Last van vocht in de auto

13 Oktober 2021
Last van vocht in de auto

Last van beslagen autoruiten? Beslagen autoruiten zijn erg vervelend en worden veroorzaakt door vocht in de auto. Vocht in de auto komt voornamelijk voor in de koude en natte herfst- en wintermanden en minder in de zomer. Maar, hoe komt dit vocht eigenlijk  in de auto en waarom beslaan de autoruiten? En nog belangrijker, hoe voorkom je beslagen autoruiten? In deze blog leest u alles wat u kunt doen om vocht in de auto te verhelpen en voorkomen.

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Waarom beslaan de autoruiten? 

Beslagen autoruiten zijn erg vervelend. Voordat u de weg op kunt, moet u eerst wachten tot de autoruiten weer helder zijn. De weg opgaan met beslagen autoramen is dan ook verboden, doe dit dus ook niet. Uw zicht wordt namelijk ernstig belemmerd, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden. Een boete voor rijden met beslagen autoramen kan zelfs tot € 230 oplopen. Wanneer de autoruiten beslagen zijn, wilt u natuurlijk wel dat dit zo snel mogelijk verholpen wordt. Daarom geven wij hieronder een aantal tips wat u kunt doen om beslagen ruiten weer zo snel mogelijk helder te krijgen.

Autoruiten beslaan doordat de luchtvochtigheid aan een kant van de ruit hoger is dan aan de andere kant. Op het moment dat u in een koude auto stapt, komt de warme vochtige lucht die u uitademt in aanraking met de koude ruiten, dus ontstaat er condens. Dit principe is te vergelijken met het uitademen wanneer het buiten koud is. Ademt u uit, dan ziet u een wit wolkje omdat het buiten kouder is dan in uw mond. Dit gebeurt ook bij de autoruiten, maar omdat de ruiten vastzitten, heeft de condens een plek om zich te hechten en dus beslaan de autoruiten.

6 tips om beslagen autoruiten snel te verhelpen   

De autoramen zijn beslagen, dit is altijd vervelend en kan soms veel tijd kosten. Daarom geven wij een aantal tips om vocht uit de auto te verwijderen en zo beslagen autoruiten snel te verhelpen. Zo kunt u binnen no-time met heldere autoruiten de weg op:

1. Gebruik de airco: Schakel de airconditioning van de auto in. De airco verwijdert namelijk vocht uit de lucht en is zelfs effectiever tegen beslagen autoruiten dan de verwarming. 

2. Gebruik de verwarming: Beschikt uw auto niet over een airconditioning? Dan kunt u de verwarming op de hoogste stand zetten en de blazers op de voorruit richten. De ruiten zullen geleidelijk helder worden. 

3. Autoruiten schoonmaken: Maak de autoruiten aan de binnenkant schoon met een anti-condensdoekje. Een anti-condensdoekje is in staat om snel vocht op te nemen.

4. Anti-condensspray: Maak gebruik van een anti-condensspray, zoals Rain-X Anti-fog. Een anti-condensspray is speciaal ontworpen om inwendige condensatie te elimineren.

5. Leg vochtige spullen in de kofferbak: Beslagen autoruiten worden dus veroorzaakt door vocht in de auto. Leg daarom uw natte jas of paraplu direct in de kofferbak. Alles wat vochtig is, vergroot namelijk de kans op beslagen autoruiten.

6. Zet het raam open: Zet het raam van de auto op een kiertje. Dit zorgt voor een constante luchtstroom van buiten, hierdoor zal de vochtigheid in de auto wat dalen. 

6. Tips om beslagen autoruiten te voorkomen       

Hierboven hebben we een aantal tips gegeven wat u kunt doen wanneer de autoruiten al beslagen zijn. Uiteraard is het nog fijner als u helemaal geen last meer heeft van beslagen autoruiten. Daarom geven we hieronder 6 tips om beslagen autoruiten te voorkomen:

1. Verstopt interieurfilter: Een verstopt interieurfilter kan ook vocht in de auto veroorzaken. Het stof en vuil in het filter zullen er namelijk voor zorgen dat schone lucht niet langer optimaal door de auto kan circuleren. Hierdoor zal de auto van binnen niet goed drogen, wat beslagen autoruiten kan veroorzaken. Vervang het interieurfilter daarom regelmatig.

2. Maak de ruiten regelmatig schoon: Schone autoruiten zullen minder snel beslaan. Maak deze daarom regelmatig schoon met een goede glas- en ruitenreiniger

3. Laat de auto luchten: Laat de auto zo nu en dan goed doorluchten. Dit kunt u het beste doen tijdens een droge en zonnige dag. Zet de ramen of deuren open, zo laat u de auto goed van binnen drogen.

4. Doe een aircocheck: Controleer ook regelmatig of de airconditioning nog goed werkt en zet deze in de herfst- en wintermaanden af en toe aan. Uit de airco komt namelijk droge lucht, waardoor de luchtvochtigheid in de auto zal afnemen.

5. Controleer rubbers: Wanneer de raam- en deurrubbers van de auto niet meer in topconditie zijn, kunnen deze ervoor zorgen dat er eenvoudig vocht in de auto kan komen. Controleer daarom de kwaliteit van de rubbers en vervang deze indien nodig. 

6. Gebruik een auto-ontvochtiger: Ook kunt u ervoor kiezen om een auto-ontvochtiger of vochtvreter aan te schaffen. Een auto-ontvochtiger is een zakje dat snel vocht opslaat. Hoge kwaliteit vochtvreters zijn Pingi’s. Deze lekken niet, zijn herbruikbaar en gaan jaren mee, zeker een aanrader!

Pingi Auto-ontvochtiger

Rain X Anti fog

Microvezel doek

Nog vragen over beslagen autoruiten? Neem contact op via [email protected] of bel naar 085-070 5200

Anderen bekeken ook:

Op de hoogte gesteld worden als er een nieuwe blog online staat? Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

,