In 6 stappen het luchtfilter vervangen!

29 Maart 2022
In 6 stappen het luchtfilter vervangen!

Merkt u dat de auto minder vermogen heeft dan normaal? Of verbruikt de motor meer brandstof? Dan is het waarschijnlijk tijd om het luchtfilter te vervangen. Doe dit zo snel mogelijk, een verstopt luchtfilter is namelijk erg slecht voor de motor van uw auto. Bovendien is het luchtfilter vervangen een makkelijk klusje. Dit heeft u zo gepiept! In deze blog leest u alle handige informatie over het luchtfilter, wanneer deze vervangen moet worden en hoe het luchtfilter vervangen werkt in 6 simpele stappen!

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Wat doet het luchtfilter van de auto?

Het luchtfilter van de auto wordt alleen toegepast op voertuigen met een verbrandingsmotor. Bij een auto met een verbrandingsmotor wordt vermogen gegenereerd door naast brandstof te verbranden, ook luchtstroom aan te leveren. De hoeveelheid luchtstroom bepaalt het vermogen van de auto. Dus hoe meer lucht er door het luchtfilter de motor in gaat, hoe meer brandstof er verbrand kan worden en hoe meer vermogen de auto heeft.

Voordat de lucht de motor in gaat, is het ontzettend belangrijk dat de aangeleverde luchtstroom geen vuildeeltjes, pollen of andere zaken bevat die niet in de motor terecht moeten komen. Zouden deze vuildeeltjes wel in het motorblok belanden, dan zou dit ernstige schade kunnen aanrichten aan de auto onderdelen. Het luchtfilter zorgt ervoor dat dit vuil uit de aangeleverde luchtstroom wordt gefilterd en daardoor niet in de motor belandt. Na verloop van tijd zal het luchtfilter verstopt raken, doordat er door de tijd heen veel vuildeeltjes worden verzameld. Het is daarom zaak om het luchtfilter regelmatig te vervangen of schoon te maken. Weten hoe u een verstopt luchtfilter kunt herkennen? Lees dan gauw verder.

Verstopt luchtfilter auto

Het luchtfilter moet regelmatig worden vervangen. Vaak gaat een luchtfilter ongeveer tussen de 15.000 en 20.000 kilometer mee. Het is belangrijk dat u het luchtfilter regelmatig controleert. Voornamelijk wanneer u veel in droge en stoffige gebieden rijdt, is het regelmatig controleren van het luchtfilter van groot belang. Controleer dan bijvoorbeeld of de behuizing nog in goede staat is, en of het luchtfilter niet verstopt is geraakt. In het beste geval vervangt u het luchtfilter altijd tijdig, nog voordat deze verstopt raakt.

Na verloop van tijd zullen er zoveel vuildeeltjes uit de luchtstroom gefilterd zijn, dat het luchtfilter verstopt zal raken, wanneer u deze niet tijdig vervangt. Wanneer het luchtfilter verstopt is, zullen de motorprestaties namelijk ernstig afnemen. Dit komt doordat er niet meer een juiste combinatie van lucht en brandstof in de verbrandingskamer terechtkomt. Over het algemeen zult u merken dat de auto gaan inhouden en minder vermogen heeft. Bovendien zal het brandstofverbruik toenemen. In het ergste geval zal de luchtstroom welke het motorblok ingaat helemaal niet meer gefilterd worden en kunnen de vuildeeltjes het motorblok binnendringen. Dit kan tot ernstige schade aan de motordelen leiden. Zorg daarom dat u het luchtfilter regelmatig controleert en vervangt indien nodig. Hieronder zullen we in het kort toelichten hoe een verstopt luchtfilter herkend kan worden.

 • De symptomen van een verstopt luchtfilter in de auto:
 • Verhoogd lawaai of geluiden afkomstig uit de draaiende motor
 • Verlies van vermogen
 • Startmotor werkt niet goed meer
 • Verhoogd brandstofverbruik
 • Zwarte of blauwe uitlaatgassen

Een vervuild luchtfilter kan in sommige gevallen schoongemaakt worden. Dit kunt u gemakkelijk zelf doen, we zullen uitleggen hoe dat werkt. 

Luchtfilter schoonmaken

Een vervuild luchtfilter schoonmaken is alleen mogelijk wanneer deze nog niet verstopt is geraakt. Let op dat een verstopt luchtfilter eigenlijk altijd vervangen moet worden. Bij sommige sport luchtfilters hoeft dit echter niet en kunt u het filter uitwassen. Hier vertellen we later in deze blog nog wat meer over. Bij de standaard luchtfilters geldt dus dat deze bij verstopping vervangen moeten worden. Wanneer het luchtfilter vervuild is, kunt u er voor kiezen om deze schoon te maken. We zullen u uitleggen hoe dit werkt.

Om het luchtfilter schoon te maken, verwijdert u deze eenvoudig uit de kunststof behuizing. Deze is te vinden onder de motorkap en zit vaak aan de bovenkant afgesloten met klemmen. Deze klemmen kunt u gemakkelijk los klikken. Denk er om dat wanneer u de deksel van de behuizing afhaalt, er geen vuil in de inlaat valt. Maak de deksel ook meteen even schoon met een droge doek. Het filter in de behuizing kunt u met een luchtspuit of met een stofzuiger reinigen. Met een stofzuiger zuigt u het vuil van het filter af. Met een luchtspuit blaast u in tegengestelde richting van waar de lucht normaal gesproken binnenkomt. Op deze manier kunt u het luchtfilter schoonmaken. Merkt u echter dat het luchtfilter erg verstopt is, of dat er beschadigingen zijn aan het luchtfilter of de behuizing? Zorg dan dat u de onderdelen zo snel mogelijk vervangt.

Luchtfilter auto vervangen in 6 stappen

Een luchtfilter vervangen is een zeer gemakkelijk klusje, welke u ook wanneer u geen ervaring heeft met sleutelen, zelf uit kunt voeren. Met dit stappenplan weten we zeker dat het u zelf lukt om het luchtfilter te vervangen. Zorg dat u, voordat u het luchtfilter vervangt, de juiste variant voor uw auto aanschaft. Ook dit hebben we alvast wat makkelijker voor u gemaakt. In onze kentekencheck kunt u het kenteken of automodel invoeren, waarop de juiste filters voor uw auto zullen worden getoond! Heeft u het juiste filter kunnen vinden? Gebruik dan de volgende stappen bij het vervangen van het luchtfilter:

 1. Open de motorkap en kijk waar het luchtfilter zit. Het luchtfilter zit vaak in een kunststof behuizing, in de buurt van de koplampen. Dit kan echter bij iedere auto verschillend zijn. Weet u niet waar het filter zit of kunt u deze niet vinden? Kijk dan in het instructieboekje van de auto.
 2. De kunststof behuizing van het luchtfilter zit vaak vast met clipjes, deze kunt u gemakkelijk openen door de clips aan de kant te duwen.  
 3. Open de behuizing en verwijder het oude luchtfilter. Controleer ook meteen of u geen scheuren of andere beschadigingen in de behuizing signaleert. Is dit wel het geval, dan zal deze ook vervangen moeten worden.
 4. Kijk altijd even goed hoe de behuizing eruitziet nadat het filter is verwijderd. Het is aan te raden om de behuizing ook even schoon te maken. Zo kunnen achtergebleven stofrestjes en vuil niet in de motor belanden.
 5. Het nieuwe filter kunt u op dezelfde manier monteren als dat deze loskwam. Gelukkig is dit bij een luchtfilter heel makkelijk. U hoeft enkel het nieuwe luchtfilter in de kunststof behuizing te plaatsen.
 6. Zet de clips van de behuizing weer goed vast.

Luchtfilter auto kosten

Wilt u het luchtfilter van de auto laten vervangen en bent u benieuwd naar de kosten? Een monteur is met deze klus maximaal een kwartier tijd kwijt. Samen met het luchtfilter zit u dan op de prijs van ongeveer €50 voor een standaardmodel auto. Wilt u kosten besparen op dit onderhoud, dan raden we u aan om het luchtfilter zelf te vervangen, of deze in ieder geval voordelig aan te schaffen bij Winparts. Vaak bent u dan al een stuk voordeliger uit dan bij de garage. Met onze kentekencheck komt u er snel achter welk filter geschikt is voor uw auto.

Selecteer uw auto om onderdelen met pasgarantie te tonen.

Vul uw kenteken in of selecteer handmatig

Of selecteer hier uw auto

Luchtfilter tuning

Wilt u het vermogen van de auto laten toenemen? Met een after-market sport luchtfilter is dit mogelijk. Zo laten de K&N Sport luchtfilters tot wel 40% meer lucht door dan het standaard luchtfilter. Sport luchtfilters zijn daarmee een uitkomst voor de sportieve rijder en voor autotuners.

Zoals eerder in deze blog al werd benoemd: hoe meer lucht er in de motor terechtkomt, hoe meer brandstof er verbrand kan worden. Dit resulteert in meer vermogen en een betere acceleratie.

Dit zijn in het kort de voordelen van een sport luchtfilter:

 • Duurzaamheid: K&N luchtfilters zijn uitwasbaar en kunnen tot wel 25 keer gereinigd worden.
 • Tot wel 6 pk meer vermogen.
 • Betere acceleratie.
 • Mooier geluid.

Bent u al overtuigd? Een sport luchtfilter kopen is super eenvoudig met het kenteken of automodel. Lees alle informatie op de categoriepagina.

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 085 070 5200

Anderen bekeken ook:

Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

Ecommerce Europe Trustmark

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Aanmelden