Last van vocht in de auto

20 Januari 2023
Last van vocht in de auto

Last van beslagen ramen in de auto? Beslagen autoruiten zijn erg vervelend en worden veroorzaakt door vocht in de auto. Vocht in de auto komt voornamelijk voor in de koude en natte herfst- en wintermaanden en minder in de zomer. Maar, hoe komt dit vocht eigenlijk in de auto en waarom beslaan de autoruiten? En nog belangrijker, hoe voorkom je beslagen autoruiten? In deze blog leest u alles wat u kunt doen om vocht in de auto te verhelpen en voorkomen.

vochtvreter auto

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Tips om vocht in de auto te voorkomen

Last van vocht in de auto en zijn de autoramen beslagen? Dit is altijd erg vervelend en kan u een hoop tijd kosten wanneer u snel weg wilt. Het liefst willen we natuurlijk nooit meer beslagen autoruiten. Daarom geven we hieronder 6 tips om beslagen autoruiten te voorkomen:

1.      Verstopt interieurfilter vervangen

Een verstopt  interieurfilter kan vocht in de auto veroorzaken. Het stof en vuil in het filter zullen er namelijk voor zorgen dat schone lucht niet langer optimaal door de auto kan circuleren. Hierdoor zal de auto van binnen niet goed drogen, wat beslagen autoruiten kan veroorzaken. Vervang het interieurfilter daarom regelmatig. Lees in onze blog  hoe u het interieurfilter eenvoudig zelf vervangt.

2.      Gebruik een auto vochtvreter 

Ook kunt u ervoor kiezen om een  vochtvreter aan te schaffen. Een auto-ontvochtiger is een zakje dat snel vocht opslaat. Hoge kwaliteit vochtvreters zijn  Pingi’s. Deze lekken niet, zijn herbruikbaar en gaan jaren mee, zeker een aanrader!

3.      Maak de autoruiten regelmatig schoon

 Schone autoruiten zullen minder snel beslaan. Maak deze daarom regelmatig schoon met een goede  glas- en ruitenreiniger

4.      Laat de auto luchten

Laat de auto zo nu en dan goed doorluchten. Dit kunt u het beste doen tijdens een droge en zonnige dag. Zet de ramen of deuren open, zo laat u de auto goed van binnen drogen.

5.      Doe een aircocheck 

Controleer ook regelmatig of de  airconditioning nog goed werkt en zet deze in de herfst- en wintermaanden af en toe aan. Uit de airco komt namelijk droge lucht, waardoor de luchtvochtigheid in de auto zal afnemen.

6.      Controleer rubbers 

Wanneer de raam- en  deurrubbers van de auto niet meer in topconditie zijn, kunnen deze ervoor zorgen dat er eenvoudig vocht in de auto kan komen. Controleer daarom de kwaliteit van de rubbers en vervang deze indien nodig.

Pingi Auto-ontvochtiger

Rain X Anti fog

Microvezel doek

Zit u in de auto en bent u op zoek naar tips om snel van beslagen ruiten af te komen? Deze hebben we hieronder voor u op een rijtje gezet.

Tips om beslagen autoramen snel te verhelpen

Hierboven hebben we een aantal tips gegeven voor wat te doen tegen beslagen ramen in de auto en hoe dit voorkomen kan worden. Maar heeft u ’s ochtends geen tijd voor deze voorzorgsmaatregelen en moet het condens snel van de ruiten gehaald worden? Wij geven een aantal tips die het snelste helpen om vocht uit de auto te verwijderen en zo beslagen autoruiten snel te verhelpen. Zo kunt u binnen no-time met heldere autoruiten de weg op:

1. Gebruik de airco:  Schakel de airconditioning van de auto in. De airco verwijdert namelijk vocht uit de lucht en is zelfs effectiever tegen beslagen autoruiten dan de verwarming. 

2. Gebruik de verwarming:  Beschikt uw auto niet over airconditioning? Dan kunt u de verwarming op de hoogste stand zetten en de blazers op de voorruit richten. De ruiten zullen geleidelijk helder worden door de warme lucht.

3. Autoruiten schoonmaken:  Maak de autoruiten aan de binnenkant schoon met een  anti-condensdoekje. Een anti-condensdoekje is in staat om snel vocht op te nemen. Door de auto schoon te houden bevordert u ook de duurzaamheid van andere onderdelen in de auto.

4. Anti-condensspray : Maak gebruik van een  anti-condensspray, zoals  Rain-X Anti-fog. Een anti-condensspray is speciaal ontworpen om inwendige condensatie te elimineren. Vaak kunt u de spray makkelijk bewaren in het dashboard.

5. Leg vochtige spullen in de kofferbak : Beslagen autoruiten worden dus keer op keer veroorzaakt door vocht in de auto. Leg daarom uw natte jas of paraplu direct in de kofferbak. Alles wat vochtig is, vergroot namelijk de kans op beslagen autoruiten.

6. Zet het raam open: et het raam van de auto op een kiertje. Dit zorgt voor een constante luchtstroom van buiten, hierdoor zal de vochtigheid in de auto wat dalen. Zo haalt u ook gelijk een eventuele muffe geur uit de auto en voorkomt u schimmel.

Waarom beslaan de autoruiten?

Autoruiten beslaan doordat de luchtvochtigheid aan een kant van de ruit hoger is dan aan de andere kant. Op het moment dat u in een koude auto stapt, en in de auto aanwezig bent, komt de warme vochtige lucht die u uitademt in aanraking met de koude ruiten, waardoor er condens ontstaat. Koude lucht is dus vaak de boosdoener.


Dit principe is te vergelijken met het uitademen wanneer het buiten koud is. Ademt u uit, dan ziet u een wit wolkje omdat het buiten kouder is dan in uw mond. Dit gebeurt ook bij de autoruiten, maar omdat de ruiten vastzitten, heeft de condens een plek om zich te hechten en dus beslaan de autoruiten. 

Vocht in de auto is erg vervelend. Voordat u de weg op kunt, moet u eerst wachten tot de autoruiten weer helder zijn. De weg opgaan met beslagen autoramen is dan ook verboden, doe dit dus ook niet. Uw zicht wordt namelijk ernstig belemmerd, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden. Een boete voor rijden met beslagen autoramen kan zelfs tot € 230 oplopen. 

Wanneer de autoruiten beslagen zijn, wilt u natuurlijk wel dat dit zo snel mogelijk verholpen wordt. Hopelijk kunt u met bovenstaande tips goed uit de voeten. Navigeer ook snel naar onze handige vochtvreters, die u een hoop ellende kunnen besparen!

vochtvreter auto

Nog vragen over beslagen autoruiten? Neem contact op via [email protected] of bel naar 085-070 5200

Anderen bekeken ook:

Op de hoogte gesteld worden als er een nieuwe blog online staat? Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

Veelgestelde vragen


Waar leg je een vochtvreter in de auto? 

Een vochtvreter kan het beste onder de bestuurders- of passagiersstoel van de auto worden geplaatst, waar het de luchtvochtigheid effectief kan verminderen zonder in de weg te zitten. 

Wat te doen aan vocht in je auto? 

Om vocht in je auto te verminderen: zorg voor goede ventilatie, gebruik vochtvreters, houd ramen gesloten bij regen, en maak de auto regelmatig schoon en droog.

Is rijst een goede vochtvreter?

Ja, rijst kan dienen als een eenvoudige en tijdelijke vochtvreter in kleine ruimtes zoals een auto. Plaats een bakje rijst in de auto om overtollig vocht te absorberen. Het is echter geen zeer efficiënte oplossing en moet regelmatig worden vervangen. Het gebruik van speciale vochtvreters kan effectiever zijn.

Hoe voorkom je beslagen ramen in de auto? 

Om beslagen ramen in de auto te voorkomen volg je deze stappen: 

  1. Zorg voor goede ventilatie door de luchtcirculatie in te schakelen. 
  2. Gebruik de airconditioning om de lucht te ontvochtigen. 
  3. Houd de ramen schoon aan de binnenkant om condensatie te verminderen. 
  4. Gebruik een anti-condensspray of doekjes om de ramen te behandelen. 
  5. Vermijd natte voorwerpen in de auto te laten liggen. 
  6. Plaats vochtvreters in de auto om vocht te absorberen. 
  7. Controleer en reinig de luchtcirculatiesystemen om schimmelgroei te voorkomen. 

Hoe lang duurt het voordat vocht weg is? 

Hoe lang het duurt voordat vocht volledig verdwijnt, hangt af van de oorzaak en de omstandigheden. In een goed geventileerde auto kan vocht snel verdwijnen, maar in vochtige omgevingen kan het langer duren. Het gebruik van vochtvreters en het volgen van anti-vochtroutines kunnen helpen om vochtproblemen sneller op te lossen.

Ecommerce Europe Trustmark

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Aanmelden