Koplampen afstellen in 4 stappen

11 Maart 2022
Koplampen afstellen in 4 stappen

Merkt u dat u weinig zicht heeft wanneer u in het donker rijdt? Of beginnen er allemaal mensen met hun lichten te seinen? Grote kans dat de koplampen niet goed afgesteld zijn. Geen zorgen, u kunt de koplampen gemakkelijk zelf op de juiste hoogte afstellen. In deze blog vertellen we alles over de juiste stand van de verlichting, wanneer de koplampen afgesteld moeten worden en hoe u de koplampen gemakkelijk zelf afstelt in 4 stappen.

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Waarom de koplampen afstellen?

Het juist afstellen van de  koplampen is niet alleen belangrijk voor uw zicht, maar ook voor de veiligheid van u en andere weggebruikers. U heeft waarschijnlijk zelf ook wel eens gehad dat een auto u verblindde met de koplampen in het donker, doordat deze te hoog zijn afgesteld. Zodra u wordt verblind, kunt u zelf nog maar weinig zien. Dit is natuurlijk erg onprettig, maar kan ook nog eens voor onveilige situaties zorgen. Of misschien knipperen mensen de laatste tijd met hun lichten naar u in het donker. Ook dan is het verstandig om te kijken wat er aan de hand is. Waarschijnlijk staan de lichten te hoog afgesteld en worden andere weggebruikers nu verblind met het felle licht van de koplampen.

Bij te laag ingestelde koplampen, wordt het zichtveld veel kleiner dan wenselijk. Dit resulteert erin dat u maar een paar meter voor de auto kunt kijken. Dit zou er vervolgens weer voor kunnen zorgen dat u fietsers, obstakels en andere weggebruikers te laat opmerkt. Ook dit kan natuurlijk voor erg gevaarlijke situaties zorgen, doordat u niet tijdig kunt reageren op wat er om u heen gebeurt.

Wanneer u in het donker rijdt, zijn goed afgestelde koplampen dus erg belangrijk. Maar hoe weet u nou wanneer de koplampen opnieuw afgesteld moeten worden? We zullen uitleggen hoe dit werkt.

Wanneer de koplampen afstellen?

Wanneer moeten de koplampen afgesteld worden? Die staan toch al goed als ze eerder zijn afgesteld? Dat is helaas niet altijd het geval. Vaak zit er in de auto een wieltje waarmee de koplampen hoger of lager gezet kunnen worden. Misschien bent u een keer per ongeluk tegen het wieltje aangekomen en zijn de koplampen versteld. Maar ook de schokken van het wegdek of een ongeval kunnen ervoor zorgen dat de koplampen hoger of lager komen te staan. Bij de  APK is verkeerd afgestelde koplampen één van de meest voorkomende punten van afkeur. Opnieuw de koplampen afstellen voor de APK is dus geen overbodige luxe en kan een afkeur besparen.

Voor de APK-keuring moeten de koplampen dus op de juiste koplamphoogte zijn afgesteld, maar moet ook de staat van het koplampglas, de lampjes en de reflectoren goed zijn. Zijn de koplampglazen dof of beschadigd? De koplampen herstellen kunt ook eenvoudig zelf doen. Kijk maar eens naar onze blog ‘ doffe koplampen? Zelf koplampen polijsten in 8 stappen

In het kort wanneer u de koplampen opnieuw moet afstellen:

 • Andere weggebruikers seinen naar u met hun lichten in het donker. Waarschijnlijk staan uw koplampen te hoog.
 • Uw zichtveld is verminderd in het donker. Wellicht staan uw koplampen te laag afgesteld.
 • Voor de APK; het is verstandig om de koplampen opnieuw af te stellen voordat u naar de APK-keuring gaat. Veel auto’s worden op dit punt afgekeurd.
 • Wanneer u zwaarbeladen op pad gaat, denk er dan om dat de auto in zijn kont gaat hangen en de koplampen misschien iets lager afgesteld moeten worden.

Wilt u zelf de koplampen afstellen? Lees dan gauw verder. We laten u zien waar u rekening mee moet houden.

Waar moet ik rekening mee houden bij koplampen afstellen?

Voordat u de koplampen gaat afstellen, is het belangrijk dat dit goed gebeurt en dat er geen andere zaken van invloed zijn. Check dus de volgende zaken voordat u hiermee begint:

 • Zijn alle banden voorzien van de juiste bandenspanning?
 • Zijn de schokdempers in goede staat?
 • Zijn de koplampglazen in goede staat (niet dof)
 • Werkt de verlichting nog goed?
 • Is de kofferbak leeg?

Voordat u de koplampen gaat afstellen is het belangrijk om te controleren of bovenstaande zaken geen invloed kunnen uitoefenen op het proces. Alleen dan kunt u de juiste koplampstand bepalen. Bent u goed voorbereid? Dan kunt u onderstaand stappenplan volgen om de koplampen zelf eenvoudig af te stellen. Heeft u  xenonverlichting in uw koplampen? Hier is het zaak om rekening te houden met de K-waarde. Hierover leest u meer verderop in deze blog.  

In 4 stappen zelf koplampen afstellen

Wilt u zelf koplampen afstellen? Met deze simpele stappen zal dat u zeker lukken. Allereerst is het belangrijk om een donkere ruimte op te zoeken met een rechte ondergrond en een effen muur. Vaak zijn parkeergarages hier erg geschikt voor, maar misschien heeft u zelf ook wel een garage tot uw beschikking waarin dit aanwezig is. U heeft ook best wat ruimte nodig, ongeveer 10 meter. Volg vervolgens de volgende 4 stappen voor het koplampen afstellen.

 1. Zet de auto op ongeveer een meter afstand van de muur met de lichten aan.
 2. Meet voor beide koplampen de afstand tot de muur, zo weet u of de auto helemaal recht staat.
 3. Als het goed is, is het licht van de koplamp goed te zien op de muur. Zet met tape een horizontale streep, midden in het punt waar het licht schijnt.
 4. Rijd nu 10 meter naar achteren en kijk waar de koplampen nu schijnen. Het licht moet nu ongeveer 10 centimeter onder de tape komen te staan. Staan de lichten verder naar onderen? Dan kunt u ze wat hoger instellen. Staan ze op de streep of zelfs hoger? Dan moeten de koplampen omlaag gesteld worden.

Bij de meeste auto’s zijn de koplampen te bedienen met een wieltje in het dashboard. Met dit wieltje kunt u de koplampen eenvoudig hoger of lager afstellen. Bij sommige ouderen auto’s moet u dit nog handmatig doen. Dit is echter geen lastig klusje. Onder de motorkap is bij de koplamp een schroef of draaiknop te vinden, waar u aan kunt draaien om de hoogte van de koplamp te verstellen.

Koplampen afstellen

Xenon lichten afstellen

Gaat u Xenonverlichting inbouwen en wilt u deze juist afstellen? Bij xenonverlichting is de kans op verblinding vrij groot, Xenonlicht kan namelijk erg vel zijn aan de ogen van uw medeweggebruikers. Het juist afstellen van deze koplampen is daarom erg belangrijk. Daarnaast is het verstandig om op de K-waarde van de verlichting te letten. Kies voor verlichting met een K-waarde van minimaal 4000K en maximaal 6000K. Zo heeft u mooi wit licht met goed zicht, zonder dat de lampen te verblindend zijn voor andere weggebruikers. Voor het afstellen van xenonverlichting kunt u dezelfde stappen aanhouden als bij het afstellen van de standaard koplampen.

Kosten koplampen afstellen

Het afstellen van de koplampen kunt u dus gemakkelijk thuis doen met een paar simpele stappen. Toch is het een secuur werkje, welke u ook bij de garage kunt laten uitvoeren als het echt goed wilt hebben. Bij de garage zijn speciale koplamp afstel apparaten, waarbij de koplampen heel secuur en juist worden afgesteld. Over het algemeen is dit ook erg betaalbaar. Heeft u een tweedehands auto gekocht of heeft u de koplampen gedemonteerd of vervangen, dan is het aan te raden om de koplampen weer even juist af te laten stellen bij de garage. Tussentijds kunt u de koplampen natuurlijk gemakkelijk zelf afstellen aan de hand van de eerdergenoemde stappen.

De kosten voor koplampen afstellen bij de garage zullen op een bedrag van maximaal €20 of €25 euro uitkomen. Het afstellen van koplampen neemt bij de garage ongeveer een kwartier à 20 minuten aan uurloon en is dus geen kostbare klus. Wilt u dus zeker weten dat uw koplampen goed zijn afgesteld? Dan is het zeker waard om even langs de garage te gaan.

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 085 070 5200

Anderen bekeken ook: 

Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

Ecommerce Europe Trustmark

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Aanmelden