Hoe moet ik de bandenspanning controleren?

01 December 2022
Hoe moet ik de bandenspanning controleren?

De bandenspanning controleren moet eigenlijk iedere maand gebeuren. De banden zijn het enige contact dat de auto heeft met het wegdek. De juiste bandenspanning is hierbij cruciaal, de juiste bandenspanning zorgt namelijk voor een comfortabele en veilige autorit. Daarnaast zult u ook nog eens geld besparen, autobanden met een juiste bandenspanning zorgen er namelijk voor dat de auto minder brandstof verbruikt. Welke bandenspanning voor uw auto juist is en hoe u de bandenspanning controleert, dat leest u in deze blog! 


Snel naar een specifiek onderwerp navigeren? Klik dan op een van de volgende links:

Bandenspanning controleren

U kunt de bandenmeter bij een benzinestation gebruiken om de bandenspanning van de auto te controleren, maar u kunt er ook voor kiezen om zelf een  bandenspanningsmeter aan te schaffen. Vaak bent u voordeliger uit met een eigen bandenmeter, aangezien u bij een benzinestation vaak 50 cent per keer moet betalen. Een bandenspanningsmeter bij Winparts bestelt u al vanaf € 1,95. Met een bandenmeter kunt u gemakkelijk thuis de bandenspanning controleren. Voor het meten van de bandenspanning zijn wel een paar punten belangrijk om rekening mee te houden:

 1. Zorg dat u weet wat de juiste bandenspanning voor uw auto is. Weet u niet welke bar voor de autoband goed is? Verderop in deze blog bespreken we waar u de juiste bandenspanning voor uw auto terugvindt.
 2. Meet de spanning wanneer de band koud is.
 3. De bandenspanning moet per as identiek zijn.
 4. Spanning vooras en achteras kunnen wel verschillen.
 5. Controleer of de ventieldopjes nog goed zijn, vervang defecte direct;
 6. Draai de ventieldopjes na het meten er weer stevig op;
 7. Controleer ook het reservewiel in de kofferbak.


Wanneer bandenspanning meten?

Het meten van de bandenspanning kunt u het beste periodiek doen, bijvoorbeeld om de 4 weken. Het is belangrijk dat u de bandenspanning van de auto regelmatig controleert, aangezien er continu lucht uit de band ontsnapt. Het is in feite net een ballon, als u deze een week laat liggen zal de ballon steeds kleiner worden. Een autoband doet hetzelfde, maar wel in mindere mate. Met een  bandenmeter kunt u zelf de bandenspanning controleren.

Mochten  u er tijdens het controleren achter komen dat de banden niet de juiste spanning hebben, dan dient u ze op te pompen. Hieronder leest u hoe u erachter komt, wat de juiste bandenspanning voor uw auto is.

Welke bandenspanning voor mijn auto?

Welke bandenspanning de juiste is voor uw auto, kunt u zien in de bandenspanningstabel. De autofabrikant stelt voor elke auto vast wat de bandenmaat is en welke bandenspanning daarbij hoort. In deze tabel kunt u gemakkelijk aflezen hoeveel bar in uw autoband moet.

In de auto is een sticker te vinden met deze bandenspanningstabel. Deze zit meestal aan de binnenkant van het brandstofklepje, in de deurpost of achter de zonneklep. De bandenspanningstabel is ook te vinden in het instructieboekje van uw auto. De tabel ziet er vaak uit zoals op het plaatje rechts. Hieronder wordt verder uitgelegd hoe u deze tabel kunt aflezen.

Bandenspanningstabel aflezen

Hieronder leest u hoe de bandenspanning auto tabel afgelezen dient te worden.

Oranje: Hier wordt de bandenmaat aangegeven. Wat uw bandenmaat is, staat op de autoband aangegeven. Gebruik vervolgens de informatie die achter deze bandenmaat staat.

Groen: Deze geeft de vooras of achteras aan bij een normale belasting: 1 tot 3 personen met weinig bagage. Het plaatje van de auto geeft aan of het de voorkant of de achterzijde betreft.

Geel: Deze geeft de vooras of achteras aan bij zware belasting: 3 of meer personen met veel bagage.

Blauw: Deze geeft de juiste bandenspanning aan. Hierbij ziet u drie waarden. De eerste is de waarde in bar, de tweede in psi en de derde in kPa. Zoals u ziet dienen de banden harder opgepompt te worden bij een zware belasting in de auto. Dit komt omdat de druk op de band toeneemt en de auto de band verder indrukt. Hierdoor is de profielafdruk op de weg niet optimaal meer en dient u de spanning te verhogen om dit te compenseren.

De bandenspanning is per as gelijk. Dit betekent dat beide voorwielen dezelfde bandenspanning hebben en beide achterwielen ook. De vooras en achteras kunnen wel verschillen.

Heeft u de juiste bandenspanning voor de auto kunnen vinden? Dan is het tijd om de banden op spanning te brengen. We leggen u graag uit hoe dit in zijn werk gaat.

Autobanden op de juiste bandenspanning brengen

Is de bandenspanning van de auto niet op peil, dan zult u de banden moeten oppompen. Dit kunt u doen met de bandenpomp bij het benzinestation. Vergeet niet om 50 centjes mee te nemen, het oppompen bij een benzinestation kost namelijk vaak geld. U kunt er ook voor kiezen om een bandenpomp aan te schaffen bij Winparts. Hiermee kunt u op elk gewenst moment de banden thuis op spanning brengen.

Gebruik de volgende instructies om de banden op de juiste spanning brengen:

 1. Controleer welke bandenspanning de juiste is. 
 2. Wanneer u bij een benzinestation de banden op spanning wilt brengen, zult u de meter van de pomp op de juiste spanning moeten instellen. 
 3. Schroef het dopje van het ventiel af en plaats het mondstuk van de pomp op het ventiel aan. Houd het mondstuk net zo lang op het ventiel gedrukt tot de juiste spanning is bereikt. Wilt u de banden op spanning brengen met een  voetpomp dan zult u de juiste bandenspanning op de manometer moeten aflezen.  
 4. Plaats na het op pompen van de band het dopje weer op het ventiel.
 5. Herhaal dit bij alle banden tot ze op de juiste bandenspanning zitten. 
 6. Vergeet niet om ook regelmatig de reserveband op de juiste spanning te brengen. 
 7. Controleer vervolgens na 4 weken de bandenspanning weer en breng indien nodig de banden op de juiste bandenspanning.

Waarom bandenspanning auto controleren?

Een te lage of te hoge bandenspanning heeft negatieve gevolgen voor de prestaties van de banden. Dit geldt zowel voor   zomerbandenwinterbanden als all-season banden. Het eenmaal per maand de bandenspanning controleren en deze op de juiste spanning heeft een aantal voordelen. De juiste bandenspanning heeft een impact op de veiligheid, het milieu en de portemonnee. Wist u dat de juiste bandenspanning u wel tot 100 euro per jaar kan schelen? Hieronder benadrukken wij de voordelen van de juiste bandenspanning:

Hogere verkeersveiligheid

Wanneer de autobanden niet de juiste bandenspanning hebben, dan kan dit de verkeersveiligheid ernstig beïnvloeden. Goed opgepompte banden zijn veiliger omdat ze beter contact hebben met het wegdek. Bij een onjuiste bandenspanning maakt de band minder contact met het wegdek waardoor de auto minder grip en een slechtere wegligging heeft. Ook wordt de remweg verlengd wanneer u rijdt op zachte autobanden. Een correcte bandenspanning verhoogt de veiligheid op een aantal vlakken:

 • Betere grip op de weg;     
 • Verkorte remafstand;    
 • Minder slijtage aan de banden;    
 • Minder kans op een klapband;  
 • Minder kans op slippen bij slecht weer;    
 • Auto reageert beter op stuurbewegingen;   
 • Te hoge of lage spanning zorgt voor mindere verende werking.

Beter voor het milieu

Banden met een juiste bandenspanning zijn beter voor het milieu. Banden met een juiste bandenspanning hebben een betere rolweerstand. Met een betere rolweerstand zal de auto minder brandstof verbruiken waardoor er ook minder CO2 wordt uitgestoten. Een juiste bandenspanning kan per jaar zo'n 40 kg CO2 uitstoot schelen. Ook zal een juiste bandenspanning ervoor zorgen dat de banden minder snel slijten. Er zal dus ook minder bandenslijtsel in het milieu terechtkomen. 

Kostenbesparing

Het hebben van de juiste bandenspanning kan ook leiden tot kostenbesparing. Doordat de rolweerstand beter is, wordt er minder brandstof gebruikt. Over een jaar gezien kan dit 1 tankbeurt schelen, dat is al snel tussen de € 40 en € 60. Bovendien bespaart u geld op de kostprijs van nieuwe banden. Een foute bandenspanning zorgt namelijk voor een snellere slijtage van de banden.

Genoeg reden dus om bandenspanning controleren onderdeel te maken van uw maandelijkse routine! Nog vragen? Neem contact op via [email protected] of bel naar 085 070 5200

FAQ


Wat is de juiste bandenspanning voor een auto? 

De juiste bandenspanning voor een auto varieert afhankelijk van het voertuigmodel en de bandensoort. Deze informatie is doorgaans te vinden in de handleiding van de auto, op een sticker in het voorportier aan de bestuurderszijde, of soms in het handschoenenkastje of op de brandstofklep. 

De fabrikant geeft de optimale bandenspanning aan, die meestal wordt gemeten in bar of psi (pounds per square inch). Het is cruciaal om de bandenspanning regelmatig te controleren en aan te passen volgens deze specificaties, omdat de juiste bandenspanning zorgt voor optimale prestaties, veiligheid, en brandstofefficiëntie van het voertuig. 

Wat gebeurt er als je bandenspanning te laag is? 

Wanneer de bandenspanning te laag is, leidt dit tot verschillende problemen. Allereerst verhoogt het de rolweerstand van de banden, wat leidt tot een hoger brandstofverbruik en verminderde brandstofefficiëntie. Daarnaast zorgt onvoldoende bandenspanning voor ongelijkmatige slijtage, waardoor de banden sneller vervangen moeten worden. Het heeft ook invloed op de wegligging en stabiliteit van de auto, waardoor het rijgedrag en de remprestaties verslechteren, vooral in bochten of bij het remmen. Dit kan de veiligheid van de auto en zijn inzittenden in gevaar brengen. 

In extreme gevallen kan te lage bandenspanning leiden tot oververhitting van de banden en het risico op een klapband verhogen. Regelmatige controle en aanpassing van de bandenspanning is dus essentieel voor veilig rijden en het behoud van uw banden. 

Hoeveel bar autoband zomer? 

De hoeveelheid bar (luchtdruk) die nodig is voor de benodigde bandenspanning zomerband varieert per auto en bandtype. Gemiddeld ligt de aanbevolen bandenspanning voor personenauto's meestal tussen de 2.0 en 2.5 bar. De specifieke aanbevolen bandenspanning voor uw auto vindt u in de handleiding van uw voertuig, op een sticker in de deuropening, het handschoenenkastje, of de brandstofklep. Een verkeerde bandenspanning kan gevaarlijke situaties opleveren. Zorg daarom dat u minstens één keer per maand de bandenspanning checkt. 

Hoeveel mag de bandenspanning afwijken? 

De bandenspanning mag idealiter niet te veel afwijken van de aanbevolen waarden die door de autofabrikant zijn opgegeven. Een kleine afwijking van ongeveer 0,2 tot 0,3 bar onder of boven de aanbevolen spanning is meestal aanvaardbaar voor normale rijomstandigheden 

Hoe snel loopt een band leeg? 

De snelheid waarmee een autoband leegloopt, hangt af van verschillende factoren, zoals de toestand van de band, de aanwezigheid van lekken, en de omgevingsomstandigheden. Een gezonde band in goede staat kan geleidelijk lucht verliezen, wat normaal is; dit gebeurt meestal met een snelheid van ongeveer 0,1 tot 0,3 bar per maand. Echter, als er een klein lek is, zoals door een spijker of een ander scherp voorwerp, kan de band veel sneller leeglopen, soms binnen enkele dagen of zelfs uren. 

Waar vind je een bandenpomp? 

Een bandenpomp, ook wel een luchtcompressor genoemd, kunt u op verschillende plaatsen vinden: Tankstations: De meest gebruikelijke plek om een bandenpomp te vinden is bij tankstations. Veel tankstations bieden een luchtcompressor aan die u kunt gebruiken, soms gratis of tegen een kleine vergoeding. Zo kunt u de bandenspanning gemakkelijk bijstellen.

Auto-onderhoudsbedrijven: Garages of auto-onderhoudsbedrijven hebben vaak faciliteiten om banden op te pompen en kunnen dit als service aanbieden.

Auto-accessoirewinkels: U kunt ook een draagbare bandenpomp kopen bij winkels die auto-accessoires verkopen. Deze kunt u in uw auto bewaren en gebruiken wanneer nodig.

Online winkels: Draagbare luchtcompressors zijn ook online te koop en kunnen een handige optie zijn voor regelmatig gebruik.


Anderen bekeken ook:

Op de hoogte gesteld worden als er een nieuwe blog online staat? Of als eerste op de hoogte zijn van exclusieve aanbiedingen, kortingen en winacties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

Ecommerce Europe Trustmark

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Aanmelden