Met de auto naar Frankrijk

06 Januari 2022
Met de auto naar Frankrijk

Gaat u binnenkort met de auto naar Frankrijk? Genieten van de Franse steden of op wintersport? Dan wilt u uiteraard optimaal genieten en stress vermijden. Het is belangrijk dat voor u op reis gaat, u op de hoogte bent van de (verkeers)regels die gelden in Frankrijk. In deze blog zetten wij informatie over de regels voor u op een rijtje. U leest hier alles over de alcoholtest, verkeersregels, verkeersborden, tolwegen, of winterbanden en sneeuwkettingen verplicht zijn en alles omtrent de milieusticker. Heeft u alles nagelopen? Dan kunt u onbezorgd genieten van uw (door) reis.

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Verplicht in de auto         

Net als in Nederland, zijn sommige producten in Frankrijk verplicht om in de auto te hebben. Wordt u aangehouden en beschikt u niet over deze producten, dan kunt u een boete riskeren. Zorg daarom dat voor u op reis gaat, u deze producten aanschaft. Al deze verplichte producten kunt u eenvoudig bij Winparts bestellen. Bent u van plan om een auto te huren in Frankrijk? Controleer dan goed of deze producten in de huurauto aanwezig zijn.

Gevarendriehoek: u bent in Frankrijk verplicht om een gevarendriehoek in uw auto te hebben. Deze dient u te plaatsen wanneer u met pech langs de weg komt te staan. Bij pech in de bebouwde kom, moet u de gevarendriehoek op circa 3 meter achter het voertuig plaatsen. Buiten de bebouwde kom geldt dat de gevarendriehoek op circa 100 meter achter het voertuig moet staan.

Alcoholtester Frankrijk: het is in Frankrijk verplicht om twee (ongebruikte) alcoholtesters in de auto te hebben. Twee, zodat u na gebruik van een alcoholtest er nog één achter de hand heeft. Frankrijk hoopt hiermee het aantal verkeersongevallen met alcohol in het spel te verminderen. Het is echter wel opvallend dat u geen boete meer krijgt als u wordt aangehouden en u geen alcoholtesters in de auto heeft. Wel zult u erop gewezen worden dat u een strafbaar feit pleegt. Om discussie met de politie te voorkomen kunt u het best toch twee alcoholtesters kopen. Wordt u door de politie aangehouden voor een blaastest, dan wordt er een alcoholtest van de politie gebruikt. Uw eigen alcoholtester is alleen voor eigen gebruik. Het maximale toegestane alcoholgehalte is 0,5 promille. Heeft u korter dan drie jaar uw rijbewijs, dan is het maximale toegestane alcoholgehalte 0,2 promille.

Veiligheidshesje: een veiligheidshesje is ook verplicht als u met de auto naar Frankrijk gaat. Bij pech of een ongeval dient u deze te dragen. Dit geldt voor zowel overdag als ’s nachts. U dient het veiligheidshesje te dragen vóór u het voertuig verlaat. Het is daarom belangrijk dat u het veiligheidshesje binnen handbereik bewaard, bijvoorbeeld in het dashboardkastje.

Op zoek naar deze producten? Bij ons vindt u een standaard en een uitgebreid vakantiepakket voor Frankrijk. Het standaard vakantiepakket bestaat uit alle wettelijke vereiste producten. Het uitgebreide vakantiepakket biedt handige extra's voor een onbezorgde auto vakantie door Frankrijk.

Verkeersregels Frankrijk     

In Frankrijk gelden andere verkeersregels dan in Nederland. Als u met de auto naar Frankrijk gaat, is het belangrijk om bewust te zijn van de belangrijkste verkeersregels. Wij zetten ze daarom voor u op een rijtje.

Alcohol: in Frankrijk is het maximaal toegestane alcoholgehalte 0,5 promille. Bij bestuurders die minder dan drie jaar hun rijbewijs hebben, geldt een maximaal alcoholgehalte van 0,2 promille. Daarnaast bent u verplicht om twee alcoholtesters in de auto te hebben.

Mobiele telefoon : het gebruik van de mobiele telefoon tijdens het rijden is voor alle bestuurders verboden. Dit betekent dat het ook voor fietsers verboden is. Het verbod geldt ook tijdens het stilstaan in bijvoorbeeld een file of voor een verkeerslicht. Ook is het verboden om de telefoon tijdens het rijden in het gezichtsveld te hebben, tenzij u deze als navigatie gebruikt. Handsfree bellen is toegestaan via een carkit. U kunt echter wel een boete ontvangen wanneer u merkbaar bent afgeleid door het bellen. Het gebruik van oortjes of  hoofdtelefoons is verboden, ook voor fietsers. Het is dus ook verboden om één oortje in te hebben.

Apparatuur in gezichtsveld: tijdens het rijden is het verboden om apparatuur met scherm in het gezichtsveld te hebben. Dit geldt uiteraard voor de bestuurder. Onder apparatuur valt een mobiele telefoon, tablet of dvd-speler. Het gebruik van navigatie is wel toegestaan. Navigatie via de telefoon is toegestaan, zolang de telefoon in een  telefoonhouder staat en het scherm niet wordt aangeraakt. Ook mogen berichten of meldingen niet worden gelezen. Daarom raden wij het af om de telefoon als navigatie te gebruiken, tenzij u een modus kunt activeren waarbij de weergave van berichten tijdelijk wordt uitgezet.

Veilig rijden: in Frankrijk geldt de regel dat een bestuurder direct in staat moet zijn om handelingen tijdens het rijden uit te voeren. Dit betekent dat u een boete kunt ontvangen als u tijdens het rijden iets eet of drinkt. Dit geldt ook voor roken, make-up aanbrengen, navigatie instellen of iets pakken.

Schoeisel: ga niet op blote voeten of teenslippers met de auto naar Frankrijk. U bent in Frankrijk namelijk verplicht veilig schoeisel aan te hebben tijdens het rijden. U kunt een boete ontvangen en tijdens een ongeval sneller aansprakelijk worden gesteld.

Flitspaalsignalering: in Frankrijk geldt er een verbod op het in bezit hebben en gebruik van flitspaalsignalering. Flitspaalsignalering dient op alle apparaten te zijn uitgeschakeld of te zijn verwijderd. Het is echter wel toegestaan om informatie over gevarenzones op de navigatie te hebben.

Snelheden: binnen de bebouwde kom in Frankrijk geldt dezelfde snelheid als in Nederland, namelijk 50 km/u. Buiten de bebouwde kom en op snelwegen gelden andere regels. Dit is onder andere afhankelijk van het soort en gewicht van het voertuig. Voor bestuurders die korter dan drie jaar het rijbewijs hebben, geldt een lagere maximumsnelheid. Andere regels die gelden zijn dat op de linkerrijbaan de minimumsnelheid 80 km/u is. Een andere regel is dat bij zicht van 50 meter of minder er een maximumsnelheid van 50 km/u geldt. Alle snelheden in Frankrijk kunt u aflezen in onderstaande tabel. Bestudeer deze tabel alvorens u met de auto naar Frankrijk gaat.        

Let op! Vanaf 1 juni 2018 is de maximumsnelheid op provinciale wegen van 90 km/u naar 80 km/u verlaagd. Dit om het aantal dodelijke verkeersongevallen te verminderen. 

In de bebouwde kom Buiten de bebouwde kom Gescheiden rijbanen en 4 rijstroken Autosnelwegen
Personenauto’s en bestelauto’s met of zonder aanhanger of caravan onder de 3500 kg totaalgewicht 50 km/u 80 km/u  110 km/u (100 km/u bij neerslag of bestuurders die < 3 jaar rijbewijs hebben) 130 km/u (110 km/u bij neerslag of bestuurders die < 3 jaar rijbewijs hebben)
Personenauto’s en bestelauto’s met of zonder aanhanger of caravan boven de 3500 kg 50 km/u 80 km/u (indien het totaalgewicht > 12000 kg, dan geldt 60 km/u) 80 km/u (indien het totaalgewicht < 12000 kg, dan geldt 90 km/u) 90 km/u
Campers onder de 3500 kg 50 km/u 90 km/u (80 km/u bij neerslag of bestuurders die < 3 jaar rijbewijs hebben) 110 km /u (100 km/u bij neerslag of bestuurders die < 3 jaar rijbewijs hebben) 130 km/u (110 km/u bij neerslag of bestuurders die < 3 jaar rijbewijs hebben)
Campers boven de 3500 kg (80, 100 en 110 stickers moeten achterop zijn aangebracht) 50 km/u 80 km/u 100 km/u 110 km/u

Verkeersborden in Frankrijk

De verkeersborden in Frankrijk zijn over het algemeen hetzelfde als in Nederland. Uiteraard zijn de verkeersborden in Frankrijk voorzien van de Franse taal. Hieronder vindt u een lijstje met de meest voorkomende verkeersborden en de vertalingen:

FransNederlandsFransNederlands
Accotements non stabilisés Zachte berm Péage Tol
Allumez vos feux Lichten ontsteken Prière de ne pas stationner Gelieve niet parkeren
Attention! Let op! Priorité à droite Rechts heeft voorrang
Au pas Langzaam Prudence! Voorzichtig
Borne d'appel Praatpaal Ralentir Langzaam rijden
Bouchon File Ralentisseur Verkeersdrempel
Dangereux Gevaarlijk Rappel Herhaling
Défense de doubler Inhaalverbod Rétrécissement Wegversmalling
Déviation Omleiding Roulez au pas Stapvoets rijden
Fin de limitation Einde snelheidsbeperking Route dégradée Slecht wegdek
Halte Stop Route barrée Afgesloten rijstrook
Impasse Doodlopend Sens unique Eenrichtingsverkeers
Itinéraire de délestage Omleidingsroute Suivre Volgen
La file de gauche Linkerrijstrook Tenez vos distance Afstand houden
La file de droite Rechterrijstrook Toutes directions Doorgaand verkeer
Limitation Snelheidsbeperking Travaux Werk in uitvoering
Passage interdit Doorgang verboden Virage Bocht
Passage protégé Voorrangskruising Zone bleue Parkeren met  parkeerschijf

Ook zijn er een aantal verkeersborden in Frankrijk die wij in Nederland niet kennen. Dit zijn de volgende borden:

  • Waarschuwingsborden hebben in Frankrijk een gele achtergrond.
  • Op autowegen (autoroutes) worden in Frankrijk blauwe wegwijzers met witte letters gebruikt.
  • Op overige wegen zijn wegwijzers wit met zwarte letters.
  • Groene wegwijzers met witte letters wijzen de routes naar belangrijke plaatsen.
  • Anders dan in Nederland wordt het keerverbod in Frankrijk aangegeven met een rond wit bord met een zwarte U (omgekeerd). In Nederland staat hier een diagonale rode streep door, in Frankrijk niet.
  • In Frankrijk wordt verboden links of rechts af te slaan aangegeven met een rond wit bord met een rode rand. Hierop staat een naar links of rechts afbuigende zwarte pijl met een rode streep erdoor.
  • In Frankrijk is er ook een bord die aangeeft dat het verboden is om te claxonneren (toeteren). Dit wordt aangegeven op een rond wit bord met een rode rand. Hierop staat een toeter met een rode streep erdoor.
  • Ziet u een rond blauw bord met sneeuwkettingen erop. Dan zijn sneeuwkettingen verplicht.
  • Een rond blauw bord met een wit getal erop (snelheden) geven aan wat de minimumsnelheid op die weg is.

Reisdocumenten en vignet Frankrijk  

Gaat u met de auto naar Frankrijk, dan dient u uw rijbewijs, paspoort/ID-kaart en kentekenbewijs bij u te hebben. Wij raden het ook aan om een Europees schadeformulier mee te nemen. Zo kunt u schade na een aanrijding melden. Voor Frankrijk heeft u geen visum nodig.

In Frankrijk zijn verschillende tolwegen. Hieronder wordt er meer over verteld. Naast tolwegen kent Frankrijk het milieu of Ecovignet. Hiervoor heeft u in sommige steden een geldige milieusticker nodig. De milieusticker wordt ook wel Vignet Crit'Air genoemd.

Tolwegen Frankrijk 2022    

Vrijwel alle autosnelwegen in Frankrijk zijn tolwegen. Blauwe borden met Péage geven aan dat het om een tolweg gaat. Gaat u naar het zuiden van Frankrijk, dan komt u onderweg al snel 6 tolwegen tegen. Tol worden alleen geheven op snelwegen en niet op provinciale wegen.

Tolkosten Frankrijk 2022  

Hoeveel tol u precies voor uw reis moet betalen, kunt u op verschillende  internetpagina’s berekenen. U hoeft alleen de begin- en eindpunt van uw reis in te voeren. Dan krijgt u een overzicht van de tolkosten. Hieronder vindt u een overzicht met de veel gekozen trajecten en de tolkosten* die daarbij horen. Deze kosten zijn berekend voor een personenauto zonder caravan. De tarieven kunnen dus verschillen, afhankelijk van het gewicht van de auto. Voor aanhangers dient u ook extra te betalen. Om kosten te besparen, kunt u de goedkoopste tolwegen uitzoeken. *Prijzen kunnen afwijken

  • Amsterdam naar Bordeaux via Parijs: € 71.40
  • Amsterdam naar Lyon via Luxemburg: € 32,70
  • Amsterdam naar Nice (Route du Soleil): € 73.10
  • Amsterdam naar Clermont-Ferrand via Parijs: € 53.10
  • Luxemburg naar Parijs: € 23,00  
  • Luxemburg naar Bordeaux: € € 87,80 
  • Luxemburg naar Dordogne: € 38,70  
  • Luxemburg naar Nice: € 73,80 
  • Lille naar Parijs: € 16.90 
  • Lille naar Bordeaux: € 74 
  • Lille naar Dordogne: € 36,20 
  • Lille naar Nantes € 55,20 

Tolpoorten Frankrijk  

Bij de meeste tolpoorten in Frankrijk kunt u contant betalen. Deze tolpoorten zijn te herkennen aan een blauw bord met muntstukken erop. Bij vrijwel alle tolpoorten kunt u met een creditcard terecht, onder andere Visa en Mastercard worden geaccepteerd. Betalen met een prepaid creditcard is echter niet mogelijk. Let op: betalen met een Nederlandse bankpas kan vrijwel nooit. Inmiddels zijn in Frankrijk al een aantal tolpoorten verdwenen. Dit betekent echter niet dat u geen tol meer hoeft te betalen. Betalen kan dan enkel nog door middel van een Télépéage of Tolbadge.

Télépéage of Tolbadge Frankrijk           

De kans is groot dat u tijdens uw reis door Frankrijk flink wat tolpoorten tegenkomt. De tolpoorten zorgen voor oponthoud tijdens uw reis. Zeker in de zomer en tijdens de wintersportperiode kunnen de wachtrijen lang zijn. Om zo snel mogelijk door te kunnen rijden kunt u gebruikmaken van een télépéage, ook wel tolbadge genoemd. Dit is een elektronisch kastje waarmee automatisch de tol wordt betaald. Hiermee kunt u door de télépéagepoorten, ook wel Liber-T genoemd. Deze tolpoorten zijn te herkennen aan de oranje T. U kunt door deze tolpoorten met 30 km/u rijden. Een tolbadge kunt u eenmalig aanschaffen. In de maanden dat u de tolbadge gebruikt, betaalt u abonnementsgeld, dit is vaak een paar euro.

Milieusticker Frankrijk   

Franse steden kunnen op grond van de wetgeving (Crit’Air) milieuzones instellen, deze wetgeving is in 2016 geïntroduceerd. Milieuzones zijn bedoeld om vervuilde auto’s, die fijnstoffen en schadelijke stoffen uitstoten, uit Franse steden te weren. Er zijn in Frankrijk twee verschillende milieuzones: permanente milieuzones en tijdelijke milieuzones. In de permanente milieuzone (Zone à Circulation Restreinte, ZCR) mag u alleen in met een geldige milieusticker, ook wel Vignet Crit’Air genoemd. Deze zone geldt het hele jaar, maar kan wel aan tijd gebonden zijn. De zone is bijvoorbeeld van kracht tussen 6 en 20 uur. Buiten deze uren om mag u zonder milieusticker ook de zone in. Bij de tijdelijke milieuzone (Zone de protection l’air, ZPA) bent u verplicht om een milieusticker te hebben. Dit is dezelfde sticker als bij de permanente milieuzones. Deze tijdelijke zones zijn echter alleen van kracht in het geval van extreme luchtvervuiling, dit wordt aangegeven met een luchtvervuilingsalarm. Is hier geen sprake van, dan heeft u geen milieusticker nodig.

Werking milieusticker Frankrijk            

Frankrijk kent 6 verschillende kleuren milieustickers: groen, paars (1), geel (2), oranje (3), rood (4) en grijs (5). De kleuren geven aan hoeveel fijnstof het voertuig uitstoot. Welke kleur sticker u nodig heeft, is afhankelijk van het type en de leeftijd van het voertuig en de mate van CO2-uitstoot. De groene sticker staat voor de meest schone voertuigen zoals elektrische auto’s of auto’s op waterstof. Een milieusticker kunt u online bestellen via  certificat-air.gouv.fr.  Wij raden aan om deze sticker ruim op tijd te bestellen. Het kan namelijk wel 6 weken duren voor u de sticker binnen heeft. U dient de sticker rechtsonder (aan de binnenkant) van uw voorruit te plakken. De sticker wordt uitgegeven voor een specifiek voertuig en staat vast op het kenteken. De sticker is onbeperkt geldig, tenzij u een andere auto koopt.

Boete

Rijdt u zonder sticker een milieuzone in, dan riskeert u een boete van € 68 tot € 135. Het kan echter voorkomen dat de hoogte van de boete per stad verschilt. Controleer daarom goed voor u op reis gaat of u een milieusticker nodig heeft.

Steden Frankrijk met milieusticker     

Frankrijk kent een aantal steden waar een milieuzone is ingesteld. In de volgende steden geldt onder andere een milieuzone:

  • Grenoble (ZCR + ZPA): alle kleuren stickers geldig
  • Lille (ZPA): groen, paarse, gele en oranje sticker geldig
  • Lyon (ZPA): groen, paarse, gele en oranje sticker geldig
  • Parijs (ZCR + ZPA): groen, paarse, gele, oranje en rode sticker geldig
  • Straatsburg (ZPA): groen, paarse, gele en oranje sticker geldig
  • Toulouse (ZPA): alle kleuren stickers geldig

Winterbanden Frankrijk 

Het gebruik van  winterbanden tijdens winterse omstandigheden (hagel, sneeuw, ijzel) in Frankrijk is (plaatselijk) verplicht. Dit betekent dat winterbanden in sommige streken van Frankrijk wel verplicht zijn en in andere streken weer niet. Daarom hebben is er in Frankrijk een verkeersbord ingesteld die aangeeft wanneer winterbanden verplicht zijn. Het verkeersbord ziet u op de bovenstaande afbeelding.

Toch raden wij aan om winterbanden onder uw auto te plaatsen als u met de auto in de winterperiode naar Frankrijk gaat. Dan bent u in ieder geval voorbereid wanneer u in een gebied terechtkomt waar winterbanden verplicht zijn. Met winterbanden bent u bovendien goed voorbereid op alle omstandigheden. In Frankrijk geldt over het algemeen de regel dat M+S banden met een Alpine logo (sneeuwvlok) ook doorgaan als winterbanden. Dit betekent dat sommige  all seasonbanden ook geschikt zijn, mits er een sneeuwlogo op de band staat. Winterbanden en all seasonbanden koopt u eenvoudig bij Winparts.

Profieldiepte winterband Frankijk     

De minimale profieldiepte van winterbanden in Frankrijk is 3.5 mm. Nieuwe winterbanden hebben een bandenprofieldiepte van ongeveer 9 mm. Met een  bandenprofielmeter kunt u controleren of uw banden nog voldoende profiel hebben. Hebben ze dit niet? Dan raden wij het aan om nieuwe banden aan te schaffen. Te weinig profiel bij winterbanden leidt ertoe dat de banden de unieke eigenschappen verliezen. Dan is er vrijwel geen verschil meer met de  zomerbanden.

Sneeuwkettingen verplicht Frankrijk  

Sneeuwkettingen zijn verplicht in Frankrijk wanneer dit wordt aangegeven met een verkeersbord. Dit is een blauw bord met en sneeuwketting erop afgebeeld. Bij dit bord kan de tekst ‘pneus à neige admis’ zijn vermeld. Dit betekent dat u winterbanden in plaats van sneeuwkettingen mag gebruiken. Voertuigen met sneeuwkettingen mogen niet harder dan 50 km/u rijden in Frankrijk.

Verplichte winteruitrusting Frankrijk 

Beschikt uw auto over de juiste banden en heeft u sneeuwkettingen in de auto? Dan voldoet u bijna aan de verplichte (winter) uitrusting. Zoals u aan het begin van deze blog heeft kunnen lezen bent u ook verplicht om een gevarendriehoek, een veiligheidshesje en twee alcoholtesters in uw auto te hebben. In de winter dient u voldoende  antivries in de auto te hebben. Ook wordt aangeraden om goed functionerende ruitenwissers te hebben. Zorg er ook te allen tijde voor dat u voldoende  koelvloeistof in de auto heeft. Ook kan een ijskrabbersleepkabel en accubooster goed van pas komen. Al deze producten kunt u eenvoudig bij Winparts bestellen.

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 085 070 5200

Anderen bekeken ook: 

Op de hoogte gesteld worden als er een nieuwe blog online staat? Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.