Het oliepeil controleren, hoe zat dat ook alweer

04 April 2024
Het oliepeil controleren, hoe zat dat ook alweer

De motorolie van uw auto is onmisbaar. Het zorgt dat alle metalen motoronderdelen soepel langs elkaar bewegen en houdt daarnaast de motor gekoeld en schoon. Daarom wilt u dat er altijd voldoende motorolie in het reservoir zit en dat deze ook schoon is.

Het oliepeil checken is heel simpel, maar soms heeft u even een opfrisser nodig. Daarom zetten we in deze blog alles over de motorolie van uw auto. U leest hier hoe u het oliepeil controleert, wanneer u dit moet doen en wanneer u de olie moet verversen of bijvullen.

Snel naar een specifiek onderwerp navigeren:

Wanneer moet u het oliepeil controleren

Over het algemeen wordt aangeraden om iedere maand het oliepeil te controleren. Door dit regelmatig te doen valt het gelijk op wanneer er een grote verandering plaatsvindt in het oliepeil. Met een olie lek kunt u niet te lang rond blijven rijden. Dit is slecht voor het milieu en kan tot schade aan uw motor leiden. Sommige oudere auto’s gaan na verloop van tijd olie verbranden, of doen dit van zichzelf al. Zo gebruiken wankelmotoren, zoals in Mazda’s te vinden zijn, doorgaans meer motorolie dan normale motoren met cilinders.

Wat als het oliepeil lampje brandt

Het oliepeil lampje waarschuwt dat uw oliepeil laag is. Wanneer het lampje aangaat is dit meestal eerst oranje. Dit betekent dat u niet gelijk uw auto aan de kant hoeft te zetten. Het is dan verstandig om door te rijden tot u de olietank kunt bijvullen of dit kunt laten doen. Het wordt aangeraden niet meer dan 500km door te rijden nadat het lampje is aangegaan. Als dit plotseling of onverwacht gebeurt, kan het wijzen op een olie lek. Controleer of u geen olie onder de auto ziet. Als dit wel het geval is, is het verstandig om dit zo snel mogelijk na te laten kijken.

Als het oliepeil lampje rood brandt, wijst dit op een gevaarlijk laag oliepeil. Ik dit geval kan doorrijden schade aan de motor veroorzaken. U kunt dan uw motorolie bijvullen zodat u naar een garage kunt rijden om uw auto te laten controleren op een lek of andere schade. Als dat niet kan, kunt u het beste pechhulp bellen. Voor oudere auto’s die problemen hebben met lichte lekkage of het verbranden van motorolie, is het aan te raden om altijd een kleine fles motorolie bij u te hebben.

Hoe controleert u het oliepeil

Het oliepeil controleren is simpel en kan iedereen zelf doen. Zorg allereerst dat u auto op een vlakke ondergrond staat, anders is wat u afleest niet betrouwbaar. Zorg ook dat de motor even is afgekoeld. Hierdoor kan de olie naar beneden lopen in het carter. Zo voorkomt u dat u het over vult.

  1. Ontgrendel nu de motorkap en zet deze op de standaard. 
  2. Haal de peilstok uit het reservoir, dit herkent u als een lus naast de motor, vaak geel van kleur. 
  3. Veeg de peilstok af aan een oude doek. Steek de peilstok nu terug in het reservoir, laat dit een tel zitten en haal het weer eruit. 
  4. Op de oliepeilstok staan vaak twee streepjes. Bij bovenste streep staat max en de onderste min, soms staat er L voor low of E voor empty en F voor full of H voor High. Het oliepeil moet tussen de twee streepjes zitten. Als het onder de min is of dichter bij dan u zou willen, dan vult u de olie bij. Waar de olievuldop zit, verschilt per auto. Als u hem niet gelijk ziet, kunt u lezen waar deze zit in de handleiding van uw auto.

Hoe hoort de motorolie eruit te zien

Wanneer u de motorolie controleert, kunt u op de peilstok en uw doek de kleur van de olie zien. Nieuwe motorolie is goudgeel van kleur en is doorzichtig. Na verloop van tijd wordt het eerst rood en uiteindelijk zwart van kleur. Als er vocht in de motorolie lekt, wordt het bruin en ondoorzichtig. Vervuilde olie zorgt voor meer frictie en hitte tussen de onderdelen. Dit kan na verloop van tijd uw motor compleet stilzetten. Daarom wilt u de olie om de 10.000 tot 15.000 km vervangen. Bij speciale Longlife olie is dit langer, tot wel 30.000 km.

Als u niet zo vaak met de auto rijdt, is de olie gevoelig voor vocht. Daarom wilt u de olie dan alsnog jaarlijks vervangen. Hoe u de motorolie vervangt en welke motorolie u nodig heeft leest u in onze andere blogs.

Ecommerce Europe Trustmark

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Aanmelden