Last van vocht in de auto

15 Juli 2020
Last van vocht in de auto

Beslagen autoramen? Dit is een teken dat er te veel vocht in de auto aanwezig is, wat voornamelijk voorkomt in de koude herfst- en wintermanden. In deze periode komen beslagen autoramen of nattigheid in de auto vaker voor dan in de zomer. Maar hoe komt het eigenlijk dat er vocht in de auto aanwezig is en dat de ramen beslaan? En nog belangrijker, hoe kan het verholpen worden? In deze blog leest u alles over vocht in de auto en hoe dit verholpen en zelfs voorkomen kan worden.

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Beslagen ramen auto     

Beslagen autoramen zijn erg vervelend. U moet eerst wachten tot ze weer helder zijn voor u de weg op kan. Het is namelijk verboden om met beslagen autoramen de weg op te gaan, doe dit dus ook niet! Uw zicht wordt namelijk ernstig belemmerd, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden. Een boete voor rijden met beslagen autoramen kan zelfs € 230 kosten! Maar wanneer de autoramen beslagen zijn, wilt u natuurlijk zo snel mogelijk weer de weg op met heldere ruiten. Hieronder leggen wij uit waardoor autoruiten beslaan en hoe u dit kunt verhelpen. 

Waarom beslaan de autoruiten?  

Autoruiten beslaan doordat de luchtvochtigheid aan een kant van de ruit hoger is dan aan de andere kant. Op het moment dat u in een koude auto stapt, komt de warme vochtige lucht die u uitademt in aanraking met de koude ruiten, dus ontstaat er condens. Dit principe is te vergelijken met het uitademen wanneer het buiten koud is. Ademt u uit, dan ziet u een wit wolkje omdat het buiten kouder is. Dit gebeurt ook bij de autoruiten, maar omdat de ruiten vastzitten, heeft de condens een plek om zich te hechten en dus beslaan de autoruiten.

Tips bij beslagen autoruiten         

De autoramen zijn beslagen, dit is altijd vervelend en kan soms veel tijd kosten. Daarom hebben wij een aantal tips om vocht uit de auto te verwijderen en zo beslagen autoruiten snel te verhelpen. Zo kunt u binnen no-time met heldere autoruiten de weg op:

 • Airco: Schakel de airco in, deze zorgt ervoor dat de lucht droger wordt. De ruiten zullen binnen enkele seconden opklaren.   
 • Verwarming: Heeft uw geen airco in de auto? Dan kunt u het best de verwarming op de hoogste stand zetten en de blazers op de voorruit richten.
 • Schoonmaken: Maak de autoramen schoon met een anti-condensdoekje, deze zal het vocht opnemen.     
 • Anti-condensspray: Maak gebruik van een anti-condensspray, kies bijvoorbeeld voor  Rain-X Anti-fog. Deze is speciaal ontworpen voor het elimineren van inwendige condensatie, beslaan en stomen.
 • Vochtige spullen: Heeft u een natte jas of paraplu bij zich? Leg deze dan in de kofferbak in plaats van hem bij u te houden. Alles wat vochtig is, vergroot de kans op beslagen autoramen.    
 • Raam openzetten: Zet een raam op een kiertje, dit zorgt voor een constante luchtstroom van buiten.

Beslagen autoramen voorkomen       

Zojuist hebben we tips gegeven om beslagen autoruiten te verhelpen. Uiteraard is het nog fijner als u nooit meer last heeft van beslagen autoruiten. Daarom geven wij hier een aantal tips hoe u vocht uit de auto kan verwijderen. Hiermee voorkomt u ook direct dat de autoramen beslaan. 

 • Verstopt interieurfilter: Een verstopt interieurfilter kan ook vocht in de auto veroorzaken. Stof en vuil zorgen ervoor dat de lucht niet langer optimaal kan circuleren en dus zal de auto niet goed drogen. Vervang deze wanneer hij verstopt is.
 • Schoonmaken: Maak uw ruiten regelmatig goed schoon, schone ruiten beslaan minder snel. Zorg ervoor dat u de ruiten met de juiste producten schoonmaakt. Bij Winparts kunt u kiezen uit hoge kwaliteit  ruitenreinigers.
 • Auto luchten: Laat zo nu en dan de auto luchten. Doe dit tijdens een droge en zonnige dag, zo kan de auto goed van binnen drogen.
 • Controleer de airco: Controleer of de airco nog goed werkt. Zet de airco in de herfst- en wintermaanden af en toe aan. Uit de airco komt namelijk droge lucht waardoor de luchtvochtigheid afneemt.    
 • Controleer rubbers: Ook kunt u de rubbers bij de ramen en deuren controleren. Wanneer deze niet meer goed sluiten kan er vocht in de auto komen. 
 • Vochtvreters: Ook kunt u ervoor kiezen om een auto-ontvochtiger of vochtvreter aan te schaffen. Een auto-ontvochtiger is een zakje dat vocht opslaat. Hoge kwaliteit vochtvreters zijn Pingi’s. Deze lekken niet, zijn herbruikbaar en gaan jaren mee, zeker een aanrader!

Oorzaken nat auto interieur

Soms blijft het niet bij enkel beslagen autoramen, maar is ook het interieur van de auto nat. Vaak is er dan meer aan de hand zoals een lekkage. Er zijn verschillende plekken bij een auto waar het regelmatig voorkomt dat er regenwater naar binnen stroomt. Hieronder noemen we de meest voorkomende locaties waar een lekkage voorkomt en hoe u deze kunt verhelpen.

Defecte deur en raamrubbers         

Lekkage kan ontstaan doordat de  deur en raamrubbers zijn versleten. Wanneer deze zijn versleten, sluiten de portieren niet meer helemaal goed en dus heeft regen een kans om naar binnen te komen. Wanneer de deur- of raamrubbers versleten zijn zult u vaak bij nattigheid bij de automatten zien. Om erachter te komen of het daadwerkelijk aan deze rubbers ligt, kunt u een klein testje doen. Spuit met een tuinslang langs de deuren en ramen, wanneer de auto van binnen nat wordt, ligt het probleem bij de rubbers. In dit geval kunt u de rubbers (laten) vervangen of repareren met bijvoorbeeld  rubberlijm

Verstopte afvoerkanalen

De auto heeft een aantal afvoerkanalen, maar wanneer deze geblokkeerd worden door vuil en bladeren zal het water uiteindelijk ophopen. De meest voorkomende afvoerkanaal die verstopt raakt, is die tussen de voorruit en de motorkap, dit wordt ook wel de parafan genoemd. Wanneer de kanalen volledig verstopt zijn, is de kant groot dat het water naar binnen loopt en zo in het interieur van uw auto terechtkomt. Om dit te voorkomen zult u regelmatig de afvoerkanalen moeten controleren en eventueel vuil moeten verwijderen. Controleer daarna wel even of het water goed wegloopt.

Lekkende antennevoet

Ook kan het voorkomen dat er bij het  antennevoetje water naar binnenkomt. Dit kan voorkomen wanneer het rubberen voetje is uitgedroogd en verweerd. Controleer bij lekkage of het antennevoetje nog in een goede conditie verkeert. Mocht dat niet het geval zijn, dan raden wij aan om deze te vervangen. Een nieuw voetje of geheel  nieuwe antenne bestelt u gemakkelijk en snel bij Winparts. 

Nog vragen? Neem contact op via klantenservice@winparts.nl of bel naar 085-070 5200

Anderen bekeken ook:

Op de hoogte gesteld worden als er een nieuwe blog online staat? Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 5% korting op je eerste bestelling.

,
We gebruiken cookies voor de beste gebruikerservaring. Lees meer..
OK