U kunt ook nog een plakvignet kopen, dit kan online via de ANWB of bij de grens met Zwitserland bij tankstations.
Verkeersregels
Ook in Zwitserland wordt u verwacht om bij file een strook tussen de banen vrij te houden voor hulpdiensten. Als u in de file zit, blijf dan aan de buitenkant van uw rijstrook, zodat er een baan vrij blijft. Meer informatie over bijvoorbeeld snelheden en andere verkeersregels leest u in onze blog over rijden in Zwitserland.
In de winter
In Zwitserland bent u niet verplicht om winterbanden onder uw auto te hebben. U kunt echter wel aansprakelijk gesteld worden als u door sneeuw of ijzel in een ongeluk raakt, omdat uw auto niet goed is voorbereid. Als u op wintersport gaat naar Zwitserland raden wij dus aan om wel goede winterbanden onder uw auto te hebben voor uw veiligheid.
Sneeuwkettingen zijn lokaal verplicht wanneer de omstandigheden dit vereisen. Op plekken waar u sneeuwkettingen moet gebruiken, staat dit aangegeven op borden met daarop een band met sneeuwkettingen.
Kroatië
Alles wat u moet weten over met de auto naar Kroatië.
Wat moet mee in de auto
In Kroatië bent u verplicht om een gevarendriehoekbij u te hebben. Als u met een caravan of aanhanger rijdt moet u er twee meenemen. Verder wordt er verwacht dat u een veiligheidsvest, verbanddoos en een reservewiel bij u heeft. Bij Winparts kunt u deze dingen los of in een vakantiepakket bestellen. Als uw auto halogeenverlichting heeft, wordt u ook geacht een reservelamp bij u te hebben.
Tolwegen
De meeste snelwegen in Kroatië zijn tolwegen. Ook zijn er verschillende tunnels waar u tol voor moet betalen. Tol betaalt u in Kroatië gewoon via tolpoortjes, deze staan aangegeven met het woord cestarina. U kunt de tol contant of met creditcard betalen, verwacht niet dat uw betaalpas hier zal werken.
Kroatië biedt ook een elektronische tol pas, de ENC of Elektronicka Naplata Cestarine. Hiermee kunt u gemakkelijk betalen en krijgt u bovendien 20% korting op de tol die u moet betalen. Deze passen zijn te koop bij de tolpoortjes en zijn gekoppeld aan uw kenteken. Houd er rekening mee dat u onderweg naar Kroatië waarschijnlijk door Duitsland, Oostenrijk en Slovenië komt. Deze hebben hun eigen regels omstreeks tol, zorg dus dat u hier ook van op de hoogte bent.
Verkeersregels
De verkeersregels zijn in Kroatië vrijwel hetzelfde als in Nederland. U moet er alleen rekening mee houden dat als u jonger dan 24 bent, er een absoluut alcoholverbod geldt als bestuurder. U mag dan dus niets gedronken hebben als u wilt rijden. Verder is het tussen november en maart verplicht om ook overdag uw dimlichten aan te hebben.
In de winter
In de winterperiode van 15 november tot en met 15 april zijn winterbanden onder de auto verplicht in Kroatië. Afhankelijk van de omstandigheden zijn ze ook buiten deze periode verplicht. Dit mogen M+S (Mud and Snow) banden zijn. Als u sneeuwkettingen in uw auto meeneemt, hoeft u geen winterbanden te hebben. In de berggebieden zoals Gorski Kotar moet u sneeuwkettingen in de auto hebben, ook als u winterbanden onder de auto heeft.
Spanje
Alles wat u moet weten over met de auto naar Spanje.
Wat moet mee in de auto
In Spanje bent u verplicht om veiligheidshesjes, een reservewiel en twee gevarendriehoeken bij u te hebben. De hesjes kunt u het beste in de auto bewaren, in plaats van de kofferbak. Ook is het verstandig om genoeg mee te nemen voor u en uw passagiers.
Tolwegen
Bijna alle snelwegen in Spanje zijn tolwegen. Hoeveel u hiervoor betaalt hangt af van het gewicht van uw voertuig en of u aanhangers heeft. Dit staat aangegeven bij de tolpoorten, let dus goed op in welke rij u aansluit. U kunt contant betalen in euro’s, met een creditcard en in sommige gevallen zelfs met uw bankpas. U heeft geen tolvignet nodig. Wel biedt de ANWB een handige tolbadge die in meerdere landen werkt.
Sinds 2023 kent Spanje een aantal milieuzones in steden zoals Madrid en Barcelona. Hier mag u alleen in met uw auto als u een milieusticker heeft. U herkent de milieuzones aan de worden Zona de Bajas Emisiones. Er zijn voor Nederlandse voertuigen geen speciale stickers verkrijgbaar voor in Spanje. In plaats daarvan worden stickers uit landen zoals Duitsland erkent. Op de site van de Spaanse overheid ziet u welke stickers worden erkent. Zorg wel dat uw sticker geldig is.
Verkeersregels
De verkeersregels in Spanje verschillen niet erg van die in Nederland. Wel zijn er een paar verschillen. Zo mag u niet afgeleid zijn achter het stuur. Dit betekent dat u ook niet mag eten, drinken, of afgeleid mag worden door inzittenden. Ook mag u geen headset of oordopjes dragen onder het rijden.
In de winter
In het algemeen hoeft u geen winterbanden te hebben in Spanje. Echter kan het lokaal wel verplicht zijn in bergpassen waar sneeuw valt. Ook zijn er plaatsen waar in sommige gevallen sneeuwkettingen nodig zijn. Dit staat dan aangegeven met een bord met daarop een band met sneeuwketting. Als u in de winter naar Spanje gaat, bijvoorbeeld naar de Pyreneeën, dan is het verstandig om een set sneeuwkettingen mee te nemen.
België
Alles wat u moet weten over met de auto naar België.
Wat moet mee in de auto
In België zijn een gevarendriehoek, verbanddoos, en voldoende veiligheidshesjes voor alle inzittenden verplicht om te hebben in de auto. Verder bent u verplicht een brandblusser binnen handbereik van de bestuurder in de auto te hebben. U kan deze los bestellen, maar we bieden ook handige vakantiepakketten.
Tolwegen
In België hoeft u voor een personenauto, caravan of camper onder 3500kg geen tol te betalen! Kunt u mooi een ijsje van kopen.
Afhankelijk van waar u bent in België, worden de milieuzones Lage Emissie Zone (LEZ) of Zone de Basses Émissions (ZBE) genoemd. In Wallonië worden deze zones door de gemeente bepaald, doe dus onderzoek naar de gemeente waar u naartoe gaat. In Vlaanderen gelden de zones alleen in Gent, Antwerpen en Brussel. Hier zijn geen stickers voor te krijgen, als uw auto niet aan de emissienorm voldoet mag u de stad niet in of moet u een uitzondering aanvragen. U kunt hier meer over vinden op de sites van de gemeente Brussel, Antwerpen en Gent.
Verkeersregels
In België moet u zonder afleidingen en met vrije handen uw auto besturen. Dit betekent dat het niet is toegestaan om achter het stuur te eten, drinken of roken. Ook moet u net als in bijvoorbeeld Duitsland een reddingsgang voor hulpverleners vrijhouden als u in de file staat. Blijf bij file dus altijd aan de zijkant van de rijstrook. Dit zijn de belangrijkste regels, maar er zijn meer afwijkingen van de Nederlandse verkeersregels. Doe voor u vertrekt onderzoek hiernaar.
In de winter
In België zijn winterbanden of sneeuwkettingen niet verplicht. Het kan echter wel voorkomen dat u ze lokaal wel bij u moet hebben, bijvoorbeeld bij sneeuwval in de Ardennen. Ga daarom voorbereid op pad en neem een set sneeuwkettingen mee als u in de winter naar bergachtige gebieden gaat. Als u sneeuwkettingen moet gebruiken staat dit met borden aangegeven.
Denemarken
Alles wat u moet weten over met de auto naar Denemarken.
Wat moet mee in de auto
In Denemarken hoeft u niets speciaals mee in de auto, behalve de gevarendriehoek. Houd er wel rekening mee dat als u door Duitsland rijdt, u wel dingen mee moet zoals een verbanddoos. U kan deze los bestellen, maar we bieden ook handige vakantiepakketten.Lees voor details over rijden in Duitsland onze blog.
Tolwegen
In Denemarken zijn geen tolwegen. Wel zijn er een aantal bruggen waarvoor u moet betalen om ze te gebruiken, de bekendste zijn de Storebæltbroen tussen de eilanden Funen en Seeland en de Øresundbroen tussen Kopenhagen en Malmö in Zweden. Houd ook rekening met eventuele kosten voor de veerdiensten tussen de vele Deense eilanden.
Verkeersregels
In Denemarken gelden in het algemeen dezelfde regels als in Nederland. Een belangrijk verschil is dat u het dimlicht ’s nachts én overdag aan moet hebben, ongeacht het weer.
In de winter
In Denemarken zijn winterbanden niet verplicht, maar omdat het flink koud kan worden in de winter zijn deze wel aan te raden. Winterbanden geven al meer grip dan all season banden wanneer de temperatuur onder de 7°C komt. Houd er rekening mee dat als u door Duitsland rijdt, u daar wel verplicht winterbanden moet hebben. Lees meer over verplichte winterbanden in onze blog.
Groot-Brittannië en Noord-Ierland
Alles wat u moet weten over met de auto naar Groot-Brittannië en Noord-Ierland.
Wat moet mee in de auto
In Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland zijn er geen spullen die u verplicht mee moet nemen in de auto. Wel is het verstandig om een gevarendriehoek en veiligheidshesjes te hebben voor het geval u pech krijgt. Vooral in minder begaanbare gebieden zoals de Schotse Highland is dit belangrijk om goed zichtbaar te zijn.
Vergeet niet dat uw rijbewijs geen geldig legitimatiebewijs meer is in Groot-Brittannië. Ook een ID kaart is niet meer geldig, u heeft een paspoort nodig.
Tolwegen
De meeste wegen in Groot-Brittannië een Noord-Ierland hebben geen tol, hier zijn twee uitzonderingen op: De M6 ten noorden van Birmingham en de M25 bij Dartford Crossing. Op de M6 kunt u contact of met credit card aan de tolpoort betalen, bij de M25 kunt u dit het beste van tevoren doen via de website van Dartford. Voor alle informatie over tolwegen en bruggen kunt u de website van de Britse overheid raadplegen.
Daarnaast heeft Groot-Brittannië milieuzones. Een hiervan is de Congestion Charge Zone die geldt voor het centrum van Londen. Het doel hiervan is om drukte in de spits te bestrijden. De zone geldt van maandag tot en met vrijdag van 7-18 en zaterdag en zondag tussen 12-18. U kunt de spits taks betalen via de website voor transport binnen Londen.
Daarnaast heeft Engeland zogeheten clean air zones. Waar deze gelden en of u moet bijbetalen om hier te rijden vindt u op de Britse overheidspagina voor clean air zones.
Verkeersregels
In Groot-Brittannië en Noord-Ierland rijdt men natuurlijk aan de linkerkant van de weg. Dit betekent dat uw koplampen mogelijk verkeerd zijn afgesteld. Normaliter zijn die gericht op de berm, deze is nu natuurlijk aan de andere kant. Medeweggebruikers verblinden is gevaarlijk en mag niet. Controleer of uw koplampen goed zijn afgesteld. Dit is vooral bij xenon en LED verlichting belangrijk omdat deze feller zijn dan halogeen lampen.
In de winter
In Groot-Brittannië en Noord-Ierland zijn winterbanden en sneeuwkettingen niet verplicht. Het klimaat is hier ongeveer hetzelfde als in Nederland, strenge vorst en sneeuwval komen dus niet veel voor. Desalniettemin is het verstandig om voorbereid op pad te gaan. Winterbanden bieden bij temperaturen onder de 7°C al meer grip tegenover all season banden.