Hoe moet ik een koppeling vervangen?

22 Juni 2020
Hoe moet ik een koppeling vervangen?

Wanneer u problemen met de koppeling ervaart, is het van belang om deze zo snel mogelijk op te lossen. Te lang blijven doorrijden met een versleten koppeling kan leiden tot meer schade aan uw auto. Controleer eventuele problemen met de koppeling en vervang defecte onderdelen. Maar hoe herkent u een versleten koppeling, hoe vervangt u deze en wat kost dat? Dat wordt in dit artikel verder uitgelegd, inclusief stappenplan. 

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Stappenplan koppeling vervangen  

Wanneer de koppeling versleten is, zal deze moeten worden vervangen. Het vervangen van een versleten koppeling is in principe niet moeilijk, maar wel tijdsintensief. Wilt u zelf de koppeling vervangen, dan zal dit zeker een paar uur in beslag nemen. Het zelf vervangen van de koppeling is echter wel een stuk voordeliger bij de garage, juist door de tijd die het in beslag neemt. U kunt de onderstaande instructies gebruiken voor het vervangen van de koppeling:

 1. Zet uw auto op een veilige plaats neer. Breng de voorkant van de auto omhoog met een krik, zo kunt u beter bij de onderdelen. Het is nog beter om een brug te gebruiken, dan heeft u volledige toegang tot de versnellingsbak;
 2. Nu kunt u beginnen met het loshalen van de aandrijfassen. De versnellingsbak moet eruit om bij de versleten koppeling te komen. Omdat de aandrijfassen aan de versnellingsbak zitten, dienen deze verwijderd te worden;
 3. Koppel vervolgens de bekabeling van de schakelpook en koppelcilinder of hevel los en doe dit ook bij de stekkers die zich op de versnellingsbak bevinden;
 4. Bij sommige auto's zit er een motorsteun aan de versnellingsbak. Deze zult u moeten verwijderen, zorg wel dat de moter ondersteund blijft met bijvoorbeeld een motordrager; 
 5. Nu kunt u beginnen met het loshalen van de versnellingsbak. Om deze los te maken moet u alle bouten rondom de versnellingsbak losschroeven;
 6. Til vervolgens de versnellingsbak eraf. Let op, deze is redelijk zwaar. U heeft nu zicht op de koppelingsplaat en drukgroep;
 7. Schroef de koppelingsplaat los van het vliegwiel. Haal ook de druklager en de drukgroep eraf;
 8. Zet de nieuwe onderdelen erop zoals u de versleten onderdelen eraf heeft gehaald. In sommige gevallen kunt u gebruik maken van een centreerpen om de koppeling netjes in het midden te monteren. Dit is niet altijd nodig, maar vergemakkelijkt de installatie. Voorkom dat u kruipolie of vet op de koppeling smeert. Dit zal de levensduur aanzienlijk verminderen van de nieuwe koppeling;
 9. Monteer de versnellingsbak, bekabeling en aandrijfassen weer in dezelfde volgorde als de demontage;
 10. Haal de auto weer van de krik of brug en controleer of de nieuwe koppeling goed werkt.

Het komt niet vaak voor dat de koppelingsplaat, druklager en drukgroep tegelijkertijd versleten zijn. Toch raden wij aan om deze onderdelen tegelijk te vervangen. Het vervangen van deze onderdelen is tijdsintensief en leiden tot een hoge prijs bij de garage.  Om tijd en geld te besparen in de toekomst kunt u ze daarom beter tegelijk vervangen. Er is namelijk ook een kans dat een van de andere onderdelen binnen afzienbare tijd alsnog versleten is en dan kunt u weer opnieuw beginnen.

Wat is de koppeling       

Hierboven is uitgebreid besproken hoe de koppeling vervangen moet worden, maar wat is nu eigenlijk een koppeling van een auto? De koppeling zorgt voor de verbinding tussen de motor en de versnellingsbak. Deze verbinding moet tijdelijk worden ontkoppeld om te kunnen schakelen, weg te kunnen rijden of te kunnen stoppen. 

Het hart van de koppeling is de  koppelingsplaat. De koppelingsplaat is verbonden met de versnellingsbak. Deze zit tussen het  vliegwiel en de drukgroep van de motor. In de drukgroep zitten zogeheten drukveren. Deze drukveren werken als kleine hefboompjes. Drukt u het  koppelingspedaal in, dan drukt de druklager tegen deze veren aan. Hierdoor komt de koppelingsplaat vrij. Doordat de koppelingsplaat vrijkomt, kunt u de versnelling gebruiken. Een koppeling bestaat dus uit een  druklager, een drukgroep en een koppelingsplaat. Op de afbeelding kunt u zien hoe een koppeling eruitziet.

Herkennen versleten koppeling      

De koppeling is een bewegend deel in de auto en is daarom slijtagegevoelig. Soms gaat de koppeling tot wel 200.000 kilometer mee voordat deze versleten is. Dit is echter afhankelijk van uw rijstijl en het soort kilometers dat u rijdt. Rijdt u bijvoorbeeld veel korte afstanden of staat u vaak in de file, dan zal de koppeling sneller slijten. Dit geldt ook voor het vaak rijden met aanhanger of caravan.

De koppeling heeft dus geen voorgeschreven levensduur of vervangingstermijn. De koppeling dient vervangen te worden wanneer hij niet meer naar behoren functioneert. Wanneer de koppelingsplaat versleten is, maakt deze geen goede verbinding meer met de motor en de versnellingsbak. Met een versleten koppeling zal de motor moeite hebben om de kracht over te brengen naar de versnellingsbak. Dit kunt u vooral merken bij het snel optrekken of bij zware belasting van de auto. De motor zal dan in toeren klimmen, terwijl u niet sneller vooruit gaat.

Een veel voorkomend kenmerk van een versleten koppeling is het slippen. Slippen kunt u herkennen aan een aantal zaken. De auto versnelt vrijwel niet meer wanneer u de koppeling op laat komen. Dit gebeurt ook wanneer u veel gas geeft. De auto versnelt traag of niet, dit terwijl het toerental wel oploopt. Kenmerken die kunnen duiden op een versleten koppeling zijn als volgt:

 • Versnellingsbak schakelt slecht;
 • Koppelingspedaal komt hoger te zitten;
 • Bedienen koppelingspedaal is zwaarder;
 • Auto versnelt vrijwel niet bij vol gas geven terwijl het toerental wel stijgt.

Ook kan er slijtage optreden in de drukgroep. Er kan bijvoorbeeld een veer afbreken van de drukgroep of de verende werking is verminderd door langdurig gebruik. Hierdoor kan de koppeling niet stevig genoeg tegen het vliegwiel gedrukt worden en zal de koppeling slippen bij zware belasting. Herkent u een van deze tekenen? Dan betekent dit dat de koppeling van uw auto waarschijnlijk moet worden vervangen. 

Gevolgen doorrijden met versleten koppeling   

Wanneer u te lang blijft rijden met een versleten koppeling kunnen er andere onderdelen van uw auto beschadigd raken. Hierdoor zal de reparatie duurder uitvallen. Hoe meer de koppeling slijt, hoe groter de kans is dat andere onderdelen hieronder gaan lijden. Wij raden het af om door te blijven rijden met een versleten koppeling. Herkent u een van de eerder genoemde problemen? Controleer dan de koppeling en vervang deze eventueel. Alle onderdelen zijn te verkrijgen bij Winparts.

Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 085 070 5200

Anderen bekeken ook:

Op de hoogte gesteld worden als er een nieuwe blog online staat? Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

Ecommerce Europe Trustmark

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Aanmelden