In 9 stappen de auto starten met startkabels

10 Januari 2023
In 9 stappen de auto starten met startkabels

Start de auto niet meer en moet u startkabels aansluiten? Het niet willen starten van de auto is iets wat de meeste automobilisten wel eens mee hebben gemaakt of nog gaan meemaken. Er zijn verschillende tools die kunnen helpen bij het starten van de auto zoals: startkabels, acculaders of een accubooster. Zo kunt u met startkabels de auto eenvoudig weer starten en kunt u zo weer de weg op. Hoe het startkabels aansluiten precies in zijn werk gaat, leest u in deze blog.


Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Startkabels aansluiten in 9 stappen

Start uw auto niet meer? Dan kan het zijn dat de accu leeg is. Ontzettend vervelend natuurlijk. Gelukkig kunt u met een hulpauto en een setje startkabels de accu snel weer aan de praat krijgen. Hoe startkabels aansluiten werkt en hoe u vervolgens de auto start, leest u hieronder in een paar eenvoudige.

 1. Zet de helpende auto volledig uit. Zet het contact uit en zorg dat de overige elektronische voorzieningen zoals de autoradio, airco, verlichting en verwarming ook allemaal uitstaan.
 2. Open de motorkap van beide auto’s. Vergeet niet de motorkapsteun te gebruiken, zo voorkomt u dat de motorkap dichtvalt. U gaat nu de startkabels aansluiten. 
 3. Sluit de rode klem van de startkabel aan op de pluspool (+) van de accu van de helpende auto.
 4. Sluit de overgebleven rode klem van de startkabel aan op de pluspool (+) van de pechauto met de lege accu.
 5. Pak vervolgens de zwarte of blauwe kabel erbij en plaats één klem op de minpool (-) van de accu van de helpende auto.
 6. Zet de overige zwarte of blauwe klem in de pechauto op een stuk blank metaal zoals het motorblok en niet op de minpool van de pechauto.
 7. Start vervolgens de hulpauto en laat deze minimaal 5 minuten draaien. Zo kan de accu van de pechauto worden opgeladen. Door gas te geven zal het toerental van de hulpauto oplopen en de lege accu sneller opladen.
 8. Start daarna de motor van de pechauto, maar verwijder de startkabels nog niet. Zet ondertussen de achterruitverwarming en de blower aan van de pechauto. Hiermee voorkomt u schade aan elektronica door piekstroom. Laat de auto nog minimaal 5 minuten draaien.
 9. Verwijder nu de zwarte of blauwe startkabel in omgekeerde volgorde terwijl beide auto's nog aan staan. Verwijder dus eerst de klem van de pechauto en daarna pas die van de hulpauto, doe dit ook bij de rode startkabel. Het verkeerd losmaken en verwijderen van de startkabels kan zorgen voor een storing in de elektronica van de auto en kan zelfs de auto accu kapotmaken.

Nu weet u hoe u startakbels moet aansluiten en heeft u succesvol de lege accu van de auto weer opgeladen. Maar om te voorkomen dat de auto accu straks weer leeg is, raden we het aan om minimaal 20 minuten te gaan rijden. Zorg dat u zoveel mogelijk op de doorgaande weg of snelweg rijdt. Laat ook energiegebruikers zoals de radio en verwarming uit. Hoe minder stroom de auto hoeft te gebruiken, hoe sneller de auto accu weer vol is. Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om de accu volledig op te laden met een acculader

Auto starten met een jumpstarter

Is er geen auto in de buurt die u zou kunnen helpen? Dan kunt u een jumpstarter gebruiken om de lege accu op te starten. De auto starten met een accubooster is eenvoudig. Hiervoor volgt u de volgende stappen.

 1. Sluit de rode klem op de pluspool (+) van de lege accu aan.
 2. Sluit vervolgens de zwarte of blauwe minkabel aan op de minpool (-) van de accu.
 3. Zet de jumpstarter aan en geef de accu een boost.
 4. Tot slot laat u de auto nog even een paar minuten stationair draaien om de accu goed op te laden. Zodra u gaat rijden zal de accu verder worden opgeladen door de dynamo.
 5. Wilt u weten welke soort startkabels u nodig heeft? Of wat de geschikte hulpauto is om uw lege accu op te laden? Lees dan snel verder.

De juiste startkabels gebruiken

Wanneer u startkabels wilt aansluiten voor het starten van de auto, moet u erop letten dat u de juiste kabels heeft. Daarnaast moeten u de startkabels op de juiste manier aansluiten. U kunt namelijk niet zomaar elk setje startkabels aansluiten. Belangrijke elementen voor het gebruiken van de juiste startkabel zijn; dikte, lengte, voltage en capaciteit.

Dikte startkabels

De juiste dikte van de startkabel is belangrijk. Wanneer u te dunne startkabels aansluit, kan de kabel de grote startstroom niet aan. Gevolg is dat de kabels alleen zichzelf opwarmen en de accu niet geladen wordt. Eigenlijk geldt de stelregel; hoe zwaarder het voertuig, hoe dikker de kabels moeten zijn. Zwaardere motoren zoals dieselauto's met een hoge startstroom vereisen dikkere startkabels van rond de 25 mm. Voor lichtere motoren zoals benzineauto’s zijn de 16 mm startkabels geschikt. Zoals eerder genoemd is het dus belangrijk om een hulpauto te gebruiken met hetzelfde brandstoftype, de kans is anders aanwezig dat de startkabels niet geschikt zijn.

Lengte, voltage & capaciteit startkabel

Naast de dikte van de startkabels, zijn ook de lengte, capaciteit en voltage van belang. Mocht u nog geen setje startkabels hebben, zijn dit punten waar u op kunt letten. Wat betreft de lengte van de startkabel kunt u op een aantal dingen letten.

Een lange startkabel geeft minder laadenergie dan een korte startkabel. Wel kunnen langere startkabels soms handiger zijn als het niet mogelijk is om de pechauto en de hulpauto dicht bij elkaar te zetten. Wilt u graag een lange startkabel aanschaffen, dan kunt u beter voor een dikkere kiezen zodat de laadenergie effectief wordt doorgegeven. Meestal zijn startkabels te krijgen tussen lengtes van 2 en 5 meter lang.

De meeste startkabels zijn geschikt voor zowel 12 V of 24 V, enkele uitzonderingen daargelaten. Contoleer dit dus altijd even goed. De capaciteit van een startkabel wordt aangegeven in ampère (A). Dit is de hoeveelheid elektrische stroom die de startkabel aan kan en ligt vaak tussen de 200 A en 850 A. In principe geldt hier; hoe zwaarder uw voertuig, hoe meer ampère nodig is.

Hulpauto regelen: kies de juiste auto

Om de auto te kunnen starten met startkabels heeft u een hulpauto nodig. Dit kan bijvoorbeeld uw tweede auto zijn of die van de buurman, familielid of een voorbijganger. We raden het echter aan om voor een hulpauto te kiezen die van ongeveer hetzelfde formaat is als uw eigen auto. Zo weet u zeker dat de auto accu van de hulpauto bijna van hetzelfde formaat is als die van uw eigen auto. 

Wat ook belangrijk is voor het regelen van een hulpauto is hetzelfde brandstoftype. Wanneer u een benzineauto wilt starten met behulp van een dieselauto, is de kans aanwezig dat de startkabels hiervoor niet geschikt zijn. Dieselmotoren zijn namelijk een stuk zwaarder dan benzinemotoren.

De auto start niet meer

Het wordt moeilijk wegrijden als de auto niet meer start. Is de accu leeg? Dan kunt u met startkabels en een hulpauto snel weer op weg. Wanneer er een ander defect aan de auto is waardoor de auto niet start, zal het aansluiten van startkabels ook niet helpen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de startmotor, de bougies of het brandstoffilter defect is. Als u een beetje handig bent kunt u deze onderdelen zelf vervangen en bent u snel weer onderweg. U kunt meer lezen over een niet startende auto in onze blog: Mijn auto start niet meer!

Selecteer uw auto om onderdelen met pasgarantie te tonen.

Vul uw kenteken in of selecteer handmatig

Of selecteer hier uw auto

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 085 070 5200

Anderen bekeken ook:

Als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

Ecommerce Europe Trustmark

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Aanmelden