Kras op auto verwijderen

27 November 2017
Kras op auto verwijderen

Heeft u het portier van uw auto iets te enthousiast opengegooid? Of geprobeerd in te parkeren op een iets te krappe plek? Schade aan de auto is helaas snel gemaakt. Een kras is erg vervelend en maakt uw auto minder mooi. Wist u dat er verschillende manieren zijn om een kras te verwijderen? Welke manieren dit zijn en hoe u het zelf kan doen, leggen wij in deze blog uit.

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Krassen in de lak     

Autolak bestaat uit meerdere lagen. Een kras kan dus voorkomen in één of meerdere lagen. Een kras zit dus niet meteen op de ondergrond. Hoe dieper de kras, hoe lastiger het is om de kras te herstellen.

Verschillende lagen lak       

De lak van uw auto bestaat uit meerdere lagen.  Het begint altijd met het metaal van de carrosserie zelf. Bovenop het metaal komt een laag grondverf. Deze grondlaag zorgt ervoor dat het metaal niet gaat roesten. De kleur van deze laag is vaak wit of grijs. Op deze grondlaag komt vervolgens de kleurlak. Deze lak wordt in meerdere lagen aangebracht, zodat deze extra sterk wordt. Vervolgens wordt er meestal een laag blanke lak aangebracht over de kleurlak. Dit gebeurt vrijwel bij alle auto’s, zeker bij auto’s met metallic lak.

Krassen wegpoetsen auto        

Wilt u uw kras op uw auto zelf herstellen? Dan is het van belang om vast te stellen hoe diep de kras daadwerkelijk is. Zit de kras alleen in de blanke lak, dan is dit eenvoudig weg te werken. Gaat de kras door de kleurlak heen, dan is dit vaak zichtbaar als een witte kras. Deze krassen zijn vaak lastiger om te weg te werken. Let er daarom op dat niet alle krassen compleet verwijderd kunnen worden en soms dus zichtbaar blijven.

Welke krassen kan ik zelf herstellen?      

Krassen kunt u vaak zelf herstellen. Echter, is dit vaak lastig bij diepe krassen. Diepe krassen kunt u zelf bewerken, maar deze blijven dan vaak wel zichtbaar. Wilt u dat de diepe krassen op uw auto niet meer zichtbaar zijn? Dan kunt u het beste bij een garage langs gaan.

Benieuwd of u de kras zelf kan behandelen? Er zijn twee manieren om eenvoudig te controleren of u de kras zelf kan behandelen.

  • Volg de kras met uw nagel. Blijft uw nagel in de kras meelopen? Dan betekent dit dat de kras waarschijnlijk te diep is om volledig te verwijderen met polijsten. Loopt uw nagel niet mee? Dan is de kans groot dat u de kras zelf kan herstellen.
  • Smeer wat water (of speeksel) op de kras met uw vinger. Verdwijnt de kras bijna volledig? Kan kunt u de kras eenvoudig wegpoetsen met  polijstmiddel.

Waar rekening mee houden met het verwijderen van krassen?          

Voordat u begint met het krassen wegpoetsen, dient u eerst het oppervlakte goed schoon te maken. Dit is belangrijk omdat vuil extra krassen kan veroorzaken, zeker als u over de lak gaat vegen. Het oppervlakte kunt u het best met een goede  autoshampoo schoonmaken. Wij raden aan om de auto na te behandelen met speciale  klei. Met deze klei worden de kleinste beetjes vuil, die u niet kan zien, ook verwijderd.

Lichte of middeldiepe krassen verwijderen auto

Heeft uw een lichte of middeldiepe kras op uw auto? Dan kunt u deze eenvoudig zelf wegpoetsen. Zoals net genoemd, moet u de oppervlakte eerst goed schoonmaken. Zorg ervoor dat u gebruik maakt van een schone  microvezeldoek zonder etiketjes of plakkertjes. Deze kunnen namelijk extra krassen veroorzaken. Vervolgens kunt u de volgende stappen volgen:

  • Schuur de kras met een P2000 schuurpapier. Spoel tussendoor het oppervlakte met water af. Is de kras dieper dan de blanke lak? Gebruik dan eerst P1500 en vervolgens P2000 schuurpapier. Let op! Test en probeer het schuren eerst op een plek welke niet in het zicht zit.
  • Maak het oppervlakte met een nieuwe microvezeldoek schoon.
  • Breng vervolgens polijstmiddel, aan op de plek en smeer deze uit met een polijstpad. Hoge kwaliteit polijstmiddel zijn onder andere:  Voodoo Ride All-in One, Meguiar’s Ultimate Compound en Autoglym Super Resin.
  • Polijst vervolgens de plek met een  polijstmachine op de laagste stand voor ongeveer 10 seconden. Zorg dat het polijstmiddel snel wordt opgepoetst.
  • Polijst vervolgens op een snelheid van 2000 rpm en beweeg de machine langzaam op en neer. Doe dit tot dat de plek niet meer dof is.
  • Maak het oppervlakte nogmaals schoon om de resten van het polijstmiddel te verwijderen. Doe dit zo snel mogelijk, dan geeft u de resten geen kans om aan de lak te hechten.
  • Behandel vervolgens het oppervlakte met goede  wax. Dit zorgt voor een laagje bescherming over de lak. Winparts verkoopt wax producten bekende top kwaliteit merken zoals  Turtle WaxMeguiar’sVoodoo Ride en Armor All.

Ook kunt u ervoor kiezen om de kras te behandelen met een  krasverwijderaar, ook wel scratch remover genoemd. De meeste krasverwijderaars kunt u gemakkelijk met de hand verwerken. Breng een kleine hoeveelheid aan op een microvezeldoekje. Poest vervolgens het oppervlakte in met roterende bewegingen. Verwijder de eventuele restanten met een schone doek. Voor het mooiste resultaat, raden wij aan om de oppervlakte te behandelen met wax.

Diepe krassen verwijderen auto   

Bij een diepe kras ziet u vaak een witte of grijze streep. Dit betekent dat u al door de blanke lak en de kleurlak heen bent. Heeft u een diepe kras op uw auto? Laat deze dan niet te lang zitten. De laklaag is vaak zo ernstig aangetast dat de onderliggende grondlagen zichtbaar zijn. De grondlaag is vaak niet bestand tegen de weersomstandigheden. Na verloop van tijd kan de auto gaan roesten. Heeft uw auto al roestplekken en wilt u weten hoe u roest kan verwijderen? Lees dan de blog:  Hoe kan ik roest van mijn auto verwijderen?

Diepe krassen volledig verwijderen is vaak niet helemaal mogelijk. De kans is groot dat de kras zichtbaar blijft. Wilt u de kras maskeren? Dan kunt u gebruik maken van bijvoorbeeld een lakstift. Gebruik de lak alleen om de grondverf te camoufleren, gebruik dus niet te veel. Na het lakken kunt u ervoor kiezen om het oppervlakte wat egaler te maken. Dit kunt u doen met een scratch remover. Ook kunt u ervoor kiezen om de kras te laten verwijderen bij een garage. Houdt er wel rekening mee dat bij een garage de kosten hoog kunnen oplopen.

Anderen bekeken ook:

Nog vragen? Neem contact op via klantenservice@winparts.nl of bel naar 085 070 5200

,
We gebruiken cookies voor de beste gebruikerservaring. Lees meer..
OK