Krassen op je auto? Zo verwijder je ze snel

17 Februari 2023
Krassen op je auto? Zo verwijder je ze snel

U kunt eenvoudig zelf krassen verwijderen van uw auto. Erg handig, want een kras is snel gemaakt! Een kras op de auto is een kleine schade, maar daarom zeker niet minder vervelend. Hoe u een krasje verwijdert en waarom dit zo belangrijk is, leest u in deze blog!

Knop naar categorie machinaal poetsen

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Krassen verwijderen auto

Een kras op de autolak is helaas zo gemaakt. Gelukkig kunt u de meeste krasjes eenvoudig verwijderen. De eerste stap is om te bepalen hoe diep de kras is. Autolak bestaat namelijk uit meerdere lagen (zie afbeelding). Hoe dieper de kras, hoe lastiger het is om deze kras te verwijderen. Controleer de auto dus regelmatig op krassen.

In deze blog bespreken we hoe u lichte, middeldiepe en diepe krassen kunt verwijderen van de auto.

Krassen verwijderen: hoe diep is de kras?

U zult eerst moeten controleren hoe diep de kras is. Dit bepaalt namelijk hoe u de kras moet verwijderen. U kunt eenvoudig de diepte van de kras controleren met uw nagels. Ga met uw nagel over de kras heen; blijft uw nagel hangen? Dan is de kras waarschijnlijk te diep om te polijsten. Blijft uw nagel niet of nauwelijks hangen? Dan kunt u de kras behandelen door het te polijsten. We leggen u hieronder uit hoe u dit doet.

Lichte en middeldiepe krassen verwijderen auto

Zitten er lichte of middeldiepe krassen op de auto? Dan kunt u deze eenvoudig zelf wegpoetsen. Het is belangrijk dat het te bewerken oppervlakte goed schoon is. Dit is belangrijk omdat vuil op de lak meer krassen kan veroorzaken, zeker als u over de lak gaat vegen.

Gebruik bijvoorbeeld een  autoshampoo om het oppervlak goed schoon te maken. Wij raden aan om de auto na te behandelen met speciale auto klei. Met deze klei verwijdert u de kleinste deeltjes vuil van de auto. Is de auto vuilvrij? Volg dan de volgende stappen voor het verwijderen van krassen:

 1. Schuur de kras met P2000 schuurpapier. Spoel tussendoor de oppervlakte af met water. Is de kras dieper dan de blanke lak? Gebruik dan eerst P1500 en vervolgens P2000 schuurpapier. 
 2. Maak de oppervlakte met een nieuwe microvezeldoek schoon.  
 3. Breng vervolgens een polijstmiddel aan op de kras en smeer deze uit met een polijstpad. Hoge kwaliteit polijstmiddelen zijn onder andere Voodoo Ride All-in OneMeguiar’s Ultimate Compound en Autoglym Super Resin.  
 4. Polijst vervolgens de plek met een polijstmachine op de laagste stand voor ongeveer 10 seconden. Zorg dat het polijstmiddel snel wordt opgepoetst.  
 5. Polijst vervolgens op een snelheid van 2000 rpm en beweeg de machine langzaam op en neer. Doe dit totdat de plek niet meer dof is.  
 6. Maak het oppervlak nogmaals schoon om de resten van het polijstmiddel te verwijderen. Doe dit zo snel mogelijk, dan geeft u de resten geen kans om aan de lak te hechten.  
 7. Behandel vervolgens het oppervlak met een goede autowax. Dit zorgt voor een beschermend laagje over de lak.

Krassen behandelen met krasverwijderaar

U kunt er ook voor kiezen om de kras te behandelen met krasverwijderaar (scratch remover). De meeste krasverwijderaars kunt u gemakkelijk met de hand verwerken. Breng een kleine hoeveelheid aan op een microvezeldoekje en poetst hier het oppervlak mee. Poets met een roterende beweging. Verwijder de restanten met een schone doek. Voor het mooiste resultaat, raden wij aan om het oppervlak na te behandelen met wax. Wilt u de kras niet verwijderen, maar enkel maskeren? Maak dan gebruik van een  lakstift of een spuitlak.

Meguiar's Scratch X 2.0Turtle Wax Color Magic Jet Zwart 500 mlMeguiar's Ultimate PolishMeguiar's Ultimate Compound 450ml

Krassen behandelen met een polijstmachine

Zelf de auto polijsten is ook een goede manier om een kras te behandelen. Zo vallen krassen minder snel op. Er zijn verschillende polijstmachines en  polijstmiddelen te koop. Wilt u weten  welke polijstmachine of -middel u nodig heeft? Lees dan onze blog: “De auto zelf polijsten”. Hier vertellen we u alles over hoe u zelf de auto polijst en welke machine het beste is.

Diepe krassen verwijderen van de auto

Zit er een diepe kras in de autolak? Dan ziet u vaak een witte of grijze streep. Dit bekent dat de kras door de blanke lak én door de kleurlak heen is gegaan. Een diepe kras moet u niet te lang laten zitten. De laklaag is namelijk zodanig aangetast dat de onderliggende grondlagen zichtbaar zijn. Deze grondlaag is niet beschermd tegen de weersomstandigheden. Hierdoor gaat de kras na verloop van tijd roesten.

Probeer met het bovenstaande stappenplan om de kras zelf te verwijderen. Houd er rekening mee dat de kans groot is dat de kras alsnog zichtbaar is na de behandeling. Voor diepe en grote krassen kunt u het beste naar een herstelbedrijf gaan.

Kras op de auto maskeren

Wilt u de kras niet verwijderen, maar maskeren? Dan kunt u gebruikmaken van een lakstift. Gebruik de lak uit de stift alleen om de grondverf mee te camoufleren. Gebruik dus niet te veel!
Bestel voordelig een lakstift voor uw voertuig bij Winparts. Weet u niet zeker wat de kleurcode van uw voertuig is? U vindt de kleurcode vaak aan de binnenkant van de tankdop of motorkap. U kunt ook onze blog lezen “ Zo vind je de kleurcode van de autolak!” om de juiste kleurcode te vinden. 

Na het lakken kunt u ervoor kiezen om de oppervlakte wat egaler te maken. Dit kunt u doen met een krasverwijderaar. U weet nu hoe u zelf een auto kras behandelen moet. Maar waarom is het zo belangrijk om een kras te behandelen? We leggen het u hieronder uit.

Waarom krassen op de auto behandelen?

Het is belangrijk om krassen op de auto op tijd te behandelen. Bij een diepe kras is het metaal van de auto namelijk onbeschermd. Door een chemische reactie genaamd oxidatie, ontstaat er roest op de auto. Deze oxidatiereactie komt voor wanneer ijzer is blootgesteld aan zuurstof. Tussen het zuurstof en het ijzer ontstaat een verbinding genaamd ijzeroxide. Het roesten gebeurt nog sneller wanneer het ijzer is blootgesteld aan water of zout, zoals strooizout.


Behandelt u de kras niet? Dan zal er op een gegeven moment roest ontstaan in de kras. Uiteindelijk kan dit zorgen voor gaten in het plaatwerk van de auto. Controleer de auto dus regelmatig op krassen.

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 085 070 5200

Anderen bekeken ook:

Op de hoogte gesteld worden als er een nieuwe blog online staat? Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

Veelgestelde vragen over krassen verwijderen van de auto

Hoe krassen verwijderen van een auto?

Krassen verwijderen van een auto kan op verschillende manieren, afhankelijk van de diepte en ernst van de krassen. Hier zijn enkele algemene stappen: 

 1. Reinig het oppervlak: Begin met het grondig reinigen van het bekraste gebied om vuil en stof te verwijderen.
 2. Evalueer de diepte: Inspecteer de krassen om de diepte ervan vast te stellen. Voor oppervlakkige krassen zijn er mogelijk eenvoudige oplossingen, terwijl diepere krassen professionelere reparatie vereisen.
 3. Polijsten voor lichte krassen: Voor lichte krassen kunt u een auto polijstmiddel gebruiken. Breng het aan volgens de instructies op de verpakking en wrijf met een zachte doek om de krassen te verminderen.
 4. Gebruik een krasverwijderaar: Voor diepere krassen kan een krasverwijderaar werken. Breng het product aan en volg de instructies. Sommige producten kunnen krassen verminderen door het oppervlak te vullen.
 5. Professionele hulp voor diepe krassen: Als de krassen te diep zijn of de lak ernstig is beschadigd, is het raadzaam professionele hulp in te schakelen, zoals een auto reparatiewerkplaats.

Wat kost het krassen verwijderen van een auto? 

De kosten voor het verwijderen van krassen van een auto variëren afhankelijk van de methode en de ernst van de schade. Simpele oplossingen zoals polijsten kunnen relatief goedkoop zijn, terwijl professionele reparaties kunnen oplopen tot hoge kosten.

Hoe diepe krassen verwijderen van een auto? 

Diepe krassen vereisen vaak professionele reparatie. Een erkende auto reparatiewerkplaats kan diepe krassen herstellen door gebruik te maken van technieken zoals spot repair, schuren en opnieuw lakken.

Hoe lichte krassen van een auto verwijderen?

Lichte krassen kunnen vaak worden verwijderd met behulp van auto polijstmiddelen. Breng het polijstmiddel aan en wrijf met een zachte doek om de krassen te verminderen. 

Kan ik krassen verwijderen van een auto met WD-40?

Ja, sommige mensen gebruiken WD-40 om lichte krassen van een auto te verwijderen. Breng een kleine hoeveelheid WD-40 aan op de kras en wrijf zachtjes met een doek. Dit is echter niet effectief voor diepere krassen.

Zijn er specifieke methoden voor het verwijderen van krassen op een zwarte auto?

De methoden voor het verwijderen van krassen op een zwarte auto zijn over het algemeen hetzelfde als voor andere auto kleuren. Het gebruik van auto polijstmiddelen, krasverwijderaars en professionele reparatiediensten zijn geschikte opties, maar zorg ervoor dat u producten kiest die geschikt zijn voor de lak van een zwarte auto. Als u extra glans wilt toevoegen aan de laklaag van uw auto, kan u gebruiken die hier speciaal voor zijn ontworpen. Het regelmatig onderhouden van de auto kan helpen beschadigingen te voorkomen en de kleur en glans van de laklaag te behouden.

Ecommerce Europe Trustmark

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Aanmelden