Met de auto naar Duitsland

02 Januari 2022
Met de auto naar Duitsland

Gaat u binnenkort met de auto naar Duitsland? Dan moet u rekening houden met de lokale regels die er gelden. Het is erg belangrijk dat u hiervan op de hoogte bent om eventuele problemen te voorkomen. In dit artikel leggen wij uitgebreid uit wat u moet weten als u met de auto naar Duitsland gaat. U leest hier alles over de milieusticker (umweltsticker), het autobahnvignet, snelheidslimieten, verkeersborden, verplichte sneeuwkettingen en verplichte winterbanden in Duitsland. Dus gaat u met de auto richting Oktoberfest of gaat u genieten van de prachtige natuur in Duitsland? Zorg er dan voor dat u goed bent voorbereid.

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Verplicht in de auto

Net als in Nederland zijn er een aantal verplichte zaken die u in de auto dient te hebben. Let op, dit is alleen verplicht voor voertuigen met een Duits kenteken. Toch raden wij het sterk aan om deze regels te volgen. Dit om discussies met de politie te voorkomen en om veiligheidsredenen. Gaat u een auto huren in Duitsland? Controleer dan of deze producten allemaal in de huurauto aanwezig zijn. De volgende producten dient u in uw auto te hebben en kunt u allemaal eenvoudig bij Winparts bestellen.

De gevarendriehoek: in Duitsland is het verplicht om een gevarendriehoek in de auto te hebben. Bij pech of ongeval dient u deze achter de auto te plaatsen. Op de snelweg moet dit circa 200 meter achter het voertuig zijn. Op overige wegen dient dit circa 100 meter te zijn.

Het veiligheidshesje : het is in Duitsland ook verplicht om minimaal één veiligheidshesje in de auto te hebben. Het wordt geadviseerd om deze binnen handbereik te bewaren, bijvoorbeeld in het dashboardkastje. Het veiligheidshesje dient u te dragen bij pech of een ongeval.

Een verbanddoos : in Duitsland is het ook verplicht om een verbanddoos in de auto te hebben.

Op zoek naar deze producten? Bij ons vindt u een standaard en een uitgebreid vakantiepakket voor Duitsland. Het standaard vakantiepakket bestaat uit alle wettelijke vereiste producten. Het uitgebreide vakantiepakket biedt handige extra's voor een onbezorgde auto vakantie door Duitsland.

Verkeersregels Duitsland

In Duitsland gelden ook andere verkeersregels dan in Nederland. Wij zetten voor u op een rijtje wat de belangrijkste verkeersregels zijn.

Alcohol: het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,5 promille. Voor bestuurders onder de 21 of bestuurders die korter dan 2 jaar het rijbewijs hebben, geldt een absoluut alcoholverbod. Als u zelf uw alcoholpromillage wil testen kunt u dit doen met een  alcoholtester.

Mobiele telefoon: ook in Duitsland is het verboden om tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden. Dit geldt ook als het voertuig stil staat in de file of voor een rood verkeerslicht. U mag gebruik maken van uw mobiel als de motor van het voertuig uit is. Uiteraard is  handsfree bellen wel toegestaan. Het gebruik van een hoofdtelefoon of oortjes is toegestaan, zolang het omgevingsgeluid hoorbaar is. Wij raden daarom aan om maar één oortje te gebruiken.

Afstand: ook in Duitsland is het belangrijk om afstand te houden tussen u en uw voorligger. In Duitsland geldt de volgende regel: de automobilist moet zijn snelheid delen door twee. De uitkomst is de minimumafstand in meters die u moet houden van uw voorligger. Rijdt u 120 kilometer per uur (120/2=60) dan moet u dus minimaal 60 meter afstand houden. In Duitsland noemt men dit Halber Tacho. De politie in Duitsland controleert vaak streng op deze afstand, let hier dus goed op.

Flitspaalsignalering: apparatuur met flitspaalsignalering is in Duitsland verboden. Heeft u flitspaalapparatuur op uw mobiel, navigatie, tablet of laptop? Dan dient u deze voor u met de auto naar Duitsland gaat te verwijderen.

Snelheden: binnen de bebouwde kom in Duitsland geldt dezelfde maximumsnelheid als in Nederland, namelijk 50 km/u. Buiten de bebouwde kom mag je in Duitsland echter harder. In Nederland is dit 80 km/u en in Duitsland 100 km/u. Deze regel geldt ook voor de autoweg in Duitsland. Op de autosnelweg (autobahn) geldt geen maximale snelheid, maar 130 km/u wordt aangeraden. Dit geldt ook voor wegen met gescheiden rijbanen en 4 rijstroken. De tabel hieronder toont de snelheden die gelden in Duitsland.

In de bebouwde komBuiten de bebouwde komAutowegGescheiden rijbanen en 4 rijstrokenAutosnelwegen (Autobahn)
Personenauto’s, bestelauto’s en campers onder de 3500 kg en motoren 50 km/u 100 km/u 100 km/u Geen maximum. 130 km/u wordt aangeraden Geen maximum. 130 km/u wordt aangeraden
Campers boven de 3500 kg 50 km/u 80 km/u 80 km/u 100 km/u 100 km/u
Personenauto’s en bestelauto’s onder de 3500 kg met aanhanger of caravan 50 km/u 80 km/u 80 km/u 80 km/u indien aanhanger TÜV gekeurd is dan 100 km/u 80 km/u indien aanhanger TÜV gekeurd is dan 100 km/u


Verkeersborden Duitsland

De verkeersborden in Duitsland zijn over het algemeen hetzelfde als in Nederland. Toch zijn er wat zaken om rekening mee te houden. Uiteraard zijn de borden voorzien van Duitse teksten in plaats van Nederlands. Hieronder vindt u een lijstje met de meest voorkomende borden en de vertalingen.

DuitsNederlandsDuitsNederlands
Anfang Begin verbod Mofa Bromfiets
Bei Nässe Bij nat wegdek Mo-Fr Maandag - Vrijdag
Ende Einde verbod Reissverschluss Ritsen
Einbahnstraße Eenrichtingsverkeer Schleudergefahr Slip- of slingergevaar
Frei Toegestaan / uitgezonderd Umweltzone Milieuzone
Gebührenpflichtig Tol betalen Vorfarht Fahrban Voorrangssituatie gewijzigd
Maut Tolweg Werktags Werkdagen (maandag t/m zaterdag)

Ook zijn er een aantal borden in Duitsland die wij niet kennen. Dit zijn de volgende borden:

  • Sneeuwkettingen: dit is een blauw bord met een sneeuwketting erop. Dit bord betekent dat sneeuwkettingen verplicht zijn en u deze direct moet plaatsen.
  • Afstand houden: dit is een wit bord met een ronde rand. Op dit bord staan twee auto's met een getal ertussen afgebeeld. Het getal geeft aan hoeveel afstand er tussen u en uw voorganger moet zitten.
  • Bus- of tramhalte: dit is een geel bord met groene rand, hier staat de letter H op.
  • Verkeerslicht: sommige verkeerslichten hebben een onderbord met een groene pijl. Dit bord geeft aan dat bestuurders bij rood rechtsaf mogen slaan. Uiteraard moeten zij wel de goede voorrang verlenen.
  • Minimumsnelheid: de minimumsnelheid wordt aangegeven met een rond blauw bord met een wit getal erop.

Reisdocumenten en vignet Duitsland   

Gaat u met de auto naar Duitsland, dan dient u uw rijbewijs, paspoort /ID-kaart en kentekenbewijs bij u te hebben. Ook wordt het aangeraden om een Europees schadeformulier mee te nemen. Dit formulier heeft u nodig om schade na een aanrijding te melden. Voor Duitsland heeft u geen visum nodig.

Momenteel kent Duitsland één vignet; het milieuvignet. Dit wordt ook wel de milieusticker of umweltsticker genoemd. Hierover wordt straks meer uitgelegd. Naast het milieuvignet wil Duitsland ook het autobahnvignet (tolheffing) gaan invoeren. Wegens verschillende rechtszaken is het nog onduidelijk wanneer dit daadwerkelijk ingaat en of dit daadwerkeling in gaat.

Tolheffing Duitsland (Autobahnvignet)          

Duitsland is van plan om tolheffing in te stellen. Dit zal gebeuren door middel van een automatisch autobahnvignet. Er zal worden gewerkt met een e-vignet. Deze zal verkrijgbaar zijn via internet en bij tankstations. Het voorstel is om drie soorten vignetten in te stellen; 10 dagen, 2 maanden of 1 jaar geldigheid. Over te prijzen wordt nog gediscussieerd. Of de tolheffing daadwerkelijk doorgaat, ligt ook nog ter discussie.

Duitsland is namelijk voor het Europese Hof van Justitie gedaagd door onder andere Oostenrijk en Nederland. Volgens Oostenrijk en Nederland worden met deze tolheffing de buitenlandse bestuurders gediscrimineerd. Duitse automobilisten krijgen namelijk de volledige tolheffing vergoed door een verlaging van de wegenbelasting. Feitelijk betalen alleen buitenlandse automobilisten de tolheffing. Op 18 juni 2019 heeft het Europese hof een streep gezet door de discriminerende tolplannen. Duitsland zou alsnog een tol kunnen invoeren, maar dan moet dit gebeuren op een manier die niet discriminerend is. 

Milieusticker Duitsland       

De milieusticker in Duitsland biedt toegang tot milieuzones, deze zijn ingericht in sommige Duitse steden. Deze milieuzones zijn bedoeld om de luchtkwaliteit te verbeteren door middel van het terugdringen van de uitstoot van fijnstoffen zoals uitlaatgassen. Deze gebieden worden ook wel Umweltzones genoemd. Umweltzones worden aangegeven met een verkeersbord waar 'Umweltzone' op staat. Onder dit verkeersbord staan de kleuren milieustickers die zijn toegestaan in die zone.

Werking milieusticker / Umweltsticker Duitsland      

U mag de Umweltzones alleen inrijden als u een milieusticker heeft. Heeft u er geen één, dan riskeert u een boete. Een milieusticker wordt in Duitsland ook wel Umweltsticker, Umweltplakette of Feinstaubplakette genoemd. Deze kunt u online aanvragen via verschillende websites. Er zijn drie verschillende kleuren stickers: groen, geel en blauw. Deze kleur wordt aan uw auto toegekend op basis van de uitstoot (emissieklasse). Let op: alle Duitse steden hebben een gele sticker als minimumeis. De rode sticker die eerst werd ingezet is hierdoor niet meer bruikbaar. Dit is de blauwe sticker geworden, die wordt toegekend aan zeer zuinige voertuigen.

De milieusticker is in heel Duitsland geldig, u kunt ze in iedere Umweltzone gebruiken. Uiteraard moet de kleur van de sticker wel overeenkomen met de kleur op het bord. De milieusticker verloopt niet, zolang u niet van kenteken of auto veranderd.

Bevestigen milieusticker         

De milieusticker dient u rechts onderaan de binnenkant van het raam te plakken. Hierbij wordt rechts onderdaan vanuit de positie van bestuurder bedoeld. Indien u al meerdere stickers op uw auto heeft, kunt u hem erboven plakken. De sticker is door een speciale lijmlaag maar één keer te bevestigen.

Boete geen of onjuiste milieusticker

Rijdt u een Umweltzone in zonder milieusticker of met een onjuiste milieusticker, dan kan dit u een boete van € 80 opleveren. Zorg daarom dat u voor uw reis weet of u een milieusticker nodig heeft.

Steden met Umweltzones

In Duitsland mogen steden zelf bepalen of zij Umweltzones instellen. Momenteel heeft u in de volgende steden een milieusticker nodig. 

Aken Duisburg Heidelberg Leonberg Oberhausen Siegen
Augsburg Düsseldorf Heidemheim Ludwigsburg Offenbach Stuttgart
Balingen Erfurt Heilbronn Magdeburg Osnabrück Tübingen
Berlijn Eschweiler Herne Mainz Overath Ulm
Bochum Essen Herrenberg Mannheim Pfinztal Urbach
Bonn Frankfurt Herten Marburg Pforzheim Wendlingen
Bottrop Freiburg Ilsfeld Mönchengladbach Recklinghausen Wiesbaden
Bremen Gelsenkirchen Karlsruhe Mühlacker Remscheid Wuppertal
Castrop-Rauxel Gladbeck Keulen Mülheim Reutlingen
Darmstadt Hagen Krefeld München Ruhrgebied
Dinslaken Halle Langenfeld Münster Schramberg
Dortmunt Hannover Leipzig Nuess Schwäbisch Gmünd

Inmiddels heeft Duitsland ook een 3-tal steden die een verbod hebben op oudere voertuigen met een dieselmotor. Dit zijn Darmstad, Hamburg en Stuttgard. Daarnaast zijn er nog een aantal steden hebben besloten, of nog overwegen om een dieselverbod in te stellen. Dit zijn, onder voorbehoud; Berlijn, Bonn, Essen, Frankfurt am Main, Gelsenkirchen, Keulen en Mainz.

Sneeuwkettingen en Winterbanden Duitsland       

Winterbanden zijn in Nederland niet verplicht. In Duitsland zijn winterbanden, of in ieder geval speciale banden, echter wel verplicht bij winterse omstandigheden. Onder winterse omstandigheden wordt het volgende verstaan; sneeuw, ijzel, gladheid, sneeuwmodder en ijs-en rijpvorming. Let hierbij op dat deze omstandigheden ook buiten de winter kunnen voorkomen. Duitsland kent geen vaste periode voor het verplichten van winterbanden.

Wetgeving verplichte winterbanden Duitsland 

Voorheen waren  all-seasonbanden met een M+S (modder + sneeuw) aanduiding voldoende om tijdens winterse omstandigheden te rijden. Dit is echter veranderd per 1 januari 2018. Het rijden op enkel M+S all-seasonbanden is dan niet meer toegestaan. Vanaf 2018 zijn echte winterbanden verplicht in Duitsland, dan moeten uw banden voorzien zijn van een Alpine logo (sneeuwlogo). Dit is een logo op de zijkant van uw band. Deze is te herkennen aan een bergje met 3 spitsen met in het midden een sneeuwvlok. Dit geldt voor zowel winterbanden als all-seasonbanden. Controleer dus goed of dit logo op uw banden staat als u met winterse omstandigheden met de auto naar Duitsland gaat.

Er is echter wel sprake van een overgangsregeling. In deze overgangsregeling staat dat tot 30 september 2024 all-seasonbanden met een M+S-markering zonder Alpine logo mogen worden gebruikt. De band moet echter wel voor 31 december 2017 zijn geproduceerd. De productiedatum vindt u ook op de zijkant van de band en heet de DOT-code. Voor de veiligheid is het natuurlijk wel beter om op volwaardige winterbanden te rijden, in Duitsland en elders.

Het rijden met ongeschikte banden kan u een boete van € 60 en een strafpunt opleveren. Veroorzaakt u hinder en heeft u ongeschikte banden, dan is de boete € 80. Ook is vanaf 2018 de kentekenhouder verantwoordelijk. Deze ontvangt een boete van € 75 en een strafpunt. Lees onze blog voor  meer informatie over de nieuwe wetgeving betreft winterbanden in Duitsland.

Sneeuwkettingen verplicht Duitsland

Het gebruik van sneeuwkettingen in Duitsland is toegestaan en in sommige gebieden zelfs verplicht. Wanneer sneeuwkettingen verplicht zijn, wordt aangegeven met een blauw bord met een sneeuwketting erop. De maximumsnelheid met sneeuwkettingen in Duitsland is 50 km/u.

Verplichte winteruitrusting Duitsland

Allereerst moet u geschikte banden onder de auto hebben tijdens winterse omstandigheden. Maar ook voldoende  ruitenwisservloeistof anti-vrieskoelvloeistof en werkende ruitenwissers zijn verplicht. Daarnaast wordt het hebben van een  ijskrabbersleepkabelstartkabel of accubooster en sneeuwkettingen aangeraden. Al deze producten kunt u snel en eenvoudig bij Winparts bestellen.

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 085 070 5200

Anderen bekeken ook: 

Op de hoogte gesteld worden als er een nieuwe blog online staat? Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.