Een lambdasonde is een sensor die de brandstof-lucht verhouding meet. Dit meten is belangrijk voor de optimale verbranding in de motor waarbij zo min mogelijk schadelijke uitlaatgassen worden uitgestoten. Na verloop van tijd kan deze sensor echter minder gaan functioneren. Maar wat zijn de symptomen van een defecte lambdasensor en hoe vervang je deze? Dat en meer leest u in deze blog.
Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:
- Wat is een lambdasonde
- Symptomen kapotte lambdasonde
- Gevolgen kapotte lambdasonde
- Wanneer lambdasonde vervangen
- Lambdasonde vervangen in 10 stappen
- Kosten lambdasonde vervangen
- Lambdasonde reinigen
Wat is een lambdasonde?
Een lambdasonde is een belangrijk onderdeel in het uitlaatsysteem van de auto. Maar wat is een lambdasonde nu precies en hoe werkt het eigenlijk? Een lambdasonde wordt ook wel een lambda sensor genoemd, het is namelijk een sensor die zich in de uitlaat van benzinemotoren bevindt. Deze sensor heeft als taak om het zuurstofgehalte in de uitlaatgassen te meten. De lambda sensor bestaat uit een keramische cilinder met een aantal draden aan het uiteinde. Deze draden zijn er om te verwarmen en om signalen door te geven aan de ECU, de computer van de auto.
Tegenwoordig beschikken de meeste auto’s over twee lambdasondes. Een daarvan zit voor de katalysator en een erna. De sensor die tussen de katalysator en de motor zit meet de hoeveelheid zuurstof en zet dit om in een waarde. De waarde die de sensor doorgeeft, wordt ook wel de lambdawaarde genoemd. Met de informatie die de lambda sensor verstuurd, kan de computer (ECU) de brandstofverhouding (brandstof-lucht) samenstellen. Door deze juiste samenstelling ontstaat er een optimale verbranding in de motor waarbij zo min mogelijk schadelijke uitlaatgassen worden uitgestoten.
De lambdasonde zorgt ook voor een zo efficiënt mogelijke werking van de katalysator. De katalysator heeft als functie om schadelijke stoffen te verminderen en om te zetten in koolstofdioxide, stikstof en waterdamp. Wanneer de lambda sensor niet correct meer functioneert, zal de katalysator minder in staat zijn deze schadelijke stoffen om te zetten in minder schadelijke stoffen. En dit is uiteraard slecht voor het milieu.
Maar waarom heet deze sensor eigenlijk een lambdasonde? De lambdasonde heeft zijn naam te danken aan zijn functie; de verbrandingsluchtverhouding λ , ook wel bekend als lambda. Deze theorie houdt zich bezig met de beschrijving van de massaverhouding tussen lucht en brandstof in een verbrandingsproces.
Symptomen kapotte lambdasonde
Net als de meeste onderdelen van de auto, kan ook een lambdasonde de geest geven. Maar wat zijn de symptomen van een kapotte lambdasonde? Allereerst is het lastig aan te geven wat de levensduur van een lambda sensor precies is. De levensduur is namelijk afhankelijk van een aantal factoren. Een van deze factoren is de afstand die de auto aflegt. Rijdt u enkel korte afstanden met de auto, dan is de levensduur van de sensor vaak korter.
Een andere factor die van invloed kan zijn, is de kwaliteit van de motorolie of de benzine. Wanneer deze van slechte kwaliteit zijn, is de kans aanwezig dat de sensor sneller defect gaat. Daarnaast is ouderdom uiteraard ook een van de voorkomende oorzaken. Deze sensoren zijn onderhevig aan een verouderingsproces. Hierdoor worden ze steeds iets trager, ze functioneren nog wel maar wel minder efficiënt.
Hierdoor draait de motor vaak niet meer optimaal aangezien deze niet de juiste brandstof-luchtverhouding kan inregelen. Maar hoe herkent u een kapotte lambdasonde? Onderstaand een lijstje met symptomen die kunnen duiden op een defecte lambdasonde.
Symptomen van een kapotte lambdasonde kunnen zijn:
- Waarschuwingslampje ‘Check Engine’ op het dashboard gaat branden.
- Toename van het brandstofverbruik
- Slecht motorvermogen.
- Hoge uitlaatgasemissies.
- Slechte werking van/of defecte katalysator.
- De auto stottert of schokt (ook bij een warme motor).
- Dynamica van het voertuig is afgenomen
Gevolgen kapotte lambdasonde
Een defecte lambdasonde is niet alleen vervelend aangezien deze vervangen moet worden. Maar het kan ook nog een aantal negatieve gevolgen voor de auto hebben. Zo kan de motor oververhit raken, kan er mechanische schade ontstaan aan bijvoorbeeld de katalysator of kan er interne en externe kortsluiting optreden.
Een defecte lambdasonde kan er ook voor zorgen dat de auto meer brandstof gaat gebruiken. Daarnaast zal de katalysator meer schadelijke stoffen uitstoten wat weer slecht is voor het milieu. Wanneer u vermoedt dat de lambda sensor defect is of niet meer voldoende functioneert, is het dus van belang dat u deze zo snel mogelijk vervangt.
Wanneer lambdasonde vervangen?
We hebben zojuist een aantal symptomen genoemd die kunnen aantonen dat de sensor aan vervanging toe is. Merkt u een van deze symptomen, controleer dit onderdeel dan en vervang indien nodig. Daarnaast hebben we ook genoemd dat de sensor onderhevig is aan een verouderingsproces en steeds iets minder gaat functioneren.
Om ervoor te zorgen dat de motor en de katalysator optimaal kunnen blijven werken, is het van belang dat de lambda sensor tijdens elke inspectie en na elke 30.000 km gecontroleerd wordt. De fabrikant van de auto geeft ook vaak een vervangingsinterval van dit onderdeel aan, dit kunt u controleren in het onderhoudsboekje van de auto.
Lambdasonde vervangen in 10 stappen
Wanneer de lambdasonde defect is, is het tijd om hem te vervangen. Maar hoe eenvoudig is een lambdasonde vervangen? Wanneer u een beetje technische kennis hebt, dan is dit zeker te doen. Hierbij is het wel belangrijk dat u de juiste sensor aanschaft. Bij Winparts kunt u dit eenvoudig doen met uw kenteken of automodel. Voer deze in op onze website en de geschikte sensoren worden getoond. Zorg ervoor dat u het juiste gereedschap bij de hand hebt, dan kunt u de lambdasonde vervangen in 10 stappen.
1. Zorg ervoor dat de motor uit staat en is afgekoeld. Ook is het belangrijk dat de auto stevig staat en niet weg kan rollen. Open vervolgens de motorkap.
2. Lokaliseer de lambdasonde, hiervoor zult u eerst de bovenste motorafdekking los moeten halen.
3. Haal de bekabeling die aan de motor zit los en controleer deze op eventuele beschadigingen.
4. Nu kunt u de lambda sensor met geschikt gereedschap losdraaien, de sensor vindt u in de uitlaatbocht. U kunt ook de bekabeling die u zojuist hebt losgemaakt volgen om bij de sensor te komen. Zit de sensor erg vast, dan kunt u wat kruipolie gebruiken.
5. Wanneer u een nieuwe lambdasonde wilt plaatsen, smeer dan eerst het schroefdraad in met de meegeleverde vet of pasta.
6. Vervolgens draait u de nieuwe sensor weer in de uitlaatbocht en zet deze vast met de fabrikant voorgeschreven aanhaalmoment. Over het algemeen worden lambdasonde met een 40 nm tot 60 nm aangedraaid. Hiervoor kunt u een momentsleutel gebruiken.
7. Bevestig nu de elektrische bekabeling weer en steek de stekker in de stekker van de motorbekabelingboom.
8. Wis indien nodig het storingsgeheugen. Indien u geen diagnose apparaat heeft, kunt u dit bij een garage laten uitvoeren.
9. Monteer vervolgens de kap van de motorafdekking weer.
10. Start vervolgens de motor en laat deze stationair draaien. Controleer of de motor soepel draait en of er geen storingslampje meer brandt.
Na het vervangen van de lambdasonde is het verstandig om een stuk te gaan rijden met de auto. De kans is aanwezig dat de motor niet direct soepel draait. De lambda sensor heeft namelijk wat tijd nodig om de juiste lambdawaarde te meten en door te geven aan de computer.
Kosten lambdasonde vervangen
Het is lastig om aan te geven hoe duur het vervangen van een lambdasonde precies is. Het hangt namelijk van meerdere zaken af. Zo is dit afhankelijk van onder andere het merk lambdasonde dat u kiest, het ene merk is voordeliger dan de anderen. Zo kunnen de prijzen uiteenlopen van € 50 tot wel € 200 per onderdeel. Ook kan het bestellen van een sensor bij een garage aanzienlijk duurder zijn dan wanneer u deze zelf online bestelt.
Een andere factor is of u de sensor zelf gaat vervangen of dit bij een garage laat doen. Wanneer u zelf de lambdasonde vervangt bent u enkel de kosten kwijt voor het onderdeel en natuurlijk wat eigen tijd. Laat u het bij een garage doen dan zult u moeten betalen voor de arbeidskosten. Wanneer u zelf een beetje handig bent en kennis hebt van auto’s, dan is het zeker te doen om de sensor zelf te vervangen.
Lambdasonde reinigen
Wanneer de lambdasonde niet defect is, maar er wel afzetting aanwezig is, is het ook mogelijk om de lambdasonde te reinigen. Dit is ook een klusje dat u zelf kunt ondernemen. Hiervoor heeft u wel een staalborstel nodig, behandel de sensor ongeveer 5 à 10 minuten met de staalborstel.
Het is ook mogelijk om de sensor schoon te branden met een gasbrander. Enige ervaring met een gasbrander is wel vereist hiervoor, het kan namelijk een gevaarlijke operatie zijn. Een laatste optie is nog een lambdasonde te reinigen is om eens flink gas te geven met de auto. Het is hierbij wel belangrijk dat u dit op een afgelegen weg doet, zowel voor uw veiligheid als die van de medeweggebruikers.
FAQ
Kunt u rijden met kapotte lambdasonde?
Ja, het is technisch mogelijk om met een kapotte of oude lambdasonde te rijden, maar het is sterk af te raden. De lambdasonde, ook bekend als een zuurstofsensor, speelt een cruciale rol in het motormanagementsysteem van uw voertuig. Deze sensor meet de hoeveelheid zuurstof in de uitlaatgassen en helpt de motorcomputer bij het regelen van de brandstof-luchtverhouding voor een optimale verbranding. Wanneer de lambdasonde defect is, kan dit leiden tot een reeks problemen.
Waardoor gaat een lambdasonde kapot?
Er zijn meerdere factoren die kunnen bijdragen aan het falen van een lambdasonde. Een lambdasonde, essentieel voor de werking van het emissiecontrolesysteem van een voertuig, kan om verschillende redenen defect raken. Dit kan spanning met zich meebrengen, maar wees gerust.
De oplossing ligt dichterbij dan u denkt. Een veelvoorkomende oorzaak is de leeftijd en slijtage. Vervuiling van de sensor is een andere mogelijkheid. Daarnaast kan een slechte brandstof-luchtverhouding in de motor de lambdasonde beschadigen. Tenslotte kunnen mechanische beschadigingen, zoals schade door wegafval of tijdens reparaties, de lambdasonde beïnvloeden.
Hoe weet u welke lambdasonde kapot is?
Om te bepalen welke lambdasonde kapot is in uw voertuig, kunt u enkele stappen volgen. Moderne auto's hebben vaak meerdere lambdasondes: één of meer vóór de katalysator (upstream) en één of meer erna (downstream).
1. Motorstoringslampje: Een van de eerste tekenen is het oplichten van het motorstoringslampje op uw dashboard. Dit duidt vaak op een probleem met de emissiesystemen, waaronder de lambdasondes.
2. Foutcodes uitlezen: Door een OBD-II scanner aan te sluiten, kunt u de foutcodes uitlezen. Deze codes geven specifiek aan welke sensor problemen veroorzaakt. Bijvoorbeeld, codes beginnend met P0130 tot P0135 duiden vaak op problemen met de upstream lambdasondes, terwijl codes P0136 tot P0141 wijzen op problemen met de downstream sensoren.
3. Visuele inspectie: Soms kan een visuele inspectie helpen. Zoek naar zichtbare schade aan de sensoren of hun bedrading.
4. Professionele diagnose: Voor een nauwkeurige diagnose is het aanbevolen om een gekwalificeerde monteur te raadplegen. Zij beschikken over geavanceerde diagnostische apparatuur die nauwkeurig kan bepalen welke lambdasonde defect is.
Kunt u een lambdasonde schoonmaken?
Ja, het is mogelijk om een lambdasonde schoon te maken, maar dit moet met de nodige voorzichtigheid gebeuren en is niet altijd aan te raden. Het schoonmaken van een oude lambdasonde kan een tijdelijke oplossing bieden als de sensor door koolstofafzettingen of andere verontreinigingen belemmerd wordt. Echter, als de sensor beschadigd is of ernstige slijtage vertoont, zal in de meeste gevallen schoonmaken niet effectief zijn en is vervanging de enige optie.
Hoeveel km gaat een lambdasonde mee? De levensduur van een lambdasonde kan variëren, maar over het algemeen gaat een lambdasonde ongeveer 100.000 tot 160.000 kilometer mee. Deze levensduur kan echter beïnvloed worden door verschillende factoren, waaronder het type voertuig, rijomstandigheden, en onderhoud van het voertuig.
Hoe merk ik dat de katalysator van mijn auto kapot is?
Er zijn verschillende tekenen die kunnen wijzen op een defecte katalysator in uw auto. Let op de volgende symptomen:
1. Verminderde motorprestaties: Een veelvoorkomend symptoom van een defecte katalysator is een merkbare afname van de motorprestaties, zoals verminderde acceleratie en algemene kracht van de motor.
2. Verhoogd brandstofverbruik: Als de katalysator niet efficiënt functioneert, kan de motor meer brandstof verbruiken dan normaal.
3. Startproblemen of motor stottert: Een verstopte katalysator kan leiden tot problemen bij het starten van de auto en onregelmatig lopen van de motor.
4. Geluid: Een ratelend geluid uit de uitlaat kan duiden op een interne beschadiging van de katalysator.
5. Uitlaatgeur: Een sterke zwavel- of rotte eieren geur uit de uitlaat kan een teken zijn van een defecte katalysator.
6. Waarschuwingslampje: Het motorstoringslampje of een specifiek waarschuwingslampje voor de katalysator kan oplichten als er een probleem is.
7. Emissietests: Falen bij emissietests kan ook duiden op problemen met de katalysator.
Hoe duur is een lambdasonde?
De kosten van een lambdasonde kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het merk en model van uw auto, het type lambdasonde en waar u deze aanschaft. Over het algemeen kunnen de prijzen variëren van ongeveer 50 tot 250 euro of meer.
Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 085 070 5200
Anderen bekeken ook:
- Oliefilter zelf vervangen
- Mijn auto maakt een tikkend of ratelend geluid
- Verstopt roetfilter reinigen
- Er komt witte rook uit de uitlaat
Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.