Hybride of plug-in hybride auto: ontdek welke past bij u!

18 Maart 2023
Hybride of plug-in hybride auto: ontdek welke past bij u!

Zoekt u een nieuwe auto, maar twijfelt u tussen een hybride en plug-in hybride auto? In onze blog bespreken we het verschil tussen hybride en plug-in hybride auto’s en welke het meest geschikt is voor uw rijgedrag. Zo kunt u een weloverwogen beslissing nemen!

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Hybride en plug-in hybride auto: wat is het verschil?

Hybride auto of plug-in hybride auto; deze twee varianten bent u vast wel tegengekomen als u op zoek bent naar een nieuw voertuig. Maar wat is precies het verschil tussen hybride en plug-in hybride auto’s? We leggen het u graag uit!

Wat is een hybride auto?

Een hybride auto maakt gebruik van twee motoren; een verbrandingsmotor en een elektrische motor. De elektromotor wordt aangedreven door een batterij die tijdens het rijden wordt opgeladen door regeneratief remmen. Dit houdt in dat bij het remmen energie vrijkomt, die wordt omgezet in elektriciteit en opgeslagen in de batterij. 

Wat is een plug-in hybride auto?

Een plug-in hybride auto heeft, net als een hybride auto, zowel een verbrandingsmotor en een elektromotor. Het belangrijkste verschil tussen een hybride en plug-in hybride auto is echter de batterij. De batterij van een plug-in hybride auto is groter en kan via een externe stroombron worden opgeladen, waardoor de auto volledig op elektriciteit kan rijden. Dit is niet mogelijk bij een hybride auto. Het grote voordeel van een plug-in hybride auto is dus de mogelijkheid om volledig op elektriciteit te kunnen rijden, wat zorgt voor een lagere CO2-uitstoot en besparing op brandstofkosten. 

De voor- en nadelen van hybride en plug-in hybride auto's

Hybride en plug-in hybride auto's hebben voor-en nadelen. Ze verschillen in kosten, prestaties en gebruiksgemak. Een van de voordelen van hybride en plug-in hybride auto's is hun milieuvriendelijkheid. 

Voor- en nadelen hybride en plug-in hybride auto's

Voor- en nadelen van een hybride auto

De hybride auto heeft een aantal voor- en nadelen ten opzichte van een plug-in hybride. Hybride auto's hebben een kleinere batterij en zijn daarom beter in brandstofefficiëntie. Dit maakt ze vaak ook goedkoper in aanschaf, waardoor ze een betaalbare optie zijn voor mensen die willen overstappen op een milieuvriendelijk voertuig. 

Een nadeel van hybride auto's is dat het bereik op de batterij vaak korter is dan dat van een plug-in hybride. Hierdoor schakelt de auto sneller over op de verbrandingsmotor, waardoor de uitstoot hoger wordt.

Voor- en nadelen van een plug-in hybride auto

Een belangrijk voordeel van plug-in hybride auto’s is dat het elektrische bereik groter is dan een hybride auto. Dit komt omdat de plug-in hybride auto een grotere batterij heeft die opgeladen kan worden via een oplaadpunt. 

Bovendien heeft een plug-in hybride auto vaak meer vermogen vanwege hun grotere batterij, wat resulteert in betere prestaties en een hoger bereik. 

Er zijn echter ook enkele nadelen aan plug-in hybride auto's. Ze zijn over het algemeen duurder vanwege de grote batterij en geavanceerde technologie. Bovendien is een oplaadpunt nodig en duurt het opladen van de batterij erg lang. U bent al snel een enkele uren verder voordat de batterij volledig is opgeladen. Hierdoor is het lastig om onderweg de auto op te laden. Ten slotte is het gewicht van een plug-in hybride een minpunt. Rijdt u op de verbrandingsmotor, dan is de CO2-uitstoot hoger.

Welke keuze is het beste voor u; hybride of plug-in hybride?

Als u overweegt om een hybride of plug-in hybride auto te kopen, is het belangrijk om te weten welk type het beste bij uw rijgedrag past. Beide keuzes zijn milieuvriendelijker dan auto’s die rijden op fossiele brandstoffen. 

Als u voornamelijk korte afstanden rijdt en regelmatig de mogelijkheid heeft de auto op te laden, dan is de plug-in hybride de beste keuze voor u. Deze auto's hebben een grotere actieradius en kunnen volledig worden opgeladen via een oplaadpunt. Als u voornamelijk langere afstanden rijdt en minder vaak de mogelijkheid om de auto op te laden, dan is een hybride auto waarschijnlijk de betere optie. Deze auto's hebben een kleinere batterij en kunnen niet worden opgeladen via een oplaadpunt, maar zijn nog steeds milieuvriendelijker dan auto's die rijden op fossiele brandstoffen. 

Veelgestelde vragen

Hier bespreken we veelgestelde vragen over hybride auto's en plug-in hybride auto's.

Wat is zuiniger, een hybride of een plug-in hybride auto?

Beide auto’s zijn een milieuvriendelijker dan auto's die enkel op fossiele brandstoffen rijden. Een plug-in hybrid is over het algemeen milieuvriendelijker dan een hybride, omdat deze kan worden opgeladen via een oplaadpunt en dus langer op elektriciteit kan rijden. 

Wat is de laadtijd van een plug-in hybride auto?

De laadtijd van een plug-in hybride auto hangt af van de grootte van de batterij en het vermogen van het oplaadpunt. Over het algemeen duurt het enkele uren om een plug-in hybride auto volledig op te laden. 

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 085 070 5200. 

Anderen bekeken ook: 

Ecommerce Europe Trustmark

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Aanmelden