Krassen op je auto? Zo verwijder je ze snel

17 September 2020
Krassen op je auto? Zo verwijder je ze snel

Iets te enthousiast het portier van de auto opgegooid? Of toch iets te krap geparkeerd? Krassen op de auto zijn helaas zo gemaakt. Een kras is een kleine schade, maar daarom niet minder vervelend. Gelukkig zijn er eenvoudige manieren om krassen van de auto te verwijderen. Hoe u eenvoudig een kras van de auto verwijdert, leest u in deze blog.

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Kras in autolak   

Een kras in de autolak is helaas zo ontstaan. Wanneer u de kras van de auto wilt verwijderen, zult u eerst moeten vaststellen hoe diep deze kras is. Autolak bestaat namelijk uit meerdere lagen, dus de kras kan voorkomen in één of meerdere van deze lagen. Hoe dieper de kras, hoe lastiger het is om deze kras te verwijderen.

De autolak bestaat dus uit meerdere lagen. De eerste laag is het metaal van het carrosserie zelf. Vervolgens komt er bovenop het metaal een laag met grondverf. Deze grondlaag heeft vaak een witte of grijze kleur en zorgt ervoor dat het metaal niet gaat roesten. Op deze grondlaag komt vervolgens de kleurlak, deze wordt in meerdere lagen aangebracht zodat het extra sterk is. Na de kleurlak volgt er nog een laag blanke lak, deze zal de kleurlak beschermen. 

Krassen verwijderen auto        

Wilt u de kras op uw auto zelf verwijderen? Dan is het van belang om vast te stellen hoe diep de kras daadwerkelijk is. Zoals hierboven genoemd, bestaat de lak uit meerdere lagen. Zit de kras alleen in de blanke lak, dan is deze eenvoudig weg te poetsen. Is de kras echter dieper en zit deze door de kleurlak heen? Dan is het verwijderen van deze krassen vaak wat lastiger. Gaat de kras door de kleurlak heen, dan is dit vaak een zichtbare witte kras, aangezien de grondverf zichtbaar wordt. Diepe krassen kunt u vaak wel wat wegpoetsen, maar compleet verwijderen kan in dit geval soms lastig zijn.         

Ondiepe krassen van de auto verwijderen is een klusje die u zelf vaak kunt doen. Bij diepe krassen kunt u ze ook zelf bewerken, maar de kans dat deze licht zichtbaar blijven is wel aanwezig. Heeft u diepe krassen op de auto, dan kunt u in sommige gevallen beter naar een herstelbedrijf gaan. Benieuwd of u de kras zelf kunt verwijderen? Dan hebben wij hier twee handige manieren om te controleren of de kras zelf te verwijderen is. 

  • Volg de kras in de autolak met uw nagel. Wanneer de nagel in de kras meeloopt, dan is de kras waarschijnlijk te diep om volledig te verwijderen. 
  • Smeer wat water op de kras met uw vinger, verdwijnt de kras bijna volledig? Dan kunt u de kras vaak eenvoudig verwijderen met polijstmiddel.           

Lichte of middeldiepe krassen verwijderen auto

Heeft u lichte of middeldiepe krassen op de auto? Dan kunt u deze dus eenvoudig zelf verwijderen. Voor u begint met het krassen auto verwijderen, zult u eerst het oppervlakte goed schoon moeten maken. Dit is belangrijk omdat vuil op de lak extra krassen kan veroorzaken, zeker als u over de lak gaat vegen. Het oppervlakte kunt u het best met een goede autoshampoo schoonmaken. Wij raden het aan om de auto na te behandelen met speciale auto klei, met deze auto klei worden de kleinste deeltjes vuil ook verwijderd. Wanneer u het te behandelen oppervlakte hebt schoongemaakt, kunt u de volgende stappen volgen voor het verwijderen van krassen:

  • Schuur de kras met een P2000 schuurpapier. Spoel tussendoor het oppervlakte met water af. Is de kras dieper dan de blanke lak? Gebruik dan eerst P1500 en vervolgens P2000 schuurpapier.
  • Maak het oppervlakte met een nieuwe microvezeldoek schoon.
  • Breng vervolgens polijstmiddel aan opde kras en smeer deze uit met een polijstpad. Hoge kwaliteit polijstmiddel zijn onder andere:  Voodoo Ride All-in One, Meguiar’s Ultimate Compound en Autoglym Super Resin.
  • Polijst vervolgens de plek met een  polijstmachine op de laagste stand voor ongeveer 10 seconden. Zorg dat het polijstmiddel snel wordt opgepoetst.
  • Polijst vervolgens op een snelheid van 2000 rpm en beweeg de machine langzaam op en neer. Doe dit tot dat de plek niet meer dof is.
  • Maak het oppervlakte nogmaals schoon om de resten van het polijstmiddel te verwijderen. Doe dit zo snel mogelijk, dan geeft u de resten geen kans om aan de lak te hechten.
  • Behandel vervolgens het oppervlakte met goede  wax. Dit zorgt voor een laagje bescherming over de lak.

Ook kunt u ervoor kiezen om de kras te behandelen met een  krasverwijderaar, ook wel scratch remover genoemd. De meeste krasverwijderaars kunt u gemakkelijk met de hand verwerken. Breng een kleine hoeveelheid aan op een microvezeldoekje. Poest vervolgens het oppervlakte in met roterende bewegingen en verwijder de restanten met een schone doek. Voor het mooiste resultaat, raden wij het aan om het oppervlakte na te behandelen met wax.

Diepe krassen verwijderen auto   

Wanneer u een diep kras in de autolak heeft, ziet u vaak een witte of grijze streep. Dit betekent dat de kras al door de blanke lak én de kleurlak heen is. Een diepte kras moet u niet te lang laten zitten. De laklaag is vaak zodanig aangetast dat de onderliggende grondlagen zichtbaar zijn. Deze grondlaag is vaak niet bestand tegen de weeromstandigheden en de plek kan na verloop van tijd gaan roesten. U kunt proberen om de diepe kras zelf te verwijderen, maar de kans dat deze alsnog zichtbaar blijft is groot. Voor diepe krassen kunt u vaak beter naar een herstelbedrijf gaan. 

Wilt u de kras niet verwijderen, maar maskeren? Dan kunt u gebruik maken van een lakstift. Gebruik de lak uit de lakstift alleen om de grondverf te camoufleren, gebruik dus niet te veel. Na het lakken kunt u ervoor kiezen om het oppervlakte wat egaler te maken. Dit kunt u doen met een krasverwijderaar.

Nog vragen? Neem contact op via klantenservice@winparts.nl of bel naar 085 070 5200

Anderen bekeken ook:

Op de hoogte gesteld worden als er een nieuwe blog online staat? Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 5% korting op je eerste bestelling.

,
We gebruiken cookies voor de beste gebruikerservaring. Lees meer..
OK