Krassen op je auto? Zo verwijder je ze snel

17 Februari 2023
Krassen op je auto? Zo verwijder je ze snel

U kunt eenvoudig zelf krassen verwijderen van uw auto. Erg handig, want een kras is snel gemaakt! Een kras op de auto is een kleine schade, maar daarom zeker niet minder vervelend. Gelukkig kunnen de meeste krassen op de auto eenvoudig verwijderd worden. Hoe u een krasje verwijdert en waarom dit zo belangrijk is, leest u in deze blog!

Knop naar categorie machinaal poetsen

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Krassen verwijderen auto

Een kras op de autolak is helaas zo gemaakt. Gelukkig kunt u de meeste krasjes eenvoudig verwijderen. De eerste stap is om te bepalen hoe diep de kras is. Autolak bestaat namelijk uit meerdere lagen (zie afbeelding). Hoe dieper de kras, hoe lastiger het is om deze kras te verwijderen. 

In deze blog bespreken we hoe u lichte, middeldiepe en diepe krassen kunt verwijderen van de auto.

Krassen verwijderen: hoe diep is de kras?

U zult eerst moeten controleren hoe diep de kras is. Het hangt namelijk van de diepte van de kras af, hoe u de kras moet verwijderen. U kunt eenvoudig de diepte van de kras controleren met uw nagel. Ga met uw nagel over de kras heen; blijft uw nagel hangen? Dan is waarschijnlijk te diep om te polijsten. Blijft u nagel niet of nauwelijks hangen? Dan kunt u de kras behandelen door het te polijsten. We leggen u hieronder uit hoe u de verschillende krassen moet behandelen.

Lichte en middeldiepe krassen verwijderen auto

Zitten er lichte of middeldiepe krassen op de auto? Dan kunt u deze eenvoudig zelf wegpoetsen. Het is belangrijk dat het te bewerken oppervlakte goed schoon is. Dit is belangrijk omdat vuil op de lak extra krassen kan veroorzaken, zeker als u over de lak gaat vegen.

Gebruik bijvoorbeeld een autoshampoo om het oppervlak goed schoon te maken. Wij raden aan om de auto na te behandelen met speciale auto klei. Met deze klei verwijdert u de kleinste deeltjes vuil van de auto. Is de auto vuilvrij? Volg dan de volgende stappen voor het verwijderen van krassen:

  1. Schuur de kras met P2000 schuurpapier. Spoel tussendoor de oppervlakte af met water. Is de kras dieper dan de blanke lak? Gebruik dan eerst P1500 en vervolgens P2000 schuurpapier. 
  2. Maak de oppervlakte met een nieuwe microvezeldoek schoon.  
  3. Breng vervolgens polijstmiddel aan op de kras en smeer deze uit met een polijstpad. Hoge kwaliteit polijstmiddelen zijn onder andere Voodoo Ride All-in OneMeguiar’s Ultimate Compound en Autoglym Super Resin.  
  4. Polijst vervolgens de plek met een polijstmachine op de laagste stand voor ongeveer 10 seconden. Zorg dat het polijstmiddel snel wordt opgepoetst.  
  5. Polijst vervolgens op een snelheid van 2000 rpm en beweeg de machine langzaam op en neer. Doe dit totdat de plek niet meer dof is.  
  6. Maak de oppervlakte nogmaals schoon om de resten van het polijstmiddel te verwijderen. Doe dit zo snel mogelijk, dan geeft u de resten geen kans om aan de lak te hechten.  
  7. Behandel vervolgens de oppervlakte met goede autowax. Dit zorgt voor een beschermend laagje over de lak.

Kras behandelen met krasverwijderaar

U kunt er ook voor kiezen om de kras te behandelen met krasverwijderaar (scratch remover). De meeste krasverwijderaars kunt u gemakkelijk met de hand verwerken. Breng een kleine hoeveelheid aan op een microvezeldoekje en poetst hier het oppervlak mee. Poets met een roterende beweging. Verwijder de restanten met een schone doek. Voor het mooiste resultaat, raden wij aan om de oppervlakte na te behandelen met wax. Wilt u de kras niet verwijderen, maar enkel maskeren? Maak dan gebruik van een  lakstift of een spuitlak.

Meguiar's Scratch X 2.0Turtle Wax Color Magic Jet Zwart 500 mlMeguiar's Ultimate PolishMeguiar's Ultimate Compound 450ml

Kras behandelen met polijstmachine

Zelf de auto polijsten is ook een goede manier om een kras te behandelen. Zo vallen krassen minder snel op. Er zijn verschillende polijstmachines en  polijstmiddelen te koop. Wilt welke polijstmachine of -middel u nodig heeft? Lees dan onze blog: “De auto zelf polijsten”. Hier vertellen we u alles over hoe u zelf de auto polijst en welke machine het beste is.

Diepe krassen verwijderen auto

Zit er een diepe kras in de autolak? Dan ziet u vaak een witte of grijze streep. Dit bekent dat de kras door de blanke lak én door de kleurlak heen is gegaan. Een diepe kras moet u niet te lang laten zitten. De laklaag is namelijk zodanig aangetast dat de onderliggende grondlagen zichtbaar zijn. Deze grondlaag is niet beschermd tegen de weersomstandigheden. Hierdoor gaat de kras na verloop van tijd roesten.

Probeer met het bovenstaande stappenplan om de kras zelf te verwijderen. Houd er rekening mee dat de kans groot is dat de kras alsnog zichtbaar is na de behandeling. Voor diepe en grote krassen kunt u het beste naar een herstelbedrijf gaan.

Kras op auto maskeren

Wilt u de kras niet verwijderen, maar maskeren? Dan kunt u gebruik maken van een lakstift. Gebruik de lak uit de stift alleen om de grondverf mee te camoufleren. Gebruik dus niet te veel!
Bestel voordelig een lakstift voor uw voertuig bij Winparts. Weet u niet zeker wat de kleurcode van uw voertuig is? U vindt de kleurcode vaak aan de binnenkant van de tankdop of motorkap. U kunt ook onze blog lezen “ Zo vind je de kleurcode van de autolak!” om de juiste kleurcode te vinden. 

Na het lakken kunt u ervoor kiezen om de oppervlakte wat egaler te maken. Dit kunt u doen met een krasverwijderaar. U weet nu hoe u zelf een auto kras behandelen moet. Maar waarom is het zo belangrijk om een kras te behandelen? We leggen het u hieronder uit.

Waarom krassen op auto behandelen?

Het is belangrijk om krassen op de auto op tijd te behandelen. Bij een diepe kras is het metaal van de auto namelijk onbeschermd. Door een chemische reactie genaamd oxidatie, ontstaat er roest op de auto. Deze oxidatiereactie komt voor wanneer een ijzer (het metaal) is blootgesteld aan zuurstof. Tussen het zuurstof en het ijzer ontstaat een verbinding genaamd ijzeroxide. Wanneer deze reactie in aanraking komt met water, verloopt het oxidatieproces nog sneller. Vooral als dit zout water is (bijvoorbeeld zeewater of strooizout). 
Behandelt u de kras niet? Dan zal er op een gegeven moment roest ontstaan in de kras. Uiteindelijk kan dit zorgen voor gaten in het  plaatwerk van de auto.

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 085 070 5200

Anderen bekeken ook:

Op de hoogte gesteld worden als er een nieuwe blog online staat? Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

Ecommerce Europe Trustmark

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Aanmelden