In 9 stappen de auto starten met startkabels

29 September 2020
In 9 stappen de auto starten met startkabels

Wat moet je doen als de auto niet meer wilt starten? Er zijn verschillende tools die kunnen helpen bij het starten van de auto zoals  starktabelsacculaders of accuboosters. Zo kunt u met startkabels de auto eenvoudig weer starten en kunt u zo weer de weg op. Hoe u in een paar stappen startkabels kan aansluiten leest u in deze blog.

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

De auto start niet meer

De auto start niet meer, wat nu? Het niet willen starten van de auto is iets wat de meeste automobilisten wel eens mee hebben gemaakt of nog gaan meemaken. Gelukkig is dit iets waar u zich eenvoudig op kunt voorbereiden. De eerste stap is om een setje startkabels aan te schaffen en deze in de auto te leggen. Wil de auto dan een keer niet starten omdat de auto accu leeg is, dan kunt u iemand om hulp vragen en samen met de startkabels de auto weer starten.

Startkabels helpen echter alleen wanneer de auto accu leeg is. Wanneer er een ander defect aan de auto is waardoor de auto niet start, zal het aansluiten van startkabels ook niet helpen. U kunt meer lezen over een niet startende auto in onze blog:  Mijn auto start niet.

Hulpauto regelen: kies de juiste auto

Om de auto te kunnen starten met startkabels heeft u een hulpauto nodig. Dit kan bijvoorbeeld uw tweede auto zijn of die van de buurman, familielid of voorbijganger. We raden het echter aan om voor een hulpauto te kiezen die van ongeveer hetzelfde formaat is als uw eigen auto. Zo weet u zeker dat de auto accu van de hulpauto bijna van hetzelfde formaat is als die van uw eigen auto. Wat ook belangrijk is voor het regelen van een hulpauto is hetzelfde brandstoftype. Wanneer u een benzine auto wilt starten met behulp van een dieselauto, is de kans aanwezig dat de startkabels hiervoor niet geschikt zijn. Dieselmotoren zijn namelijk een stuk zwaarder dan benzinemotoren.

De juiste startkabels gebruiken

Wanneer u startkabels wilt gebruiken voor het starten van de auto, moet u erop letten dat u de juiste heeft en ze op de juiste manier aansluit. U kunt namelijk niet zomaar elk setje startkabels aansluiten. Belangrijke elementen voor het gebruiken van de juiste startkabel zijn; lengte, dikte, voltage en capaciteit.

Dikte startkabels

De juiste dikte van de startkabel is belangrijk. Wanneer u te dunne startkabels aansluit, kan de kabel de grote startstroom niet aan. Gevolg is dat de kabels alleen zichzelf opwarmen en de accu niet geladen wordt. Eigenlijk geldt de stelregel; hoe zwaarder het voertuig, hoe dikker de kabels moeten zijn. Zwaardere motoren zoals dieselauto's met een hoge startstroom vereisen dikkere startkabels van rond de 25 mm. Voor lichtere motoren zoals benzine auto's zijn de 16 mm startkabels geschikt. Zoals eerder genoemd is het dus belangrijk om een hulpauto te gebruiken met hetzelfde brandstoftype, de kans is anders aanwezig dat de startkabels niet geschikt zijn.

Lengte, voltage & capaciteit startkabel

Naast de dikte van de startkabels, zijn ook de lengte, capaciteit en voltage van belang. Mocht u nog geen setje startkabels hebben, zijn dit punten waar u op kunt letten. Wat betreft de lengte van de startkabel kunt u op een aantal dingen letten. Een lange startkabel geeft minder laadenergie dan een korte startkabel. Wel kunnen langere startkabels soms handiger zijn als het niet mogelijk is om de pechauto en de hulpauto dicht bij elkaar te zetten. Wilt u graag een lange startkabel aanschaffen, dan kunt u beter voor een dikkere kiezen zodat de laadenergie effectief wordt doorgegeven. Meestal zijn startkabels te krijgen tussen lengtes van 2 en 5 meter lang.

De meeste startkabels zijn geschikt voor zowel 12 V of 24 V, enkele uitzonderingen daargelaten. Contoleer dit dus altijd even goed. De capaciteit van een startkabel wordt aangegeven in ampère (A). Dit is de hoeveelheid elektrische stroom die de startkabel aan kan en ligt vaak tussen de 200 A en 900 A. In principe geldt hier; hoe zwaarder uw voertuig, hoe meer ampère nodig is.

Startkabels aansluiten in 9 stappen:

  1. Zet de helpende auto volledig uit (de pechauto is nog uit). Zet het contact uit en zorg dat de overige elektronische voorzieningen zoals de  autoradioaircoverlichting en verwarming ook allemaal uit staan.
  2. Open de motorkap van beide auto's. Vergeet niet de motorkapsteun te gebruiken, zo voorkomt u dat de motorkap onverhoopt naar beneden valt.
  3. Sluit de rode klem van de startkabel aan op de pluspool (+) van de accu van de helpende auto.
  4. Sluit de overgebleven rode klem van de startkabel aan op de pluspool (+) van de pechauto met de lege accu.
  5. Pak vervolgens de zwarte of blauwe kabel erbij en plaats één klem op de minpool (-) van de accu van de helpende auto.
  6. Zet de overige zwarte of blauwe klem in de pechauto op een stuk blank metaal zoals het motorblok en niet op de minpool van de pechauto.
  7. Start de hulpauto en laat deze minimaal 5 minuten draaien. Zo kan de accu van de pechauto worden opgeladen. Door gas te geven zal het toerental van de hulpauto oplopen waardoor de lege accu sneller oplaadt.
  8. Start de motor van de pechauto, maar verwijder de startkabels nog niet. Zet ondertussen de achterruitverwarming en de blower aan van de pechauto. Dit doen we om schade aan elektronica te voorkomen door piekstroom. Laat de auto nog minimaal 5 minuten draaien.
  9. Verwijder nu de zwarte of blauwe startkabel in omgekeerde volgorde terwijl beide auto's nog aan staan. Verwijder dus eerst de klem van de pechauto en daarna pas die van de hulpauto, doe dit ook bij de rode startkabel. Het verkeerd losmaken en verwijderen van de startkabels kan zorgen voor een storing in de elektronica van de auto en kan zelfs de auto accu kapotmaken.

Nu heeft u succesvol de lege accu van de auto weer opgeladen. Maar om te voorkomen dat de auto accu straks weer leeg is, raden we het aan om minimaal 20 minuten te gaan rijden. Zorg dat u zoveel mogelijk op de doorgaande weg of snelweg rijdt. Laat ook energiegebruikers zoals de radio en verwarming uit. Hoe minder stroom de auto hoeft te gebruiken, hoe sneller de auto accu weer vol is.

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 085 070 5200

Anderen bekeken ook:

Op de hoogte gesteld worden als er een nieuwe blog online staat? Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

,